High School verblijf in Spanje

Voor je verblijf op de middelbare school hoef je maar ten minste één jaar Spaans te kennen. Ongeveer 358 miljoen mensen spreken Spaans als hun moedertaal, waarmee het de op twee na meest gesproken taal ter wereld is. In de scholen heb je de keuze tussen het wiskundig-wetenschappelijk gebied en het taalkundig-humanistisch gebied. Binnen deze takken heb jij een individuele keuze van vakken. Een ander voordeel is de geografische afstand. Hierdoor heb je bij aankomst geen last van een jetlag en kun je meteen volop genieten van het land. Bovendien vindt het diner vanwege de hoge temperaturen vaak pas om 21.00 uur plaats, waardoor jouw dag wordt verlengd en je meer ervaring kunt opdoen.
Leeftijd

Voor 14- tot 18-jarigen (openbare scholen)
Voor 15- tot 18-jarigen (privéscholen)

Duur

3 maanden, schoolsemester, schooljaar

Opties

Selectie van regio mogelijk

Regio's

Sevilla, Madrid, Valencia, Malaga, Cadiz, Alicante, Granada

Spanje, of "España" in de landstaal, wordt landschappelijk gekenmerkt door 6 grote bergstelsels, waaronder de Pyreneeën en de Iberische bergketen, de kust, zoals de Costa Brava, de zee en drie verschillende flora gebieden met bijvoorbeeld palmbomen, olijfbomen en kastanjes. De fauna fascineert vele dierenliefhebbers, omdat in het land vele diersoorten hebben overleefd, die in de rest van West-Europa waren uitgeroeid, alsmede dieren, die anders alleen in Afrika en het Nabije Oosten voorkomen. Dieren zoals beren, lynxen, reuzenhagedissen, wolven, steenbokken, mangoesten en gemzen. Of je nu een natuurliefhebber of een dierenvriend bent, jij mag de traditionele feesten, zoals "Corrida de toros" of "La Tomatina" niet missen. De Spanjaarden op zich vormen overigens geen culturele of linguïstische eenheid. Er zijn de Catalanen en de Basken, die zich meer aangetrokken voelen tot hun regio's dan tot Spanje als land. Dit doet echter niets af aan de gastvrijheid en openheid van de plaatselijke bevolking.

Begin van de studentenuitwisseling

Het Spaanse schoolsysteem is verdeeld in drie trimesters. Elk trimester duurt ongeveer 3 maanden. Tussen de trimesters liggen de kerstvakantie, de paasvakantie of de zomervakantie.

Als je besluit om 3 maanden te blijven, kun je kiezen voor een High school verblijf van:

 • Januari - April of van
 • September tot November in Spanje.

Als je voor een semester kiest, kun je je middelbare school verblijf kiezen uit:

 • Januari - Juni of van
 • September - Januari in Spanje.

Als je besluit om één schooljaar te blijven, kun je je middelbare schoolverblijf organiseren van:

 • Augustus - Juni in Spanje.
Je vliegt naar Spanje een paar dagen voordat de school begint, zodat je niets mist. Dit betekent dat je in januari of september, of zelfs in augustus, aan je avontuur begint.

Onze High School programma's in één oogopslag

Classic programma middelbare school

Ga voor een verrassing: Jij kiest het land van bestemming, en wij kiezen de school. Leer een nieuw dorp, stad of gemeenschap van binnnenuit kennen en ervaar de levensstijl van dichtbij! Dit programma is nog goedkoper ook!

Alle informatie vindt u hier:

In Spanje bieden wij ons Classic programma aan. Dit betekent dat je verrast kunt worden met de landelijke ranking in welke regio en op welke plek je tijdens je middelbare schoolverblijf kennis maakt met de levenswijze van de Spanjaarden.

SemesterVanaf € 6.390
SchooljaarVanaf € 8.590

Het schoolsysteem en onderwijs in Spanje

Het Spaanse schoolsysteem is sterk gebaseerd op het Franse model en voorziet in algemeen gymnasiumonderwijs tot en met het baccalaureaat (Bachillerato). De twaalfjarige schoolopleiding is verdeeld in drie secties:

"Educación Primaria" (1ste tot 6de graad), "Educación Secundaria" (7de tot 12de graad) met inbegrip van "Bachillerato" en "Educación Superior" (universiteit en hogeschool).

Uitwisselingsstudenten worden gewoonlijk in de 11e klas van de Spaanse school geplaatst. Afhankelijk van de oriëntatie van de school, concentreren de studenten zich ofwel op het wiskundig/wetenschappelijk gebied of eerder op het taalkundig/geesteswetenschappelijk gebied. In de regel staan er 10 tot 12 vakken op het leerplan. De lessen op een Spaanse middelbare school duren tot ongeveer 14:00 uur. Spaanse studenten organiseren meestal hun eigen vrije tijd in de namiddag. Je kunt echter overal snel vrienden maken in clubs of sportclubs.

Het schooljaar in Spanje begint rond half september en duurt tot half juni. Het schooljaar wordt gewoonlijk in trimesters verdeeld. In uitzonderlijke gevallen wordt het zelfs in kwartieren verdeeld. Aan het einde van elk van deze periodes ontvangen de leerlingen een rapport.

De keuze van de school

In Spanje heb je twee opties: Een high school verblijf met keuze:

Spanje met keuze van regio: U geeft aan welke regio uw voorkeur heeft. U kunt kiezen uit Alicante, Cádiz, Granada, Madrid, Sevilla en Valencia. Uw school en woning bevinden zich in een van deze steden of in de onmiddellijke nabijheid.
Het maakt niet uit welke regio je kiest: In alle gevallen gaat u naar uitstekende scholen in Spanje.

Een overzicht van de regio's waaruit je kunt kiezen, vind je op het volgende tabblad.

De schoollocaties in Spanje

Je kunt kiezen uit één van de volgende steden of regio's.

Alicante

Alicante is één van de bekendste steden aan de Costa Blanca. Met ongeveer 320.000 inwoners trekt de havenstad aan de oostelijke Middellandse-Zeekust bezoekers aan met haar mooie stranden, schilderachtige promenades en groene parken. Het culturele aanbod is zeer divers: musea, galeries, winkelcentra en talrijke festivals fascineren zowel bezoekers als de plaatselijke bevolking. Een ander pluspunt is de zonnige ligging met warme zomers en milde winters. De gemiddelde temperatuur is een aangename 18°C.

Cádiz

Cádiz is de hoofdstad van de gelijknamige provincie in de regio Andalusië. De zeer mooie stad met zijn historische gebouwen, talrijke pleinen en steegjes is een van de oudste van Europa. Populaire wijken en ontmoetingsplaatsen voor jongeren zijn El Pópulo en La Viña. Het schiereiland Cádiz maakt indruk door zijn directe ligging aan de Atlantische Oceaan, het is slechts door een smalle landbrug met het vasteland verbonden. Talrijke mooie stranden, sommige tot 9 km lang, bevinden zich in de buurt van de stad. Zon, zand en zee kenmerken het mediterrane leven en veel van de vrijetijdsactiviteiten.

Cádiz is beroemd om het Carnaval de Cádiz, dat ongeveer op hetzelfde tijdstip plaatsvindt als het Duitse carnaval. De bekendste bezienswaardigheden zijn de kathedraal, het Museo Provincial, Kastelle San Sebastian en het Plaza de la Mina.

Granada

Granada, bekend als de "jonge oude stad", bekoort met vele contrasten. Enerzijds is de stad met 350.000 inwoners bekend om haar historische monumenten, vooral het wereldberoemde Alhambra-paleis, en anderzijds pulseert hier het jonge, moderne leven. Granada is een studentenstad, jonge mensen van over de hele wereld genieten van de internationale sfeer aan de grootste universiteit van Spanje. Een ander hoogtepunt is de unieke ligging tussen de Middellandse Zee en de Sierra Nevada. Afhankelijk van het seizoen is het mogelijk om op dezelfde dag te gaan skiën en 's avonds op het strand naar de zonsondergang te kijken.

Madrid

De hoofdstad van Spanje ligt in het hart van het Iberisch schiereiland en telt ongeveer 4 miljoen inwoners. Madrid is een bruisende metropool met een schat aan bezienswaardigheden, attracties en evenementen. De stad is beroemd om zijn charmante oude binnenstad en zijn culturele diversiteit. Elke avond kunt u bioscopen, concerten, theaters bezoeken. Wie graag winkelt, vindt er talrijke winkels, boetiekjes en levendige markten. Kunstliefhebbers kunnen hun hart ophalen in het Prado met zijn beroemde collectie schilderijen van oude meesters, om nog maar te zwijgen van de historische gebouwen, zoals het koninklijk paleis of het kloostercomplex.

Sevilla

Sevilla ligt in het zuidwesten van Spanje en is de hoofdstad van Andalusië. Het staat bekend om zijn zonnige klimaat (met een gemiddelde temperatuur van 26°C in de zomer en 12°C in de winter), passie voor typisch Spaanse tradities, gastvrije bevolking en talrijke bezienswaardigheden die zijn aangewezen als Werelderfgoed. Bezienswaardigheden zijn bijvoorbeeld de kathedraal, het koninklijk paleis en de Gouden Toren - overigens ook een perfect vertrekpunt voor boottochten over de Guadalquivir. De jonge scene ontmoet elkaar vooral in de Barrio De Santa Cruz, die wordt beschouwd als een van de mooiste wijken van heel Spanje.

Valencia

Valencia is de toegangspoort tot de Middellandse Zee, schilderachtig gelegen tegen een heuvelachtige achtergrond. Met iets meer dan 800.000 inwoners is Valencia de op twee na grootste stad van Spanje. Het klimaat is gematigd mediterraan, met gemiddelde temperaturen van 17°C in de zomer en 10°C in de winter. De kust- en havenmetropool betovert niet alleen met een charmante oude stad met leuke straatcafés, maar ook met een heel scala aan bezienswaardigheden en evenementen. Bekende evenementen zijn La Tomatina, een groot tomatengevecht, en Las Fallas, een festival waarbij grote kartonnen figuren worden verbrand.

Aanbod aan vakken

Talen: Spaans, Engels, Frans
Wiskunde en natuurwetenschappen: Wiskunde, biologie, scheikunde, natuurkunde, geologie
Humane en sociale wetenschappen: Geschiedenis, esthetiek, politiek, geografie, sociologie
Gezondheid: Sportwetenschappen, gezondheidswetenschappen
Technologie en computerwetenschappen: Informatica
Beeldende Kunst: Schilderkunst, Kunstgeschiedenis, Muziek, Ontwerp

Accommodatie en verzorging

Tijdens het verblijf op een middelbare school in Spanje wonen de studenten bij een gastgezin dat zich al verheugt op hun bezoek. De Spanjaarden zijn zeer gastvrij, je zult dus hartelijk worden verwelkomd als nieuw lid van de familie. Bovendien zijn de Iberiërs erg trots op hun land: jouw gastgezin zal je veel interessante en interessante dingen leren over de Spaanse gewoonten en tradities. In Spanje hebt je contactpersonen van onze partnerorganisatie tot uw beschikking.

Een land op weg naar succes

Iedereen die Spanje verkiest als bestemming voor zijn studentenuitwisseling heeft bijna het gevoel dat hij op een lange vakantie is. Dat is immers precies waarom velen het land al wat beter kennen. De toeristische bestemmingen Costa Brava en Costa del Sol, alsmede de vakantie-eilanden Mallorca, Ibiza, Gran Canaria of Tenerife - d.w.z. de Balearen en de Canarische Eilanden - behoren tot de populairste vakantiebestemmingen, vooral in Duitsland. Daarnaast brengt een studentenuitwisseling in Spanje je naar het land van een grote voetbalnatie met zijn vlaggenschip clubs Real Madrid en FC Barcelona.

De twee grootste steden van het land zetten ook internationaal de toon als het gaat om nieuwe trends en mode. Afgezien daarvan heeft Spanje ook een bijzondere historische betekenis. Immers, met uitzondering van Brazilië, spreekt heel Latijns-Amerika Spaans.

En voor wie dit Spaans lijkt: men neemt aan dat deze uitdrukking terug te voeren is op de Spaanse koning Karel V, die in 1519 ook Duits keizer werd, wat niet overal in dit land met gejuich werd ontvangen.

Altijd naar de zon

Het is duidelijk: Spanje heeft bijna het hele jaar door een aangenaam klimaat. Het is dan ook niet verwonderlijk dat Spanje een zeer populaire bestemming is voor studentenuitwisselingen. In de zomer kan het echter bijna ondraaglijk heet zijn, vooral in het zuiden van het land. Daarom werd de siësta tussen de middag ingevoerd en werd het openbare leven grotendeels naar de late avonduren verschoven. Het is dus heel goed mogelijk dat jongeren die in Spanje op studentenuitwisseling zijn, een paar uur langer mogen opblijven dan thuis gebruikelijk is.

De Spaanse taalschool en het gastgezin zijn zorgvuldig geselecteerd door PLUS Taalreizen en garanderen de best mogelijke zorg voor alle uitwisselingsstudenten. Hoe dan ook, je zult het Spaanse temperament ervaren - of het nu tijdens een flamenco-avond is, een excursie naar het strand of een uitgebreide tapasmaaltijd met je nieuwe familie.

De Spaanse taal

Ongeveer 358 miljoen mensen hebben Spaans als moedertaal, waarmee het de op twee na meest gesproken taal ter wereld is. Spaans wordt wereldwijd in 22 landen gesproken en is niet alleen in Spanje een officiële taal, maar ook binnen de EU.

Informatie in één oogopslag

Duur van het verblijf: 3 maanden, school semester of schooljaar
Uiterste aanmeldingsdatum: 4 maanden voor vertrek
Land/Regio: Alicante, Granada, Córdoba, Cádiz, Madrid, Sevilla, Valencia, Malaga

Inbegrepen in de programmaprijs:

 • Vlucht van de gekozen luchthaven van vertrek naar de luchthaven van bestemming in Spanje en terug
 • Verblijf en maaltijden bij gastgezin
 • Collegegeld op de middelbare school
 • Ondersteuning ter plaatse
 • Gedetailleerd informatiemateriaal
 • Voorbereidend seminarie in Nederland
 • 2-daags oriëntatieseminar

Niet inbegrepen in de programmaprijs:

 • Zakgeld
 • Excursies
 • Materiaalkosten in de klas
 • Lunch op school

Veelgestelde vragen over High school in Spanje

De accommodatie is bij een gastgezin dat vooraf ter plaatse is gecontroleerd. De belangen van de student zullen zo goed mogelijk worden afgestemd op die van het gastgezin.

Er is geen officiële verplichting om schooluniformen te dragen in openbare scholen.

De school loopt van ongeveer 8.30 uur tot 14.30 uur, met een uur pauze voor de lunch.

De studenten staan ter plaatse onder toezicht en kunnen de supervisor telefonisch bereiken in geval van vragen en/of noodgevallen.

Er zijn rechtstreekse vluchten vanaf de luchthavens waaruit je kunt kiezen. Aansluitende vluchten zijn dus niet nodig.

Een familiebezoek is alleen mogelijk aan het eind van het programma.
Studenten mogen niet werken tijdens hun verblijf op de middelbare school.
Het openbaar vervoer is goed beschikbaar, aangezien de laatste jaren veel is geïnvesteerd in nieuwe infrastructuur.
Vanwege het verzekeringsaspect, is het niet toegestaan om het rijbewijs ter plaatse te maken. Het is ook niet toegestaan om een gemotoriseerd voertuig te besturen.
Wij bieden geen privé-middelbare scholen aan in Spanje.
De in Europa gebruikelijke standaardvaccinaties (tetanus, mazelen, bof, rodehond, hepatitis A en B, difterie, kinkhoest, polio) worden aanbevolen. In de regel hoeven geen verdere medische voorzorgsmaatregelen te worden genomen.
Spanje is een veilig land. Het is raadzaam om op persoonlijke waardevolle spullen te letten.

Wij plannen jouw verblijf op de middelbare school!

Beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:30 uur, altijd vriendelijk en deskundig: wij helpen jou graag bij het plannen van jouw studentenuitwisseling.

Neem hier contact met ons op!

Terug naar
High School jaarprogramma