High School verblijf in Mexico

Mexico is perfect om Spaans te leren, omdat het relatief langzaam en duidelijk gesproken wordt in vergelijking met andere Latijns-Amerikaanse landen.

Leeftijd

Voor 15- tot 18-jarigen

Duur

Semester, schooljaar

Opties

Geen keuze van plaats en school mogelijk

Regio's

Overal in het land

Mexico vormt de brug tussen Noord- en Midden-Amerika en grenst dus ook aan de Atlantische en de Stille Oceaan, die je kunt verkennen. Mexico is vooral bekend om zijn culturele geschiedenis en de festivals die daaruit voortvloeien. Cultuurliefhebbers kunnen hier dus volledig hun passie volgen: Van ruïnesteden tot de piramide van Chichen Itza, één van de zeven wereldwonderen, tot de traditionele festivals "Dia de los muertos" en "Corrida de toros". Er zijn veel verschillende culturen te ontdekken in Mexico: de Olmeekse, Zapoteekse, Tolteekse, Maya-, Azteekse en Inca-culturen, maar ook Afrikaanse, Franse en Spaanse culturen. Zowel in het noorden als in het zuiden van het land zijn er kristallen te bewonderen. Je kunt een boottocht maken op de Rio Secreto door de kristalgrotten, of in de buurt van het stadje Naica kun jij de grootste kristallen ter wereld bewonderen, zo'n 14 meter hoog. Voor natuur- en sportliefhebbers biedt Mexico ook het volledige programma: warm weer, woestijnen, vulkanen, bergen, kusten en stranden, waar je avontuurlijke tochten kunt maken en meer dan 200.000 verschillende diersoorten kunt ontdekken, waaronder poema's en leguanen, en meer dan 26.000 verschillende plantensoorten, zoals cactussen en agaves.

Highlight: Oriëntatieseminar

Het oriëntatieseminar, dat bij de programmaprijs is inbegrepen, bereidt je voor op je verblijf op de middelbare school. Culturele verschillen worden besproken en belangrijke informatie wordt doorgegeven, zodat je je bij aankomst nergens zorgen over hoeft te maken en meteen volop kunt genieten van het Midden-Amerikaanse land.

Begin van de studentenuitwisseling

Het Mexicaanse schoolsysteem is verdeeld in twee semesters (schoolperiodes).

Als je kiest voor een school semester, kun je jouw middelbare school verblijf in Mexico beginnen in:

 • Augustus.

Als je voor een schooljaar kiest, kun je jouw middelbare schoolverblijf in Mexico beginnen in:

 • Augustus.

Je vliegt een paar dagen voor school begint naar Mexico zodat je niets mist. Dat betekent dat je in augustus aan je avontuur begint.

Onze High School programma's in één oogopslag

Classic programma middelbare school

Ga voor een verrassing: Jij kiest het land van bestemming, en wij kiezen de school. Leer een nieuw dorp, stad of gemeenschap van binnnenuit kennen en ervaar de levensstijl van dichtbij! Dit programma is nog goedkoper ook!

Alle informatie vindt u hier:

In Mexico bieden wij ons Classic programma aan. Dit betekent dat je verrast kunt worden met de landelijke ranking in welke regio en op welke plek je tijdens je middelbare schoolverblijf kennis maakt met de levenswijze van de Mexicanen.

Het schoolsysteem in Mexico

Het Mexicaanse schooljaar begint midden augustus, en eindigt in juli. De vakanties in Mexico omvatten ook zes weken in de zomer en telkens twee weken in de winter en de lente. Schooluniform is verplicht op de meeste scholen. Het schoolsysteem in Mexico is verdeeld in vier niveaus: eerst ga je zes jaar naar de zogenaamde Primaria, dan drie jaar naar de Secundaria en dan nog eens drie jaar naar de Preparatoría. Het hogere niveau, door de Mexicanen ook wel prepa, bachillerato of bachi genoemd, bereidt studenten voor op universitaire studies. In Mexico ga je tijdens je middelbare schooltijd naar een openbare school. De kwaliteit van de openbare scholen in Mexico is zeer goed. Gekwalificeerde leraren, kleine klassen en een academisch veeleisend curriculum vormen de basis voor een succesvol verblijf op de middelbare school in Mexico.

Het dagelijkse schoolleven op een Mexicaanse middelbare school

De schooldag duurt in Mexico meestal van 7.00 uur tot ongeveer 14.00 uur. . De lunch wordt meestal in de kantine van de school genuttigd. In Mexico behoren Spaans, wiskunde, natuurkunde, scheikunde, sport, Engels, biologie, geschiedenis en literatuur tot de verplichte vakken. De studenten hebben ook de mogelijkheid verschillende keuzevakken te volgen, zoals filosofie, sociologie of logica.

In de bovenbouw kunnen leerlingen zich specialiseren in een van de vier gebieden: Biologie/wiskunde, scheikunde/fysica, bedrijfskunde of geesteswetenschappen. Het beoordelingssysteem op een middelbare school in Mexico omvat cijfers van 0 tot 10, waarbij 10 het beste is en 0 het slechtste.

Sport en vrije tijd

Sport is een belangrijk onderdeel van de Mexicaanse cultuur. Daarom bieden de openbare scholen in Mexico een verscheidenheid aan sport- en recreatieactiviteiten aan, zoals voetbal, basketbal, volleybal, atletiek en watersport. Na schooltijd speelt het leven in Mexico zich meestal buiten af, vanwege de klimatologische omstandigheden. Je spreekt af met vrienden of je speelt je favoriete sport.

Taalvaardigheden

Het is niet nodig om een speciale kennis van het Spaans te hebben aan het begin van je verblijf op de middelbare school in Mexico. In de regel geven de openbare scholen in Mexico tweetalig onderwijs, d.w.z. in het Spaans en het Engels. Niettemin moet u een basiskennis van het Spaans hebben. Vergeleken met andere Latijns-Amerikaanse landen wordt er in Mexico relatief langzaam Spaans gesproken, wat het voor u gemakkelijker maakt om Spaans te leren. Na een tijdje zullen de termen van de Azteekse mythologie gemakkelijk over je lippen komen en aan het eind van je jaar in het buitenland zul je heel goed Spaans spreken!

Duur van het verblijf

In Mexico is het mogelijk om gedurende 5 of 10 maanden naar een Mexicaanse middelbare school te gaan.

Aanbod aan vakken

Talen: Spaans, Engels, Frans
Wiskunde en Natuurwetenschappen: Wiskunde, biologie, scheikunde, natuurkunde, milieuwetenschappen
Humane en sociale wetenschappen: Geschiedenis, politiek, literatuur, sociologie, filosofie, economie, aardrijkskunde
Gezondheid: Sportwetenschappen
Technologie en computerwetenschappen: Informatica
Beeldende Kunst: Kunst, Muziek, Theater

Accommodatie en verzorging

Tijdens je verblijf op een middelbare school in Mexico, woon je bij een gastvrij Mexicaans gastgezin. Je zult een warm welkom krijgen. Het gastgezin verheugt zich op het bezoek en wil de cultuur en de manier van leven in Mexico met je delen. Je zult snel merken dat "familie" in Mexico nog steeds een zeer speciale en traditionele rol speelt. In het algemeen zijn Mexicaanse families zeer groot en stevig verankerd in hun gemeenschap.

Jouw gastgezin wordt zorgvuldig geselecteerd door onze partnerorganisatie in Mexico. Gezinnen wonen overal in Mexico, zowel op het platteland als in de stad. Er wordt voor gezorgd dat het huis van het gezin dicht bij de middelbare school in Mexico ligt. Onze partnerorganisatie houdt rekening met jouw wensen en voorkeuren bij het kiezen van een gastgezin. Dit helpt om ervoor te zorgen dat je snel in het gastgezin wordt opgenomen als lid van het gezin.

Het personeel van onze partnerorganisatie staat ook te allen tijde ter beschikking als contactpersoon. Zij houden regelmatig bijeenkomsten en organiseren gezamenlijke excursies en andere vrijetijdsactiviteiten waarbij je kennis kunt maken met uitwisselingsstudenten uit andere landen.

In de voetsporen van de Maya’s en de Azteken


De bakermat van de Maya-cultuur, een van de meest geavanceerde beschavingen uit vervlogen tijden, ligt in het zuiden van Mexico, op het schiereiland Yucatán. Prachtige stadstaten met piramiden, tempels en paleizen sieren het schiereiland. Een van de beroemdste en best bewaarde Maya-sites van het land is Chichén Itzá, gelegen halverwege Cancún en Mérida, waar bezoekers onder meer een grote piramide, een krijgstempel en een astronomisch observatorium kunnen bezichtigen. De hoofdstad van Mexico, Ciudad de Méxiko, ligt op de plaats van de vroegere Azteekse hoofdstad Tenochtitlán. Veel van de Azteekse tempels kunnen vandaag de dag nog steeds worden bezocht. Mexico-Stad is een van de meest fascinerende en kosmopolitische steden ter wereld: imposante glazen paleizen, chique winkelcentra, kleurrijke markten en schitterende gebouwen uit de koloniale en pre-Spaanse tijd. U kunt de stadsjungle ontvluchten in de zogenaamde "drijvende tuinen" die aan de rand van de stad liggen. In de tijd van de Azteken werden de waterkanalen gebruikt voor de bevoorrading, tegenwoordig gebruiken veel Mexicanen het UNESCO Werelderfgoed als recreatiegebied.

Gevarieerde natuur, culturele schatten

Met meer dan 10.000 kilometer kustlijn aan de Stille Oceaan, de Golf van Mexico en de Caraïbische Zee is Mexico vooral populair bij watersporters, je kunt er immers het hele jaar door zwemmen, surfen of snorkelen in kristalhelder water. Mexico biedt echter meer dan alleen Caribische stranden. In het binnenland is het land authentieker: overblijfselen van prehistorische beschavingen en overblijfselen uit de Spaanse koloniale tijd vormen een indrukwekkende cultuurschat. Daarnaast zijn er besneeuwde bergen, tropische bossen en bizarre woestijnen. De biodiversiteit van Mexico is even divers als zijn natuur. Wereldwijd staat Mexico op de vierde plaats met de grootste biologische diversiteit: verschillende soorten apen en wilde katten, neusbeertjes, flamingo's, pelikanen, leguanen, schildpadden, kolibries, papegaaien, grijze walvissen, dolfijnen en nog veel meer.

Taco's, salsa, chili...

Tijdens een high school verblijf in Mexico zal je de beroemde Mexicaanse keuken ervaren. Chili con carne, taco's, salsa en guacamole zijn natuurlijk bij iedereen bekend. De Mexicaanse keuken bestaat echter uit meer dan alleen de Tex-Mex gerechten die we zo goed kennen. Culinair Mexico is als het land zelf: kleurrijk, kruidig en plezierig. Naast regionale invloeden spelen ook pre-Hispanische en Spaanse invloeden een doorslaggevende rol in de Mexicaanse keuken.

Studentenuitwisseling Mexico: Mexicaanse tradities en mentaliteit

De belangrijkste feestdag om mee te maken tijdens een studentenuitwisseling Mexico is Allerheiligen of Allerzielen (1-2 november), de dag van de doden en de heiligen. In ons land wordt dit vrij rustig en bedachtzaam gevierd, maar in Mexico worden op deze dagen kleurrijke vieringen gehouden, omdat de Mexicanen niet alleen hun overledenen herdenken, maar ook de zielen vieren die na de dood verder reizen. Voor deze oude feesttraditie worden huizen versierd met skeletten, wordt brood in de vorm van botten verkocht en worden schedels van suikerglazuur gebakken. Het belangrijkste traditionele feest in Mexico combineert christelijke overtuigingen met oude indianenrituelen.

Religie speelt een belangrijke rol in Mexico en dus ook in de studentenuitwisseling Mexico. Ongeveer 90% van de Mexicaanse bevolking behoort tot de christelijke gemeenschap. Het is niet ongewoon om te zien hoe voetballers zich voor de strafschop kruisen en een duwgebed naar de hemel sturen, hoe arbeiders tijdens hun lunchpauze een kerk bezoeken of hoe kleine huisaltaren in de huiskamers staan. Deze traditionele christelijke rituelen worden in Mexico als vanzelfsprekend beschouwd en zijn dan ook een belangrijk onderdeel van de Mexicaanse cultuur. Dankzij de openheid en hartelijkheid van de Midden-Amerikanen zult u tijdens een studentenuitwisseling in Mexico snel in de Mexicaanse gemeenschap worden opgenomen.

Informatie in één oogopslag

Duur van het verblijf: 5 of 10 maanden
Uiterste aanmeldingsdatum: 31 maart
Land/Regio: Mexico / Landelijk

Inbegrepen in de prijs van het programma:

 • Vlucht van de gekozen luchthaven van vertrek naar de luchthaven van bestemming in Mexico en terug
 • Verblijf en maaltijden bij gastgezin
 • Collegegeld op de middelbare school
 • Ondersteuning ter plaatse
 • Gedetailleerd informatiemateriaal
 • Reisannuleringsverzekering in geval van ziekte

Niet inbegrepen in de prijs van het programma:

 • Zakgeld
 • Visumkosten
 • Excursies
 • Materiaalkosten in de klas
 • Lunch op school
 • Schooluniform, indien van toepassing

Veelgestelde vragen over de High school in Mexico

De accommodatie is bij een gastgezin dat vooraf ter plaatse is gecontroleerd. De belangen van de student zullen zo goed mogelijk worden afgestemd op die van het gastgezin.
In Mexico bestaat een algemene verplichting om schooluniformen te dragen.
De school loopt van ongeveer 07.00 uur tot 14.30 uur. 
De studenten worden ter plaatse begeleid en kunnen de supervisor telefonisch bereiken in geval van vragen en/of noodgevallen.

Een familiebezoek is alleen mogelijk aan het eind van het programma.

Studenten mogen niet werken tijdens hun verblijf op de middelbare school.
Mexico heeft een goed georganiseerd metro- en bussysteem.
Vanwege het verzekeringsaspect, is het niet toegestaan om het rijbewijs ter plaatse te maken. Het is ook niet toegestaan om een gemotoriseerd voertuig te besturen.
Wij bieden in Mexico geen privé-middelbare scholen aan.
Het wordt aanbevolen zich te laten vaccineren tegen tetanus, difterie, rabiës, hepatitis A en B, polio, mazelen en tyfus.
Mexico staat bekend om zijn corruptie en drugshandel (vooral in de steden Tijuana, Ciudad Juarez en Monterrey), maar het is er veilig zolang je 's avonds niet alleen rondloopt. Het is aan te bevelen zo veel mogelijk te vermijden alleen te lopen.

Wij plannen jouw verblijf op de middelbare school!

Beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:30 uur, altijd vriendelijk en deskundig: wij helpen jou graag bij het plannen van jouw studentenuitwisseling.

Neem hier contact met ons op!

Terug naar
High School jaarprogramma