De 10 beste films en series om Frans te leren

Je ne parle pas français - wie zou niet graag Frans spreken? Toch ben je op zoek naar manieren om jezelf te motiveren om te blijven leren? Niet iedereen heeft het talent om urenlang in grammaticaboeken te duiken. Dat is niet erg! Misschien liggen jouw talenten meer bij popcorn en Netflix? Dan hebben wij iets voor jou.

Eén van de leukste en effectiefste manieren om een vreemde taal te ontwikkelen is door TV te kijken. Klinkt ontspannend, dat is het ook. Kijk films in hun originele Franse versie om je Frans te oefenen - met ondertitels in het Nederlands of Frans, of zonder als je meer gevorderd bent.

Als je naar Franse films kijkt, oefen je verschillende taalvaardigheden tegelijk: luisteren, begrijpen, uitspraak, en ook spelling als je ondertitels gebruikt. Het enige wat je hoeft te doen is achterover leunen, ontspannen, en opgaan in het verhaal. Of je elk woord verstaat, is niet belangrijk. Beelden, gebaren en gezichtsuitdrukkingen van acteurs, en de verhaallijn zelf helpen je te begrijpen wat er in de context gebeurt. Onbekende woordenschat wordt na verloop van tijd steeds vanzelfsprekender. Over sommige woorden zul je bewust nadenken, andere zul je je onbewust herinneren. Naarmate je meer Franse films kijkt, zal ook je algemene gevoel voor de taal verbeteren.

Een ander positief neveneffect van films kijken in de originele taal: Je hoeft je niet meer te ergeren aan verkeerde nasynchronisatie en "stemmen die niet bij de acteur passen", want dat leidt vaak veel meer af van het eigenlijke filmplot dan onbekende woordenschat of ondertitels.

In een notendop: Enkele tips die zullen voorkomen dat je opgeeft.

Regel nummer één bij het leren van een vreemde taal: Wees geduldig. In het begin heb je nog niet overal een duidelijk overzicht van, en dat is heel normaal. Een taal leren kost tijd, zodat verbanden in het begin duidelijker worden en later vanzelf duidelijk worden. Denk aan hoe een klein kind leert spreken en schrijven. Jouw hersenen werken niet veel anders. Het heeft een leerproces nodig waarin je je vaardigheden en bekwaamheden in de loop van de tijd verbetert.

Een vreemde taal leren kan vooral vervelend zijn als je de verkeerde leermethodes volgt en niet voor afwisseling en dynamiek zorgt.Want een taal leren betekent veel meer dan het droog uit je hoofd leren van woordenschat en grammaticaregels. Gelukkig maar!

Een taal is verbonden met een gevoel, met mensen, met hun gewoonten en tradities, met emoties. Geen twijfel mogelijk - de beste manier om een taal te leren is daarom om dat te doen in het land waar ze gesproken en beoefend wordt. Tijdens een taalreis Frans (voor studenten of voor volwassenen), bijvoorbeeld, kom je in persoonlijk contact met de plaatselijke bevolking en heb je geen andere keuze dan de taal in het dagelijks leven te gebruiken - de hele tijd - boodschappen doen, op school of op het werk, praten met vrienden.

Wist je dat Frans in 31 verschillende landen wordt gesproken? Er zijn zelfs meer dan Franssprekende landen, er zijn dialecten en bepaalde uitdrukkingen kunnen verschillen in verschillende regio's. Dus als je besluit om naar het buitenland te gaan, houd er dan rekening mee dat je waarschijnlijk aan dit feit zult moeten wennen en dat niet alles is zoals het in het tekstboek staat. Franse films kunnen je hierbij helpen, omdat de acteurs vaak uit verschillende regio's komen en je dus in aanraking komt met verschillende dialecten. Maar nu komen we bij het interessante gedeelte.

De 10 beste Franstalige films

We geven je de 10 beste films om Frans te leren terwijl je op je bank Netflix kijkt. Het enige waar je voor hoeft te zorgen is de popcorn. Het maakt niet uit of je een beginner of een gevorderde bent, of dat je een voorkeur hebt voor komedies, drama's, actie of romantische films. Het enige dat telt is dat je een film kiest die je interesseert en je helpt met je huidige taalniveau.

Lupin

Deze serie gaat over de professionele dief Assane Diop, de enige zoon van een immigrant uit Senegal die naar Frankrijk is gekomen om een beter leven voor zijn kind te zoeken. Assane's vader wordt er door zijn werkgever, de rijke en machtige Hubert Pellegrini, ingeluisd voor de diefstal van een dure diamanten halsketting en hangt zich uit schaamte op in zijn gevangeniscel, waardoor de tiener Assane een wees wordt. Vijfentwintig jaar later, geïnspireerd door een boek over de dief Arsène Lupin dat hij van zijn vader op zijn verjaardag had gekregen, probeert Assane wraak te nemen op de familie Pellegrini. Hij gebruikt zijn charisma en meesterschap in diefstal, uitvluchten en vermomming om de misdaden van Hubert te ontmaskeren.

Family Business

Probeer voor een makkelijk Frans Netflix-programma Family Business. Een ambitieuze zoon doet er alles aan om niet in het familiebedrijf te stappen. Als zijn plannen mislukken, besluit hij het familiebedrijf een beetje te veranderen, van slager naar wietkweker.

Volg mee hoe iedereen betrokken raakt - van oma tot de politie - terwijl de familie Hazan het nieuwe bedrijf probeert op te zetten voordat de legalisering van marihuana in Frankrijk wordt aangekondigd.

Le jeu

Een komedie uit 2018 van regisseur Fred Cavayé. Een groep vrienden heeft een etentje - de avond verandert in een spel en neemt een belangrijke wending wanneer de vrienden besluiten al hun privé-berichten te onthullen. Dit voorspelt niet veel goeds voor de aanwezige koppels.

Intoucables

Eén van de beste films ter wereld vanwege het aangrijpende verhaal. In Frankrijk werd de film de derde best verkochte film bij de box office en Hollywood produceerde een remake van de film met "The Upside". Beide films vertellen het verhaal van een verlamde man en een criminele Senegalees die zijn zorg overneemt. De film illustreert hoe twee mensen uit totaal verschillende werelden erin slagen zodanig met elkaar in harmonie te komen dat zij uit hun vriendschap weer optimisme voor het leven putten, ondanks de individuele problemen waarmee zij te kampen hebben.

C'est quoi cette famille ?

Eén van de grappigste Franse komedies die er zijn, 'C'est quoi cette famille ?!' gaat over een jongen genaamd Bastien en zijn zes andere halfbroers en -zussen. De ouders van Bastien zijn getrouwd, gescheiden en hertrouwd, wat resulteert in vele halfbroers en halfzussen met wie hij een huis deelt. Nadat ze genoeg hebben van de kortstondige woonsamenstellingen met ouders die af en toe veranderen, en dus ook zijn broers en zussen, nemen alle kinderen een standpunt in en besluiten niet meer te verhuizen. In plaats daarvan willen ze dat hun respectievelijke ouders bij rotatie bij hen komen wonen.

La Vie en Rose

La Vie en Rose is een Franse historische film die de biografie vertelt van Esith Piaf, een van de beroemdste Franse zangeressen van de 20e eeuw. De Franse actrice Marion Cotillard, die verschillende internationale prijzen heeft gewonnen, speelt de hoofdrol.

Funan

Chou en Khuon, die in 1970 in Cambodja wonen, zijn de doorsnee ouders van een jongen genaamd Sovanh. Wanneer de Rode Khmer de macht over Cambodja overneemt, wordt de familie uit hun omgeving gezet en gedwongen om in werkkampen te werken, waar ze gescheiden worden van hun zoon. Ondanks de gruwelijkheden die ze moeten doorstaan, zijn Chou en Khuon vastbesloten om hun zoon te vinden en naar Thailand te ontsnappen.

Chef’s Table France

Je hebt misschien gehoord van de Chef's Table-serie. Deze docuserie is gebaseerd op experimentele chef-koks die door heel Frankrijk bruisende restaurants runnen. Van het openen van restaurants in bijzondere bestemmingen tot het gebruik van ongebruikelijke ingrediënten en nieuwe technieken, deze chef-koks vinden de Franse keuken opnieuw uit.

J’ai perdu mon corps

De film gaat over de reis van een afgehakte hand die zich een weg baant door de straten van Parijs om herenigd te worden met zijn eigenaar, Naoufel.

Het tragische verhaal van Naoufel wordt ook verteld in flashbacks en behandelt thema's als verlies, schuld en schuld. De animatie zelf zit boordevol symboliek en metaforen terwijl je de iconische straten van Parijs in een geheel nieuw licht verkent.

L’ascension

Een opwekkend verhaal met zijn eigen warmte en koesterende momenten, 'L'ascension' is het verhaal van Sam, een werkloze jongen die helemaal verliefd is op Nadia, maar, om zijn eeuwige liefde voor haar te bewijzen, belooft hij de Mt. Everest te beklimmen, zonder enige bergbeklimmervaring. Hij marcheert naar Nepal met een boek en een pot Nutella en is geschokt als hij in eerste instantie een helling ervaart, veel voordat hij dichter bij de bergen komt. Het enige wat hij doet is bevriend raken met mensen, glimlachen, en doorgaan!

We hopen dat je één of twee films in onze lijst vindt. Ken je nog andere films die goed zijn om Frans te leren?

Laat het ons weten op Instagram of Facebook!

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!