Prom night: De Amerikaanse prom-droom

Ongetwijfeld is één van de hoogtepunten van elke Amerikaanse tienerfilm de high school prom. Prachtige prom dresses, de hele nacht dansen en natuurlijk de perfecte prom date: zo kun je je het typische prom voorstellen als je in de Verenigde Staten naar de middelbare school gaat.....

...maar hoe ziet de middelbare school in de Verenigde Staten er eigenlijk uit? In dit artikel vertellen we je dingen over deze fameuze dans die je misschien nog niet wist.

Het schoolbal tijdens je afstuderen op een Amerikaanse middelbare school begint al lang voordat het daadwerkelijk plaatsvindt. Van het kopen van een jurk tot de prom after-party, we nemen je nu mee door het hoogtepunt bij uitstek van elke Amerikaanse high school student en natuurlijk ook van elke uitwisselingsstudent.

Maar vanaf het begin: de Promenade Dance, die iedereen gewoon "Prom" noemt, is een dans aan het einde van het laatste jaar van de middelbare school in de Verenigde Staten. Na de 12e klas heb je je high school diploma en kun je je verheugen op de prom, die meestal in april of mei plaatsvindt. Alle Amerikaanse studenten kijken wekenlang uit naar de prom, maar vooraf moeten er veel voorbereidingen worden getroffen om de avond perfect te maken, zoals:

De perfecte outfit vinden: omdat het schoolbal een éénmalige gebeurtenis is voor een middelbare scholier, wordt er veel nadruk gelegd op de perfecte jurk of smoking. Vaak worden pompeuze en extravagante jurken al maanden van tevoren gekocht omdat het uitzoeken en passen met vrienden ook erg leuk is. Er is geen bovengrens aan de prijs. Maar zelfs met een krap budget kun je nog steeds een geweldige jurk vinden. Als je weet dat je tijdens je verblijf in de Verenigde Staten naar een bal gaat, kun je de jurk meenemen om geld te besparen. Heren hebben het meestal iets gemakkelijker: zij huren gewoon hun smoking. Als je met een meisje op date gaat, moet je je das of vlinderdas bij haar jurk laten passen. Bijpassende schoenen kun je meteen kopen als je ze nog niet hebt.

Jouw date: Traditioneel vraagt de jongen aan het meisje of ze met hem naar het bal wil. Vaak verzinnen ze de leukste of grappigste dingen - maar geen paniek! Veel tieners gaan ook met hun vrienden, gewoon omdat ze met hen een leuke avond uit willen hebben.

De kaart: Meestal koopt de jongen twee kaarten met een saldo tussen 50 en 120 euro om uit te geven voor zijn date en zichzelf. Het is niet echt weinig, maar het is de moeite waard: je beleeft het schoolbal tenslotte maar één keer!

De finishing touches: Om ervoor te zorgen dat alles perfect is op je prom, maak je op voorhand een afspraak om je haar en make-up te laten doen. Je kunt het natuurlijk ook zelf doen; het beste is om van tevoren te bedenken hoe je je haar wilt hebben, zodat je jezelf niet in de stress werkt. Nu heb je alleen nog de bijpassende sieraden nodig, en een corsage (een bloemenarmband) voor de meisjes of de bijpassende corsage voor de jongens.

De grote dag, waar elke tiener gedurende de hele middelbare schooltijd op wacht, is aangebroken:

Te beginnen met de fotoshoot: na het aankleden worden de eerste 100 foto's genomen om de dag vast te leggen voor de eeuwigheid. Met je partner, met je vrienden of alleen: alles wordt gedaan om een perfecte foto te hebben voor de fotolijst achteraf.

Op naar het schoolbal: veel studenten huren samen met hun vrienden limousines of partybussen om alvast in de feeststemming te komen voor het eigenlijke schoolbal. Niets is hier te extravagant.

Eindelijk is het zover: Het schoolbal begint! Het vindt meestal plaats in de sportzaal van de school of soms in een gehuurde zaal, afhankelijk van de school. Fotohokjes of fotografen zijn erg populair, en er zijn vaak hapjes en drankjes bij de prijs inbegrepen. Alcohol is hier echter ten strengste verboden. De koning en koningin van het schoolbal worden verkozen en er wordt vooral veel gedanst. Meestal speelt een DJ muziek, soms een band. Of het nu met je partner is of met je vrienden, iedereen heeft plezier en danst op de dansvloer.

De after-dance feesten: Om het geheel af te sluiten, zijn er de after-parties! Dit kan vele vormen hebben: soms wordt het door vrienden thuis georganiseerd of organiseert de school het feest op een andere locatie in de buurt, soms wordt het gehouden in een bar, hotel of restaurant in de buurt.

En last but not least: Als je veilig en wel thuiskomt, controleer dan alles en vertel de volgende dag je vrienden en familie over je unieke prom-ervaring, plaats je foto's op sociale media of print ze gewoon voor jezelf uit en onthoud ze voor altijd. Het is zeker een onvergetelijke ervaring voor alle Amerikaanse studenten en uitwisselingsstudenten ook!

Als je erover denkt om deze ervaring op een middelbare school in de Verenigde Staten te beleven, ben je misschien geïnteresseerd in onze:

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!