Reisgids Ierland

Ierland staat bekend om schilderachtige landschappen, een turbulente geschiedenis, spannende verhalen over kabouters en elfen, maar ook om traditionele muziek en gepassioneerde dansen.

Ontdek de ruige rotsachtige landschappen, de eindeloze groene velden en de rust van Ierland. Als u meer aangetrokken bent tot de stad, reis dan naar Dublin of Cork en maak kennis met het bruisende Ierse nachtleven: met een biertje in de pub met live muziek!

Als u in Dublin bent, moet u zeker een bezoek brengen aan de indrukwekkende bibliotheek van Trinity College. De bibliotheek bevat vijf miljoen boeken, waaronder veel oude geschriften die u nergens anders zult aantreffen.

Het Smaragden Eiland is ook de thuisbasis van twee opwindende Unesco Werelderfgoederen: het rotsachtige eiland Skellig Michael is de thuisbasis van Ierlands meest ontoegankelijke middeleeuwse klooster.
De tweede erfgoedlocatie is een verzameling prehistorische cultusplaatsen, de Bocht van de Boyne (Gaelic: Brú na Bóinne), die dateert van tussen 3500 en 2500 v. Chr.

Leer meer over het land en zijn inwoners in onze PLUS Taalreizen reisgids.


Algemene informatie over Ierland

Geografie

Ierland is een eiland dat tot het Europese continent behoort. Het land is verdeeld in Zuid-Ierland en Noord-Ierland. De Republiek Ierland, waarnaar doorgaans wordt verwezen wanneer men het over Ierland heeft, grenst in het noorden aan Noord-Ierland en dus aan het Verenigd Koninkrijk. Het land wordt in het westen en zuiden omgeven door de Atlantische Oceaan, en in het oosten door de Ierse Zee. De hoofdstad en grootste stad van Ierland is Dublin, gelegen in het oosten van het land.

Tijdzone

De klokken in Ierland lopen volgens GMT (Greenwich Mean Time) en lopen dus 1 uur achter op onze tijd. Als het hier bijvoorbeeld 7 uur is, is het in Ierland net 6 uur. De zomer- en wintertijd beginnen in Ierland op dezelfde dag als in de rest van Europa.

Klimaat en reistijden

Over het algemeen kan het klimaat van Ierland als gematigd worden omschreven.
Regenachtig weer wordt vaak geassocieerd met Ierland, maar dit is vooral het geval in het westen van het land. Op Valentia Island aan de westkust valt jaarlijks twee keer zoveel regen als in Dublin. Ongeveer 60 procent van de jaarlijkse regen valt tussen de maanden augustus en januari. De overheersende wind in Ierland waait meestal uit het zuidwesten tot het noordoosten.

De zonnigste maanden zijn mei en juni, met vijf tot zeven uur zon. De koudste maanden zijn januari en februari met een gemiddelde temperatuur van 4°C tot 7°C. Met een temperatuur van 14°C tot 16°C zijn de maanden juli en augustus de warmste van het jaar.

Klimaat tabel (Ierland)

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximaltemperatur Maximale temperatuur 10° 12° 15° 17° 19° 18° 17° 14° 10°
Minimaltemperatur Minimale temperatuur 10° 12° 11° 10°
Sonnenstunden Zonuren 2h 3h 4h 6h 7h 7h 6h 5h 4h 3h 2h 2h
Wassertemperatur Water temperatuur 11° 14° 14° 14° 13° 12°
RegentageRegendagen 16 13 14 11 13 11 10 13 13 15 15 16

Reisvoorbereidingen voor Ierland

Voorwaarden voor binnenkomst in Ierland

EU-burgers kunnen Ierland gemakkelijk binnenkomen met een geldige identiteitskaart. Burgers van andere landen hebben een geldig paspoort of visum nodig om Ierland binnen te komen. Als u vragen hebt, zal de Ierse ambassade of het consulaat u graag helpen.

Munteenheid

De officiële munteenheid in Ierland is de euro. Dus als u vanuit Europa naar Ierland reist, hoeft u geen geld te wisselen voor uw verblijf. De Ierse cent en de euromunten hebben allemaal hetzelfde motief. Het is een Keltische harp, ontworpen door Jarlath Hayes, een traditioneel symbool van Ierland.

Gezondheidszorg

Apotheken, die in het Engels chemist shops worden genoemd, of minder vaak drogisterijen, vindt u meestal in de drogisterij.

Als u EU-burger bent en een wettelijke ziektekostenverzekering hebt, krijgt u van uw ziektekostenverzekeraar meestal de EHIC (Europese ziekteverzekeringskaart) of een vervangingscertificaat. Dit certificaat garandeert dat u in geval van nood door Ierse artsen kunt worden behandeld en in een ziekenhuis kunt worden opgenomen. Vraag uw zorgverzekeraar of en welke kosten in geval van nood worden gedekt. In geval van twijfel is het raadzaam een ziektekostenverzekering in het buitenland af te sluiten. Meer medisch advies kunt u ook vinden op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bagage checklist

Om perfect voorbereid te zijn, hebben wij een bagagechecklist voor u samengesteld.


Samenleving en dagelijks leven in Ierland

Religie

De meerderheid van de bevolking belijdt het rooms-katholieke geloof. De rooms-katholieke kerk in Ierland is verdeeld in vier aartsbisdommen: Armagh, Dublin, Tuam en Cashel en hun suffragan bisdommen. De belangrijkste katholieke aartsbisschop van heel Ierland is de aartsbisschop van Armagh. Terwijl de katholieke kerk verdeeld is in vier kerkelijke provincies, heeft de Anglicaanse kerk van Ierland er slechts twee: Armagh en Dublin en hun bisdommen.

Politiek

Ierland is sinds 1973 lid van de Europese Unie. De Republiek Ierland, die verwijst naar het zuidelijke deel van Ierland, is een soevereine staat met een representatieve democratie. Dit betekent dat er een parlementair stelsel met president, premier en parlement van kracht is. De huidige president van Ierland (Gaelic Uachtarán na hÉireann) is Michael D. Higgens (sinds 2018).

Taal en communicatie

In feite zijn er twee officiële talen in Ierland: Engels en Iers. De Ierse taal wordt in het Nederlands ook Iers-Gaelisch genoemd en in het Engels Gaelic. Het Iers behoort tot de insulaire Keltische tak van de Keltische talen. Gaelic wordt echter slechts door een minderheid op het platteland gesproken.

Openbaar vervoer

Eén van de meest populaire vervoermiddelen is de bus. De Bus Éireann maatschappij verbindt de meeste steden. Terwijl de nationale busmaatschappij de centra met elkaar verbindt, brengen kleinere, lokale buslijnen u vervolgens naar de meer afgelegen gebieden.
Natuurlijk kunt u in Ierland ook met de trein reizen: Northern Ireland Railways rijdt in het noorden en Iarnród Éireann in het zuiden.


Cultuur en geschiedenis van Ierland

Geschiedenis

Rond 300 voor Christus vestigden verschillende Keltische families zich opnieuw in Ierland en brachten de Keltische taal naar het eiland. Daarna waren er een aantal kleinere koninkrijken en vorstendommen in Ierland tot de kerstening in het begin van de 5e eeuw vanuit de Romeinse provincie Brittannië. Onder deze christenen was Patrick van Ierland, die nu op St. Patrick's Day gevierd wordt als de nationale held van Ierland. De invallen van de Vikingen rond 800 na Christus onderbraken de katholieke bloeitijd in Ierland. Verdere veroveringen door de Noormannen, Anglo-Normandiërs en Schotten volgden. Vanaf 1600 kwamen de eerste kolonisten van de Engelse Kroon naar het noordoosten van het eiland. In 1801 sloot Ierland zich via de Act of Union aan bij het Koninkrijk Groot-Brittannië, waardoor Ierland niet alleen deel uitmaakte van het Verenigd Koninkrijk, maar ook van het Britse Gemenebest.
Een mislukte aardappeloogst, die de Grote Hongersnood veroorzaakte, de grootste en meest ingrijpende hongersnood in Ierland tussen 1846 en 1849, dreef het volk uiteindelijk tot een actieve onafhankelijkheidsbeweging, omdat veel Ieren zich door de Britse Kroon in de steek gelaten voelden. Tijdens de hongersnood kromp de Ierse bevolking van 8,5 miljoen inwoners tot zes miljoen.

Na enkele opstanden en protesten werd op 6 december 1921 de Ierse Vrijstaat, de voorloper van de huidige Republiek Ierland, opgericht. In 1949 trok Ierland zich terug uit het Gemenebest en sindsdien heet het de Republiek Ierland. Sommige Ieren wilden echter in het Verenigd Koninkrijk blijven: De zes noordelijke graafschappen van Ulster vormden in 1922 Noord-Ierland en zijn tot op heden deel blijven uitmaken van het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland. Tussen Noord-Ierland en de Republiek Ierland zijn herhaaldelijk spanningen en conflicten gerezen. Sinds 2005 is de situatie daar gekalmeerd en gestabiliseerd.

Cultuur

Het culturele leven speelt zich voornamelijk af in de grote steden van Ierland, zoals Dublin, Cork, Galway en Limerick. Er zijn betrekkelijk weinig grote centra in Ierland. Buiten de steden wordt het dagelijks leven grotendeels gekenmerkt door landbouw en visserij.

Natuurlijk maakt ook de Ierse volksmuziek deel uit van de Ierse tradities.
In de Ierse muziek komen veel klassieke instrumenten voor, zoals de fluit, de viool en de harp, het oudste Ierse instrument.
Dans gaat hand in hand met Ierse muziek. Formatiedansen, tapdansen en setdansen zijn erg populair in Ierland en hebben ook een eeuwenoude traditie.

Ook een aantal belangrijke schrijvers komt uit Ierland, waaronder de wereldberoemde schrijvers George Bernhard Shaw, James Joyce en Oscar Wilde.

Festivals

Bloomsday ( juni): Zegt de naam Leopold Bloom u iets? Hij is de hoofdpersoon van James Joyce's werk Ulysses. James Joyce is één van de beroemdste schrijvers van Ierland en Ulysses is het verhaal van het dagelijkse leven van Bloom, een Dubliner. Als eerbetoon aan James Joyce wordt jaarlijks op 16 juni Bloomsday gehouden, waarbij de route wordt gelopen die Bloom door Ierland aflegt. Sommige deelnemers verkleden zich zelfs. Een must voor alle literatuur fans!

St. Patrick's Day (maart): Het grootste festival van Ierland vindt plaats in maart. Op 17 maart wordt in het hele land de Ierse heilige St. Patrick gevierd. Het grootste feest vindt plaats in Dublin. De festiviteiten omvatten een gigantisch vuurwerk onder begeleiding van muziek, een prachtige festivalparade en heel veel groen geklede Ieren.

Kilkenny Arts Festival ( augustus): Gedurende enkele dagen in augustus staat het Kilkenny Festival in het teken van muziek, kunst, literatuur en film. Zowel Ierse als internationale artiesten brengen het publiek, dat uit heel Ierland komt, in vervoering.

Dublin Horse Show ( augustus): Hou je van paarden? Dan mag je de Dublin Horse Show niet missen. Het evenement wordt sinds 1868 regelmatig gehouden en geeft u een inzicht in de Ierse paardenfokkerij en paardensport.

Dubin Theatre Festival ( september-oktober) : Houdt u van theater? Dan is dit theaterfestival echt iets voor jou! In de vele theaters van de stad kunt u tal van voorstellingen bijwonen.

Feestdagen

Ierland viert christelijke feestdagen zoals Goede Vrijdag, Paasmaandag en Kerstmis.
Daarnaast zijn er de October Bank Holiday (laatste maandag van oktober), de feestdagen van de Republiek Ierland St. Patrick's Day (17 maart) en enkele zwevende feestdagen, zoals de eerste maandag in mei, de eerste maandag in juni en de eerste maandag in augustus.
Met St. Patrick's Day wordt traditioneel de Ierse bisschop Patrick herdacht, die wordt beschouwd als de eerste christelijke missionaris van Ierland en waarvan wordt aangenomen dat hij in de 5e eeuw leefde. Op deze dag draagt iedereen in Ierland traditioneel groen en in Dublin wordt op deze feestdag zelfs de rivier groen geverfd.
Wanneer een feestdag in het weekend valt, wordt de vrije dag verschoven.

Eten

De Ieren staan niet echt bekend om hun keuken. Dit is gedeeltelijk te wijten aan de geschiedenis van het land, dat meermaals door een verwoestende hongersnood werd getroffen.

De huidige Ierse keuken lijkt sterk op de Britse. Zo bestaat een traditioneel Iers ontbijt bijvoorbeeld uit spek, worst, roerei of gebakken eieren, aardappelpannenkoeken, champignons, gebakken bonen en gebakken tomaten met toast. Scones zijn ook erg populair, evenals thee met melk.
Klassiek wordt er in Ierland veel stoofpot gegeten. Traditionele soepen zijn onder meer groente-, kip- en rundvleessoep.

Als de Ieren niet uitblinken door een indrukwekkende keuken, bieden ze wel een ongelooflijk groot repetoire aan dranken, met als bekendste voorbeeld het Guinness-bier, dat 's avonds in de plaatselijke pubs wordt gedronken. Ierland is ook de thuishaven van een verscheidenheid aan honingdranken, de beroemde Ierse whisky, evenals scotch, cider en ale.


Wetenswaardigheden over Ierland

Veel voorkomende toeristische fouten

Het is belangrijk om bekend te raken met het plaatselijke verkeer, want de Ieren rijden aan de linkerkant van de weg en hebben het stuur aan de rechterkant. Dat betekent niet alleen dat je links moet rijden, maar ook dat je op een rotonde met de klok mee moet afslaan, verkeerseilanden links moet ontwijken en rechts moet inhalen, terwijl de linkerrijstrook de langzamere van de twee is.

Breng de Ieren en de Britten niet met elkaar in verband. Zoals u al in het gedeelte over de Ierse geschiedenis en cultuur hebt kunnen lezen, is het zuidelijke deel van het land erg ver van de Britten verwijderd geraakt, dus probeer ze allemaal gescheiden te houden, ook al zijn de culturen vergelijkbaar. Tegelijkertijd moet u in Noord-Ierland niet de fout maken te denken dat u tot de Republiek Ierland behoort.

Hoewel de connectie van de Ieren met elfjes en kabouters nogal eigenaardig kan klinken, moet u geen grappen maken over dit aspect van hun cultuur, maar de mythologie en tradities van de plaatselijke bevolking respecteren. Omgekeerd moet je er echter niet van uitgaan dat elke Ier gelooft een leprechaun bij zich thuis te hebben zitten!

Tips en trucs

Als u niet zeker weet hoeveel fooi u moet geven, volgt hier een kort overzicht: Als regel geldt: rond af bij taxichauffeurs en bij benzinestations met service, en geef ongeveer 10 procent in pubs en restaurants. Als je in Ierland bent op St. Patrick's Day, zorg er dan voor dat je groen draagt. Anders kun je op straat of in de pub worden opgepakt.

Kort woordenboek

Nederlands Engels
Hallo! Hi!
Goedenmorgen! Good Morning!
Goedenavond! Good evening!
Welkom! Welcome!
Hoe gaat het met je?? How are you?
Goed, dank je! Good, thank you!
En hoe gaat het met jou?? How about you?
Dank je wel! Thank you!
Graag gedaan! You're welcome!
Welterusten! Good night!
Tot straks! See you later!
Tot ziens Goodbye!
Ik ben de weg kwijt I am lost
Kan ik je helpen? Can I help you?
Kan je me helpen? Can you help me?
Waar is het toilet? De apotheek? Where is the toilette/ the pharmacy?
Spreek je (Engels)? Do you speak (English)?
Ik heet... My name is …