Gewoonten binnen de Spaanse cultuur

Als je op taalreis gaat naar één van onze Spaanse bestemmingen is het belangrijk wat te weten over de cultuur en hen gewoonten. Op deze manier loop je minder de kans om personen de beledigen. Hieronder een aantal punten die je in je achterhoofd moet houden als je naar Spanje gaat!  

Begroeten

Hier in Nederland zijn we gewend dat wanneer we iemand ontmoeten of tegenkomen begroeten met een hand of knuffel, afhankelijk van de relatie tot deze persoon. In Spanje is dit net even wat anders. Binnen de Spaanse cultuur is het gewoontelijk om twee kussen te geven: 1 link en 1 rechts. Als je dit niet verwacht kans dit soms best even schrikken zijn, maar binnen de Spaanse cultuur is dit normaal. Best gezellig toch?

Op een laat tijdstip eten

Om zes uur stipt aan tafel zitten voor het avondeten... in Spanje kijken ze hier raar van op. Hier is het juist normaal om rond 21:00 pas avond te eten. Ook restaurant hebben late openingstijden. Dit wordt dus aanpassen, aangezien de lunch ook vaak later is: rond 15:00 uur! Begin je toch rond 18:00 stipt trek te krijgen? Eet dan maar alvast wat aangezien je dan nog niet avond kunt eten.

Ben je benieuwd wat leuke restaurants zijn? Check dan onze nieuwe instagram guides en wie weet zit er iets voor jou tussen!

Klik hier

Siësta

Niet geheel Spanje doet er aan mee, maar de Spaanse siësta blijft voor velen toch een excuus om even aan de Spaanse zon te ontsnappen. In grotere steden is een siësta niet zo gewoontelijk meer, maar in de rest van het land is het heel normaal dat het leven even stil staat tussen 14.30 en 16.30: winkels gaan dicht, musea gaan dicht, en zelfs gemeentehuizen sluiten vaak hun deuren. Bezoek je dus een grotere stad zoals Málaga, dan zal je hier vrijwel niks van merken.

Boek je reis naar Málaga

Las doce uvas de la suerte

Deze traditie is ontstaan in de Spaanse hoofdstad Madrid in 1880. Wat houdt het precies in? Op oudjaarsavond, bij aanvang van het diner, liggen er 12 druiven per persoon op tafel. Deze druiven worden nog niet gegeten tijdens het diner. Als het ongeveer 00:00 is, om precies 12 seconden voor 00:00 moet je elke seconde van de klokslag een druif eten. Om 00:00 precies eet je dan dus de laatste druif. Lukt dit? Dan heb je voor elke maand van het komende jaar 1 druif gegeten. Ze geloven dat dit resulteert in een gelukkig jaar.

Levensgenieters

Spanjaarden genieten over het algemeen erg van het leven. Ze zijn minder op regels gewezen, houden van goed eten en gezelschap, en hebben het dus ook niet zo nauw met afspraken. Heb jij dus een afspraak met iemand in Spanje of met iemand met Spaanse roots? Verwacht dan geen stiptheid. Voor sommigen van ons is dit perfect, maar voor anderen kan dit heel erg vervelend zijn. Plan dus je afspraken niet te strict, en probeer met de relaxte sfeer mee te gaan!

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!