Reisgids Canada

Canada ligt op het Noord-Amerikaanse continent. Het is het op één na grootste land ter wereld met een oppervlakte van 9.984.670 km², waardoor het in 6 verschillende tijdzones valt. Het land wordt gekenmerkt door zijn uitgestrekte onbewoonde natuurgebieden, die bijna 70% van zijn oppervlakte innemen. Tot de grootste attracties behoren Banff National Park in de Rocky Mountains en de Niagara Falls aan de grens met de VS.

De Canadese cultuur is sterk beïnvloed door vroege Europese immigranten, de meesten uit Groot-Brittannië, Frankrijk en Ierland. In de afgelopen decennia zijn er ook grote stromen immigranten uit Azië, het Caribisch gebied en Afrika geweest die hun tradities meebrachten, tradities die werden opgenomen in de grotere Canadese. Zo wordt het Chinese Nieuwjaar in Vancouer gevierd en de Caribana-parade in Toronto.

De grootste steden in Canada zijn, naast de hoofdstad, Ottawa, Toronto, Vancouver, Montréal en Quebec. Er zijn ook achttien UNESCO Werelderfgoederen die de moeite waard zijn.


Algemene informatie over Canada

Geografie

Canada is het op één na grootste land ter wereld en heeft een oppervlakte van 9.984.670 km². Het land strekt zich uit over het Noord-Amerikaanse continent tussen de Atlantische Oceaan in het oosten, de Stille Oceaan in het westen en noordwaarts tot aan de Noordelijke IJszee. Het grenst in het zuiden en noordwesten aan de VS.

Tijdzone

Canada heeft 6 verschillende tijdzones. Afhankelijk van waar u zich bevindt, kan het tijdsverschil 4 ½ of tot 9 uur zijn. Het tijdsverschil met Ottawa, Toronto en Montréal is 6 uur. Naar Calgary is het tijdsverschil 8 uur en naar Vancouver en Victoria zelfs 9 uur.

Klimaat en reistijden

Omdat Canada erg groot is, heeft het een verscheidenheid aan klimaten. Er is een poolklimaat, een zeeklimaat, een continentaal klimaat en een koel gematigd klimaat met dienovereenkomstig verschillende neerslagniveaus en gemiddelde temperaturen.
De beste tijd om naar Canada te reizen is moeilijk te bepalen vanwege de verschillende klimaten. In het noorden van Canada kan het in de winter wel -40 graden Celsius zijn. In de zomer daarentegen kunnen temperaturen tot 30 graden worden verwacht. De Okanagan Wine Valley is een van de warmste regio's van Canada, gelegen in de staat British Columbia.

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximaltemperatur Maximale temperatuur -4° -2° 12° 20° 26° 27° 27° 22° 15° -1°
Minimaltemperatur Minimale temperatuur -14° -13° -8° 13° 15° 14° -3° -10°
Sonnenstunden Zonuren 2h 1h 3h 4h 5h 5h 6h 6h 5h 3h 4h 1h
Regentage Regendagen 20 15 16 16 19 18 18 16 17 18 20 19
  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximaltemperatur Maximale temperatuur 11° 14° 18° 22° 23° 23° 19° 14° 10°
Minimaltemperatur Minimale temperatuur 11° 12° 11° 10°
Sonnenstunden Zonuren 2h 3h 4h 6h 7h 7h 10h 8h 6h 4h 2h 1h
Wassertemperatur Watertemperatuur 11° 13° 14° 15° 13° 12° 11°
Regentage Regendagen 15 14 14 11 9 7 5 5 8 12 17 17

Reisvoorbereidingen voor Canada

Voorwaarden voor binnenkomst in Canada

Iedereen die geen visum aanvraagt, moet voor vertrek een online reistoestemming, de "eTA" (Electronic Travel Authorization), aanvragen. Wij raden aan de aanvraag tot 72 uur voor vertrek in te vullen. Bij latere aanvragen kan een tijdige verwerking van de aanvraag door de Canadese autoriteiten niet worden gegarandeerd. De kosten bedragen 7 CAD per persoon. De "eTA" is 5 jaar geldig.
Voor de aanvraag zijn een geldig paspoort, een e-mailadres en een creditcard (Mastercard, Visa, American Express) nodig om de kosten te betalen. Het online formulier is momenteel alleen beschikbaar in het Engels of Frans.

Munteenheid

De munteenheid in Canada is de Canadese dollar (CAD, symbool: $).
Een Canadese dollar is 100 cent. Er zijn biljetten van 5, 10, 20, 50 en 100 dollar en munten van 1, 5, 10, 25, 50 cent en 1 en 2 dollar. Vroeger was er een 1000 dollar biljet, maar dat is ingetrokken, maar het is nog steeds officieel betaalmiddel.
Hoeveel u voor één euro krijgt, hangt af van de huidige wisselkoers en kan van tijd tot tijd schommelen. Klik hier voor de valutacalculator.

Gezondheidszorg

Canada heeft een zeer goed gezondheidszorgsysteem en biedt voldoende medische faciliteiten en opgeleide specialisten.
De ziekenhuiskosten voor buitenlandse bezoekers worden berekend op basis van dagtarieven of op basis van de specifieke ziekte en de duur van het ziekenhuisverblijf, maar kunnen meestal zeer hoog zijn. Controleer daarom voor u op reis gaat of uw ziektekostenverzekering ook niet-Europese landen dekt of sluit een passende reisziektekostenverzekering af.

TIP: Betaal met een kredietkaart, neem de rekening mee en dien die later thuis in bij de verzekeringsmaatschappij. Dat bespaart zowel u als het ziekenhuispersoneel een hoop tijd en stress!

In juni begint het West-Nijlkoortsseizoen. Deze griepachtige virale ziekte wordt overgebracht door muggen. Omdat de ziekte ernstige complicaties kan veroorzaken, wordt in deze periode speciale bescherming tegen muggen aanbevolen. Voor het overige zijn de standaardvaccinaties voldoende voor een reis naar Canada. De meningitisvaccinatie is een van de standaardvaccinaties in Canada en is een aanbevolen vaccinatie voordat u op reis gaat. Zie ook de medische informatie voor Canada op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bagage checklist

Om perfect voorbereid te zijn, hebben wij een bagagechecklist voor u samengesteld.


Samenleving en dagelijks leven in Canada

Religie

Canada is een land zonder staatsgodsdienst. Driekwart van de bevolking heeft het christelijk geloof. De rest van de bevolking is moslim, joods, hindoeïstisch of boeddhistisch. Tot 16% behoort tot geen enkel geloof.

Politiek

Canada is officieel een constitutionele monarchie, aangezien het deel uitmaakt van het Gemenebest van Naties met koningin Elizabeth II als staatshoofd. Canada is echter ook een representatieve parlementaire democratie, georganiseerd als een grote federale staat. De grondwet is samengesteld uit geschreven rechtsbronnen en ongeschreven gewoonterecht.

Taal en communicatie

Er zijn twee officiële talen: Engels en Frans. Volgens het Handvest van de rechten en vrijheden, de Wet op de officiële talen en de Regeling officiële talen is tweetaligheid officieel ingesteld. Alle burgers hebben toegang tot alle soorten federale diensten in het Engels of het Frans. In alle provincies krijgen leerlingen gegarandeerd onderwijs in hun moedertaal en op hun eigen school.
Canadezen staan bekend als zeer vriendelijk en beleefd. Je moet de woorden " please" en " thank you" zo vaak mogelijk gebruiken. Je zult vaak begroet worden met " Hi, how are you? Je hoeft niet eerlijk te antwoorden, een gewoon "I'm fine, thanks. And you?" is voldoende.

Openbaar vervoer

In het oosten van het land loopt de belangrijkste transportroute langs de Saint Lawrence rivier door Ontario en Quebec, en verbindt de grote steden Toronto, Montreal, Quebec en Ottawa. Het hele noorden is nauwelijks toegankelijk omdat het niet nodig is. In het westen zijn de grote steden in de buurt van de Amerikaanse grens met elkaar verbonden door vervoersystemen. De Canadese regering wilde de ver uit elkaar liggende provincies met elkaar verbinden, en dit werd gedaan met behulp van drie transcontinentale spoorlijnen en verschillende spoorlijnen. Voor langere afstanden zijn de binnenlandse vluchten van 75 verschillende luchtvaartmaatschappijen geschikt.


Cultuur en geschiedenis van Canada

Geschiedenis

De eerste bewoners van Canada waren de Indianen, die het land reeds 12.000 v. Chr. bewoonden. Dit werd gevolgd door de Inuit rond 5000 v. Chr. De Vikingen waren de eerste Europeanen die op Newfoundland woonden, rond 1000 v. Chr. De Fransman Jacques Cartier claimde in 1534 voor het eerst gebieden in Canada als Frans grondgebied. In het begin van de 16e eeuw, stichtte Samuel de Champlain Quebec City. In de daaropvolgende jaren vestigden steeds meer Fransen zich in Canada. In 1670 kwamen er ook Britse kolonisten naar het land.
Na tientallen jaren van vrede begon in 1745 een zeven jaar durende oorlog tussen de Engelsen en de Fransen. Op het einde won Engeland. In 1763 werd de Vrede van Parijs gesloten en moest Frankrijk zijn bezittingen aan Groot-Brittannië afstaan. Na de Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog (1775-1783) kende Canada de eerste immigratiegolf van Britse Loyalisten. Van 1812 tot 1814 volgde de Brits-Amerikaanse oorlog, die onbeslist eindigde en werd afgesloten met de Vrede van Gent.

In 1867 vond de Canadese confederatie plaats en werd Canada door Groot-Brittannië uitgeroepen tot een federale staat, die nu autonomie had ten opzichte van Groot-Brittannië. Tegen 1912 waren alle provincies (behalve Newfoundland in 1949) toegetreden tot de Confederatie. Canada is in 1931 vrijwillig lid geworden van het Gemenebest.

Na de Tweede Wereldoorlog kende Canada een grote immigratiegolf uit Europa, India, het Verre Oosten, Arabië en het Caribisch gebied. Dit werd gevolgd door een economische boom en enige welvaart. Er werden landverdragen gesloten met de inheemse volkeren, die delen van hun land in het noorden terugkregen. Er waren ook spanningen tussen Engelstalig Canada en de Franse provincie Quebec, die meer onafhankelijkheid eiste. Dit werd echter met een krappe meerderheid verworpen.

Feestdagen

  • De maandag voor of op 24 mei is het Victoria Dag (Fête de la Rein), ter viering van de verjaardag van de regerende Britse vorstin
  • 1 juli is de Canadese dag (Fête du Canada), ter herdenking van de oprichting van Canada als een staat van het Britse Gemenebest door de wet op Brits Noord-Amerika op 1 juli 1867
  • De eerste maandag in augustus is de nationale feestdag (Premier lundi d'août)
  • De eerste maandag van september is de Dag van de Arbeid (Fête du travail)
  • Op de tweede maandag in oktober is het Thanksgiving (Action de grâce). Op deze dag vieren de Canadezen, net als de V.S., dat de Pilgrim Fathers bij Plymouth Rock aan land gingen en door de Wampanoag Indianen werden verwelkomd en samen feestvierden.
  • Op 11 november, de dag van de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog, vieren de Canadezen Herdenkingsdag (Jour du Souvenir). Het is bedoeld om de oorlogsveteranen te herdenken.

Eten

Een uitgebreid aanbod aan culinaire lekkernijen wacht op u in Canada! Hier houden de Canadezen sterk vast aan natuurlijke omstandigheden bij de voedselproductie. Aan de Atlantische kust wordt vooral kreeft (en kreeftachtigen) gevangen, terwijl aan de westkust de wilde zalmvisserij de hoofdmoot uitmaakte, maar deze is bijna volledig vervangen door de zalmkweek.
Culturele verschillen beïnvloeden ook de Canadese keuken. In Québec kan de Franse invloed niet over het hoofd worden gezien. In de Prairieprovincies daarentegen is de invloed van het Midwesten van de VS sterk merkbaar, en in het verre westen vooral de Britse invloed.
Er zijn ook wijnbouwgebieden in Canada, bijvoorbeeld op het Niagara-schiereiland en in de Okanagan-regio, alsmede in het zuidoosten van Vancouver Island in British Columbia. De wijnbouw heeft een traditie die meer dan 200 jaar teruggaat. In 1974 werden nieuwe wijnbouwvergunningen afgegeven en richtten de wijnbouwverenigingen zich op een hogere kwaliteit, wat tot een hausse leidde. Canadese wijnen zijn goed voor ongeveer de helft van de totale consumptie van het land.

Festivals in Canada

International Festival of Animated Objects: ( januari) Elk jaar wordt in Calgary de Internationale Biënnale voor maskers, poppen en geanimeerde objecten gehouden. Kunstenaars presenteren hun creatieve en originele poppen, figuren, decors en verhalen. Een week lang kunnen bezoekers ook theatervoorstellingen en workshops bijwonen.

Calgary Comic and Entertainment Expo: (april) Als je van anime, sci-fi, fantasy, gaming, animatie en horror houdt, dan is dit het evenement voor jou! Deze beurs bestaat sinds 2005 en wordt jaarlijks 3 dagen lang gehouden in Cagary.

Funny Fest Calgary Comedy Festival: ​​​​​​​(mei - juni) Het Comedy Fest presenteert stand-up comedians, muzikale komedie en een hele reeks andere vermakelijke optredens. Naast de voorstellingen kunnen bezoekers ook workshops en seminars bijwonen waar ze worden ingewijd in de geheimen van de komediekunst.

Taste of Calgary: ( augustus) Het meest smakelijke festival heet Taste of Calgary: als u de culinaire specialiteiten van de streek wilt proeven, bent u hier aan het goede adres. Voor $1 per stuk kunt u zich tegoed doen aan talloze lekkernijen. Het eten en drinken wordt begeleid door een gevarieerd programma met geweldige livemuziek.

Calgary International Film Festival: ​​​​​​​(september - oktober) Filmliefhebbers komen op dit festival ruimschoots aan hun trekken: gedurende 12 dagen worden in totaal 200 films van diverse genres uit 30 landen vertoond. Naast de films zijn er ook gala-evenementen en is er de mogelijkheid om achter de schermen te kijken.

Igloofest: ( januari) Vooral liefhebbers van elektronische muziek komen op dit festival aan hun trekken. Het festival vindt plaats in een iglodorp bij de oude haven aan de Quays. Daar kun je niet alleen muziek van lokale en internationale dj's verwachten, maar ook een sneeuwpakkenwedstrijd!

Montréal En Lumière:(februari-maart) Op dit festival kunt u niet alleen een winterwonderland met een reuzenrad verwachten, maar ook verlichtingen, optredens, een lange touwglijbaan en geweldige culinaire hoogtepunten. Maar het hoogtepunt van dit winterfestival is de Nuit Blanche. Dit is een nachtelijk kunstparcours met ongeveer 200 evenementen, waarvan de meeste zelfs gratis kunnen worden bezocht.

Fireworks Festival: ( juni) De jaarlijkse internationale vuurwerkwedstrijd is het best te zien vanuit Parc Jean-Drapeau. Maar het park zelf biedt ook veel vermaak: met een enorm aanbod aan muziek-, dans- en theatershows, sportevenementen en vrijetijdsactiviteiten is er nooit een saai moment.

Just for Laughs Festival: (juli) Wil je eens goed lachen ? Het grootste komediefestival ter wereld wordt sinds 1983 elk jaar in Montréal gehouden. Een selectie van de bekendste cabaretiers en nieuwkomers treedt hier op onder het motto "Mensen gelukkig maken".

International Jazz Festival: (september) Het jaarlijkse jazzfestival trekt meer dan 2 miljoen bezoekers. Maar het is niet alleen jazz dat hier wordt gespeeld, maar ook een mix van mainstream headliners. Ongeveer 3000 artiesten treden hier elk jaar op en er zijn meer dan 650 concerten op het festival. Veel van deze concerten kunnen zelfs gratis worden bijgewoond. Daarom is dit festival zeker een bezoek waard tijdens uw reis naar Montréal.

Canadian Music Week: ( maart) Eén van Canada's grootste en meest invloedrijke muziekfestivals en -conferenties vindt 10 dagen lang plaats in Toronto. Meer dan 1000 live bands spelen op 60 podia in downtown Toronto, of het nu in de kroeg, bar, café of kledingwinkels is. Naast het muziekfestival zijn er conferenties over de muziekbusiness en worden de beste muzikanten bekroond met een prijs.

Doors Open Toronto: ( mei) Elk jaar openen 130 in architectonisch, historisch en cultureel opzicht belangrijke hoogbouwcomplexen en andere gebouwen gratis hun deuren. De gebouwen kunnen op eigen gelegenheid of met een rondleiding worden verkend. Naast de rondleidingen worden ook andere evenementen aangeboden waar bezoekers meer te weten kunnen komen over de achtergrond en de verhalen van de gebouwen.

Beaches International Jazz Festival: ( juli) Een maand lang presenteert het Beaches Jazz Festival diverse concerten en evenementen zoals het Streetfest of Sounds of Riverside. Naast jazz krijgen de bezoekers ook salsa, swing, Afro-Cubaans, fusion, ska, soul en nog veel meer aangeboden. Stilstaan is zeker onmogelijk gemaakt!

International Film Festival: (september) Het filmfestival van Toronto (TIFF) is een van de grootste en meest bruisende filmfestivals ter wereld. Dit festival duurt 10 dagen en in die tijd wachten ongeveer 450.000 filmfans in Toronto op u. Daar kun je sterren en films zien. De vertoonde films variëren van documentaires tot buitenlandse films en Hollywood-hits.

Comedy Festival: (september) Hou je van lachen? Dan is dit het festival voor jou! Hier kunt u gedurende 10 dagen verschillende live-optredens zien. Om deel te nemen kunt u een festivalpas kopen, waarmee u de kans krijgt om verschillende artiesten tegelijk te zien. Comedians als John Mulaney en Ali Wong hebben er al opgetreden.

PuSH International Performing Arts Festival: (januari - februari) Gedurende 20 dagen wordt het publiek getrakteerd op een bonte mix van theater, dans en muziek door internationale en nationale artiesten in en rond Vancouver. Het PuSH Festival bestaat uit in totaal 150 verschillende voorstellingen.
Cloverdale Rodeo & Country Fair: (mei) In West-Canada is de rodeosport een traditie. s Werelds beste cowboys en cowgirls tonen hun indrukwekkende vaardigheden op hun paarden tijdens het rodeo-evenement. De Country Fair biedt vermaak speciaal voor gezinnen met skelters, een kinderboerderij, country muziek en nog veel meer.
International Jazz Festival: (juni - juli) Jazzliefhebbers komen op dit festival ruimschoots aan hun trekken: Onder het motto "For the Love of Jazz" biedt dit festival concerten van hoge kwaliteit en promoot het creatieve, geïmproviseerde muziek. Buiten het festivalseizoen zijn er ook regelmatig concerten in Frankie's Jazz Club.
Food Cart Festival: ( augustus) Wilt u typisch Vancouver eten proberen? Het Food Cart Festival is een weekend lang de gelegenheid om de culinaire cultuur van Vancouver en daarbuiten te ervaren. Het festival biedt all-you-can-eat menu's, cocktail- en biertuinen, live muziek, lange tafel diners en nog veel meer. Het hoogtepunt is de Street Food Showdown in het Olympisch Dorp, hoewel er een toegangsprijs geldt.
Eastside Culture Crawl: ​​​​​​​( november) Elk jaar trekken 25.000 bezoekers naar de Culturele Kroegentocht om het design- en ambachtswerk van meer dan 480 kunstenaars te bekijken. Het doel van het festival is kunstenaars te promoten en het publiek bewust te maken van kunst door middel van workshops en seminars naast de tentoonstellingen. Het festival is gratis.

Victoria Canada Day: ( juli) De stichting van Canada wordt altijd op 1 juli gevierd. De verjaardag wordt gevierd met livemuziek op verschillende podia, gezinsvriendelijke evenementen en een groot vuurwerk.

Rifflandia Festival: (augustus) Dit is een 4-daags muziekfestival. Het evenement vindt altijd plaats tussen het laatste weekend van augustus en het laatste weekend van september in het Royal Athletic Park. U kunt meer dan 300 artiesten live zien optreden in meer dan 10 zalen! Door het excentrieke programma en de verschillende zalen en voorstellingen trekt het festival bijna elke subcultuur in de stad aan.

Dragon Boat Festival: ( augustus) Het Drakenbootfestival wordt al meer dan 20 jaar jaarlijks gehouden. Maar niet alleen in de zomer, drakenboten zijn al in februari in de haven te zien, want de populariteit van deze sport neemt snel toe. Tijdens het festival kunnen bezoekers, naast de drakenbootraces, zich ook vermaken tijdens het Festival of Lights, in de biertuin of bij de "Eye Dotting Ceremony".

Fringe Festival: (augustus-september) Elke zomer vindt in Victoria het Fringe Festival plaats. Bezoekers kunnen zich verheugen op live-optredens uit de hele wereld. Het evenement biedt een elektrische mix van gesproken woord, drama, musicals, dans, komedie, magie en theater.

International Chalk Art Festival: ( september) Canada's grootste straatkunstfestival laat de culturele diversiteit van het centrum van Victoria zien op Victoria Harbour. Krijtkunstwerken (ook in 3D!) van professionele kunstenaars zijn gratis te bewonderen. Naast de krijtschilderingen kunnen bezoekers buiten genieten van live muziek.


Wetenswaardigheden over Canada

Veel voorkomende toeristische fouten

Als u van plan bent in Canada te kamperen, moet u zich ervan bewust zijn dat wildkamperen verboden is in de nationale parken en niet welkom is in de dichter bevolkte gebieden. U moet ook op uw hoede zijn voor wilde beren. Al het voedsel moet geurdicht in de auto worden bewaard of aan een boom van ten minste 4 m hoog worden gehangen. Canada heeft een omzetbelasting van 5%, plus regionale belastingen die kunnen oplopen tot 8%. Alle producten worden geadverteerd zonder belastingen, die worden toegevoegd op het moment van verkoop. Zelfs op de menu's zijn alle prijzen zonder belasting! Alcohol mag worden gekocht en geconsumeerd vanaf de leeftijd van 19 jaar (uitzondering: 18 in Alberta, Manitoba, Quebec). Het drinken van alcohol in het openbaar is ten strengste verboden. Alcohol mag alleen worden geconsumeerd in lokalen met een vergunning of thuis.

Tips en trucs

Net als in de VS is fooi in Canada niet inbegrepen, dus geef je ongeveer 15 procent van de rekening als "fooi". U kunt een koffie krijgen voor €1,50-2,00 en een biertje voor €3,00-5,00. Dus laat je niet oplichten!

Kort woordenboek

Nederlans Engels Frans
Hallo! Hi! Salut!
Goedemorgen! Good Morning! Bonjour!
Goedenavond! Good evening! Bonsoir!
Welkom! Welcome! Bienvenue!
Hoe gaat het met je? How are you? Comment vas-tu?
Goed, dank je! Good, thank you Bien, merci!
Met jou? How about you? Et toi?
Dank u (heel hartelijk)!! Thank you (so much) Merci (beaucoup)!
Graag gedaan! You're welcome De rien!
Welterusten! Good night! Bonne nuit!
Ik zie je later! See you later À plus tard!
Doei! Bye! Au revoir!
Ik ben de weg kwijt I am lost Je suis perdu
Kan ik je helpen? Can I help you? Puis-vous aider?
Kun je me helpen? Can you help me? Pouvez-vous m’aider?
Waar zijn de toiletten? Waar is de apotheek? Where is the toilette/ the pharmacy? Où se trouvent les toilettes? Où se trouve la pharmacie?
Spreek je (Engels)? Do you speak (English)? Parlez-vous (anglais)?
Ik heet … My name is… Je m’appelle...