High school verblijf in Finland

Van alle Scandinavische landen kan Finland met recht als "exotisch" worden beschouwd. Het is namelijk het enige land in het noorden van Europa waar geen Germaanse taal wordt gesproken, maar een taal waarvan de oorsprong nog niet volledig is onderzocht. Met iets minder dan 5,5 miljoen inwoners heeft Finland praktisch dezelfde bevolking als Denemarken.

Leeftijd

Voor 15- tot 18-jarige

Duur

2 maanden, 3 maanden, schoolsemester, schooljaar

Opties

Er is geen keuze van plaats of school binnen de landen.

Landen

Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland

Land van de duizend meren

Finland staat bekend als het land van de duizend meren. Een derde van het grondgebied van het land ligt boven de poolcirkel. Door de geringe verdamping en een constante toevoer van zoet water is het Finse zeewater veel minder zout dan de wereldzeeën in het algemeen. In de Finse kustwateren kan dus zelfs zoetwatervis worden aangetroffen.

Het indrukwekkendste landschappelijke kenmerk van Finland is de overvloed aan meren, waardoor de staat ook de bijnaam "land van de duizend meren" heeft gekregen. In totaal zijn er echter naar schatting meer dan 56.000 meren die minstens één hectare groot zijn. Met 86 % beboste oppervlakte is Finland ook het dichtst beboste land van Europa.

High School Scandinavië: op naar Noord-Europa

Een verblijf op een middelbare school in Finland is de perfecte gelegenheid om het land, de mensen en de Finse cultuur van dichtbij te leren kennen. Finland maakt deel uit van Scandinavië, een deel van Noord-Europa. De vraag welke landen tot Scandinavië behoren, wordt echter op zeer uiteenlopende wijze gedefinieerd. De eerste vraag is: wat is Scandinavië eigenlijk? En welke landen naast Finland behoren daartoe?

Alle informatie over dit deel van Europa vindt u op onze pagina over Zweden in de rubriek "Wat is Scandinavië?"

Schooluitwisseling Finland: levendig & liefdevol

Wie Finland kiest als bestemming voor zijn studentenuitwisseling, kan zich verheugen op veel nieuwe ervaringen. Volgens het Britse tijdschrift "Monocle" is de Finse hoofdstad Helsinki in 2011 de leefbaarste stad ter wereld. Vooral de aansprekende architectuur, de extreem lage criminaliteit, een zeer actief vrijetijdsleven en een breed scala aan recreatiemogelijkheden deden de weegschaal in haar voordeel doorslaan. Bijna een kwart van de 5,5 miljoen Finnen woont in de agglomeratie Helsinki. De stad zelf telt iets minder dan 600.000 inwoners, maar is de thuisbasis van niet minder dan zeven hogescholen en universiteiten, wat natuurlijk een invloed heeft op een studentenuitwisseling in Finland.

Finland is één van de dunst bevolkte landen van Europa. Na Helsinki zijn er slechts drie grote stedelijke centra - Tampere, Turku en Oulu. De namen van bekende wintersportplaatsen, waar Noords wordt geskied, zijn niettemin bij velen bekend door sportuitzendingen op de televisie: b.v. Lahti, Kuopio of Kuhmo. Wie zijn studentenuitwisseling in Finland doorbrengt, kan zich er in ieder geval op verheugen een paar keer langlaufski's of schaatsen onder de voeten te hebben.

Het zijn niet alleen wintersportliefhebbers die Finland verkiezen als bestemming voor een jaar in het buitenland.

Highlight: Oriëntatie seminar

Het plaatselijke oriëntatieseminar in het hoge noorden bereidt jou perfect voor op jouw verblijf op de middelbare school met de belangrijkste culturele verschillen en informatie.

Onze High School programma's in één oogopslag

Classic programma middelbare school

Ga voor een verrassing: Jij kiest het land van bestemming, en wij kiezen de school. Leer een nieuw dorp, stad of gemeenschap van binnnenuit kennen en ervaar de levensstijl van dichtbij! Dit programma is nog goedkoper ook!

Alle informatie vindt u hier:

In Finland bieden wij ons Classic Programma aan. Dit betekent dat je met de landelijke plaatsing verrast kunt worden in welke regio en plaats je de Finse manier van leven zult ervaren tijdens je verblijf op de middelbare school.

SemesterVanaf € 4.190
SchooljaarVanaf € 5.590

Schoolsysteem van een High School in Finland

Sinds 2001 staat Finland in Europa op de eerste plaats op alle gebieden die in de Pisa-studies worden getest. Er kan geen grotere lof zijn voor het uitstekende schoolsysteem. Wat precies de redenen zijn voor deze goede prestaties is nog niet vastgesteld - maar er zijn enkele fundamentele verschillen met het Duitse systeem die hiervoor verantwoordelijk zouden kunnen zijn.

In het Finse schoolsysteem, bijvoorbeeld, ligt de nadruk op ondersteuning van de individuele leerling en minder op selectie. Zittenblijven" is bijvoorbeeld totaal onbekend op een middelbare school in Finland. Ook belangrijk voor de kwaliteit van de ondersteuning is de verscheidenheid aan methoden die worden gebruikt om individuele leerlingen te bereiken. Hetzelfde geldt voor de flexibiliteit: op een middelbare school in Finland kunnen de leerlingen zelf, door middel van hun vakkenpakket, bepalen na hoeveel jaar zij het eindexamen willen afleggen.

De Finse schooldag begint tussen 8 en 10 uur en eindigt tussen 14 en 16 uur. Tussendoor is er een lunchpauze, waarin alle leerlingen een gratis lunch krijgen. Het is mogelijk om een middelbare school in Finland voor een half of een heel schooljaar te bezoeken. De middelbare school, "Lukio" genoemd, duurt gewoonlijk drie jaar, waarbij bezoekende studenten meestal in het eerste of tweede jaar worden geplaatst. Aanwezigheid is verplicht op alle scholen, en naleving wordt zeer serieus genomen.

Voorkennis van de Finse taal is geen vereiste, maar wordt uiteraard wel aanbevolen. Je bent niet vrij in de keuze van je middelbare school in Finland of in een bepaalde regio. Het aantal schoolplaatsen is daarvoor te beperkt.

Cijfersysteem

Op een middelbare school in Finland worden cijfers gegeven op een schaal van 10 tot 4, waarbij 10 het beste is en 4 een onvoldoende. Er wordt geen onderscheid gemaakt tussen slecht en onbevredigend. Fijne sortering is alleen mogelijk voor de rangen goed (8-9) en voldoende (6-7).

Vakken die worden aangeboden op een middelbare school in Finland

De verplichte vakken op een middelbare school in Finland zijn vergelijkbaar met die in eigen land. Naast Fins en de tweede nationale taal, Zweeds, leren de leerlingen Engels, geschiedenis, aardrijkskunde, wiskunde, biologie, muziek, kunst en sport - op veel scholen ook scheikunde, natuurkunde en godsdienst of ethiek.

Daarnaast is er een ruim aanbod van andere vreemde talen, van Spaans tot Russisch. Helaas zijn er maar een paar scholen die Fins als vreemde taal aanbieden.

Vakkenpakket (selectie)

Talen: Fins, Zweeds, Engels, Frans, Duits
Wiskunde en Natuurwetenschappen: Wiskunde, biologie, scheikunde, natuurkunde
Humane en sociale wetenschappen: Geschiedenis, geografie, politiek, filosofie, sociale wetenschappen
Gezondheid: Sportwetenschappen, gezondheidswetenschappen
Technologie en computerwetenschappen: Informatica
Beeldende Kunst: Schilderkunst, Kunstgeschiedenis, Muziek

Accommodatie en verzorging

Finse gastgezinnen werken op vrijwillige basis, d.w.z. dat zij geen betaling ontvangen voor het ontvangen van een uitwisselingsstudent. De meesten wonen in hun eigen huis, omdat Finland dunbevolkt is en de beschikbare ruimte dienovereenkomstig groot.

Jongeren in Finland kunnen hun vrije tijd relatief zelfstandig indelen. In ruil daarvoor wordt echter van hen verwacht dat zij een groot verantwoordelijkheidsgevoel en betrouwbaarheid hebben. In de meeste gezinnen werken beide ouders en delen zij het huishouden.

Aangezien veel Finnen Engels spreken, is een goede communicatie in de gastgezinnen meestal vanaf het begin een vanzelfsprekendheid. Een speciaal opgeleide verzorger zorgt ook voor alle zaken die buiten het gezin en de schoolomgeving vallen.

De Finse taal

Het Fins behoort tot de zogenaamde Oeraltalen, die door hun structuur met elkaar verwant zijn, maar waarvan de woordenschat tegenwoordig vrijwel niets meer gemeen heeft. De belangrijkste vertegenwoordigers van deze talen zijn het Hongaars en het Ests. Terwijl men de betekenis van veel Deense, Noorse of Zweedse woorden op zijn minst kan raden vanwege de Germaanse taalstam, is dat in het Fins praktisch onmogelijk.

Hoewel 92% van de bevolking aangeeft Fins als moedertaal te hebben, is Finland officieel tweetalig. Dit is vooral te wijten aan de Zweedstalige minderheid in het zuidwesten. Met 15 grammaticale gevallen (in het Duits zijn dat er slechts vier) worden leerlingen op een middelbare school in Finland geconfronteerd met bijzondere uitdagingen. Anderzijds worden minder letters gebruikt: c, q, w, x en z komen in het geheel niet voor, terwijl b en f alleen in buitenlandse of leenwoorden voorkomen.

Studentenuitwisseling Finland: leren met de Pisa-leider

Finland is herhaaldelijk de Europese leider in het PISA-onderzoek. Het succes van de Finse middelbare scholen is niet in de laatste plaats toe te schrijven aan het feit dat elke school autonoom kan handelen en haar leerplan individueel kan opstellen. Hoewel "uitzitten" onbekend is, worden vooral de persoonlijke talenten van de leerlingen aangemoedigd. Natuurlijk spelen ook sociologische factoren een rol, zoals het zeer lage percentage buitenlanders of het leren van vreemde talen door middel van niet-gesynchroniseerde films. Eeuwenlang behoorde Finland tot het Zweedse Rijk en daarom is Zweeds ook vandaag nog de tweede officiële taal. Maar omdat de Finse taal zelf absoluut "uniek" is en woorden dus moeilijk zijn af te leiden, is een basiskennis van het Fins een voordeel als u Finland wilt ontdekken tijdens een studentenuitwisseling. Natuurlijk hebt u ze minder nodig als u een uitstapje maakt naar een meer of het bos in om de pure natuur te ervaren tijdens een kano- of trektocht. Een studentenuitwisseling in Finland opent een geweldige tijd in het land dat in grote harmonie met de natuur is. En dat is maar één reden waarom je Finland het beste meteen kunt leren kennen met een studentenuitwisseling.

Sport en vrije tijd

Finland is een land dat van sport houdt, wat natuurlijk tot uiting komt in het rijke sportaanbod van een middelbare school in Finland. Ongeveer één vijfde van alle Finnen is lid van een sportclub. De populairste teamsport is ijshockey. De populairste individuele sporten zijn langlaufen, schaatsen, snowboarden en atletiek.

Ondanks de lange winters brengen de mensen in Finland een groot deel van hun vrije tijd in de natuur door. Het "meer in het bos" is bijzonder aantrekkelijk en kan bijvoorbeeld bezocht worden in het kader van een weekenduitstap met het gastgezin. Hier kunt je kanoën, vissen of wandelen met je gastgezin of vrienden.

Informatie in één oogopslag

Duur van het verblijf: 3 maanden, school semester of schooljaar
Uiterste aanmeldingsdatum: 14 weken voor vertrek
Land/Regio: Finland / Nationwide, voornamelijk Groot Helsinki Gebied

Inbegrepen in de prijs van het programma:

 • Vlucht van de gekozen luchthaven van vertrek naar de luchthaven van bestemming in Finland en terug
 • Oriënterend seminar (op verzoek)
 • Verblijf en maaltijden bij gastgezin
 • Collegegeld op de middelbare school
 • Ondersteuning ter plaatse
 • Gedetailleerd informatiemateriaal

Niet inbegrepen in de prijs van het programma:

 • Zakgeld
 • Excursies
 • Materiaalkosten in de klas
 • Schoollunch
 • Schooluniform
 • Kosten voor vervoer naar school

Oriëntatieseminar middelbare school Finland

Voor iedereen die deelneemt aan een studentenuitwisseling in Finland is er in het begin een vierdaags oriëntatieseminar, dat ook door jongeren uit vele andere landen wordt bijgewoond. Je leert de culturele verschillen kennen en krijgt belangrijke tips die het verblijf vergemakkelijken. Na het oriëntatieseminar reizen de deelnemers door naar hun bestemming, waar zij worden verwelkomd door hun gastgezinnen en de unieke kans krijgen om Finland en zijn gastvrijheid te leren kennen via een studentenuitwisseling.

Veel gestelde vragen over de middelbare school in Scandinavië

De accommodatie is bij een gastgezin dat vooraf ter plaatse is gecontroleerd. De belangen van de student zullen zo goed mogelijk worden afgestemd op die van het gastgezin.
In Scandinavië is er geen algemene verplichting om schooluniformen te dragen.
Dat hangt van de school af. De lessen duren meestal van 8.15 of 9.00 uur tot 16.00 uur.
Er is een gebiedsvertegenwoordiger ter plaatse die zich ontfermt over de zorgen van de studenten en die in noodgevallen telefonisch bereikbaar is.
Een familiebezoek is alleen mogelijk aan het eind van het programma.
Skimateriaal kan ter plaatse worden gehuurd of meegebracht.
Studenten mogen niet werken tijdens hun verblijf op de middelbare school.
Het openbaar vervoer in Scandinavië is super georganiseerd en betrouwbaar. Het wordt aanbevolen om langere afstanden per trein af te leggen. In sommige gebieden is er soms minder openbaar vervoer.
Vanwege het verzekeringsaspect, is het niet toegestaan om het rijbewijs ter plaatse te maken. Het is ook niet toegestaan om een gemotoriseerd voertuig te besturen.
Er worden geen privé-scholen aangeboden binnen ons programma in de vier verschillende landen.
Aanbevolen wordt te worden ingeënt tegen vroege zomer meningoencephalitis (FSME) en de ziekte van Lyme. Ook de standaardvaccinaties (tetanus, mazelen, bof, rodehond, hepatitis A en B, difterie, kinkhoest, polio) moeten aanwezig zijn.
Scandinavië is een zeer veilig gebied, maar algemene veiligheidsmaatregelen worden aanbevolen, zoals het zorgen voor persoonlijke waardevolle voorwerpen en deze niet onbeheerd achter te laten.

Wij plannen jouw verblijf op de middelbare school!

Beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:30 uur, altijd vriendelijk en deskundig: wij helpen jou graag bij het plannen van jouw studentenuitwisseling.

Neem hier contact met ons op!

Terug naar
High School jaarprogramma