Tips voor Duitse lidwoorden der die das

Duits leren kan een echte uitdaging zijn. Vooral de grammatica kan studenten snel frustreren vanwege de vele onregelmatigheden. Er zijn echter ook enkele tips en trucs die het leren veel gemakkelijker zullen maken! Een gebied dat de meeste Duitse cursisten veel problemen oplevert, is het kiezen van het juiste lidwoord. Voor Duitse taalstudenten lijkt het kiezen van het juiste lidwoord willekeurig, en daarom gokken veel studenten het juiste lidwoord en hopen er het beste van. Ondanks alle onregelmatigheden zijn er enkele tips en trucs die je bijna altijd zullen helpen het juiste lidwoord te vinden wanneer je in het Duits spreekt of schrijft.  

Wat moet je weten over het gebruik van lidwoorden in het Duits?

Een lidwoord is een woord dat een zelfstandig naamwoord wijzigt of beschrijft en ons ook vertelt of het zelfstandig naamwoord verwijst naar iets specifieks of iets algemeens.

Zoals de meeste talen, kent het Duits twee soorten lidwoorden: bepaalde en onbepaalde lidwoorden. Deze worden meestal voor een zelfstandig naamwoord geplaatst. De verschillen tussen deze twee soorten lidwoorden zijn:

Bepaald lidwoord: Een bepaald lidwoord wordt gebruikt in combinatie met een zelfstandig naamwoord. Zoals de naam al zegt, beschrijven bepaalde lidwoorden een bepaald voorwerp. De bepaalde lidwoorden die in het Duits worden gebruikt zijn DER (mannelijk), DIE (vrouwelijk) en DAS (neutraal).

Voorbeeld: De hond rent. - Der Hund rennt.
De hond is een specifieke hond, niet een algemene.

Onbepaald lidwoord: Onbepaalde lidwoorden worden gebruikt wanneer een ding, voorwerp of persoon niet precies kan worden aangeduid of onbekend is. De onbepaalde lidwoorden die in het Duits worden gebruikt zijn EIN (mannelijk en neutraal) en EINE (vrouwelijk).

Voorbeeld: Een hond rent - Ein Hund rennt.

We weten niet van wie deze hond is, we weten alleen dat er een hond is en dat hij rent.

Wanneer het bepaalde lidwoord te gebruiken kan verwarring veroorzaken, zelfs voor moedertaalsprekers. Om te voorkomen dat je fouten maakt of het verkeerde lidwoord gebruikt, moet je de volgende regel in acht nemen.

Tip voor het vinden van het juiste lidwoord in het Duits

De beste manier om te weten welk bepaald lidwoord gebruikt moet worden, is te kijken naar de uitgang van het zelfstandig naamwoord. De volgende afbeeldingen laten zien bij welke uitgang welk lidwoord hoort:

Zoals bij elke regel zijn er ook bij deze regel onregelmatigheden en uitzonderingen. Daarom moet je de regel alleen zien als een zeer goede gids, waarmee je op betrouwbare wijze het juiste Duitse lidwoord kunt vinden.

Een andere nuttige tip is het gebruik van het lidwoord "Die" wanneer je niet zeker weet welk lidwoord het juiste is. Dit komt omdat bijna 45% van de Duitse zelfstandige naamwoorden vrouwelijk zijn, zodat de kans groot is dat je het goed raadt. Aan de andere kant komt het neutrale lidwoord "Das" het minst vaak voor, dus je moet het alleen gebruiken als je zeker weet dat "Das" het juiste lidwoord is.

Ondanks alle moeilijkheden die het leren van Duits met zich meebrengt, zijn er altijd wel enkele sluipwegen die het leven veel gemakkelijker zullen maken. Het is belangrijk dat je de regel voor het gebruik van het juiste lidwoord leert, om je gevoel voor de Duitse taal te trainen. Op deze manier zal je er geleidelijk aan steeds minder over nadenken welk lidwoord het juiste is.

Wil je je Duitse niveau en je nieuw verworven grammaticale kennis testen? Dan is onze Duitse taaltestprecies wat je nodig hebt!

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!