High school verblijf in Italië

Met ons middelbare schoolprogramma word je geplaatst bij een gastgezin in het hele land - de Italianen zijn een zeer gastvrij land, dus je zult hartelijk worden verwelkomd als nieuw lid van de familie. Op Italiaanse middelbare scholen kun je kiezen uit een groot aantal studierichtingen, variërend van kunst tot wetenschap, menswetenschappen en verschillende vreemde talen. Op sommige scholen bieden docenten extra cursussen Italiaans aan als je Italiaans wilt leren of je taalvaardigheid wilt verbeteren.
Leeftijd

Voor 14- tot 18-jarige

Duur

1 maand, 2 maanden, 3 maanden, schoolsemester, schooljaar

Opties

In Italië is er geen keuze van plaats of school.

Regio's

Heel Italië, inclusief Sicilië en Sardinië

La Dolce Vita - Italië wordt onder meer gekenmerkt door zijn landschappelijke diversiteit. Fascinerende kusten en stranden met een subtropisch klimaat zijn vrijwel overal te vinden, aangezien Italië in het westen, zuiden en oosten grenst aan de Middellandse Zee. Maar je vindt in Italië ook verschillende vulkanen en vulkanische eilanden. Enkele daarvan zijn nog actief, zoals de Etna, waarschijnlijk de beroemdste vulkaan van het land. Italië heeft ook de Alpen, bossen en bergen in het noorden van het land, die tal van buitenactiviteiten bieden. De duizenden jaren oude geschiedenis van de Romeinen in Italië is één van de redenen waarom Italië het land is met de meeste UNESCO Werelderfgoederen. Hiertoe behoren het Colosseum in Rome en de Scheve Toren van Pisa.  Naast eeuwenoude culturele bezienswaardigheden biedt Italië ook tal van festivals, zoals het Italiaanse carnaval, en natuurlijk de culinaire geneugten van pizza, pasta, antipasti en gelato. Ongeveer 60 miljoen mensen wonen in Italië en genieten van het ontspannen lokale leven. Naast hun sereniteit staan de Italianen bekend om hun gastvrijheid.

Highlight: Oriëntatie Kamp

Tijdens je verblijf op de middelbare school in Italië heb je de mogelijkheid om deel te nemen aan één van de twee aangeboden oriëntatiekampen. Tijdens de oriëntatiekampen maak je kennis met de Italiaanse gewoonten en culturele verschillen, zodat je goed voorbereid bent op je verblijf op de middelbare school. Één daarvan is het 6-daagse kamp in Udine met excursies en een cursus Italiaans. Anderzijds is er het 3-daagse kamp in Milaan, dat ook excursies omvat, maar zonder een cursus Italiaans.

Begin van de studentenuitwisseling

Het Italiaanse schoolsysteem is onderverdeeld in twee semesters (schooltermijnen) of drie trimesters (elk 4 maanden), afhankelijk van de school. 

Als je besluit 1 maand te blijven, kun je in elke maand behalve:

 • Juni,
 • Juli en
 • Augustus naar Italië vliegen.

Als je besluit om 2 maanden te blijven, kun je in elke maand behalve:

 • Mei,
 • Juni,
 • Juli en
 • Augustus naar Italië vliegen.

Als je besluit 3 maanden te blijven, kun je elke maand behalve:

 • April
 • Mei,
 • Juni,
 • Juli en
 • Augustus naar Italië vliegen.

Als je besluit om één schoolsemester te blijven, kun je in:

 • Januari of
 • September naar Italië vliegen.

Als je besluit om één schooljaar te blijven, kun je in:

 • September naar Italië vliegen.
Je vliegt een paar dagen voor de school begint. Afhankelijk van de duur en het begin van jouw verblijf, varieert de dag van jouw vertrek.

Onze High School programma's in één oogopslag

Classic programma middelbare school

Ga voor een verrassing: Jij kiest het land van bestemming, en wij kiezen de school. Leer een nieuw dorp, stad of gemeenschap van binnnenuit kennen en ervaar de levensstijl van dichtbij! Dit programma is nog goedkoper ook!

Alle informatie vindt u hier:

In Italië bieden wij ons Classic programma aan. Dit betekent dat je verrast kunt worden met de landelijke ranking in welke regio en op welke plek je tijdens je middelbare schoolverblijf kennis maakt met de manier van leven van de Italianen.

SemesterVanaf € 3.190
SchooljaarVanaf € 5.690

Het schoolsysteem in Italië

In Italië is het schoolsysteem in het hele land gelijk en is het onderverdeeld in drie verschillende niveaus. Gedurende de eerste acht schooljaren gaan alle leerlingen naar hetzelfde soort school, de zogenaamde Scuola Primaria, gevolgd door de middelbare school (Scuola Media). Na de middelbare school kunnen de leerlingen kiezen tussen gymnasia met verschillende specialisaties, de liceos. Het Liceo Classico is taalkundig en humanistisch, het Liceo Scientifico is wiskundig en wetenschappelijk, en het Liceo Linguistico is gericht op moderne vreemde talen. Ondanks de specialisatie van de afzonderlijke liceos, is algemeen onderwijs een belangrijk onderdeel van het onderwijs.

In de meeste regio's van Italië worden de lessen 's ochtends gegeven, van maandag tot en met zaterdag. In de namiddag is er genoeg tijd om aan hobby's en vrienden te besteden. Na schooltijd gaan de leerlingen naar huis om te lunchen en ontmoeten ze vrienden op de plaatselijke pleinen. Op sommige scholen is er de mogelijkheid om deel te nemen aan buitenschoolse activiteiten, bijvoorbeeld in verschillende sportgroepen.

Vakken die worden aangeboden op een middelbare school in Italië

In Italië zijn er drie verschillende gymnasia: linguïstisch-humanistisch, wetenschappelijk-wiskundig of modern-taalkundig. Naast Grieks en Latijn worden op de middelbare scholen ook vreemde talen onderwezen, zoals Frans, Spaans en Duits. Zelfs op de middelbare scholen voor wetenschappelijk-wiskundig onderwijs worden deze vakken niet verwaarloosd, omdat de meeste vakken, zoals een vreemde taal, voor alle leerlingen verplicht zijn. Op Italiaanse middelbare scholen zijn er slechts een paar keuzevakken.

Het beoordelingssysteem

Het beoordelingssysteem op een middelbare school in Italië omvat cijfers van 0 tot 10, waarbij 10 het beste is en 0 het slechtste.

Talenkennis

Het is niet nodig om al een zeer goede kennis van het Italiaans te hebben, want in het begin van je verblijf in Italië kun je je vrij goed redden met Engels. Na een paar weken zul je de taal zelfstandig kunnen spreken en begrijpen, omdat je vanaf het begin omringd wordt door de Italiaanse taal.

Sport en vrije tijd

Het leven in Italië speelt zich voornamelijk buiten af vanwege het klimaat en de omstandigheden in de Italiaanse steden. Mensen ontmoeten hun vrienden of spelen voetbal, de favoriete sport van de Italianen. In de Alpen en andere Italiaanse berggebieden zijn sporten als klimmen, wandelen, skiën of snowboarden natuurlijk populair. In de kuststreken nodigen de eindeloze stranden uit tot een waaier van activiteiten op het land en in het water.

Aanbod aan vakken

Talen: Italiaans, Spaans, Engels, Frans, Grieks, Latijn
Wiskunde en wetenschap: Wiskunde, biologie, scheikunde, natuurkunde
Menswetenschappen en sociale wetenschappen: Geschiedenis, politiek, geografie, sociologie
Gezondheid: Sportwetenschappen, gezondheidswetenschappen
Technologie en computerwetenschappen: Informatica
Beeldende Kunst: Schilderkunst, Kunstgeschiedenis, Design, Muziek

Accommodatie en verzorging

Het gezinsleven is erg belangrijk in Italië. Gezamenlijke activiteiten zijn erg belangrijk voor de familie. Het is gebruikelijk dat de hele familie 's avonds samenkomt voor het diner om de dag gezamenlijk af te sluiten. De Italianen zijn een zeer gastvrij volk, je wordt dan ook hartelijk verwelkomd als nieuw lid van de familie. Voor hen is het net zo belangrijk om hun eigen cultuur met het nieuwe familielid te delen als om de buitenlandse cultuur te leren kennen. Daarom moet het doel niet alleen zijn om de Italiaanse gewoonten en tradities te ervaren, maar ook om die van jezelf te delen.

Zon, zee en strand

Wie kiest voor een studentenuitwisseling in Italië kan meer ontdekken dan alleen de favoriete vakantiebestemming van veel Europeanen. De meeste Europeanen associëren Italië met veel zon, kunst en het gemak van het leven. Met een rijke culturele en landschappelijke schat, kan een studentenuitwisseling in Italië meer dan 7.000 km van de prachtige Middellandse Zee kustlijn, adembenemende Alpine landschap en opwindende steden ervaren. Het Italiaanse mozaïek van landschappen varieert van besneeuwde bergketens in het noorden van Italië tot wijngaarden en meren tot zonnige bergtoppen in het zuiden van het land. Studenten die deelnemen aan een studentenuitwisseling in Italië krijgen de kans om dit geografisch diverse land te verkennen, te skiën en snowboarden in Noord-Italië, de prachtige stranden van de Italiaanse Adriatische Zee in het zuiden te ontdekken, en de gevarieerde Italiaanse keuken te ervaren.

In de hoofdstad van het laarsvormige land, Rome, kunt u in de voetsporen treden van het oude Romeinse Rijk en een van de vele plaatsen bezoeken waar Italiaanse geschiedenis werd geschreven. Al in de oudheid was Italië, als centrum van het Romeinse Rijk, een belangrijk cultureel centrum van Europa.

Het land van musea, kerken en indrukwekkende kunstwerken

De scheve toren van Pisa, de ruïnestad Pompeii, het Colosseum in Rome, de prachtige gebouwen in Florence en Venetië: geen enkel ander land biedt een gevarieerder cultureel programma voor studentenuitwisselingen in Italië dan Italië. Meer dan 40 Italiaanse sites staan op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Daarmee staat Italië aan de top van de 138 landen die op deze lijst vertegenwoordigd zijn. Het zijn echter niet alleen Italiaanse steden zoals Rome, Siena, Verona of Napels die tot het werelderfgoed behoren. In de jaren negentig werden ook de Amalfikust, het Cinque de Terre en de Eolische eilanden opgenomen vanwege de waarde van hun landschappelijke schoonheid. Veel beroemde kunstenaars zijn van Italiaanse afkomst.

Bijvoorbeeld Leonardo da Vinci, wiens werk, de "Mona Lisa", iedereen waarschijnlijk kent en zich verwondert over haar mysterieuze glimlach. Naast de culturele schatten die een studentenuitwisseling in Italië biedt, is er ook de beroemde joie de vivre van de Italianen. Of het nu in het zuiden of het noorden van het land is, alle Italianen delen de liefde voor het leven en de hartelijkheid waarmee gasten in Italië worden ontvangen.

Het klimaat in Italië

Door de beschutte ligging van Italië door het Alpengebergte en de gematigde invloed van de zee, heeft Italië een mild, aangenaam klimaat. In grote delen van het land is de zomer warm en droog. Door de nabijheid van de Alpen bieden de berggebieden in de winter echter de beste omstandigheden voor wintersporten zoals skiën en snowboarden.

De Italiaanse taal

Het huidige Italiaans vindt zijn oorsprong in de Romaanse taal, die is afgeleid van het Latijn. Vandaag de dag wordt het Italiaans wereldwijd door meer dan 50 miljoen mensen gesproken. Net als in Duitsland kan de Italiaanse taal in dialectzones worden verdeeld. De bekendste dialecten zijn de Toscaanse, Venetiaanse en Siciliaanse dialecten. Het Italiaans wordt ook als officiële taal gesproken in Zwitserland, Vaticaanstad en gedeeltelijk in Frankrijk, Monaco, Slovenië en Kroatië.

Informatie in één oogopslag

Duur van het verblijf: 1, 2 of 3 maanden, school semester of schooljaar.
Uiterste aanmeldingsdatum: 5 maanden voor vertrek
Land/Regio: Italië / Landelijk

Inbegrepen in de prijs van het programma:

 • Vlucht van de gekozen luchthaven van vertrek naar de luchthaven van bestemming in Italië en terug.
 • Verblijf en maaltijden bij het gastgezin
 • Lessen in het "Liceo
 • Toezicht ter plaatse
 • Gedetailleerd informatiemateriaal
 • Voorbereidend seminarie in Nederland

Niet inbegrepen in de prijs van het programma:

 • Zakgeld
 • Excursies
 • Materiaalkosten in de klas
 • Lunch op school

Veelgestelde vragen over High school in Italië

De accommodatie is bij een gastgezin dat vooraf ter plaatse is gecontroleerd. De belangen van de student zullen zo goed mogelijk worden afgestemd op die van het gastgezin.
In Italië zijn schooluniformen niet verplicht.
De school loopt ongeveer van 8:00 tot 13:00. Aangezien de leerlingen slechts 5 uur per dag naar school gaan, loopt de school in Italië van maandag tot zaterdag.
Ja, de leerlingen staan ter plaatse onder toezicht en kunnen in geval van nood de supervisor bellen.

Er zijn rechtstreekse vluchten vanaf de luchthavens waaruit je kunt kiezen. Aansluitende vluchten zijn dus niet nodig.

Een familiebezoek is alleen mogelijk aan het eind van het programma.
De skiuitrusting kan worden meegenomen of ter plaatse worden gehuurd.
Studenten mogen niet werken tijdens hun verblijf op de middelbare school.
Openbaar vervoer is goed bereikbaar.
Vanwege het verzekeringsaspect, is het niet toegestaan om het rijbewijs ter plaatse te maken. Het is ook niet toegestaan om een gemotoriseerd voertuig te besturen.
Wij bieden geen privé-middelbare scholen aan in Italië.
De in Europa gebruikelijke standaardvaccinaties (tetanus, mazelen, bof, rodehond, hepatitis A en B, difterie, kinkhoest, polio) worden aanbevolen.
Italië is een veilig land, maar je moet toch op jouw waardevolle spullen letten, vooral in toeristische centra en op stranden. Niemand die goed geïnformeerd is en afgezette plaatsen vermijdt, zal in contact komen met de maffia.

Wij plannen jouw verblijf op de middelbare school!

Beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:30 uur, altijd vriendelijk en deskundig: wij helpen jou graag bij het plannen van jouw studentenuitwisseling.

Neem hier contact met ons op!

Terug naar
High School jaarprogramma