6 tips om duurzaam (en respectvol) te reizen

Reizen is een ongelooflijk verrijkende ervaring, niet alleen voor jezelf, maar ook voor de economie van het land dat je bezoekt. Economisch zwakkere landen met betoverende landschappen en een rijke cultuur genereren vaak een aanzienlijk deel van hun Bruto Binnenlands Product (BBP) door toerisme. Dit verbetert op zijn beurt het levensonderhoud van de burgers en de kwaliteit van hun infrastructuur, iets waar zowel het land zelf als degenen die het bezoeken van profiteren. Reizen is natuurlijk een voorrecht dat het individu verrijkt, aangezien de blootstelling aan verschillende culturen en tradities de geest opent en de horizon verbreedt. Reizen heeft echter ook negatieve kanten, waarvan de belangrijkste de invloed op het milieu is. Veelvuldig reizen per vliegtuig of auto veroorzaakt veel CO₂-uitstoot in de atmosfeer, uitstoot die bijdraagt aan de opwarming van de aarde en klimaatverandering. Ernstige droogte en hittegolven, radicale veranderingen in de gewoonten van dieren en natuurlijke habitats, beperkte oogstopbrengsten, het zijn maar enkele van de effecten die onbeperkt en ongereguleerd reizen op onze planeet kan hebben. De oplossing is natuurlijk niet om helemaal te stoppen met reizen, maar om te leren reizen met oog voor de gezondheid van de planeet. Dus als je je volgende wereldreis aan het plannen bent of nu al in het buitenland bent, zijn hier enkele tips die je zullen helpen om je ecologische voetafdruk te verkleinen.  

Tip 1: Vervoer

Zoals u in de grafiek kunt zien, is reizen per vliegtuig of auto de slechtste keuze als het gaat om de gezondheid van onze planeet. Hoewel fietsen de beste keuze zou zijn omdat het bijna geen impact heeft op het milieu, is het niet haalbaar voor langeafstandsreizen. Goede alternatieven zijn bus en trein, aangezien deze vervoerswijzen minder uitstoot veroorzaken. Als u er toch voor kiest om te rijden, kunt u de CO2-uitstoot per passagier en per kilometer verminderen door te carpoolen. Als het niet anders kan, is het beter een rechtstreekse vlucht te nemen met een milieuvriendelijke luchtvaartmaatschappij. Zodra je op je bestemming bent aangekomen, is het beter geen auto meer te huren en het openbaar vervoer te gebruiken.

Tip 2 : Neem weinig bagage mee

Veel bagage is geen synoniem van duurzaam reizen, want het beïnvloedt het gewicht van het gekozen vervoermiddel, wat op zijn beurt resulteert het een hoger brandstofverbruik. Reizen met een rugzak of een kleine trolley is niet alleen beter voor het milieu, maar ook voor jou, omdat je flexibeler bent bij het bezoeken van je bestemming.

Tip 3: Gebruik digitale oplossingen

In plaats van gedrukte reisgidsen en kaarten te kopen of dure wegwerpcamera's aan te schaffen, kan de smartphone die je al in je zak hebt je alles geven wat je nodig hebt en meer. Google Maps, Waze, Citymapper of Maps.me zijn de beste hulpmiddelen om je weg te vinden in een vreemd land en hebben niet dezelfde impact op het milieu als een papieren kaart. De kwaliteit van foto's die met mobiele telefoons worden genomen is tegenwoordig zo goed dat je geen camera meer hoeft te kopen om foto's te maken, wat de hoeveelheid plastic en batterijen vermindert die worden geproduceerd en vervolgens weggegooid.

Tip 4: Verminder het plasticverbruik

Hoe meer je reist, hoe meer plastic je gebruikt. Waterflessen, rietjes, bakjes voor afhaalmaaltijden en plastic servies vervuilen waterbronnen en versnellen de vernietiging van ons milieu. Tupperware en herbruikbaar bestek voor maaltijden onderweg zijn goede manieren om je plasticverbruik te verminderen. Als het op drinken aankomt, is het meenemen van een eigen waterfles en een metalen rietje ideaal, zowel vanuit financieel als milieuoogpunt.

Tip 5: Steun de lokale bevolking

Een manier om de lokale bevolking te steunen tijdens het reizen is door een kamer te boeken in een hotel dat wordt gerund door de lokale bevolking en niet door een groot bedrijf of keten. Het waterverbruik is veel lager in een lokaal hotel, omdat er geen grote zwembaden zijn en het beddengoed en de handdoeken om de dag worden verschoond. Als je bezienswaardigheden gaat bekijken, doe dat dan met de hulp van een lokale gids. Dit is de beste manier om de plaats die je bezoekt te leren kennen en tegelijkertijd de lokale economie te steunen. Iets wat je kan helpen voor je reis zijn onze PLUS Taalreizen reisgidsen, die interessante informatie bevatten over cultuur en tradities. Tot slot is het belangrijk om, wanneer je naar het buitenland reist, de lokale gerechten te proberen om een echt intense ervaring te hebben. Vergeet dus niet te eten in traditionele restaurants en te winkelen in lokale kruidenierszaken.

Tip 6: Respecteer altijd de cultuur

Je respectvol gedragen en je aanpassen aan de lokale cultuur zijn essentieel tijdens het reizen. De kleren die je draagt weerspiegelen je karakter en persoonlijkheid, dus kies je kleren zorgvuldig. Iets dragen van de cultuur waarin je bent ondergedompeld, toont zowel waardering als respect. Het leren van een paar woorden van de lokale taal wordt ook zeer gewaardeerd door de lokale bevolking, omdat het laat zien dat je tijd en moeite hebt geïnvesteerd om hun thuisland echt te leren kennen. Lichaamstaal kan universeel zijn, en zelfs een vriendelijke glimlach kan je al ver brengen.

We hopen dat je genoten hebt van onze tips over hoe je duurzaam kunt reizen! Verantwoord reizen betekent niet dat je helemaal niet op reis gaat. Integendeel, het betekent dat je je reis zorgvuldig plant door in gedachten te houden hoe je keuzes de lokale economie en het milieu in het algemeen beïnvloeden.

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!