Reisgids Verenigde Staten

De Verenigde Staten bestaan uit 50 afzonderlijke staten, waarvan er 48 geografisch aaneengesloten zijn. De staat Alaska ligt, net als de "Continentale Verenigde Staten", ook op het Noord-Amerikaanse continent. De staat Hawaï ligt in de Stille Oceaan, 3.682 km ten zuidwesten van de Amerikaanse westkust. Door zijn omvang en ligging kent het land een verscheidenheid aan geografische en klimatologische verschillen.

Het land trekt niet alleen bezoekers met zijn metropolen New York, Los Angeles, Chicago, en nog veel meer, maar ook met zijn nationale parken, woestijngebieden, bergketens, zandstranden en poolgebieden. Het heeft zoveel meer te bieden dan hamburgers en Coca-Cola! Bezoek het Empire State Building in New York, word bruin op het strand in Malibu, maak een trektocht door de Grand Canyon of reis naar de ijzige toendra van Alaska. De mogelijkheden zijn eindeloos.

Natuurlijk kunt u ook genieten van typisch Amerikaans eten, maar de VS heeft ook heel bijzondere ideeën als het om de keuken gaat. Probeer maar eens een cronut (combinatie van CROissant en DoNUT)!

De VS heeft voor elk wat wils! Laat u imponeren door het land van de onbegrensde mogelijkheden en beleef een onvergetelijke reis, waar die u ook brengt.


Algemene informatie over de VS

Geografie

De VS (Verenigde Staten van Amerika) bestaat uit het binnenland en Alaska, die op het Noord-Amerikaanse continent liggen, en de eilandstaat Hawaï, die midden in de Stille Oceaan ligt, op 3.850 km van Californië. De VS bestaat dus uit 50 staten en heeft een totale oppervlakte van 9.629.101 km². Daarmee is het de op twee na grootste staat ter wereld. Ten oosten van het Noord-Amerikaanse continent ligt de Atlantische Oceaan en ten westen de Stille Oceaan. De VS grenst in het noorden aan Canada en in het zuiden aan Mexico. Van beboste gebieden en middelgebergten aan de oostkust, mangrovebossen in subtropisch Florida, de grote bergketen van de Rocky Mountains, de dorre woestijnen in het zuidwesten, de gematigde regenwouden in het noordwesten en het kustgebergte aan de westkust, tot het arctische gebied in Alaska en de tropische temperaturen in Hawaï, de VS heeft heel wat te bieden.

Tijdzone

De klokken in Boston en New York lopen op EST (Eastern Standard Time) en lopen dus -6 uur achter op onze tijd. Als het bijvoorbeeld 3 uur 's middags is in Midden-Europa, is het gewoon 9 uur 's morgens in Boston en New York. Zodra het in Nederland zomertijd is, is het tijdsverschil slechts -5 uur. Het tijdsverschil met Los Angeles daarentegen is -9 uur, aangezien de klokken in Los Angeles op PST (Pacific Standard Time) lopen. Ook daar wordt de tijd in de zomer veranderd in DST (Daylight Saving Time).

Klimaat en reistijden

Aangezien de VS uit 50 zeer verschillende staten bestaat, zijn er ook zeer verschillende klimaatzones, zoals continentaal, subtropisch, mediterraan en tropisch. De noordelijke regio's hebben een gemiddeld, gematigd klimaat. De winters kunnen koud zijn en in de zomer kunnen er hittegolven zijn met temperaturen boven de 35 °C. De regenval is zeer gelijkmatig over het jaar verdeeld, en het sneeuwt meestal in de winter. Het klimaat verandert naarmate je verder naar het zuiden gaat in de richting van een subtropisch klimaat, zoals in Texas, Louisiana, Mississippi, Georgia en grote delen van Florida. In het zuiden van Florida is het al tropisch met een vast regen- en droogseizoen. Aangezien de staat Californië direct aan de Stille Oceaan grenst, wordt het een mediterraan klimaat genoemd. In de zuidelijke staten zijn de winters vrij mild met ongeveer +10 °C en de zomers zeer heet met +35 °C. De woestijngebieden van sommige staten zijn al tropisch met een vast regen- en droogseizoen. De woestijngebieden van sommige staten zijn overdag extreem heet (ongeveer 40 °C).

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximale temperatuur Maximale temperatuur 10° 16° 23° 27° 30° 29° 26° 18° 13°
Minimaltemperatur Minimale temperatuur -3° -3° 12° 16° 19° 19° 16° 10°
Sonnenstunden Zonuren 5h 6h 7h 8h 8h 10h 10h 11h 9h 7h 6h 6h
WassertemperaturWater temperatuur 13° 18° 22° 22° 22° 18° 12°
Regentage Regendagen 9 9 9 9 9 9 8 7 6 6 8 8
  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximaltemperatur Maximale temperatuur 18° 19° 21° 22° 23° 25° 28° 29° 28° 25° 24° 19°
Minimaltemperatur Minimale temperatuur 10° 11° 13° 15° 16° 17° 16° 14° 11°
Sonnenstunden Zonuren 7h 8h 9h 8h 9h 9h 11h 11h 9h 7h 8h 8h
Wassertemperatur Watertemperatuur 14° 14° 15° 16° 17° 18° 19° 20° 19° 18° 17° 15°
Regentage Regendagen 4 3 4 3 1 0 0 0 0 1 3 4

Reisvoorbereidingen voor de VS

Voorwaarden voor binnenkomst in de VS

Als u onderdaan bent van de EU en niet langer dan 90 dagen in de VS verblijft, kunt u zonder visum de VS binnenkomen. Alle aanvragers van een niet-visum moeten echter een reisvergunning aanvragen. Registreer u tot 72 uur voor uw reis in het ESTA, het systeem voor reistoestemming van het Department of Homeland Security, betaal de $14 en wacht op uw reistoestemming (meestal krijgt u die onmiddellijk).
Het formulier is beschikbaar in het Nederlands en kan dienovereenkomstig worden ingevuld.
De "travel authorisation" kunt u het beste uitprinten en in uw handbagage meenemen. Hij is twee jaar geldig en geeft u het recht de VS meerdere malen binnen te komen.
Voor de aanvraag zijn een geldig paspoort, een e-mailadres en een creditcard (Mastercard, Visa, American Express) om de kosten te betalen vereist.
Tip: Als u met uw "travel authorisation" de VS meer dan eens wilt binnenkomen, maar intussen een nieuw paspoort hebt gekregen of uw achternaam hebt veranderd, moet u via ESTA een nieuwe elektronische inreisvergunning aanvragen.

Munteenheid

De Amerikaanse dollar (USD, symbool: $), vaak afgekort als US Dollar, is de munteenheid van de Verenigde Staten. Eén dollar is verdeeld in 100 centen. Er zijn biljetten van 1, 2, 5, 10, 20, 50 en 100 dollar en munten van 1, 5, 10, 25, 50 cent en 1 dollar. Het is ook mogelijk in de Verenigde Staten biljetten van 500, 1.000, 5.000, 10.000 dollar te krijgen, deze worden niet meer gedrukt maar kunnen nog in omloop zijn en worden ook als betaalmiddel aanvaard. U kunt de huidige wisselkoers hier vinden.

Gezondheidszorg

In de Verenigde Staten zijn de medische verzorging en de uitrusting, alsook de hygiëne en de medicatie vergelijkbaar met de Nederlandse norm. De afstand tot het dichtstbijzijnde ziekenhuis kan echter veel groter zijn, afhankelijk van de regio. Medische behandelingen zijn duur en worden uitgevoerd tegen vooruitbetaling of lopende betaling. Het is daarom sterk aan te bevelen een reisverzekering af te sluiten om eventuele kosten te dekken. U kunt zelf een reisverzekering afsluiten of via ons een reisverzekering boeken. Zie ook de medische informatie voor de VS op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bagage checklist

Om perfect voorbereid te zijn, hebben wij een bagagechecklist voor u samengesteld.


Samenleving en dagelijks leven in de VS

Religie

In een onderzoek van het Pew Research Center uit 2014 identificeerde ongeveer 25,4% van de bevolking zich als evangelisch protestant, 20,8% als rooms-katholiek, 14,7% als protestantse hoofdstroming en 6,5% behoort tot de traditionele zwarte protestantse kerken.

Tot de kleinere christelijke kerken behoren mormonen, Jehova's getuigen en leden van de orthodoxe kerk. Tot de niet-christelijke religieuze gemeenschappen behoren joden, moslims en boeddhisten. 22,8% van de ondervraagden heeft geen religieuze overtuiging aangegeven.

Politiek

De grondwet van de VS schrijft een presidentiële republiek voor als regeringsvorm, waarin de president zowel staatshoofd als regeringsleider is. Joseph Robinette Biden is de 46e president van de VS.

Taal en communicatie

Hoewel er geen officiële taal is, is Engels de nationale taal van de VS, die door ongeveer 90% van de bevolking als moedertaal wordt gesproken.

Andere mensen ontmoeten en leren kennen in de VS is een informeel proces. Een stevige handdruk en een vriendelijk "Hello, how are you" zijn de standaard. Als u wordt gevraagd hoe het met u gaat, moet u kort en bondig antwoorden met "Prima, dank u" of met een wedervraag. Amerikanen verwachten meestal geen eerlijk antwoord.

Openbaar vervoer

Het openbaar vervoer in de VS is over het algemeen traag en onregelmatig, met uitzondering van het luchtvervoer, de lokale treinen tijdens de spitsuren en het busvervoer in sommige steden. Buiten de grote steden en vakantiegebieden is er soms helemaal geen openbaar vervoer! Het enige gebied waar de VS uitblinkt is luchtvervoer. Er is ook een ontwikkelde lange-afstandsbusdienst (Greyhound), hoewel deze traag is en nauwelijks concurreert met de luchtvaartmaatschappijen. Als u de grote steden wilt verlaten, is een huurauto een verstandige keuze.


Cultuur en geschiedenis van de VS

Geschiedenis

De eerste bewoners kwamen naar Noord-Amerika via wat nu de Beringstraat is. Hun afstammelingen zijn o.a. de Pueblo-indianen in New Mexico, de Apaches in Texas of de Navajo in Arizona, Colorado en Utah. De ontdekkingsreiziger Leif Eriksson kwam ongeveer 500 jaar eerder over Noord-Amerika voordat Christoffel Columbus in 1492 via de Caribische eilanden het nieuwe continent bereikte. Deze ontdekking werd gevolgd door kolonisten uit Spanje, Frankrijk en Engeland.

In 1565 stichtten de Spanjaarden de eerste nederzetting in St. Augustine, Florida. Augustine, Florida. Daarna volgden de Fransen en Britten, die andere nederzettingen stichtten. Afrikanen werden als slaven het land binnengebracht.

Van 1757 tot 1763 brak er oorlog uit tussen de Britten en de Fransen. De Franse en Indiaanse oorlog werd uiteindelijk gewonnen door de Britten.

Na de oorlog kwam Groot-Brittannië in de schulden te zitten en van de koloniën werd verwacht dat zij een deel van de oorlogskosten zouden betalen. Als gevolg daarvan werden nieuwe belastingen in het leven geroepen. Deze werden echter door de kolonies afgewezen, aangezien de Britse kolonisten in Amerika geen vertegenwoordiging in Londen hadden. De legendarische Boston Tea Party vond plaats in 1773 onder het motto "Geen belasting zonder vertegenwoordiging",

De Amerikaanse Onafhankelijkheidsoorlog duurde van 1775 tot 1783 en leidde tot de Confederatie en de oprichting van de Verenigde Staten van Amerika in 1777. De eerste president van de Verenigde Staten was George Washington (1789-1797). In de 19e eeuw vond de Amerikaanse Burgeroorlog plaats tussen de zuidelijke en de noordelijke staten. President Abraham Lincoln voerde campagne tegen de slavernij. In 1865 won het Noorden de Burgeroorlog en werd de slavernij definitief afgeschaft.

Door de industrialisatie groeiden de Verenigde Staten uit tot een economische wereldmacht. Na de Japanse aanval op Pearl Harbor in 1941, sloegen de Amerikanen terug met atoombommen op Hiroshima en Nagasaki. De spanningen met Rusland tijdens de Koude Oorlog bereikten een hoogtepunt met de Cubaanse Raket Crisis in 1962.

Burgerrechtenbewegingen overal in het land leidden onder meer tot de afschaffing van rassenscheiding en verleenden burgerrechten aan kleurlingen, vooral die in de zuidelijke staten. Een historisch moment van deze beweging was de toespraak van Martin Luther King.

Feestdagen

In de Verenigde Staten wordt, zoals bijna overal ter wereld, nieuwjaarsdag gevierd op 1 januari.
Op de derde maandag in januari wordt Martin Luther King Day gevierd ter ere van de baptistenpredikant en burgerrechtenactivist Martin Luther King, die in 1968 werd vermoord. Hij was de bekendste woordvoerder van de burgerrechtenbeweging.
De derde maandag in februari is de geboortedag van George Washington (Presidents' Day). In de jaren 1970 besloot het Congres deze feestdag in te stellen om alle presidenten van de V.S. te eren.
De laatste maandag in mei wordt Memorial Day gevierd ter ere van degenen die in de oorlog zijn omgekomen.
4 juli is Onafhankelijkheidsdag. Deze nationale feestdag herdenkt het besluit van het Continental Congress om de onafhankelijkheid van de Verenigde Staten uit te roepen op 4 juli 1776.
Op de eerste maandag in september wordt de Dag van de Arbeid gevierd.
Columbus Day wordt gevierd op de tweede maandag in oktober. Het viert de aankomst van Christoffel Columbus in Amerika op 12 oktober 1492.
Op 11 november, de dag van de wapenstilstand in de Eerste Wereldoorlog, vieren de Verenigde Staten Veteranendag.
De vierde donderdag van november is Thanksgiving Day. Op deze dag vieren de Verenigde Staten de aankomst van de Pelgrims die op Plymouth Rock, Massachusetts aan land gingen.
Kerstmis wordt gevierd op 25 december.

Eten

Aangezien de VS een zeer groot land is, is er geen nationale keuken, maar eerder een regionale. Deze hebben zich ontwikkeld door de verschillende immigratiegolven en de verschillende geografisch-klimatologische omstandigheden. De bekendste gerechten zijn waarschijnlijk hotdogs, hamburgers, spareribs of kippenvleugels. De Californische keuken is een mix van Aziatische en mediterrane invloeden. De zuidelijke staten steunen vooral op regionale producten zoals rijst, maïs en gevogelte. Met name Louisiana serveert vaak Cajun gerechten. De Tex-Mex-keuken is ook erg populair.

Festivals in de VS

Restaurant-Week: (januari en juli) In New York kunt u het beste eten ter wereld proeven. Daarom is het voor u een absolute must om deel te nemen aan de Restaurant Week. Gedurende deze periode kunt u in 100 verschillende restaurants een driegangenlunch of -diner nuttigen. De chefs koken speciaal voor hun gasten hun allerbeste meesterwerken en maken het mogelijk om beter te eten dan ooit tevoren!

Central Park Summer Stage: (juni - september) Op het zomerpodium in het beroemde Central Park worden elk jaar tijdens de zomermaanden allerlei concerten gegeven, de meeste gratis. Hier hebt u de mogelijkheid om van live muziek te genieten.

Museum Mile Festival: (Juni) Dit zomerfestival biedt gratis toegang tot alle musea op de beroemde Museum Mile op Fifth Avenue. Een absolute must voor alle kunstliefhebbers!

River to River Festival: (Juni - Augustus) Op het River to River Festival treden artiesten op uit de wereld van muziek, film, dans en nog veel meer. Tijdens de zomermaanden heb je de kans om verschillende artiesten te ontmoeten. Het beste van alles is dat bijna alle evenementen gratis zijn!

Village Halloween Parade: (Oktober) Halloween is een groot feest in de VS en natuurlijk vooral in New York. De Village Halloween Parade is een van de grootste Halloween optochten in de VS en een opwindend spektakel.

Wine Festival: (januari & maart) Houdt u ervan nieuwe soorten wijn te proberen? Dan is dit het festival voor jou! Het Wijnfestival in Boston is een van de oudste wijn- en spijsevenementen van het land. Chef-kok Daniel Bruce en zijn team van het Boston Harbor Hotel zullen hun gasten laten kennismaken met een verscheidenheid aan wijnen van wijnhuizen uit de hele wereld. Gasten kunnen zich ook verheugen op een heerlijk gekookte maaltijd van Bruce.

Shakespeare on the Common: (juli - augustus) Wanneer andere theaters met zomerstop zijn, brengt de Commonwealth Shakespeare Company de drama's en komedies van Shakespeare naar de podia van Boston in een levendige, eigentijdse vorm. Elk jaar komen er meer dan 100.000 toeschouwers naar de toneelstukken kijken. De toegang is gratis.

Concerts in the Courtyard: (augustus) In de zomer opent de bibliotheek op Copley Square de deuren van haar prachtige achtertuin voor concerten met muziek variërend van jazz tot klassiek, van internationaal tot lokaal. Ook dit concert is gratis toegankelijk.

Boston Calling Music Festival: (mei en september) Dit driedaagse festival met meerdere podia behoort tot de top 10 festivals in de VS en wordt gehouden in het Athletic Complex van Harvard in Allston MA. Bezoekers worden getrakteerd op live muziek van hoge kwaliteit, filmvertoningen, comedy en beeldende kunst. Bands als My Morning Jacket, Of Monsters and Men, Fun, Kendrick Lamar, Passion Pit, Vampire Weekend en Lake Street Dive hebben er opgetreden.

Cambridge Carnival: (september) Het kleurrijke Cambridge Carnival is het grootste en meest originele festival in Cambridge. Zijn oorsprong gaat terug tot Afrikaanse tradities en vandaag vertegenwoordigt het de diversiteit van de stad. Het hoogtepunt is elk jaar de verkleedoptocht. Het evenement is geïnspireerd op de carnavals van Trinidad, Tobago en Brazilië.

Chinese New Year/Golden Dragon Parade: (februari) Elk jaar wordt in Los Angeles het traditionele Chinese Nieuwjaarfestival gevierd. Er wordt een optocht gehouden met een Gouden Draak. Er zijn ook veel praalwagens, muziek en brandweermannen.

LA Comedy Festival: (April - November) Hou je van films? Dan is dit de plek voor jou. Twee keer per jaar krijg je de kans om komieken van allerlei pluimage live te zien optreden.

LA Film Festival: (juni) Elk jaar heeft Los Angeles, centrum van de Amerikaanse filmindustrie, natuurlijk ook een filmfestival. U kunt bijna 100.000 bezoekers en meer dan 100 films verwachten.

LA Street Food Festival: (juni) Een echt hoogtepunt: meer dan 100 trucks en restaurants bieden hier elk jaar diverse lekkernijen aan.

LA Food and Wine Festival: (Augustus) Voor de fijnproevers onder u, biedt Los Angeles het perfecte evenement: het LA Food and Wine Festival. Hier krijgt u de gelegenheid om actuele hoogtepunten en insider tips te proeven.


Dingen om te weten over de VS

Veel voorkomende toeristische fouten

Prijzen in de VS worden altijd geadverteerd zonder de belastingtoeslag. De hoogte van de toeslag wordt bepaald door de staat en het graafschap.

Er zijn strikte beperkingen op alcohol in de VS. Bier en wijn zijn vaak te koop in supermarkten en restaurants met een vergunning, terwijl al het andere alleen verkrijgbaar is in door de staat erkende "liquor stores".

Betaling in de VS gebeurt meestal met een creditcard. Voor kleinere bedragen kunt u vaak met contant geld betalen. U moet echter in elk geval een creditcard hebben, omdat die in veel gevallen verplicht is.

Tips en trucs

In de VS is het bijna verplicht om fooi te geven, aangezien de lonen van obers extreem laag zijn. Dus als u tevreden bent, wees dan gul!

Als u in een restaurant gaat eten en uw portie niet op krijgt, is het gebruikelijk om de restjes mee naar huis te nemen. Hiervoor vraagt u gewoon om een "doggy bag".

Als u in een restaurant aankomt, ga dan niet gewoon zitten, maar wacht tot u "zit" (vooral in de duurdere restaurants). Dit wordt bij de ingang aangegeven door het bordje "Please wait to be seated".

Het gebruik van toiletten is in de VS altijd gratis (zelfs in dure hotels!). Gebruik echter nooit het woord "toilet", maar vraag altijd naar de "rest room", "badkamer".

Kort woordenboek

Nederlands Engels
Hallo! Hi!
Goedenmorgen! Good Morning!
Goedenavond! Good evening!
Welkom! Welcome!
Hoe gaat het met je?? How are you?
Goed, dank je! Good, thank you!
En hoe gaat het met jou?? How about you?
Dank je wel! Thank you!
Graag gedaan! You're welcome!
Welterusten! Good night!
Tot straks! See you later!
Tot ziens Goodbye!
Ik ben de weg kwijt I am lost
Kan ik je helpen? Can I help you?
Kan je me helpen? Can you help me?
Waar is het toilet? De apotheek? Where is the toilette/ the pharmacy?
Spreek je (Engels)? Do you speak (English)?
Ik heet... My name is …