Kerstliedjes over de hele wereld

Kerstliedjes zijn een klassieker als de zomer ten einde loopt. Velen zijn al slingers aan het voorbereiden, beginnen te zoeken naar de ideale boom en de perfecte afspeellijsten voor deze speciale festiviteiten. Overal ter wereld hebben we liedjes om de decemberavonden rond de open haard op te fleuren. Pak je chocolademelk (of een lekkere Glühwein), we gaan de wereld over om de mooiste kerstliedjes te leren kennen. En in het teken van de kerstdagen nemen wij jou mee over de wereld in de video hierboven en kun je een kijkje nemen in de kerstsfeer in verschillende landen! Ben je er klaar voor?

Spaanse kerstliedjes

Kerstliedjes staan in Spanje ook bekend als "villancicos". Als je in december de televisie aanzet, zul je een koor tegenkomen die "Los peces en el río" of "Campana sobre campana" zingen, klassieke liedjes die al decennia gezongen worden. De meesten van hen hebben een zeer nauwe band met het katholicisme, ofwel vanaf de geboorte van Jezus of vanaf de volgende maanden. We hebben voorbeelden van zeer gevarieerde Spaanse kerstliedjes, maar de meest voorkomende zijn over het algemeen "Ay el Chiquirritín", die door zijn rijmpjes meteen in ons hoofd blijft zitten, "Noche de paz" die spreekt over de passage van 24 tot 25 december (internationaals bekend als "Silent Night"), gecomponeerd door Franz Xaver Gruber in 1818 en tot immaterieel cultureel erfgoed verklaard door UNESCO in 2011, "La Marimorena" vertelt over de Maagd Maria en "the Arre burro arre" de weg van het gezin van Jezus in Bethlehem. Een van de bekendste Spaanse kerstliedjes is zonder twijfel "Los peces en el río".

Franse kerstliedjes

In Frankrijk zijn er twee kerstliedjes die er bovenuit steken: "Il est né le Divin Enfant" en "Douce Nuit - Sainte Nuit". De eerste spreekt over de geboorte van een goddelijk kind en verscheen voor het eerst in 1874. De tweede, zoals we al eerder vermeld hebben, de 'Stille Nacht' vertaalt in het Frans. Bovendien hebben Franstaligen een zeer beroemde zangeres voor kerstliedjes, Celine Dion. Ze heeft haar eigen versies van de meest klassieke kerstliedjes gemaakt, zoals: "Petit Santa Claus"' die het verhaal vertelt van een kind dat de kerstman vraagt zijn cadeautjes niet te vergeten.

Duitse kerstliedjes

Duitsland is niet het meest religieuze land van Europa en daarom worden veel kerstliedjes in het Duits ook wel "winter liedjes" genoemd. In deze tijd van het jaar ontmoeten families elkaar en vieren ze samen het einde van het jaar. De meest typische kerstliedjes zijn "Schneeflöckchen, Weißröckchen", waarin gezongen wordt over vallende sneeuwvlokken en hun schoonheid. "In der Weihnachtsbäckerei", waarin wordt gesproken over de fantastische avondmalen die met Kerst gemaakt worden; 'O Tannenbaum', de Duitse versie van 'Oh Denneboom'.

Italiaanse kerstliedjes

In dit Zuid-Europese land zijn er ook twee kerstliedjes die de rest overschaduwen. De meeste gezinnen zingen ze meestal in de laatste week van december, terwijl ze samen rond de tafel zitten. Allereerst is er een religieus lied genaamd "Tu scendi dalle stelle" die jonge kinderen meestal op school leren, doordat het sterk gerelateerd is aan de katholieke traditie van het land. Het tweede typische kerstliedje, hoewel iets moderner, is "A natale puoi", een ode aan de vreugde van feesten en hoe je kunt leven met jezelf door anderen te helpen.

Nederlandse kerstliedjes

In Nederland is de traditie van kerstliedjes niet heel erg populair. Ze vertalen en passen over het algemeen internationale versies aan. Waardoor ze geen lokale liedjes hebben. Dit is het geval bij "Stille Nacht" die de lokale versie is van "Holy Night"; bij "Oh denneboom" die de Nederlandse versie is van "Oh Christmas tree" of bij "Hoor de eng'len zingen d'eer" hun versie van "Hat! The Herald Angels Sing." Er is echter een versie die mensen meestal in de kerk zingen, die uitdrukt dat op een winternacht de hemel op aarde opengaat en er vrede is in alle delen van de wereld, omdat Jezus werd geboren. Dit kerstlied heet "Midden in Winternacht".

Merry Christmas over de hele wereld

Ben jij benieuwd hoe Kerst in het buitenland gevierd wordt? Bekijk dan de video hieronder. Van een warme Kerst in Brazilië tot een Winter Wonderland in Rusland. Eén ding dat we vast kunnen stellen is dat ieder land zijn eigen kersttradities heeft, maar tijdens Kerst komen we allemaal op dezelfde manier samen. Met vrienden en familie vieren we deze feestdagen en bereiden we ons voor op het nieuw jaar! Krijg nu een kijkje in hoe mensen over de hele wereld hun Kerstdagen vieren!

Kerstliedjes in Brazilië

We verhuizen naar een ander continent, Amerika, naar Brazilië om specifieker te zijn. Een heel typisch Braziliaans lied is "Então é Natal". In onderstaande video zien we hoe Simone het zingt. Dit lied wenst iedereen fijne feestdagen en een voorspoedig nieuwjaar. Er zijn ook meer algemene nummers zoals "Noite Feliz" of "Bate or Sino", maar net zoals in andere landen zijn dit vertalingen van bekende internationale kerstliedjes.

Kerstliedjes in Latijns-Amerika

Allhoewel de kersttradities per land verschillen, is er een beroemde zanger die in de meeste delen van Latijns-Amerika welbekend is. Zijn naam is Pastor López, en als december komt, hoor je hem op de radio en de tv. Het bekendste kerstlied in Latijns-Amerika is "Faltan cinco pa las doce", van Nestor Zavarce's. Het gaat over het einde van het jaar en de tijd dat families samenkomen voor een diner om het nieuwe jaar te verwelkomen. Het ritme is totaal anders dan wat we in Europa horen. Inderdaad, hier zijn de kerstliedjes meestal melodieuzer. "Adonay" van Rodolfo con los hispanos, in Colombia bijvoorbeeld, is een lied over de bruiloft van de protagonist of een cumbia-nummer zoals "Yo no olvido el año viejo", dit alles om tijdens deze feestdagen van het jaar de calorieën van de stevige maaltijden binnen te krijgen.

Amerikaanse kerstliedjes

Mariah Carey is natuurlijk een klassieker van het kerstseizoen in de Verenigde Staten. Ze heeft verschillende kerstliedjes en geeft soms concerten met dit repertoire, omdat haar liedjes internationaal erkend zijn. Eén van hen, zie de video hieronder, "All I Want for Christmas Is You" komt uit 1994 en was één van de bestsellers in Australië, Japan, Noorwegen of het Verenigd Koninkrijk. Dit nummer heeft in de loop der jaren meer dan 50 miljoen dollar aan winst gegenereerd. Daarnaast is er nog een klassieker uit de Amerikaanse folklore: "White Christmas", gespeeld door Bing Crosby. Het wordt beschouwd als het meest verkochte kerstlied ter wereld met meer dan 50 miljoen verkochte exemplaren. De componist van zijn lied was Irving Berlin.

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!