8 manieren om van het Oktoberfest te genieten zonder alcohol

Op naar de Oktoberfest! Hoewel hier jaarlijks ongeveer 7 miljoen liter bier wordt gedronken, is Oktoberfest (Wiesn) toch een zeer gezinsvriendelijk evenement dat voor iedereen toegankelijk is. Verrassend genoeg is het Oktoberfest er niet alleen om het gouden vocht te vieren. Kinderen, gezinnen en iedereen die niet zo van bier houdt, kunnen ook aan dit festival deelnemen. Lees verder voor 8 manieren om de Wiesn te beleven zonder alcohol!

Sommigen zullen zeggen "Waarom zou ik in vredesnaam het Oktoberfest bezoeken zonder een Maß Bier te drinken?", anderen zullen je vertellen dat dit evenement vooral een bekend en gezellig evenement is met als doel de Beierse tradities te vieren. Weet je nog steeds niet zeker of het de moeite waard is om naar München te gaan? Wij zeggen, doe het gewoon! Ga erheen, beleef het festival en beslis zelf. Hier zijn een paar tips om van deze 2 weken te genieten...

Het Oktoberfest op een andere manier vieren!

Het kostum

Als er één ding is dat je zeker moet doen: Trek Dirndl en Lederhosen aan! Deze kledingstukken zijn de must-have voor de Wiesn. Vroege vogels hebben de beste kans om een mooi traditioneel kostuum te vinden, want de rekken zijn snel uitverkocht. Echter kun je bij grote kleding ketens, zoals C&A ook Drinls en Lederhosen vinden, wel alleen in Duitsland natuurlijk! Daarnaast zijn er veel accessoires zoals hoeden, juwelen, riemen, schoenen... allemaal met een Beiers tintje en daarom ideaal voor de Wiesn.

Bezoek München

München, de thuisbasis van de Wiesn, is de hoofdstad van Beieren en telt iets minder dan 1,5 miljoen inwoners. Natuurlijk biedt München ook een aantal andere plaatsen die een bezoek meer dan waard zijn. Een aanrader is het stadhuis op de Marienplatz (geweldige architectuur), de Engelse Tuin (een van de grootste parken ter wereld in één stad), de Frauenkirche of het Duitse Museum. Of breng gewoon een bezoek aan onze nieuwe taalschool in München. We zouden blij zijn!

Lekker eten

Ook als je zin hebt in een stevige maaltijd in plaats van een pint bier, moet je hier zijn. Het Oktoberfest biedt de ideale setting om allerlei Zuid-Duitse gerechten te leren kennen en te proeven. Bijvoorbeeld, kip, pretzels, varkensknokkels, worstjes, knoedels... alles is er!

2 weken feest

De Wiesn is zeer bekend, wereldwijd. En dit geeft ons 2 volle weken feest. Er zijn ook veel concerten en evenementen buiten het festival om. Als je het liever wat traditioneler hebt, kun je naar de parade kijken. Zelfs pubs en herbergen verwelkomen groepen gedurende deze tijd.

Duitse liederen

Dit is de plek waar Duitse volksmuziek wordt gespeeld. In een levendige sfeer en zonder schaamte kun je meezingen. Ook draaien ze er traditionele Beierse liederen die je nog dieper in de Beierse cultuur onderdompelen. Geniet van de live muziek.

Beieren ontdekken

Naast München biedt Beieren een aantal prachtige landschappen. De staat in het zuiden biedt vooral bergen en natuur en dat is adembenemend! Mocht je dus samen met de Beieren het Oktoberfest vieren, dan mag je deze prachtige streek zeker niet missen!

De grootste kermis!

Tijdens de twee weken van het Oktoberfest wordt de Theresienwiesen omgetoverd tot een enorme kermis, die zelfs als de grootste ter wereld wordt beschouwd: elk jaar staan er ongeveer 200 draaimolens opgesteld en komen er ongeveer 6 miljoen bezoekers. De bekendste attracties zijn waarschijnlijk het reuzenrad en de heksenschommel. Sommige carrousels dateren zelfs uit de 19e eeuw.

Beiers leren

Hier zijn een paar woorden die je moet weten...

Grüß Gott / Servus: Hallo
Pjiaddi: Dag.
Bia: Bier
Minga: München
Wiesn: Oktoberfest

Wist je dat? - 7 historische feiten over het Oktoberfest

  • Het eerste Oktoberfest vond plaats op 17 oktober 1810.
  • Het gaat terug tot het huwelijk van koning Ludwig de 1e van Beieren en Therese van Saksen-Hildburghausen. Bij elke huwelijksverjaardag werd dit feest herhaald.
  • Het gebied waar het Oktoberfest plaatsvindt heet Theresienwiese. De naam Wiesn komt ook van Theresienwiese.
  • In 1872 besloten de organisatoren van het festival de laatste dagen van de zomer optimaal te benutten en verschoven de start van het Oktoberfest naar september. Om het Oktoberfest te kunnen blijven, werd het verlengd tot het eerste weekend van oktober.
  • In de jaren 1920 werd alleen in München gebrouwen bier geschonken. Er mocht geen bier uit een andere regio worden aangeboden. Elke tent op de Wiesn was van een Münchense brouwerij (Augustiner, Löwenbräu, Paulaner...).
  • Pas in de jaren vijftig werd het festival voor het eerst geopend door de burgemeester, om 12 uur precies op de eerste zaterdag van het Wiesn.
  • Sinds 2010, de 200e verjaardag van de Wiesn, is er een gebied aan de zuidkant waar de geschiedenis van het festival wordt verteld. Dit gebied heet Oide Wiesn en de toegang is 3 euro.

Dus, na al onze inbreng, is het jouw beurt om te plannen! De officiële website van het Oktoberfest is hier: Oktoberfest 2022

En voor de dapperen is hier nog een traktatie van Beierse muziek:

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!