Werken in Malta: dingen die je moet weten

Overweeg je een carrièrestap naar het mediterrane juweel Malta? Met haar levendige economie, rijke culturele erfgoed en prachtige landschappen, is Malta een steeds aantrekkelijkere bestemming geworden voor expats op zoek naar werkgelegenheid. Voordat je aan je professionele reis naar deze betoverende eilandnatie begint, is het essentieel om de nuances van werken in Malta te begrijpen. In dit artikel leiden we je door de essentiële dingen die je moet weten om van je werkervaring in Malta een succes te maken.  

Malta is niet alleen een populaire toeristische bestemming in het midden van de Middellandse Zee, het is ook snel aan het uitgroeien tot een topbestemming voor buitenlandse professionals die op zoek zijn naar een baan. Deze kleine eilandnatie biedt een onderscheidende combinatie van werk- en levensstijlvoordelen die mensen van over de hele wereld verleidt met haar prachtige landschappen, rijke geschiedenis en groeiende economie. In dit artikel bekijken we wat werken in Malta aantrekkelijk maakt voor mensen die hun carrière willen uitbouwen en tegelijkertijd een bevredigend leven willen leiden.

Taalreis Malta

Wil jij Engels leren in het altijd zonnige Malta?

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!

De Maltese economie: Een groeiende hub

Het economische landschap van Malta heeft de afgelopen jaren een opmerkelijke groei doorgemaakt, waardoor het land zijn status als bloeiend economisch centrum heeft verstevigd. De strategische ligging van het land in het Middellandse Zeegebied heeft aanzienlijke buitenlandse investeringen aangetrokken, waardoor het land een magneet is geworden voor diverse industrieën. Deze economische kracht kan worden toegeschreven aan:

 • Politieke stabiliteit: Malta heeft een stabiel politiek klimaat dat het vertrouwen van investeerders en de economische groei bevordert.
 • Pro-zakelijke regering: De Maltese regering bevordert actief een bedrijfsvriendelijk beleid, waardoor het voor bedrijven makkelijker wordt om zich in het land te vestigen en er te werken.

Arbeidsmarkt en kansen:

Malta's arbeidsmarkt is dynamisch en divers, en biedt plaats aan professionals met een breed scala aan vaardigheden en ervaringen. Engels, een van de officiële talen, neemt taalbarrières op de werkplek weg, waardoor het toegankelijk is voor internationale werkzoekenden. Belangrijke sectoren en vacatures zijn onder andere

 • Financiële diensten: Malta's financiële sector, waaronder banken, verzekeringen en fintech, floreert en biedt tal van functies voor financiële professionals.
 • Gaming industrie: Malta is een knooppunt in de game-industrie met tal van internationale bedrijven die op het eiland actief zijn, wat mogelijkheden biedt in verschillende functies, van game-ontwikkeling tot marketing.
 • Technologiesector: De technologische industrie zit in de lift en creëert banen voor IT-professionals, softwareontwikkelaars en ingenieurs.
 • Toerisme: Malta's levendige toeristische industrie biedt werkgelegenheid in de horeca, entertainment en klantenservice.

Kwaliteit van leven

Naast carrièrevooruitzichten biedt Malta een uitzonderlijke levenskwaliteit die de professionele aantrekkingskracht aanvult:

 • Mediterraan klimaat: Het mediterrane klimaat staat garant voor zachte winters en warme zomers, ideaal voor buitenactiviteiten het hele jaar door.
 • Natuurschoon: Malta heeft prachtige stranden, helder water en een rijk cultureel erfgoed, waaronder oude tempels en historische steden zoals Valletta.
 • Lifestyle en entertainment: De Maltese archipel kent verschillende festivals, evenementen en een bruisend nachtleven, wat zorgt voor een rijk sociaal leven.
 • Veiligheid en gezondheidszorg: Malta staat bekend om zijn veiligheid, lage criminaliteitscijfers en een goed ontwikkelde gezondheidszorg.
 • Onderwijs: Het land biedt onderwijs van hoge kwaliteit, waaronder Engelstalige scholen en internationaal erkende universiteiten, waardoor het aantrekkelijk is voor gezinnen.

Belastingvoordelen

Malta's belastingregime voegt nog een extra laag toe aan de aantrekkingskracht voor werkende professionals:

 • Vlakke inkomstenbelasting: Een vlak inkomstenbelastingtarief van 15% kan de belastingdruk aanzienlijk verlagen in vergelijking met veel andere Europese landen.
 • Stimulansen: De overheid biedt buitenlandse investeerders en vermogende particulieren belastingvoordelen om Malta als thuisbasis te kiezen.

Uitdagingen en overwegingen

Hoewel Malta talloze voordelen biedt, is het belangrijk om je bewust te zijn van de mogelijke uitdagingen:

 • Kosten van levensonderhoud: De kosten van levensonderhoud in populaire gebieden zoals Sliema en St. Julian's kunnen relatief hoog zijn. Het is aan te raden om te budgetteren en te kijken naar meer betaalbare woonmogelijkheden in andere regio's.
 • Omvang arbeidsmarkt: Malta's arbeidsmarkt groeit, maar biedt niet dezelfde diversiteit en mogelijkheden als grotere landen. Werkzoekenden moeten goed nadenken over hun specifieke vakgebied.

Hier volgt een uitgebreidere beschrijving van bepaalde sectoren van Malta

Strategische locatie

Malta's strategische geografische ligging in het hart van de Middellandse Zee is een belangrijke factor geweest in de economische groei van het land. Door de ligging tussen Europa, Afrika en het Midden-Oosten is Malta een natuurlijke ontmoetingsplaats voor bedrijven die wereldwijd willen uitbreiden. Deze centrale ligging verlaagt de transportkosten en biedt uitstekende toegang tot belangrijke markten, waardoor het een aantrekkelijke keuze is voor bedrijven die zich bezighouden met internationale handel. Bovendien versterkt Malta's goed ontwikkelde transportinfrastructuur, inclusief een moderne haven en internationale luchthaven, haar aantrekkingskracht als logistiek knooppunt.

Stabiel politiek klimaat

Politieke stabiliteit is de hoeksteen van Malta's economische succes. Met een robuust democratisch systeem, respect voor de rechtsstaat en sterke instellingen biedt Malta een veilige en voorspelbare omgeving voor bedrijven. Deze stabiliteit minimaliseert de risico's die gepaard gaan met abrupte beleidswijzigingen of politieke onrust en bevordert het vertrouwen van investeerders en langetermijntoezeggingen van multinationals.

Pro-zakelijk overheidsbeleid

De Maltese overheid ondersteunt de economische groei actief door middel van een reeks pro-business beleidsmaatregelen. Deze initiatieven omvatten belastingvoordelen voor buitenlandse investeerders, gestroomlijnde registratieprocessen voor bedrijven en financieringsmogelijkheden voor startende en innovatieve ondernemingen. Malta's toewijding om een bedrijfsvriendelijke bestemming te zijn heeft een bloeiend ondernemend ecosysteem gekoesterd, dat ondernemers en bedrijven aantrekt die staan te popelen om gebruik te maken van het ondersteunende kader.

EU-lidmaatschap

Als lid van de Europese Unie heeft Malta toegang tot de interne markt van de EU. Dit biedt bedrijven in Malta toegang tot meer dan 500 miljoen consumenten, geharmoniseerde regelgeving en grensoverschrijdende handelsmogelijkheden. Malta's EU-lidmaatschap maakt Malta aantrekkelijker als uitvalsbasis voor bedrijven die hun bereik binnen de EU en daarbuiten willen uitbreiden, wat verder bijdraagt aan de economische vitaliteit van het land.


Werken in Malta- Wettelijke vereisten en voorschriften

Werkvergunningen en verblijf

 1. EU- en EER-burgers: Burgers van de Europese Unie (EU) en de Europese Economische Ruimte (EER) hebben geen werkvergunning nodig om in Malta te mogen werken. Zij hebben het recht om in Malta te wonen en werken met alleen een geldig paspoort of identiteitskaart.
 2. Burgers van buiten de EU/EER: Als je geen burger bent van een EU- of EER-land, heb je over het algemeen een werkvergunning nodig om in Malta te mogen werken. Werkvergunningen worden meestal verkregen door de werkgever namens de werknemer. De werkgever moet aantonen dat er geen geschikte EU/EER-kandidaten beschikbaar zijn voor de functie voordat hij een niet-EU/EER-werknemer in dienst neemt.

Types of Work Permits

 1. Single Permit: This is the most common type of work permit and covers both the right to work and reside in Malta. It is typically valid for a specific job and employer.

 2. Highly Qualified Persons (HPQ) Rules: Malta has specific rules to attract highly skilled professionals, such as IT specialists, scientists, and researchers. Under these rules, qualifying individuals enjoy a simplified work and residence permit process.

 3. Intra-Corporate Transfers: Employees transferred within the same company group to Malta may apply for an Intra-Corporate Transfer (ICT) permit, which allows them to work in Malta for a specified period.

Engels leren in Malta

Dompel jezelf onder in de cultuur van Malta, maak herinneringen en leer Engels op onze campus in Malta.

Leer meer

Application Process

De aanvraagprocedure voor een werkvergunning omvat over het algemeen de volgende stappen:

 • Aanvraag door de werkgever: De toekomstige werkgever in Malta start meestal de aanvraagprocedure voor een werkvergunning door de benodigde documenten in te dienen bij Jobsplus, het arbeidsbureau van Malta.
 • Beoordeling: Jobsplus beoordeelt de aanvraag om er zeker van te zijn dat er geen geschikte EU/EER kandidaten zijn voor de functie.
 • Goedkeuring: Zodra de werkvergunning is goedgekeurd, kan de werkgever doorgaan met het aanwervingsproces.
 • Verblijfsvergunning: Niet-EU/EEA-burgers moeten na het verkrijgen van een werkvergunning ook een verblijfsvergunning aanvragen. Dit proces wordt meestal gecoördineerd met de aanvraag van de werkvergunning.
 • Duur: Werkvergunningen worden meestal afgegeven voor de duur van het arbeidscontract, en ze kunnen worden verlengd als het dienstverband wordt voortgezet.

Belastingen en sociale zekerheid:

 • Werknemers in Malta moeten inkomstenbelasting betalen over hun inkomsten. Malta heeft een progressief belastingstelsel, met tarieven van 0% tot 35%. Er kunnen echter verschillende belastingvoordelen gelden, afhankelijk van het soort werk en de individuele omstandigheden.

 • Werkgevers en werknemers zijn ook verplicht om bij te dragen aan het socialezekerheidsstelsel van Malta. Met deze bijdragen worden gezondheidszorg, pensioenen en andere sociale uitkeringen gefinancierd.

Een welvarend pad wacht op Malta

Nu we ons onderzoek naar werken in Malta afsluiten, wordt het overduidelijk dat dit mediterrane toevluchtsoord meer is dan alleen een pittoreske toeristische bestemming; het is een land vol mogelijkheden voor carrièreliefhebbers. Malta's economische kracht, stabiliteit en overheidssteun creëren een vruchtbare bodem voor professionele groei, terwijl de ongeëvenaarde kwaliteit van leven de perfecte achtergrond biedt voor een bevredigende levensstijl.

Of je nu een liefhebber bent van financiën, technologie of gewoon op zoek bent naar een nieuwe horizon, Malta nodigt je uit om haar kusten te betreden. Hier vind je een wereld aan mogelijkheden die wacht om verkend te worden, een carrière canvas dat staat te popelen om geschilderd te worden en een leven verrijkt door de warmte van de Mediterrane zon en de omarming van een levendige cultuur. Malta is niet zomaar een eiland; het is een uitnodiging om je volledige potentieel te ontsluiten en te beginnen aan een reis waarbij je carrièreambities samenkomen met de schoonheid van het leven op een eiland. Welkom op Malta - waar carrières floreren en het leven bloeit.

Wil jij op Malta werken en heb je affiniteit met de toeristische sector? Check dan onze vacatures!

Check vacatures

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!