Hoe taalvaardigheden te presenteren in een CV en sollicitatiebrief

Met uitstekende taalvaardigheden op je cv kun je toekomstige werkgevers een streepje voor geven op andere sollicitanten. Taalvaardigheden komen vooral van pas op gebieden als verkoop of marketing of in bedrijven die internationaal werken. Maar hoe vermeld je je talenkennis op de juiste manier in je cv? Wij behandelen deze vraag en geven je nuttige tips en advies over hoe je je taalvaardigheden correct kunt presenteren in sollicitaties. We geven je ook enkele sjablonen voor je sollicitatieportfolio en cv.  

Taalvaardigheden in het CV

Een gestructureerde en precieze presentatie van je vaardigheden in je cv is erg belangrijk voor een succesvolle sollicitatie. Dit geldt natuurlijk ook voor je taalvaardigheden in je cv. Als meertalige sollicitant moet je gebruik maken van je unique selling point in je sollicitatie en je taalvaardigheden zo goed mogelijk presenteren.

Tips om je taalvaardigheden te presenteren in je CV

Hier zijn enkele tips om je te helpen je CV te verbeteren.

Categorie taalvaardigheden: Voeg een sectie toe die je "Talen" of "Taalvaardigheden" noemt. Hierdoor zal deze sectie meer opvallen.

Vermeld talen: Vermeld alle talen die je kent. Begin met je moedertaal en vermeld alle talen die je kent in je CV. Je hoeft de talen niet perfect te spreken. Een basiskennis is voldoende.

Vermeld het niveau van je taalvaardigheden: Geef aan welk niveau je hebt in de desbetreffende taal. Er zijn verschillende benaderingen. Aan de ene kant kun je je taalvaardigheden aangeven van "basis" tot "vloeiend". Je kunt je taalvaardigheden ook aangeven in je cv volgens het Gemeenschappelijk Europees Referentiekader voor Talen. Dan geef je je taalvaardigheden in je cv aan van niveau A1 tot C2.

Zorg voor bewijs van niveau: Als je met succes een officieel taalcertificaat hebt behaald, moet je dit ook aangeven in je cv. Dit kan je een handig voordeel geven bij je sollicitatie. Vergeet echter niet om het taalcertificaat in de bijlage van je sollicitatiedossier te stoppen.

Wees eerlijk en realistisch: Wees eerlijk wanneer je je taalvaardigheden in je cv vermeldt. Onjuiste informatie zal snel worden opgemerkt en kan problemen veroorzaken tijdens het sollicitatiegesprek of later tijdens de proefperiode.

Taalvaardigheden in de sollicitatiebrief

Je kunt ook je talenkennis vermelden in je sollicitatiebrief. Dit kan vooral belangrijk zijn als de vacature goede taalvaardigheden vereist. Je kunt personeelsadvertenties herkennen aan trefwoorden als "Uitstekende Engelse vaardigheden zijn een must". Dan moet je zeker ook je taalvaardigheden vermelden in de sollicitatiebrief. Hier zijn een paar tips om dat te doen:

Benadruk specifieke vaardigheden: Als je specifieke vaardigheden hebt, zoals werkervaring in vertalingen, ervaring in het buitenland of een diploma in een vreemde taal, moet je dit vermelden in je sollicitatie.

Benadruk praktijkervaring: Een goede manier om je taalvaardigheden te bevestigen in sollicitaties is door praktische ervaring en werk in projecten. Als je bijvoorbeeld aan een internationaal project hebt gewerkt, je scriptie in een vreemde taal hebt geschreven of in het buitenland hebt gewerkt, moet je zeker je taalvaardigheden bevestigen op basis van deze praktijkervaring.

Zorg voor bewijs van taalvaardigheden: Naast projecten zijn ook taalcertificaten, een taalreis of studeren in het buitenland uitstekende bewijzen van je taalvaardigheden. Laat recruiters in je sollicitatie zien dat je echt over de taalvaardigheden beschikt die je in je cv opsomt.

Voorbeeldformuleringen voor het vermelden van taalvaardigheden in de sollicitatiebrief

Bekijk hoe je je taalvaardigheden kunt presenteren in je sollicitatiebrief. Je zult zien dat het vermelden van taalvaardigheden in de sollicitatiebrief altijd wordt bewezen door echte projecten of prestaties. Dit zal recruiters helpen om je taalvaardigheden beter te beoordelen.

Engelse taalvaardigheid in sollicitaties

"Ik heb mijn vloeiend zakelijk Engels kunnen demonstreren als klantenservice medewerker bij XYZ Company, waar ik dagelijks in het Engels communiceerde met internationale klanten."

Spaanse taalvaardigheid bij sollicitaties

"Tijdens mijn werk als vertaler voor een non-profitorganisatie kon ik mijn gevorderde Spaanse vaardigheden met succes gebruiken door teksten schriftelijk van het Spaans naar het Engels te vertalen."

Franse taalvaardigheid bij sollicitaties

"Door mijn studie Franse taal en cultuur aan de Universiteit van ABC, inclusief een jaar in het buitenland in Frankrijk, kon ik mijn taalvaardigheden ontwikkelen in een meeslepende omgeving. Doordat ik vloeiend Frans spreek, kan ik gemakkelijk communiceren in deze taal."

Chinese taalvaardigheden bij sollicitaties

"Door mijn deelname aan een intensieve taalcursus en het afronden van een certificaatprogramma heb ik basiscommunicatievaardigheden in het Chinees kunnen verwerven. Dankzij mijn kennis kan ik eenvoudige gesprekken voeren in het Chinees en geschreven basisteksten begrijpen."

Conclusie: De juiste presentatie van je taalvaardigheden maakt het verschil

Als je je Engelse vaardigheden in je cv of sollicitatie wilt vermelden, zorg er dan voor dat je je taalvaardigheden op de juiste manier presenteert. Laat de HR-afdeling zien dat je informatie eerlijk en realistisch is met projecten, praktijkervaring of certificaten.

Je zult snel je droombaan vinden! Heb je interesse om in een internationale omgeving te werken en het leren van talen voor veel mensen toegankelijk te maken? Solliciteer dan bij Sprachcaffe en start je carrière bij een van de grootste taalreisbedrijven in de toeristische sector!

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!