Dingen die je (nooit) moet doen en zeggen in het Verenigd Koninkrijk!

Het Verenigd Koninkrijk is niet alleen één van de wereldwijde trendsetters op het gebied van mode en stijl, maar het is ook gevuld met cultuur die vele mensen heeft geïnspireerd en dat tot op de dag van vandaag nog steeds doet. Het spreekt voor zich dat het Verenigd Koninkrijk zeker één of meerdere bezoeken waard is, maar let wel op de te vermijden fouten die toeristen en bezoekers die voor het eerst komen vaak maken. Hier is een korte lijst van de belangrijkste taal-, reis- en cultuurverschillen om te voorkomen dat je tijdens je verblijf in het Verenigd Koninkrijk in gênante of negatieve situaties terechtkomt.

Taal

Everyone is alright!

Na een verblijf van enkele dagen in het Verenigd Koninkrijk zul je al heel wat keren de uitdrukking "You alright" hebben gehoord. Dit is één van de eerste dingen die toeristen verwarren als ze voor het eerst op bezoek komen. In andere landen betekent de vraag " gaat het wel" vaak dat iemand je vraagt hoe je je voelt en wil dat je hem dat vertelt. In het Verenigd Koninkrijk wordt deze zin gebruikt als een eenvoudige begroeting en betekent niet dat de mensen die de vraag stellen willen weten hoe men zich voelt. Het is gewoon een andere manier om 'hallo' te zeggen en als iemand wordt gevraagd " You alright", antwoorden ze door te zeggen "Yeah, you alright". Dit wordt meestal gezegd terwijl men iemand passeert en de woordenwisseling eindigt nadat beide mensen hun groet hebben uitgesproken.

Celebrating helpfulness

Het Verenigd Koninkrijk is trots op zijn behulpzaamheid en beleefdheid en dit wordt over het algemeen door iedereen in de samenleving verwacht. Wanneer mensen iets nuttigs doen, zeggen zij vaak "Cheers" of in sommige gevallen "Cheers mate". Deze uitdrukking betekent dank u en impliceert niet dat de persoon juicht, of dat hij jouw maat of vriend is. "Mate" wordt voornamelijk gebruikt door mannen van alle leeftijden en "bro" wordt voornamelijk aan het eind van de zin toegevoegd door jongere mannen. In tegenstelling tot wat mensen denken, betekent "mate" of "bro" genoemd worden niet dat je een bepaalde relatie hebt met de persoon die dit tegen je zegt. Het is een aardigheidje dat heel veel mensen gebruiken.

Op stap

Walk on the left

Het verkeerssysteem van het Verenigd Koninkrijk zal voor veel mensen uit de hele wereld opvallen dat het andersom is. Als je gewend bent om aan de rechterkant van de weg te lopen of te rijden, zul je tijdens je verblijf in het Verenigd Koninkrijk in elke situatie moeten veranderen aan welke kant van de weg of het trottoir je loopt. Rechts lopen kan ertoe leiden dat je tegen mensen opbotst die misschien niet verwachten dat er iemand voor hen komt lopen, maar dit is natuurlijk niet zo dodelijk als het equivalent daarvan in het verkeer.

Traffic attack!

Hoewel Londen slechts één van de steden van het Verenigd Koninkrijk is, onderscheidt het zich van vele andere door zijn unieke puls als stad en de manier van leven die anders lijkt te lopen dan in de meeste andere steden van het Verenigd Koninkrijk. Natuurlijk kan dit alleen goed worden begrepen door een ervaring uit de eerste hand. Om ervoor te zorgen dat je eerste ervaring veilig en zeker is, is het handig om één ding te weten: loop nooit dicht langs de rand van het trottoir. Bussen en andere voertuigen zullen vaak zo dicht bij het trottoir rijden dat het gevaarlijk is voor passagiers om aan de rand van het trottoir te staan en dat mensen geschaafd of aangereden kunnen worden door passerend verkeer. Het is daarom het beste om een veilige afstand tot de weg te bewaren en zo dicht mogelijk langs de gebouwen te lopen. Dit kan soms moeilijk zijn omdat de trottoirs in sommige delen van Londen vrij smal worden, maar dezelfde regel geldt nog steeds en je moet misschien heel dicht langs de muren van de gebouwen naast je lopen om te voorkomen dat je in contact komt met auto's en bussen.

Cultuur

Tea time!

Verenigd Koninkrijk is beroemd om zijn thee en het gerucht gaat dat iedereen om twaalf uur 's middags laat vallen wat hij aan het doen is en gaat zitten om een kopje thee te drinken. Dit klinkt misschien grappig en een beetje vergezocht, maar het is eigenlijk ook een algemeen stereotype van de Britten. Het kan ook als een verrassing komen dat dit niet helemaal onwaar is. Etenstijd, de maaltijd die gewoonlijk 's avonds of laat in de middag wordt genuttigd, wordt in vele delen van Engeland gewoonlijk "thee" genoemd. En ja, ook thee wordt vaak rond die tijd gedronken, als men dat wil. Verhalen dat mensen ophouden met wat ze doen om 12 uur thee te drinken zijn echter onjuist, zoals je misschien al geraden had.

Etiquette and unspoken rules

Goede manieren, chique gedrag en een strikte etiquette waar alle burgers zich aan houden; dit zijn allemaal stereotypen die mensen associëren met het Verenigd Koninkrijk. Of dit allemaal waar is, kun je het beste te weten komen door mensen op straat te observeren en overal waar je in je dagelijks leven komt. Het is in feite waar dat mensen van elkaar verwachten dat ze beleefd en behulpzaam zijn. Dit gedrag komt bijvoorbeeld tot uiting in situaties waarin mensen elkaar op straat tegen het lijf lopen. Beide partijen zullen dan meestal 'sorry' zeggen. Ook zul je vaak horen dat mensen de buschauffeur één voor één 'dank u wel' zeggen als ze uit de bus stappen. Daarmee drukken ze hun waardering uit voor de plichtsgetrouwe dienst van de buschauffeur. Gewoontes, zoals "dank u" en "sorry" zeggen in elke mogelijke situatie, zijn voor de plaatselijke bevolking heel natuurlijk. De alledaagse praktijk waar de mensen het meest om geven is geduld hebben en in de rij staan. Er wordt zeer op neergekeken als anderen niet op hun beurt wachten, wat betekent dat je er altijd voor moet zorgen dat je op tijd in de rij staat.

Ontdek Engeland met PLUS Taalreizen en beleef de taalreis van je leven!

Klik op op deze link en ontdek al onze Engelse bestemmingen »

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!