Gids voor Engeland

De Britten zijn een ras apart: zij zijn zeer beleefd, hebben een vaste tijd voor hun middagthee, rijden links en staan bekend om hun zwarte humor. Al deze eigenaardigheden maken hen zo vertederend. Het excentrieke karakter en het opwindende nachtleven, tussen life muziek en pubs, zijn al reden genoeg om het eiland te bezoeken. Het Verenigd Koninkrijk wordt echter ook beschouwd als een trendsetter op het gebied van nieuwigheden op het Europese vasteland en heeft ook op cultureel gebied veel te bieden.

Het Verenigd Koninkrijk van Groot-Brittannië en Noord-Ierland (VK) is de grootste eilandstaat van Europa. Het bestaat uit een unie van Engeland, Wales, Schotland, Noord-Ierland en de omliggende Britse eilanden. In vereenvoudigd Duits wordt het Verenigd Koninkrijk vaak gewoon Groot-Brittannië of Engeland genoemd. Dit is echter niet helemaal juist, aangezien Groot-Brittannië eigenlijk alleen verwijst naar de geografische naam voor het hoofdeiland van de archipel. Het grootste deel van het land is Engeland, met een oppervlakte van 130.395 vierkante kilometer (totaal: 243.610 vierkante kilometer).
Met ongeveer 65,1 miljoen inwoners is het Verenigd Koninkrijk een van de dichtstbevolkte landen van Europa.

Naast de hoofdstad Londen zijn de grootste steden van het Verenigd Koninkrijk de metropolen Birmingham, Glasgow, Liverpool, Manchester en Bristol. Op het eiland zijn in totaal 31 plaatsen die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan te bewonderen. Beide werelderfgoederen, werelderfgoederen van de natuur en een gemengde culturele en natuurlijke erfgoedsite. Tot het UNESCO-werelderfgoed behoren bijvoorbeeld het Palace of Westminster, Westminster Abbey en Saint Margaret's Church, Stonehenge, Avebury en bijbehorende gebedshuizen, en de Tower of London.

Ontdek alles wat u moet weten over het Verenigd Koninkrijk in onze PLUS Taalreizen reisgids.


Algemene informatie over Engeland

Geografie

Het Verenigd Koninkrijk is een archipel in Noord-Europa met een oppervlakte van 243.610 vierkante kilometer en bestaat uit Groot-Brittannië (Engeland, Schotland en Wales), Noord-Ierland en ongeveer 800 kleinere eilanden rond het hoofdeiland Groot-Brittannië. De bekendste eilandengroepen zijn Shetland en Orkney en het Isle of Wight. De enige grens op het vasteland bevindt zich op het eiland Ierland: de grens tussen de Republiek Ierland en Noord-Ierland, die ongeveer 360 kilometer lang is.

Tijdzone

Groot-Brittannië behoort tot de West-Europese Tijdzone (WEZ). In Groot-Brittannië en West-Afrika wordt de tijdzone ook Greenwich Mean Time (GMT) genoemd. Vergeleken met de Nederlandse tijd loopt Engeland een uur achter, dus als het in Nederland 12 uur is, is het in Engeland 11 uur.

Klimaat en reistijden

Het klimaat in het Verenigd Koninkrijk is overwegend vochtig, maar warmer dan op andere plaatsen op dezelfde breedtegraad als gevolg van de invloed van de Golfstroom. Het weer is vaak erg wisselvallig en regenachtig. De zuidkust van Engeland heeft de minste regen. Over het algemeen is het klimaat echter warmer en droger in het zuiden en oosten dan in het noorden en westen. Hoewel de zomermaanden meestal iets koeler zijn dan op het Europese vasteland, is het in de winter meestal iets milder door de ligging van het eiland en de invloed van de Golfstroom.

Klimaat tabel (London)

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximaltemperatur Maximale temperatuur 8 8 10 14 16 19 22 20 18 16 12 11
Minimaltemperatur Minimale temperatuur -1 1 2 5 9 12 14 14 12 8 3 -1
Sonnenstunden Zonuren 3 1 3 4 3 3 2 3 4 3 2 2
Regendagen Regendagen 5 5 7 7 18 22 20 11 5 3 10 5

Reisvoorbereidingen voor Engeland

Dit is wat u moet weten als u het land binnenkomt na Brexit:

  • Vanaf 1 oktober 2021 hebt u een paspoort nodig dat nog minstens 6 maanden geldig is om het VK binnen te komen. Tot dan kunt u binnenkomen met een identiteitskaart.
  • De Europese passagiersrechten zijn niet langer van toepassing, behalve voor vluchten van de EU naar het VK of van het VK naar de EU met een Europese luchtvaartmaatschappij. De nieuwe passagiersrechten in het VK zijn echter vergelijkbaar.
  • Informeer bij uw zorgverzekeraar welke medische kosten worden gedekt. Het is raadzaam een internationale ziektekostenverzekering af te sluiten.
  • Het Nederlandse rijbewijs is nog geldig.
  • Voor het gebruik van mobiel internet kunnen hogere roamingtarieven gelden. Veel bekende aanbieders van mobiele telefonie zullen echter afzien van deze kosten en surfen op internet zal ook na de Brexit gratis blijven. U kunt het beste uw mobiele telefoonprovider raadplegen voordat u op reis gaat.

Voorwaarden voor binnenkomst in Engeland

Met de Brexit zullen ook de toegangsregels tot Groot-Brittannië veranderen: tot 30 september 2021 hebben burgers van EU-lidstaten alleen een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om Groot-Brittannië binnen te komen. Vanaf 1 oktober 2021 is binnenkomst alleen nog mogelijk met een geldig paspoort. Een visum is niet nodig voor toeristische doeleinden als u niet langer dan 6 maanden blijft.

Burgers van andere nationaliteiten kunnen een visum nodig hebben om in het Verenigd Koninkrijk te verblijven. Wij raden u aan vroeg te met het indienen van uw aanvraag, aangezien de verwerkingstijd lang kan zijn. Hier kunt u zien of u een visum nodig heeft.

Munteenheid

Het Britse pond, ook bekend als sterling, is waarschijnlijk de oudste munteenheid ter wereld die nog in gebruik is. Het werd voor het eerst vermeld in een Frans document in de 11e eeuw en wordt daarom geschat op ongeveer 1200 jaar oud. Het ontwerp van de biljetten in pond is sinds de eerste biljetten van 1694 regelmatig gewijzigd. Momenteel hebben de biljetten het volgende:
Sinds september 2016 staat Winston Churchill afgebeeld op het biljet van 5 pond. Sinds september 2017 staat Jane Austen afgebeeld op het biljet van 10 pond. Op het biljet van 20 pond staat thans een portret van Adam Smith en op het biljet van 50 pond staan de gezichten van James Watt en Matthew Boulton. U kunt een valutaomzetter gebruiken om snel en gemakkelijk de huidige wisselkoers tussen euro's en ponden te weten te komen.

Gezondheidszorg

Het Verenigd Koninkrijk heeft een zeer goed gezondheidssysteem en biedt voldoende medische faciliteiten en opgeleide specialisten. In 1948 voerde het VK de NHS (National Health Service) in, waarbij alle mensen in het VK dezelfde medisch noodzakelijke diensten zouden moeten krijgen en medische behandeling gratis zou moeten zijn.

Informeer bij uw ziektekostenverzekeraar welke kosten eventueel worden gedekt in geval van nood. In geval van twijfel is het raadzaam een internationale ziektekostenverzekering af te sluiten waarmee u gratis medische behandeling kunt krijgen.

Lees ook het medisch advies voor Engeland op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bagage checklist

Om perfect voorbereid te zijn, hebben wij een bagagechecklist voor u samengesteld.


Samenleving en dagelijks leven in Engeland

Religie

Met ongeveer 59 procent is de meerderheid van de inwoners van het Verenigd Koninkrijk christen. Meer dan 14 miljoen inwoners (ongeveer 25,1 procent) verklaarden ook dat zij tot geen enkele godsdienst behoren. Van de christenen vinden de meesten dat zij tot de Anglicaanse Kerk behoren, ongeveer 11 miljoen mensen behoren tot andere protestantse kerken en iets minder dan 6 miljoen Britten zijn katholiek. Ongeveer 4,8 procent van de bevolking is moslim en 1,4 procent hindoe.

Politiek

Formeel is het Verenigd Koninkrijk een constitutionele monarchie met koningin Elizabeth II als het huidige staatshoofd. Zij is ook koningin en officieel staatshoofd van de 15 landen van het Gemenebest, waarvan vele voormalige Britse koloniën zijn die onafhankelijke staten zijn geworden.

Theoretisch kan de monarch de regering op elk moment afzetten, maar dit is al eeuwenlang niet meer gebeurd. Aangezien de koninklijke familie de neiging heeft op de achtergrond te blijven, noemen velen het Verenigd Koninkrijk een parlementair regeringsstelsel in de vorm van een parlementaire monarchie. Het Parlement bestaat uit het Hogerhuis (House of Lords) en het Lagerhuis (House of Commons). Het huidige regeringshoofd is sinds 2016 premier Theresa May. De minister-president selecteert het kabinet en de leden daarvan, die vervolgens formeel door de koningin worden benoemd om de regering van Hare Majesteit te vormen.

Taal en communicatie

De officiële taal in het Verenigd Koninkrijk is Engels.
Schotland, Wales en Noord-Ierland hebben echter hun eigen officieel erkende talen: het Welsh in Wales, het Schots-Gaelisch in Schotland en het Iers en Ulster-Schots in Noord-Ierland. Regionaal worden ook de talen Cornish (rond Cornwall) en Scots (Schotland) gesproken. Sommige van deze talen worden door het Europees Handvest als minderheidstalen erkend en zijn derhalve beschermd. Ook in het Verenigd Koninkrijk zijn er natuurlijk verschillende lokale dialecten van het Engels in de verschillende regio's, maar die hebben geen officiële status. Misschien wel het bekendste dialect is Cockney, dat in Londen wordt gesproken. Cockney werd mede bekend door de roman Pygmailion van George Bernhard Shaw en de verfilming My Fair Lady, waarin de taalkundige Henry Higgins het eenvoudige bloemenmeisje Eliza Doolittle leert om het beste Engels te spreken.

Openbaar vervoer

In Engeland is het verkeer links, dat betekent dat ook het openbaar vervoer aan de andere kant van de weg vertrekt. De karakteristieke rode dubbeldekkerbussen van Londen zijn wereldberoemd geworden en een symbool niet alleen voor de hoofdstad, maar voor heel Engeland. Echter, wat weinig mensen weten: Hoewel de streekbussen zoals in het Duits bussen worden genoemd, worden de stadsbussen vaak touringcars genoemd. Er is een goed busnetwerk in Groot-Brittannië dat de grote steden met elkaar verbindt.

Groot-Brittannië heeft een goed transportsysteem dat de belangrijkste steden met elkaar verbindt. Meer informatie kunt u hier vinden.


Cultuur en geschiedenis van Engeland

Geschiedenis

De eerste bewoners van Engeland waren de megalithische culturen rond 4000 v. Chr. Zij creëerden de mysterieuze steencirkels van Stonehenge en Avebury. Rond 800 v. Chr. migreerden Kelten uit Midden-Europa en brachten de Gaelische en Bretonse talen met zich mee naar het eiland. Toen kwam Julius Caesar in ongeveer 43 AD en de Romeinen namen Engeland onder hun macht tot het einde van het Romeinse Rijk.

Dit werd gevolgd door de immigratie van Germaanse volkeren zoals Angelen, Saksen en Juten, die vervolgens in de zevende eeuw Angelsaksische koninkrijken stichtten. Daarna kwamen overwegend Deense Vikingen naar Engeland en namen de militaire heerschappij over. In de elfde eeuw bereikte Willem de Veroveraar met zijn Normandische leger de zuidkust van Engeland en veroverde van daaruit het land.

In de volgende eeuwen volgden de Honderdjarige Oorlog met Frankrijk, verschillende conflicten tussen troonopvolgers en tenslotte de oorlog tussen kerk en kroon. In de 16e eeuw leidden de huwelijksproblemen van Hendrik VIII tot een breuk met de Rooms-Katholieke Kerk. Het parlement verklaarde hem hoofd van de Kerk van Engeland.

Bovendien verwierf Engeland talrijke koloniën aan de Amerikaanse kust, de Oost-Indische Compagnie, alsmede Canada en Australië. In de 19e eeuw ontwikkelde Engeland zich tot een industrieel centrum. Industriesteden verrezen in de Midlands en dreven de wereldhandel aan. Ten tijde van koningin Victoria (1837-1901) was Groot-Brittannië de grootste macht ter wereld.

In de Tweede Wereldoorlog was Engeland een van de geallieerden en speelde een grote rol bij de overwinning op het Derde Rijk. Daartegenover staat dat steeds meer koloniën, zoals India, Maleisië en Kenia, onafhankelijk werden.

Weinig verhalen hebben de media zo gefascineerd als het Britse koningsverhaal, en daarom zijn er talloze verfilmingen van het verhaal, waaronder de Netflix-serie "The Crown", die gaat over het leven van de jonge koningin Elizabeth II, evenals "Reign", een serie over het leven van de jonge Mary Stewart aan het Franse hof, of de waarschijnlijk bekendste serie "The Tudors" over de schandalige monarch Henry VIII.

Feestdagen

Naast de klassieke christelijke feestdagen zoals Kerstmis en Pasen, worden in het Verenigd Koninkrijk ook een aantal speciale feestdagen gevierd. Niet alle feestdagen worden echter uniform in Engeland gevierd; Saint Patrick's Day op 17 maart wordt bijvoorbeeld alleen in Noord-Ierland gevierd.

  • De eerste maandag in mei: Feestdag begin mei
  • 9 mei: Bevrijdingsdag (alleen gevierd op Guernsey en Jersey)
  • De laatste maandag van mei is er voor iedereen de voorjaarsbank holiday
  • 5 juli: Tynwalddag, alleen gevierd op het eiland Man ter ere van het tweekamerparlement van het eiland in 979
  • 12 juli: de feestdag van de Slag bij de Boyne in Noord-Ierland, ter herdenking van de gelijknamige slag bij de rivier de Boyne, waarbij koning Willem III van Engeland de voormalige koning James II van het Huis Stuart versloeg om het eiland Ierland te veroveren

In Engeland, Schotland en Wales wordt ook een Bank Holiday in augustus gevierd. Hier varieert de datum: in Schotland op de eerste maandag van augustus, in Wales en Engeland op de laatste maandag van augustus.

Eten

Wie aan de Engelse keuken denkt, denkt onmiddellijk aan het beroemde English Breakfast. Deze stevige maaltijd bestaat klassiek uit bonen, gebakken of roerei, worstjes, spek en toast met gezouten boter. Het gaat vaak vergezeld van sinaasappelsap. In sommige varianten worden ook pap (havermout) of champignons geserveerd.

In het algemeen heeft de Britse keuken de reputatie zeer vet en hartig te zijn. Het bekendste gerecht is waarschijnlijk fish and chips, gefrituurde vis met Franse frietjes.

Door het Gemenebest heeft de Britse keuken invloeden uit de hele wereld gekregen. Uit een enquête in 2001 bleek bijvoorbeeld dat het populairste gerecht onder de Engelsen kip tikka masala was, een cross-over combinatie van het Indiase gerecht kip tikka met een typisch Britse pikante tomatensaus.

Wat zoete lekkernijen betreft, zijn cakes zoals citroentaart heel gewoon, net als crumbles, appeltaart en scones. Een scone is een broodachtig zoet gebakje dat bij theetijd vaak met slagroom en jam wordt geserveerd.

Festivals in Engeland

Brighton Festival: (mei) Het Brighton Festival is een jaarlijks festival voor alle kunstvormen. Het wordt sinds 1965 in het voorjaar gehouden en wordt door meer dan 500.000 mensen bijgewoond.(Mei) Het Brighton Festival is een jaarlijks festival voor alle kunstvormen. Het wordt sinds 1965 in het voorjaar gehouden en wordt door meer dan 500.000 mensen bijgewoond.

Great Escape Festival: (mei) Het Great Escape Festival is een driedaags muziekfestival met een verscheidenheid aan genres. Van rock tot hip-hop tot elektronische muziek, alles is vertegenwoordigd.

Brighton Fringe: ( mei-juni) Een festival van diverse kunsten. Elk jaar heb je de kans om enkele van Brighton's meest lokale artiesten te zien. Het beste van alles is dat de meeste evenementen gratis zijn.

Artists Open Houses: (mei en juni) Een heel bijzondere ervaring: meer dan 200 kunstenaars stellen hun huis open voor het publiek. Je krijgt deze kans twee keer per jaar.

Comedy Festival: (oktober) Het Comedy Festival is een lokaal en nationaal festival van artiesten met een gevarieerd programma. De kans om getalenteerde komieken te zien is in Brighton elke herfst.

Greenwich+Docklands International Festival: ( juni-juli) Het Greenwich+Docklands International Festival brengt openluchttheater, dans, circus, kunst en muziek voor alle leeftijden. Beleef een van de grootste kunstfestivals in Londen! Het festival vindt plaats in de stadsdelen Royal Greenwich en Oost-Londen.

Notting Hill Carnival: ( augustus) Het carnaval in Notting Hill, een wijk in Londen, is een echte belevenis. Met meer dan 1 miljoen bezoekers is het het grootste straatfeest van Europa en een van de grootste carnavalsfeesten ter wereld! Dit kleurrijke festival zal ook u fascineren.

London Design Festival: ( september) Ontdek de fascinerende wereld van design op het London Design Festival. Een week lang vindt u op verschillende locaties in Londen hoogtepunten van designkunstenaars uit de hele wereld.

Chocolate Show: (oktober) Een must voor alle chocoladefans: truffels, repen, brownies en taarten in overvloed wachten op u tijdens de Chocolate Show! Het is de grootste viering van 's lands favoriete zoete lekkernijen!

Winter Wonderland: ( november-januari) Hyde Park is de thuisbasis van Winter Wonderland. Het is de beste manier om Londen te ervaren in de aanloop naar Kerstmis. Je kunt er schaatsen op livemuziek, een circusvoorstelling bijwonen, de lucht in met het reuzenrad, een ritje maken in een carrousel of achtbaan en deelnemen aan een workshop ijssculpturen maken!


Wetenswaardigheden over Engeland

Veel voorkomende toeristische fouten

Nooit voordringen! In de rij staan is erg belangrijk voor de Engelsen en voordringen is een belediging van de etiquette. Of u nu bij de bushalte staat, bij het loket van het postkantoor of bij de kassa in de supermarkt, let goed op hoe de Engelsen in de rij staan. Er moet een bepaalde afstand tot de voorste persoon worden aangehouden, en als er in de supermarkt een nieuwe kassa wordt geopend, ren er dan niet allemaal meteen naartoe. Ga in plaats daarvan in de rij staan op basis van uw eerdere posities in de oude rijen.

Struikel niet in elke toeristenval. Natuurlijk wilt u in Londen een typische rode dubbeldekkerbus nemen, maar bedenk wel dat toeristenbussen ongeveer 20 pond kosten. Je kunt echter ook gewoon een openbare dubbeldekkerbus nemen en voor ongeveer 2 pond een vergelijkbare ervaring hebben.

In Engeland is het gebruikelijk om aan de rechterkant van de roltrap te staan, en aan de linkerkant te lopen.

Tips en trucs

In Engeland zul je vaak zien dat mensen "You alright" zeggen als ze elkaar passeren. Afhankelijk van hoe goed je de persoon kent die het zegt, betekent dit niet altijd dat ze willen weten hoe je je eigenlijk voelt. Zo wordt het vaak verkeerd opgevat, maar in werkelijkheid is het een groet waarop de plaatselijke bevolking gewoonlijk zou antwoorden met " Yeah, you alright". Als u de persoon goed kent, kunt u natuurlijk verder praten over hoe het met u gaat. Anders is dit alleen bedoeld als begroeting en wordt er niet meer verwacht dan de hierboven beschreven interactie.

Als je met collega's naar een café gaat, betaal je meestal niet apart voor je drankjes, maar betaal je om beurten voor rondjes. Zelfs als u geen fan bent van het Britse koningshuis, zou het een inbreuk op de etiquette zijn als u de enige bent die zit wanneer u op de koninklijke familie proost.

Als u in het Verenigd Koninkrijk met de auto bent, moet u er ook rekening mee houden dat het knipperlicht hier niet wordt gebruikt om voorrang te verlenen en ook niet zo wordt opgevat door de plaatselijke bevolking.

Kort woordenboek

Nederlands Engels
Hallo! Hi!
Goedenmorgen! Good Morning!
Goedenavond.! Good evening!
Welkom! Welcome!
Hoe gaat het met je? How are you?
Goed, dank je! Good, thank you!
Met jou? How about you?
Dankjewel! Thank you!
Je bent welkom! You're welcome!
Welterusten! Good night!
Ik zie je later! See you later!
Tot ziens! Goodbye!
Ik ben de weg kwijt I am lost
Kan ik je helpen? Can I help you?
Kun je me helpen? Can you help me?
Waar is het toilet/apotheek? Where is the toilette/ the pharmacy?
Spreek je (Engels)? Do you speak (English)?
Ik heet... My name is…