Reisgids Marokko

Marokko staat bekend om zijn gevarieerde woestijnlandschappen, die tot de mooiste ter wereld behoren. Maar het land bestaat uit meer dan alleen dorre woestijnen. De fascinatie van Marokko ligt in zijn diversiteit. U vindt in dit land zelfs aantrekkelijke wintersportplaatsen.

Maar het zijn niet alleen de betoverende landschappen die het land zo betoverend maken, maar ook het feit dat het rijk is aan cultuur en kunst die nog steeds door echt vakmanschap wordt voortgebracht. Deze cultuur kunt u zelf ervaren op de beroemde markten van Marokko, bekend als de souk (suq). Deze markten rond Marrakech, Rabat en Fez bieden niet alleen een ruime keuze aan kunst, maar ook een grote verscheidenheid aan culinaire lekkernijen. In Marokko maakt u kennis met vreemde geuren die gevormd zijn door de eeuwenoude kennis van geneeskrachtige kruiden en waarin ook de veelheid aan oosterse specerijen tot uiting komt.

Marokko is ook wereldberoemd om zijn oosterse flair, als in een sprookje uit 1001 nacht. Deze flair kunt u vooral ervaren in de historische steden Casablanca, Fés of Marrakech, waar u prachtige bezienswaardigheden zoals de eeuwenoude medersa (koranschool) te wachten staan.

Het is onmogelijk om niet meegesleept te worden door de fascinatie van Marokko.

De belangrijkste steden in het Koninkrijk Marokko zijn, afgezien van de hoofdstad Rabat, Casablanca, Fez, Marrakech, Agadir, Tanger en Meknès. Bovendien staan negen culturele sites op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Om van uw reis naar Marokko een onvergetelijk hoogtepunt te maken, hebben wij de belangrijkste informatie voor u samengevat in onze reisgids voor Marokko.


Algemene informatie over Marokko

Geografie

Het Koninkrijk Marokko ligt in het noorden van het Afrikaanse continent, grenzend aan de Middellandse Zee, de Atlantische Oceaan, en het naburige Algerije. De oppervlakte van het land bedraagt 446.550 km², waardoor Marokko een van de kleinere Afrikaanse landen is. Het landschap is ongelooflijk divers, variërend van woestijnlandschappen tot besneeuwde bergen, groene vlaktes en prachtige zandstranden.

Tijdzone

Het tijdsverschil is Midden-Europese Tijd (MET) -2 uur in de zomer en MET -1 uur in de winter.

Klimaat en reistijden

De twee klimaatzones van Marokko worden gescheiden door het Atlasgebergte. Het noordwesten van het land wordt beïnvloed door het mediterrane klimaat, het zuidelijke deel door een klimaat dat onder invloed staat van de Sahara. De fauna is ook sterk afhankelijk van de verschillende klimaatzones. In het noorden, vooral in het noordelijke deel, boven de bergen, overheerst de mediterrane flora. In de oases worden dadelpalmen geplant. In de berggebieden daarentegen vindt men bossen, terwijl in het zuidelijke kustgebied planten groeien die vooral met het imago van Marokko worden geassocieerd: Arganbomen en jujubes. Aardbeien en pistachenoten doen het ook goed in Marokko.
Aangezien er verschillende klimaatzones in Marokko zijn, hangt de beste reistijd ook af van uw vakantiebestemming. Voor het binnenland, waar de temperaturen in de zomer kunnen schommelen tussen 29 en 45 graden Celsius, zijn de maanden maart tot mei of oktober tot november bijzonder geschikt. De beste tijd om naar het noordwesten te reizen is van april tot november.

Klimaat tabel (Rabat)

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximaltemperatur Maximale temperatuur 18° 18° 19° 20° 22° 24° 27° 27° 26° 23° 21° 20°
Minimaltemperatur Minimale temperatuur 10° 13° 15° 18° 18° 17° 14° 11°
Sonnenstunden Zonuren 6h 7h 8h 9h 9h 10h 10h 10h 9h 8h 6h 6h
Watertemperatuur Watertemperatuur 16° 16° 16° 17° 19° 19° 21° 22° 21° 21° 19° 17°
RegentageRegendagen 6 7 7 6 2 1 0 0 1 6 6 7

Reisvoorbereidingen voor Marokko

Voorwaarden voor binnenkomst in Marokko

Nederlandse en Oostenrijkse burgers hebben geen visum nodig voor een verblijf van maximaal 90 dagen in Marokko. Voor een langer verblijf hebt u een verblijfsvergunning nodig. Deze moet u binnen 21 dagen na binnenkomst in het land aanvragen bij de plaatselijke vreemdelingenpolitie. Voor deze aanvraag hebt u onder meer een bewijs van financiële middelen nodig en een motivering waarom een langer verblijf noodzakelijk is. De Marokkaanse ambassade kan u ook nadere informatie geven over de aanvraag.
Het wordt aanbevolen dat u zich toonbaar presenteert wanneer u het land binnenkomt, want mensen die er onverzorgd uitzien, kan de toegang worden geweigerd. Houd er rekening mee dat sommige voorschriften in Marokko sterk verschillen van de wetten in Nederland, dus we raden iedereen aan zich vertrouwd te maken met de wetten in het land, of raadpleeg de pagina van het ministerie van Buitenlandse Zaken voor verdere vragen.

Munteenheid

De plaatselijke munteenheid is de dirham. U kunt een valutaomzetter gebruiken om snel de huidige wisselkoers tussen de euro en de dirham te weten te komen. Er geldt een maximum voor het bedrag dat u mag binnenbrengen of meenemen (volgens de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken sinds kort 1.000 dirham). Aangezien de limiet regelmatig verandert, is het raadzaam de website van de Marokkaanse douane vooraf te raadplegen. De dirham (DH) is verdeeld in 100 centimes. Biljetten zijn verkrijgbaar voor 10, 20, 50, 100 en 200 DH en munten weer voor 1, 2, 5 en 10 DH.

Gezondheidszorg

Voor het verblijf in Marokko zijn geen speciale verplichte inentingen vereist. De standaardvaccinaties zoals tetanus, difterie, polio en hepatitis A worden over het algemeen aanbevolen. De medische zorg is niet van hetzelfde niveau als in Europa. In de grotere steden zijn er voldoende klinieken en goed opgeleide artsen. In de plattelandsgebieden kan de medische verzorging echter moeilijk zijn als gevolg van slechte hygiëne en onvoldoende uitrusting. Meer medisch advies en vooral actuele veiligheidsinformatie vindt u op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bagage checklist

Om perfect voorbereid te zijn, hebben wij een bagagechecklist voor u samengesteld.


Samenleving en dagelijks leven in Marokko

Religie

De staatsgodsdienst is de islam. Ongeveer 98,7% van de bevolking is moslim. De islam is dus ook de basis van de wetten en beïnvloedt het dagelijkse leven van de Marokkanen.

Politiek

Volgens de grondwet van 1992 is Marokko een nominale constitutionele monarchie. Het huidige staatshoofd is Koning Mohammed VI, die tot de Alawidische dynastie behoort. De eerste minister is Aziz Akhannouch.

Taal en communicatie

Hoewel het Arabisch en het Mazirisch de officiële talen van Marokko zijn, wordt het Frans in het hele land ook gebruikt als handelstaal, onderwijstaal en als onofficiële werktaal. Spaans wordt gesproken in sommige noordelijke regio's.

Het is gebruikelijk dat vrienden van hetzelfde geslacht of familie elkaar twee keer op de wang kussen als begroeting en bij wijze van afscheid. Mannen en vrouwen geven elkaar alleen een hand. De rechterhand kan echter ook naar de mond of naar het hart worden gebracht om respect en hartelijkheid uit te drukken.

Openbaar vervoer

In Marokko is het gebruikelijk om met de taxi te reizen. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen de petite taxi (kleine taxi) voor ritten binnen de stad en de grande taxi (grote taxi) voor langere ritten buiten de stad. De prijzen zijn relatief goedkoop.
Als u toch een taxi wilt vermijden, is een busreis een alternatief. Marokko heeft een goed ontwikkeld busnetwerk. Er zijn rechtstreekse verbindingen tussen bijna alle grote steden en meestal heeft elke stad een busstation waar u kaartjes kunt kopen.


Cultuur en geschiedenis van Marokko

Geschiedenis

Van de torenhoge stadsmuren tot de adembenemende Atlantische kustlijn, de Marokkaanse hoofdstad Rabat zal u verbazen en inspireren. De geschiedenis van deze fascinerende stad gaat terug tot de pre-Romeinse tijd, toen de Punische haven van Challah werd gebouwd aan de Bou Regreg rivier - 300 jaar voor het begin van onze jaartelling.

Het fort van Rabat, evenals zijn zusterfort Kasbah Oudaias, zijn fantastische overblijfselen uit de hoogtijdagen van Rabat. Rabat werd in 1921 de hoofdstad van Marokko, en is sindsdien veranderd in de moderne en dynamische stad die het nu is. Ondanks haar lange verleden is Rabat een moderne metropool van de 21e eeuw - met alle gemakken en geneugten die u zich maar kunt wensen.

Door zijn verleden als Franse kolonie is Frans een van de belangrijkste talen die in het land gesproken worden. In het begin van de jaren 1950 ontstonden de eerste spanningen tussen de zittende sultan en het Franse protectoraat als gevolg van het groeiende onafhankelijkheidsstreven. Als gevolg hiervan werd de sultan in 1953 verbannen en vervangen door zijn oom. Dit werd gevolgd door een golf van verontwaardiging tegen de buitenlandse overheersing, die uiteindelijk leidde tot de eerste stap op weg naar de onafhankelijkheid van Marokko. Frankrijk en Spanje konden hun protectoraat niet langer handhaven en sultan Muhammad V kon dus in 1955 terugkeren.
In 1956 werd Marokko onafhankelijk van Frankrijk. Marokko bezette vervolgens vanaf 1975 de Westelijke Sahara.

Voor meer gedetailleerde informatie over Rabat kunt u terecht op Visit Morocco.

Festivals

Festival des Musiques Sacrées du Monde: Het festival van gewijde muziek vindt rond mei plaats in de stad Fez. Gedurende een week treden er orkesten, soloartiesten, koren en dansgroepen uit de hele wereld op. Het festival vindt plaats in de stad, de tuinen en de medina. Er is ook de mogelijkheid om een universele pas te kopen. In 2017 kostte een festivalpas met toegang tot alle programmapunten het equivalent van 305 euro.

Cherry Festival: In een verder gelegen stad, in Sefrou, kunt u in juni het Kersenfestival meemaken. Omdat Marokko één van de belangrijkste producenten van deze vrucht is, is er aan het eind van het oogstseizoen een apart festival voor in het leven geroepen! Dit festival is het oudste van het land en begint eind juni. De plaatselijke bevolking gaat verkleed en versiert de straten met rozen. Er worden volksliederen gespeeld en negen mooie meisjes in traditionele kledij uitgekozen. Deze meisjes delen dan rozen en kersen uit aan de mensen. Het bezoek is zeker de moeite waard als u geïnteresseerd bent in de Marokkaanse cultuur!

Marrakech Folklore Festival: Tussen maart en april wordt in Marrakech het Folklorefestival gehouden. In het kader van dit festival wordt de volksdans als traditioneel erfgoed gevierd. Het festival biedt een platform voor de uitwisseling van tradities, aangezien zowel lokale groepen als dansers uit de Europese en Afrikaanse regio kunnen deelnemen.

Mawazine Festival Rabat: In juni wordt in Rabat het Mawazine Festival georganiseerd, een wereldwijd muziekfestival dat een week duurt. De line-up omvat artiesten uit heel Afrika, maar ook uit Europa, Azië en de rest van de wereld. Een week lang vinden talrijke concerten plaats, in alle stijlen en genres.

Jazz au Chellah: Op het terrein van de Chellah worden sinds 1996 gedurende vijf dagen in september Marokkaanse en Europese jazzconcerten gehouden om de dialoog tussen Europa en Marokko te bevorderen. Buiten het festival worden hier ook steeds vaker jazzconcerten gehouden met Europese en Marokkaanse artiesten.

Oudayas Surf Club: Als u van surfen houdt, kunt u lid worden van de Oudayas Surf Club. Sinds 1998 heeft deze surfschool enthousiaste surfers aangetrokken om hun passie te delen. Surflessen kunnen hier elke dag worden genomen, behalve op maandag. Een surfles kost 150 DH.

Prozession der Kerze: Dit festival vindt plaats in de stad Salé. Hier dragen mannen enorme lantaarns van waxine in alle soorten en maten en dansen in cirkels. De stad is prachtig versierd en de plaatselijke bevolking viert graag feest. Het is immers de tijd waarin het kaarsenseizoen begint en die bedoeld is om de geboorte van Mohammed te herdenken. De plaatselijke bevolking krijgt in deze tijd zelfs twee dagen vrij.

Feestdagen

11 januari - Manifeste de l'indépendance: Het manifest van 11 januari 1944 leidde tot de oprichting van de "Partij van de Onafhankelijkheid" (Al-hizb al-istiqlal)
1 mei - Viering van de Dag van de Arbeid of Fête du Travail (Frans) en Aid a choghl (Arabisch)
30 juli - Fête du trône (Frans)/ Aid el 3àrch (Arabisch): Op deze dag vieren de Marokkanen de troonsbestijging van Mohammed VI.
Op 14 augustus worden de Saharaanse provincies teruggegeven aan Marokko. Deze feestdag wordt ook wel Allégeance Oued Eddahab of Dikra Istirjaa Oued Eddahab et Sakia el-Hamra genoemd.
20 augustus - Révolution du roi et du peuple / Thawratou el malik wa chaāb. Deze dag viert de opstand van het Marokkaanse volk tegen de verbanning van de koning door de Fransen.
21 augustus - Verjaardag van Koning Mohammed VI, een dag die ook wel "De dag van de jeugd" (Fête de la Jeunesse/Aid Achabab) wordt genoemd.
6 november - "Groene mars" (La marche verte/ El massira el khadrae): Manifestatie ter herdenking van de mars die het Marokkaanse volk heeft georganiseerd om zijn invloed op het grondgebied van de Westelijke Sahara te versterken.
18 november - Fête de l'indépendance (Arabisch: Aid el istiqlal ): viering van het einde van het Franse protectoraat.

Uiteraard mag men de jaarlijkse vastenmaand Ramadan niet vergeten. De ramadan wordt elk jaar opnieuw bepaald en vastgesteld op basis van de stand van de maan. De vastenmaand beïnvloedt het leven van de Marokkaanse bevolking, aangezien de openingstijden van winkels en bezienswaardigheden veranderen. Na zonsondergang verzamelen de mensen zich op straat en vieren feest als een gemeenschap, met eten en het delen van verhalen.

Eten

De Marokkaanse keuken is ook een heerlijk avontuur. Marokko staat bekend om zijn specerijen, dus u kunt zich verheugen op een zeer smaakvolle ervaring. Nationale gerechten zijn tajine en couscous. Couscous wordt meestal op vrijdag gegeten en het is niet ongebruikelijk dat het gerecht met de hand wordt gegeten. Komkommers en tomaten vind je vaak terug in Marokkaanse salades. Maar op het menu staan ook allerlei vleesspiesjes of, aan de kust, visgerechten. Eén van de meer ongewone gerechten is de gekookte geitenkop, geserveerd met zout en komijn.


Wetenswaardigheden over Marokko

Veel voorkomende toeristische fouten

Fotografeer niet zomaar alles en iedereen! Het traditionele islamitische verbod op afbeeldingen, dat inhield dat noch dieren noch mensen mochten worden afgebeeld, speelt in het dagelijks leven inderdaad geen grote rol meer. Toch moet je toestemming vragen voordat je een foto van iemand neemt. Het is ook raadzaam geen officiële instellingen te fotograferen, met name militaire installaties of politieagenten en soldaten, omdat het documenteren van dergelijke plaatsen om veiligheidsredenen verboden is.

Er zijn een paar regels die je moet volgen als je geschenken uit Marokko meeneemt. Voor fossielen en halfedelstenen hebt u een speciale vergunning nodig. In het algemeen moet u geschenken van planten of stenen vermijden uit respect voor de plaatselijke flora en fauna. U mag niet meer dan 10 stenen uit het land uitvoeren. Het is ook niet toegestaan zaden van exotische planten mee te brengen. Textiel, keramiek en glaswerk zijn toegestaan. Ook nagemaakte merkartikelen zullen bij de Nederlandse douane in beslag worden genomen. Zoals in elke grote stad moet je ook in Rabat goed op je handtas passen, vooral op de markten. U moet niet vergeten dat u zich in een moslimland bevindt en u dus niet te bloot moet kleden. U moet zich ook onthouden van kussen of elkaars hand vasthouden in het openbaar, want het is in Marokko ongebruikelijk om dergelijke intimiteiten buiten uw eigen vier muren uit te wisselen.

Tips en trucs

In een restaurant geef je gewoonlijk 10 procent fooi. In een café is het meestal 1 dirham per drankje. Taxichauffeurs krijgen ongeveer 2 tot 5 dirham extra, afhankelijk van de ritprijs.
Bagagedragers krijgen 5 tot 15 dirham per stuk bagage, afhankelijk van het hotel.

Respecteer de Ramadan en eet overdag niet te uitgebreid op straat. Houd er ook rekening mee dat tijdens deze periode de service in hotels of plaatselijk vervoer (bussen/taxi's) soms wat minder goed is, en dat alcohol beperkt is.

Als u wordt uitgenodigd, breng dan een klein geschenk mee voor de gast, neem de aangeboden thee altijd vriendelijk aan.

Doe uw schoenen uit voordat u woonwijken of moskeeën binnengaat, als deze toegankelijk zijn voor niet-moslims.

Kort woordenboek

Nederlands Arabisch Arabisch in Arabische tekens
Hi! Salam! سلام
Goedenmorgen! Sabah el kheer! صباح الخير
Goedendag! Masaa el kheer! مساء الخير
Welkom! Marhaban! مرحبا
Hoe gaat het met je? Kaifa haloka? (m)/ Kaifa haloki? (w) كيف حالك؟
Goed, dank je! Ana bekhair, shokran! أنا بخير شكرا
En met jou? Wa ant? (m)/ Wa anti? (w) و أنت؟
Dank je wel! Shokran (jazeelan)! شكرا (جزيلا)
Graag gedaan! Al’afw! ألعفو
Welterusten! Tosbeho 'ala khair! (m)/ tosbeheena 'ala khair! (w) تصبح/ تصبحين على خير
Tot straks! Araka fi ma ba'd! (m)/ Araki fi ma ba'd! (w) أراك في مابعد
Doei! Ma’a salama! مع السلامة
Ik ben de weg kwijt Ada'tu tareeqi! أضعت طريقي!
Kan ik je helpen? Hal beemkani mosa’adatuk? هل بإمكاني مساعدتك؟
Kan je me helpen? Hal beemkanek mosa’adati? هل بإمكانك مساعدتي؟
Waar is het toilet? De apotheek? Ayna ajedu al merhaad/ assaidaliah? أين أجد (المرحاض/ الصيدلية)؟
Spreek je (Engels/Arabisch)? Hal tatakallamu alloghah alenjleziah/ alarabiah? هل تتكلم اللغة الإنجليزية /العربية؟
Ik heet... Esmee… إسمي....

Marokko zal u zeker charmeren. Laat u verrassen door de medina - de historische oude stad met zijn met bloemen overdekte, witgekalkte huizen. De vele markten, waar afdingen gewoon bij de goede manieren hoort, zijn zeker een belevenis. De culinaire lekkernijen die taalstudenten in Rabat te wachten staan, zijn even kleurrijk als de levendigheid op de openbare pleinen.