Top 10 Spaanse podcasts om de taal te leren

Als het aankomt op Spaans leren, heb je je misschien afgevraagd, welk Spaans accent is beter voor mij om te leren? Is het Spaanse accent beter dan het Latijns-Amerikaanse accent? Moet ik Mexicaans Spaans leren omdat ik er altijd al van gedroomd heb om daarheen te gaan? ls er een neutraal Spaans dat voor alle landen werkt?   Nou, de waarheid is dat er geen Spaans is dat beter is dan een ander, noch "neutraal Spaans" zoals veel mensen uit steden als Bogota of Lima beweren te hebben; maar er is een grote linguïstische variëteit in de Spaanse taal en het is relevant wanneer je naar verschillende Spaanssprekende landen reist.   Daarom brengen we je vandaag de 10 beste podcasts om Spaans te leren, elk met een ander land van herkomst, zodat je je oor kunt ontwikkelen voor de rijke variëteit aan accenten die in deze taal bestaan, we laten het aan jou over om te kiezen welke je het leukst vindt of welke je beter begrijpt.

Spaanse podcasts - Basisniveau (A1, A2)

Als je een beginner bent en je begint met Spaans, raden we je aan om te beginnen met eenvoudige podcasts, en op deze manier krijg je een idee van de taal. Bovendien hoef je niet 100% te begrijpen van wat er gezegd wordt, je hersenen zullen het beetje bij beetje opnemen.

1. Ni Jota

Deze podcast is speciaal gericht op Nederlanders die geïnteresseerd zijn in de Spaanse taal en cultuur. Interessant als u net begint aan een taalreis en meer wilt weten over de grammaticale regels en hoe en wanneer ze te gebruiken.

2. Caso 63

Jaar 2022. Psychiater Elisa Aldunate neemt de sessies op van een raadselachtige patiënt, geregistreerd als Case 63, die beweert een tijdreiziger te zijn. Wat begint als een therapeutische routine, verandert al snel in een verhaal dat de grenzen van het mogelijke en het reële bedreigt. Een verhaal dat zich vrijelijk beweegt tussen de toekomst en het verleden van twee personages die, misschien, de toekomst van de mensheid in hun handen houden. Met in de hoofdrollen Antonia Zegers en Néstor Cantillana. Caso 63 is een originele Spotify podcast.
Oorsprong: Chili

3. TED en Español

Van het acroniem: Technology, Entertainment, Design, heeft wereldwijd informatie verspreid met grote sprekers, niet alleen in het Engels maar ook in vele talen van de wereld. Deze podcast is gebaseerd op de filosofie van "Ideas worth spreading" en gaat over onderwerpen zoals: Wat is de relatie tussen liefde en wiskunde? Hoe bouwt een immigrant zijn identiteit op? Zal kunstmatige intelligentie ons vervangen in onze banen? Kunnen ondernemers onderwijs en gezondheid voor iedereen verbeteren? De TED en Español podcast is een uitnodiging om dit soort vragen te stellen, te luisteren naar provocerende ideeën en nieuwe manieren van denken te ontwikkelen. Elke week een nieuwe TED Talk van 's werelds beste leiders en scheppers.
Oorsprong: Amerika

Podcast in het Spaans - Gevorderd niveau (B1, B2)

Met een intermediair niveau Spaans, zul je in staat zijn om de context van gesprekken te begrijpen, zelfs als je sommige woorden mist. De Spaanse podcasts voor B1 of B2 die wij aanbevelen zijn deze:

4. Radio Ambulante

Al bijna tien jaar vertelt Radio Ambulante verhalen uit heel Latijns-Amerika, verhalen die ontroerend, grappig en verrassend zijn en die de diversiteit van de regio in al zijn complexiteit onthullen.

Met meer dan 200 geproduceerde afleveringen in meer dan 20 landen is Radio Ambulante de meest ambitieuze podcast voor verhalende journalistiek in Latijns-Amerika. Gedistribueerd door NPR, de publieke radio in de Verenigde Staten, biedt Radio Ambulante een sonoor portret van de regio en overal waar Spaans wordt gesproken. We werken samen met een getalenteerde gemeenschap van radiomakers, journalisten en illustratoren om de verhalen te vertellen die door andere media niet worden verteld. Radio Ambulante behandelt het Latijns-Amerikaanse leven met verhalen over liefde en migratie, jeugd en politiek, het milieu en families in buitengewone omstandigheden.
Oorsprong: Verenigde Staten, met accenten uit heel Latijns-Amerika.

5. Desenterrando el pasado

Deze podcast is voor al wie gepassioneerd is door archeologie en paleontologie, en 15 minuten per week volstaan om beter te begrijpen wat we zijn. Dit is wat National Geographic Spanje voorstelt, van schatten die gevonden zijn in het jonge land Somaliland, via smaragdmijnen in Egypte en de rotskunst van de Kaspische Zee, tot de geschiedenis van de eerste kolonisten van Patagonië zelf. Deze podcast wordt met nauwgezetheid en (veel) informatieve geest gepresenteerd door Francesc Gascó en José Priego.
Oorsprong: Spanje.

6. DianaUribe.fm

Deze podcast is waarschijnlijk de bekendste in Colombia, en zoals de titel al aangeeft, is Diana Uribe een Colombiaanse historica die erin geslaagd is duizenden mensen te boeien met haar audios vol emotie en interessante feiten. In deze podcast vertellen ze verhalen, praten ze over cultuur, reizen, vrede en muziek, en behandelen ze onderwerpen van algemeen belang en voor alle soorten volwassen publiek. De podcast is eigenlijk de voortzetting van een werk van meer dan 20 jaar in de Colombiaanse radio, het nemen van het aan digitale platforms, zoals Spotify of Audible, het uitbreiden van meer en meer de belangstelling voor "algemene cultuur".
Oorsprong: Colombia.

7. Entiende tu mente

Zeker gedurende de dag heb je 20 minuten. Denk er eens over na. Misschien is het tijdens dat pendelen met het openbaar vervoer, in je auto of tijdens een wandeling. Misschien terwijl je aan het koken bent of voordat je gaat slapen. Kies het moment en deze podcast belooft je te helpen jezelf en hen beter te begrijpen. Entiende tu mente is een podcast over psychologie die je op een vermakelijke manier vertelt hoe de geest werkt. Met de stemmen van Molo Cebrián -podcaster en psychologiestudent-, Luis Muiño -psycholoog en een van de bekendste verspreiders van dit onderwerp in Spanje- en Mónica González -Coach en universiteitsprofessor-.
Oorsprong: Argentinië.

Spaanse Podcasts - Gevorderd niveau (C1, C2)

Als je al een gevorderd niveau Spaans hebt, zul je in staat zijn om dit hulpmiddel gemakkelijk te begrijpen en te gebruiken om je luister- en begripsvermogen snel te verbeteren. De podcasts om Spaans voor gevorderden te leren die we hebben geselecteerd zijn de volgende.

8. El Hilo

Op Twitter en andere sociale netwerken betekent het dat wanneer iemand een bericht deelt, hij dieper gaat graven. Het vertelt ons om ons voor te bereiden op analyse, context, geschiedenis en meer. Voor de makers is El hilo al deze dingen: een uitnodiging om een gesprek en een dieper begrip te creëren over het belangrijkste nieuws in Latijns-Amerika. Elke vrijdag spreken de presentatoren met journalisten, verslaggevers van Vice News, medewerkers van de Amerikaanse National Public Radio en de meest betrouwbare deskundigen uit de regio. Wat is er gebeurd en waar gaat het nieuws heen?
Oorsprong: Latijns Amerika

9. La cotorrisa

Een van de beroemdste podcasts in Mexico, Ricardo Perez en Slobotzky krijgen "cotorrear" zoals gewoonlijk, maar nu zijn ze het opnemen. Elke woensdag brengen ze een nieuwe aflevering uit, waarin ze het hebben over vreemd nieuws, merkwaardige feiten, hilarische anekdotes en het verlichten van de navel van de week. Een aanrader voor mensen die zonder speciale reden graag naar mensen luisteren, gewoon om achterover te leunen en een beetje te lachen, met een extra Mexicaans tintje.
Herkomst: Mexico.

10. El Estocio

In deze podcast praten we over stoïcisme, stoïcijnse figuren en stoïcijnse oefeningen om je leven te verbeteren en je veerkracht in het aangezicht van tegenspoed. Deze podcast vereist een grote beheersing en taalvaardigheid gedurende de audios, omdat het onderwerpen behandelt die ingewikkeld kunnen zijn, zelfs voor moedertaalsprekers van het Spaans. Er is echter geen reden om ontmoedigd te zijn, het Spaans van deze podcast is vrij neutraal en je kunt alle woorden begrijpen, en we raden het aan voor mensen die geïnteresseerd zijn in filosofie, verschillende soorten veerkracht, persoonlijke, mentale en spirituele groei.
Oorsprong: Spanje.

En tot slot nog enkele nuttige tips voor het luisteren naar de podcasts:

Moedertaalsprekers kunnen soms erg snel spreken, waardoor het moeilijker te begrijpen is, maar je hoeft je geen zorgen te maken, want je kunt de podcasts vaak op een langzamere snelheid zetten om het makkelijker te kunnen volgen.

Het zou een goed idee zijn, vooral in het begin, om je te concentreren op de podcasts en niets anders te doen. Als je niet veel tijd hebt, is het beter om aandachtig naar één podcast te luisteren in plaats van naar vele op de achtergrond, hou ook in gedachten dat je onderbewustzijn met je mee leert.

Als je al veel begrijpt, maar nog steeds moeite hebt met woordenschat, stop dan met de podcasts en zoek de woorden op. Het beste is om ze op te schrijven, zodat je ze later nog eens kunt bekijken en internaliseren.

En nu wensen we u veel luister- en leerplezier!

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!