Welke taal wordt er gesproken in Marokko?

Heb je je ooit afgevraagd welke taal er in Marokko wordt gesproken? Bestaat er een taal die "Marokkaans" heet? In deze blog vind je antwoorden op deze vragen, evenals verschillende informatie over het land en zijn geschiedenis.

Welke taal wordt er gesproken in Marokko?

Er worden verschillende talen gesproken in Marokko, maar de belangrijkste is Arabisch. Er zijn echter ook andere talen zoals het Berbers, Frans en Spaans en Engels. Hieronder geven we een overzicht van de talen die in Marokko door relatief grote groepen mensen worden gesproken.

Taalreis Rabat

Wil jij Arabisch of Frans leren, of toch een combi van deze twee?

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!

Arabisch
Arabisch is de meest gesproken taal in het hele land, vooral in de variëteit Marokkaans Arabisch (ook wel dārija genoemd). Het is de taal die wordt gebruikt door meer dan 30 miljoen inwoners van Marokko en door Marokkanen die over de hele wereld zijn verhuisd, en het heeft een aantal aanzienlijke verschillen met het standaard Arabisch, zoals we later zullen zien.

Engels
Hoewel Marokko nooit een Britse kolonie is geweest, is Engels tegenwoordig een belangrijke taal voor de internationale handel en voor de toeristenindustrie, zozeer zelfs dat het vooral wordt gebruikt in toeristische resorts en grote steden in de wereld.

Spaans
Spaans wordt daarentegen vooral gesproken in de noordelijke regio's van het land, zoals in de stad Tanger, vanwege de geografische nabijheid van Spanje en de gevolgen van de Spaanse overheersing.

Berbers
Berbers is de moedertaal van veel inheemse gemeenschappen in Marokko en wordt nog steeds gesproken in veel delen van het land. Het Berbers is een zeer oude taal en kent verschillende variaties, afhankelijk van de regio waarin het wordt gesproken, en is afkomstig van de inheemse Berbers van Noord-Afrika die het gebied al duizenden jaren bewonen. Enkele regionale varianten van het Berbers zijn bijvoorbeeld Tamazight in Centraal-Marokko, Tarifit in Noord-Marokko en Tashelhit in Zuid-Marokko.

Frans
Het Frans werd in Marokko geïntroduceerd tijdens de Franse koloniale periode en na de onafhankelijkheid, dus sinds 1956 is het een belangrijke taal gebleven voor commerciële en diplomatieke communicatie en cultuur.

Andere talen
Er worden ook andere minderheidstalen gesproken in Marokko, zoals Italiaans, dat werd gesproken tijdens de Italiaanse overheersing van het nabijgelegen Libië, en Portugees, dat naar het gebied werd gebracht tijdens de korte koloniale periode van Portugal in Noord-Afrika. Hoe dan ook, Marokko's taalkundige diversiteit is een bewijs van zijn geschiedenis en geografische ligging, waardoor het een kruispunt van verschillende culturen en talen is geworden.

De officiële talen in Marokko

De officiële taal in Marokko is Modern Standaard Arabisch. Dit is de taal die gebruikt wordt door de media, op politiek en economisch gebied en in officiële documenten. Maar, zoals we al eerder zeiden, de meest gebruikte variant van het Arabisch in het dagelijks leven is het Marokkaans Arabisch, dat enkele verschillen heeft in uitspraak en grammatica. In het Marokkaans Arabisch zijn er invloeden van de Romaanse talen en de Berberse taal, sommige medeklinkers worden anders uitgesproken dan in het standaard Arabisch, tijden verschillen evenals sommige termen en uitdrukkingen.

In Marokko is de belangrijkste taal na het Arabisch het Berbers, dat in 2011 samen met het Modern Standaard Arabisch als officiële taal werd erkend. Het Berbers heeft een lange geschiedenis achter zich en wordt nog steeds voornamelijk gebruikt door veel inheemse gemeenschappen in het land. Volgens sommige studies zijn er ongeveer vijf miljoen Berbersprekers in Marokko.

Marokko: kort historisch overzicht

Om te begrijpen welke taal vandaag de dag in Marokko wordt gesproken en vooral om welke reden, is het belangrijk om te praten over de geschiedenis van dit land en de verschillende beschavingen die er in de loop der jaren hebben plaatsgevonden.

Het gebied dat nu Marokko is, dat in het noordwesten van het Afrikaanse continent ligt, is door de eeuwen heen bewoond geweest door verschillende bevolkingsgroepen. Onder hen herinneren we ons de Feniciërs uit de XIIe eeuw voor Christus en de Romeinen uit de 1e eeuw, onder wie er een opmerkelijke ontwikkeling plaatsvond op verschillende gebieden zoals landbouw, handel over land en zee, en architectuur. Na de Vandalen en de Byzantijnen was het de beurt aan de Arabieren. In deze periode doet de islam zijn intrede in Marokko en verschillende islamitische dynastieën volgen elkaar op, zoals de Almoraviden en de Almohaden, de Meriniden en de Wattasiden.

Vervolgens werd Marokko een belangrijk commercieel en cultureel centrum dankzij de strategische ligging langs de handelsroutes tussen Afrika, Europa en het Midden-Oosten. De Europese volkeren verdeelden het Marokkaanse grondgebied en de rijkdommen, totdat er een Frans protectoraat in het zuiden en een Spaans protectoraat in het noorden ontstonden. In 1956 werd Marokko echter onafhankelijk en werd het een van de eerste landen die zich bevrijdde van de overheersing door Europese mogendheden.

Na de onafhankelijkheid maakt Marokko verschillende stadia van politieke en economische ontwikkeling door, maar ook van onderdrukking en oorlogen tegen buurlanden, met koning Hassan II op de troon tot 1999. In de afgelopen decennia heeft Marokko grote vooruitgang geboekt op het gebied van economie, onderwijs en modernisering, maar het land blijft kampen met uitdagingen als werkloosheid, armoede en economische ongelijkheid.

Studeer nieuwe talen met PLUS Taalreizen

Met PLUS Taalreizen kan je een vreemde taal leren vanuit je luie stoel, maar ook door weg te gaan en je te mengen onder de lokale bevolking. Je kunt kiezen uit een van de verschillende bestemmingen in onze brochure en beginnen met het leren van een vreemde taal zoals Engels, Spaans, Duits, Frans en Arabisch, terwijl je helemaal ondergedompeld wordt in de cultuur en het dagelijkse leven van de plek. Wil je Arabisch gaan leren in Marokko? Boek een taalreis en ervaar de Marokkaanse cultuur! Onze taalschool in Rabat staat klaar om je te verwelkomen, net als deze kleurrijke, kosmopolitische en dynamische stad.

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!