Reisgids Frankrijk

De Fransen zijn ruimdenkend, gezellige levensgenieters en grijpen elke gelegenheid aan om van het leven te genieten. Op het platteland heerst een gezellige en ontspannen manier van leven. In de steden, zoals de hoofdstad Parijs, zult u verschillende culturen tegenkomen. Tot de grootste steden van Frankrijk behoren Parijs, Marseille, Lyon, Toulouse, Nice en Nantes.

De Franse manier van leven is allang een integraal deel van de cultuur geworden. Gastronomie, mode, sport, festivals en tradities dragen allemaal bij tot de ontspannen levensstijl van de Fransen. Een zeer goede infrastructuur en talloze mogelijkheden om te winkelen zijn een onvermijdelijke uitnodiging voor een vakantie in Frankrijk.

Ook op cultureel gebied kunt u veel verwachten: prachtige architectuur en boeiende musea met wereldberoemde kunstwerken, zoals de Mona Lisa, wachten u al met een smachtende glimlach op.

De Fransen zijn erg trots op hun taal, en daarom raden wij u aan ten minste een basiskennis van het Frans mee te nemen wanneer u naar Frankrijk reist. Het kan zijn dat de persoon met wie u reist geen Engels spreekt. In onze reisgids vindt u een klein woordenboek met de belangrijkste zinnen.


Algemene informatie over Frankrijk

Geografie

Frankrijk heeft een oppervlakte van ongeveer 643.801 vierkante kilometer en is daarmee het grootste land van de Europese Unie. Qua inwonertal is het het op één na grootste land (na Duitsland). De hoofdstad, Parijs, is ook de grootste stad van het land. Van bovenaf gezien doet de vorm denken aan een zeshoek. Frankrijk heeft door zijn omvang een zeer gevarieerd landschap. Het landschap wordt gekenmerkt door vlaktes en heuvels.
Frankrijk grenst aan de buurlanden Spanje en Andorra, België, Luxemburg, Duitsland, Zwitserland en Italië, en aan Monaco in het zuidoosten.

Tijdzone

Frankrijk ligt in de Centraal-Europese Tijdzone (CET/MEZ) en heeft dus geen tijdsverschil met Nederland.

Klimaat en reistijden

Omdat Frankrijk erg groot is, is het land verdeeld in verschillende klimaatzones. Over het algemeen kan men echter zeggen dat het klimaat iets milder is dan in Duitsland.
In het zuidoosten heerst reeds een mediterraan klimaat. Hier en op Corsica vindt u ook de hoogste gemiddelde temperaturen.
Aan de westkant van de bergen (Alpen, Cavennen, Jura en Vogezen) valt de meeste regen. In het noorden van Frankrijk heerst een gematigd klimaat.

Als u een strandvakantie plant, is de beste tijd om naar de Middellandse Zee te reizen van mei tot oktober, terwijl u voor de Atlantische kust tussen juni en september moet plannen. Tussen december en april kunt u meestal genieten van een mooie wintervakantie. In de bergen kunt u het hele jaar door skiën.

Klimaat tabel (Parijs)

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximaltemperatur Maximale temperatuur 12° 16° 20° 24° 25° 24° 21° 16° 10°
Minimaltemperatur Minimale temperatuur 10° 13° 15° 14° 12°
 Zonuren Zonuren 2h 3h 5h 7h 7h 7h 7h 7h 6h 5h 2h 2h
Regendagen Regendagen 12 10 8 9 9 9 9 9 9 8 10 10

Reisvoorbereidingen voor Frankrijk

Voorwaarden voor binnenkomst in Frankrijk

Burgers van EU-lidstaten hebben alleen een geldig paspoort of een geldige identiteitskaart nodig om Frankrijk binnen te komen. Voor de overzeese gebiedsdelen is evenmin een visum vereist voor binnenkomst. Voor een verblijf van meer dan drie maanden moet een visum voor langere duur worden aangevraagd bij de Franse ambassade.

Burgers van andere nationaliteiten die in Nederland wonen, mogen maximaal drie maanden zonder visum in Frankrijk verblijven voor een toeristisch verblijf, indien zij in het bezit zijn van een verblijfsvergunning en een geldig paspoort.

Nadere informatie en visumvereisten kunnen worden verkregen bij de Franse ambassade of het Franse consulaat. Wij raden u aan vroeg een aanvraag in te dienen, aangezien de verwerkingstijd lang kan zijn en documenten met een Franse vertaling vereist kunnen zijn.

Munteenheid

De Franse euro heeft precies 3 motieven: het portret van Marianne, de nationale figuur van de Franse Republiek, dat is afgebeeld op de munten van 1, 2 en 5 cent. De afbeelding van Marianne is vooral bekend geworden door Eugène Delacroix' schilderij van de juli-revolutie van 1830, waarop zij wordt afgebeeld als een symbool van vrijheid. Op de munten van 10, 20 en 50 cent is de zaaiende vrouw afgebeeld, een motief van de vroegere Franse frank. Op het stuk van 1 en 2 euro is een gestileerde boom afgebeeld in een zeshoek met het devies Liberté Egalité Fraternité. De zeshoek verwijst naar de geografische vorm van Frankrijk.

Gezondheidszorg

Frankrijk heeft een zeer goed gezondheidssysteem en biedt voldoende medische faciliteiten en opgeleide specialisten.

De kosten in geval van ziekte worden gewoonlijk gedekt door de wettelijke ziektekostenverzekering. U dient formulier E111 of E128 mee te nemen naar Frankrijk. Deze formulieren kunnen rechtstreeks bij uw ziekenfonds worden verkregen.

Vraag in ieder geval aan uw ziektekostenverzekeraar of en welke kosten worden gedekt in geval van nood. In geval van twijfel is het raadzaam een internationale ziektekostenverzekering af te sluiten waarmee u gratis aanspraak kunt maken op uitgebreidere prestaties, zoals eventuele repatriëring. Zie ook de medische informatie voor Frankrijk op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bagage checklist

Om perfect voorbereid te zijn, hebben wij een bagagechecklist voor u samengesteld.


Samenleving en dagelijks leven in Frankrijk

Religie

Aangezien Frankrijk officieel een seculiere staat is, dit betekent dat de staat en de religieuze gemeenschappen volledig gescheiden zijn, bestaan er geen nauwkeurige gegevens over de religieuze gezindheid van de Fransen. Uit een enquête uit 2016 bleek dat 51,1% van de totale bevolking zich als christen identificeerde, 31% behoorde tot geen enkele georganiseerde godsdienst, 9% was moslim en 3% identificeerde zich als protestant. Deze cijfers zijn echter eerder een schatting.

Politiek

Frankrijk is een republiek. De huidige president van Frankrijk sinds 2017 is Emmanuel Macron. De president van de republiek wordt rechtstreeks door het volk verkozen en is het hoogste orgaan van de staat. Hij staat boven alle andere instellingen.

Taal en communicatie

In Frankrijk wordt Frans gesproken, maar er zijn ook enkele regionale talen die sinds 2008 tot het culturele erfgoed van Frankrijk behoren en die sporadisch worden gesproken. Deze omvatten: Elzassisch en Lotharingen, Catalaans, Baskisch, Bretons, Corsicaans en Vlaams. De regionale talen zijn echter geen officiële talen.

Openbaar vervoer

De Métro van Parijs is één van de beroemdste ter wereld. Het werd in 1900 in gebruik genomen en de eerste lijn die in gebruik werd genomen was lijn 1 tussen Vincennes en Maillot. Vandaag zijn er 14 lijnen over 200 km ondergronds en bovengronds spoor. De eerste metro's vertrekken om 05.30 uur 's ochtends en de laatste komen rond 01.15 uur aan op de eindstations. Naast Parijs beschikken ook de steden Lyon, Marseille en Toulouse over een goed metrosysteem. Straatsburg, Bordeaux en Nantes, bijvoorbeeld, hebben een goed tramsysteem en de meeste Franse steden hebben regelmatige bussen. Landinwaarts kunt u reizen met de TER (Transport Express Régional), die vele steden en dorpen met elkaar verbindt.


Cultuur en geschiedenis van Frankrijk

Geschiedenis

De eerste bewoners van Frankrijk lieten reeds in het Paleolithicum hun sporen na door rotsschilderingen. Rond 700 v. Chr. migreerden Kelten vanuit het noordwesten naar Frankrijk. Na botsingen tussen Galliërs en Romeinen veroverde Julius Caesar uiteindelijk Gallië rond 52 v. Chr. De Romeinen bezetten Frankrijk tot de immigratie van de Franken en andere Germaanse stammen in de 5e eeuw. Van 768 tot 814 regeerde keizer Karel de Grote over het land en breidde hij het Heilige Roomse Rijk uit. In de 15e eeuw won Frankrijk de Honderdjarige Oorlog tegen Engeland. Een 17-jarig meisje genaamd Jeanne d'Arc leidde de Franse troepen in Orléans naar de overwinning op Engeland. In de 16e eeuw volgden meer godsdienstoorlogen die Frankrijk kwelden.

In de 17e eeuw keerde de monarchie terug in Frankrijk. De extravagante Zonnekoning Lodewijk XIV regeerde tot 1715 en bouwde tal van prachtige gebouwen, die ook vandaag nog toeristische hoogtepunten zijn. In 1789 begon de Franse Revolutie met de bestorming van de Bastille. De burgers van Frankrijk verzetten zich tegen de koninklijke familie en lieten de adel opsluiten en executeren. Een belangrijke reden was de slechte leefomstandigheden van het volk. De monarchie werd weer opgeheven en voor het eerst werden mensen- en burgerrechten vastgesteld. De slogans van de Franse Revolutie waren de woorden Liberté, Égalité, Fraternité (vrijheid, gelijkheid, broederschap), die nog steeds een hoge status hebben in de Franse grondwet. De Franse Revolutie beïnvloedde het lot van heel Europa en droeg ook in belangrijke mate bij tot de secularisatie van Frankrijk. Napoleon Bonaparte kwam in 1799 aan de macht in Frankrijk, waar hij zichzelf tot keizer kroonde. Tijdens zijn bewind vonden in de daaropvolgende jaren vele oorlogen op het Europese vasteland plaats. Daardoor waren vele delen van Europa tot Rusland in zijn bezit. In 1815 verloor Napoleon uiteindelijk de Slag bij Waterloo en werd hij door de Britten verbannen naar het eiland St. Helena. In de 19e eeuw kwam er een einde aan het tijdperk van de keizers.

In de jaren 1870 kwam de derde republiek, die tot 1940 heeft geduurd. Na de komst van de geallieerden in 1944 werd een vierde republiek opgericht met Charles De Gaulle als staatshoofd. Als gevolg van een staatscrisis werd uiteindelijk in 1958 de vijfde republiek gesticht.

Feestdagen

Naast de christelijke feestdagen Maria-Hemelvaart, Pinksteren en Allerheiligen worden in Frankrijk ook de volgende feestdagen gevierd:

  • 1 mei: Fête du travail (Dag van de Arbeid)
  • 8 mei: Dag van de Overwinning (Fête de la Victoire), wordt gevierd ter herdenking van de overwinning op het Duitse Rijk in de Tweede Wereldoorlog (Victoire 1945)
  • 14 juli: Fête Nationale de la France, de beroemdste Franse nationale feestdag. Deze dag wordt gevierd met militaire parades in het hele land om de Franse overwinningen uit het verleden te herdenken.
  • 11 november: De wapenstilstand van Compiègne herdenkt de wapenstilstand van 1918 tussen Groot-Brittannië, Frankrijk en het Duitse Rijk die een einde maakte aan de Eerste Wereldoorlog.

Eten

Als je denkt dat de Fransen alleen maar kikkerbilletjes en baguette eten, dan heb je het mis! De Franse keuken is een van de meest invloedrijke en erkende in de wereld! De meeste beroemde sauzen, zoals béchamelsaus, béarnaisesaus, hollandaisesaus, mayonaise en remoulade, zijn afkomstig uit Frankrijk.

Er zijn ook talrijke stoofschotels, zoals pot-au-feu, coq au vin, poule au pot of cassoulet. Bij elke maaltijd hoort meestal een broodmandje of stokbrood.

Elke regio in Frankrijk heeft zijn eigen keuken, zo komt de beroemde Bouillabaisse, een visstoofpot, uit Marseille. Parijs staat bekend om de typische Franse uiensoep, zuurkool uit de Elzas (choucroute garnie), en tarte flambée.

En natuurlijk moeten we de Franse desserts niet vergeten! Wie kent niet de crème brûlée, de crêpe of de mousse au chocolat? Zelfs het populaire ontbijtgebakje, de croissant, komt uit Frankrijk.

Festivals in Frankrijk

Festival Saint-Denis: ( mei) In de gemeente Saint-Denis, op 9 km van het stadscentrum, wordt elk jaar een reeks klassieke symfonieconcerten georganiseerd. Internationale dirigenten en solisten spelen werken van Mahler, Mozart of Schubert, maar ook hedendaagse stukken. Sommige concerten worden ook uitgezonden op een scherm voor de basiliek.

Nuit Blanche: De Nuit Blanche mag je niet missen in Parijs! Veel musea zijn op de eerste zondag in oktober tot laat open, en er zijn ook lezingen, concerten, workshops en voorstellingen. Veel kunstenaars stellen hun werk ook tentoon in de straten. Het beste van alles is dat de toegang tot bijna alle deelnemende musea gratis is.

Frankreichs Nationalfeiertag: Op 14 juni viert Frankrijk de bestorming van de Bastille, die wordt beschouwd als het begin van de Franse Revolutie. Reden voor de Fransen om van heel Parijs één groot feest te maken! Van leuke tradities, muziek in de straten en een groot vuurwerk, het is er allemaal.

Paris Jazz Festival: ( juni-juli) Zomer, natuur, muziek en in het hart van Parijs - wat wilt u nog meer? Jazz, soul, funk, latin & dance worden 8 weken lang gespeeld in de Botanische Tuin. Dit festival wil alle generaties aanspreken en organiseert ook muziekworkshops.

Salon du Chocolat: ( oktober) Als u van chocolade houdt, is de Chocoladebeurs iets voor u! Gedurende 5 dagen kunt u chef-koks, chocolatiers, ambachtslui en cacaoproducenten uit meer dan 15 landen ontmoeten. U krijgt ook de kans om chocolade van over de hele wereld te proeven!

Fete du Citron: ( februari) Het spectaculaire folklorefestival in Menton is absoluut de moeite waard! In 1929 was de stad de grootste leverancier van citrusvruchten en sindsdien schittert zij eenmaal per jaar in citroengeel. Twee weken lang zijn overal reusachtige citrusmotieven te bewonderen, rijden met citroenen versierde praalwagens langs de zee en eindigt de indrukwekkende nachtelijke optocht met vuurwerk.

Foire Internationale de Nice: ​​​​​​​( maart) Sinds 1936 wordt deze internationale beurs elk jaar in het Palais des Expositions de Nice gehouden. 400 nationale en internationale exposanten presenteren een breed scala aan consumptiegoederen, zoals fotoapparatuur, vrijetijdsartikelen, tuinbouw, kunstnijverheid, wijnen, meubelen, sportartikelen en gereedschappen. De beurs trekt elk jaar bijna 100.000 mensen.

Fete des Roses: ( april) Dit elegante evenement viert de eeuwige schoonheid van de roos en vindt plaats in de prachtige Villa Cap Ephrussi de Rothschild. Tijdens uw bezoek kunt u niet alleen de verschillende rozen bewonderen, maar ook genieten van een heerlijke wijn en een wandeling in de mooiste tuinen van de Riviera.

La Nuit des Museés: ​​​​​​​( mei) Net als Parijs neemt ook Nice deel aan de Lange Nacht van de Musea. Veel musea zijn tot in de avonduren open en er zijn ook lezingen, concerten, workshops en voorstellingen. Met deze activiteiten willen de musea bijdragen aan de democratisering en openstelling van de stad. De toegang tot alle deelnemende musea is op deze dag gratis.

Nice Jazz Festival: ​​​​​​​( juli) Het eerste jazzfestival ter wereld vond niet plaats in de VS, maar...in Nice! Sinds 1948 wordt de jazz hier 5 dagen lang naar behoren gevierd met een festival tot op de dag van vandaag. Op verschillende podia worden gelijktijdig jazzconcerten gegeven. Muzikanten als Lionel Hampton, Ella Fitzgerald, Ray Charles en Herbie Hancock hebben hier al opgetreden.


Wetenswaardigheden over Frankrijk

Veel voorkomende toeristische fouten

Beleefdheid is erg belangrijk voor de Fransen. Daarom moet u vreemden altijd netjes begroeten met een Monsieur/Madame aan het eind. Overdag, zeg "Bonjour Madame" of "Bonjour Monsieur". Begroet vreemdelingen in geen geval met "Salut". Je moet ook een paar regels volgen bij het eten: Houd altijd uw handen op tafel en snijd uw stokbrood niet met een mes - het wordt met de hand afgebroken.

Denk er in een taxi aan dat als de passagiersstoel vrij is, je altijd achterin moet gaan zitten. Het is niet gebruikelijk om naast de taxichauffeur te zitten.

Tips en trucs

Hoewel het niet gebruikelijk is om in een restaurant een fooi te geven, omdat die meestal al in de rekening is inbegrepen, is het wel gebruikelijk om een taxichauffeur een fooi te geven, meestal tien procent van de ritprijs. Ook in hotels laat je een paar euro achter voor het kamermeisje of de portier. In restaurants is de fooi (pourboire) meestal al bij de rekening inbegrepen tegen 15 procent. Indien dit het geval is, wordt dit onderaan op de rekening vermeld. Natuurlijk kunt u een paar euro extra op tafel laten liggen als u zeer tevreden was.

Kort woordenboek

Nederlans Frans
Hallo! Salut!
Goedemorgen! Bonjour!
Goedenavond! Bonsoir!
Welkom! Bienvenue!
Hoe gaat het met je? Comment vas-tu?
Goed, dank je! Bien, merci!
Met jou? Et toi?
Dank u (heel hartelijk)!! Merci (beaucoup)!
Graag gedaan! De rien!
Welterusten! Bonne nuit!
Ik zie je later! À plus tard!
Doei! Au revoir!
Ik ben de weg kwijt Je suis perdu
Kan ik je helpen? Puis-vous aider?
Kun je me helpen? Pouvez-vous m’aider?
Waar zijn de toiletten? Waar is de apotheek? Où se trouvent les toilettes? Où se trouve la pharmacie?
Spreek je (Engels)? Parlez-vous (anglais)?
Ik heet … Je m’appelle...