Festivals in Peking

Beijing, de hoofdstad van China, is uitgegroeid tot de tweede grootste stad ter wereld. Daardoor is ook het aantal culturele festivals en evenementen enorm toegenomen. In dit artikel zetten we enkele festivals op een rij die elk jaar in Peking worden gevierd en die je niet mag missen!

Januari

Het Vogelnest IJs- en Sneeuwfestival

Het Vogelnest IJs- en Sneeuwfestival

Je hebt waarschijnlijk al gehoord van het "Vogelnest"? Zo noemen Beijingers het Nationale Stadion van Beijing, dat in 2008 werd gebouwd voor de Olympische Spelen. In 2018 werd het 2.000 vierkante meter grote stadion omgetoverd tot een droomachtig ijslandschap onder het motto "Disney Prinsessen". Geavanceerde technologieën droegen bij aan de nodige speciale effecten.
In samenwerking met Disney werden zeven Disney shows gepresenteerd, waaronder het "Mermaid Submarine" droomconcert gebaseerd op Ariel, de "Midnight Party" uit Assepoester, een drijvende projectie uit Beauty and the Beast en nog veel meer.

Februari

Chinees Nieuwjaar

Chinees Nieuwjaar is de grootste feestdag in China. De vieringen zijn vergelijkbaar met die in andere landen, maar Chinees Nieuwjaar is ook het Lentefeest. In tegenstelling tot Europees Nieuwjaar varieert de feestdatum elk jaar, afhankelijk van de Chinese maankalender. Dit jaar wordt het Chinees Nieuwjaar gevierd, wat in 2023 in het teken staat van het konijn!

April

Internationaal langeafstandsloopfestival

Het International Long Distance Running Festival werd voor het eerst gehouden in 1956 en wordt sindsdien jaarlijks in april gehouden. De route van het hardloopfestival begint bij het Tiananmenplein en gaat helemaal naar het Xian Long Stadion. Tijdens de loop kom je door enkele historische wijken van Beijing.

Mei

Huangyaguan Grote Muur Marathon

De Huangyaguan Grote Muur Marathon vindt plaats in mei. Deelnemers lopen daadwerkelijk over de Chinese Muur en kunnen kiezen uit drie varianten: 42,2 kilometer (hele marathon), 21,1 (halve marathon) en 8,5 kilometer (fun run). Dit evenement trekt gewoonlijk meer dan 2.500 lopers uit meer dan 50 landen. Deze marathon vindt altijd plaats op de derde zaterdag van mei.

Juni

Drakenboot Festival

Het Drakenboot festival is een traditionele feestdag in China ter herdenking van de minister en dichter Qu Yuan (Chu Yuan). Samengevat kan het verhaal worden verteld: Qu Yuan pleegde zelfmoord door zichzelf te verdrinken in de Miluo rivier nadat hij was beschuldigd van verraad tijdens de Zhou dynastie. Buurtbewoners die hem bewonderden stapten onmiddellijk op hun boten om hem te redden, maar zijn lichaam werd niet gevonden. Dus lieten ze rijstknoedels in de rivier vallen zodat de vissen de knoedels zouden eten in plaats van Qu Yuan's lichaam. Sindsdien staat het festival in het teken van drakenboot varen en rijst eten. Je kunt de rijstballen (zongzi) bij elk kraampje kopen, evenals de feestelijke Realgar wijn (Xionghuangjiu).

Oktober

Gouden week

De Chinese Nationale Dag op 1 oktober luidt de Gouden Week in, waarbij alle Chinezen vakantie hebben. Dit is een populaire vakantietijd voor Chinezen die door het land reizen. Het weer in oktober is nog steeds goed, waardoor het voor de plaatselijke bevolking een ideale tijd is om in eigen land rond te reizen. Op 1 oktober viert China de oprichting van de Socialistische Volksrepubliek in 1949 door Mao Zedong. Veel grote steden hebben optochten en vuurwerk op deze dag.

Rood Blad Festival

Dit festival vindt elk jaar plaats rond half oktober tot begin november op Fragrant Hill in Beijing en trekt meer dan tienduizend bezoekers. Zoals de naam al doet vermoeden, ligt de nadruk op de herfstrode bladeren die de hele heuvel bedekken en voor een adembenemend beeld zorgen. Bezoekers kunnen ook genieten van het hele uitzicht op de Biyun Tempel in het noorden, naast de schoonheid van de rode bladeren op Fragrant Hill.

December

Kerstmis

Als je je zorgen maakt dat alles gesloten zal zijn tijdens je bezoek aan Beijing voor Kerstmis, kun je opgelucht ademhalen. Alles in Beijing: kerken, theaters restaurants, winkelcentra zijn open! Voor de hoofdstad is Kerstmis het grootste marktseizoen. Je waant je zeker in een winter wonderland. Net als het nieuwe jaar in de westerse cultuur zullen winkelcentra vanaf half november speciale aanbiedingen doen en hun openingstijden verruimen. De belangrijkste winkelcentra in Beijing, Beijing Lai Tai Flower Trade Centre, Tianyi Small Goods Wholesale Market en Tianyi Market, zullen ook deelnemen aan dergelijke promoties.

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!