10 kastelen om te bezoeken in Beieren: Locaties en routes

Plan je een reis naar Zuid-Duitsland? Vergeet dan niet om kastelen in Beieren op te nemen in je rondreis!   Sprookjesachtige omgeving, weelderig groen, middeleeuwse torens: Beieren voelt echt ouderwets aan en als je hier bent, kun je in een oogwenk teruggaan naar een tijd waarin het leven trager verliep en de lucht zuiverder was.   De meeste kastelen in Beieren zijn open voor het publiek, en veel ervan liggen in München, de stad waar we je onze studiereis aanbieden. Hoe dan ook, door met PLUS Taalreizen te vertrekken heb je de vrijheid om ook de omgeving te verkennen, dus misschien krijg je ze wel allemaal te zien! En we raden het je ten zeerste aan, gezien de indrukwekkende schoonheid van deze oude maar altijd nieuwe gebouwen die ons iets te vertellen hebben.

Waarom moet je de kastelen in München bezoeken?

Er zijn verschillende redenen om kastelen in München te bezoeken, waarvan de eerste zeker hun historische betekenis is. Inderdaad, deze gebouwen bevatten het verleden op een ongelooflijke manier, met kunstwerken, mysterieuze legendes en meubels uit het verleden.

Ze hebben ook een adembenemende architectuur. Beierse kastelen zijn vaak uitstekende voorbeelden van historische architectuur, variërend van gotiek tot barok en rococo. Als je deze gebouwen verkent, kun je fascinerende architecturale details bewonderen en krijg je inzicht in de levensstijl van de aristocratische klassen uit het verleden.

Veel kastelen worden omringd door adembenemende landschappen of liggen verscholen in een schilderachtige berg- of bosomgeving.

Ze bezoeken is pure magie, vooral als je toevallig op het moment bent dat er culturele evenementen, concerten, kunsttentoonstellingen en festivals worden georganiseerd.

Duitsland taalreis

Ontdek onze taalreizen naar Duitsland!

Duits leren

En verzeker jezelf van een mooie ervaring!

Beierse kastelen: Hun geschiedenis en nalatenschap

Het landschap van Beieren is bezaaid met prachtige kastelen die dienen als een brug tussen het verleden en het heden en die de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de regio belichamen. Deze architectonische hoogstandjes, vaak in opdracht van koningen of adellijke families uit die tijd, vormen het grootste bewijs van het legendarische verleden van Beieren. Hun grootsheid en majesteit weerspiegelen de ambities en prestaties van degenen die regeerden en leefden in dit suggestieve land.

Bewaarders van de geschiedenis en inspiratie voor de toekomst

Beierse kastelen liggen verscholen tussen weelderige landschappen en ruige terreinen en zijn omgeven door bijzondere mythen en legenden die generaties lang zijn doorgegeven. Deze verhalen, rijk aan helden, veldslagen en romantiek, geven deze stenen wachters een mystieke allure. De kastelen bewaken niet alleen de geschiedenis binnen hun muren; ze banen ook de weg voor toekomstige generaties om zich met hun erfgoed te verbinden. Door deze historische bouwwerken te verkennen, krijgen bezoekers waardevolle inzichten in de bouwstijlen, maatschappelijke structuren en culturele normen van vervlogen tijden.

Een bron van creatieve inspiratie

De schoonheid van de Beierse kastelen overstijgt louter esthetiek en prikkelt de verbeelding van talloze mensen over de hele wereld. Sommige van deze kastelen zien er zo sprookjesachtig uit dat ze de visie van creatieve genieën hebben geïnspireerd, waaronder Walt Disney. Het iconische kasteel Neuschwanstein zou bijvoorbeeld de inspiratie zijn geweest voor het kasteel van Doornroosje in Disneyland. Deze directe invloed van de Beierse architectuur op de popcultuur illustreert de universele aantrekkingskracht en blijvende fascinatie voor deze historische monumenten.

Een reis door de tijd

Als we in dit artikel dieper ingaan op de geschiedenis en de betekenis van de Beierse kastelen, ontdekken we de vele verhalen die zich binnen hun muren afspelen. Elk kasteel heeft zijn eigen unieke verhaal, gevormd door de historische gebeurtenissen en persoonlijke verhalen van de bewoners. Van de strategische verdedigingswerken tot de weelderige paleizen ontworpen voor extravagantie en vertoon, de kastelen van Beieren zijn een bewijs van het diverse historische landschap van de regio.

Kortom, de kastelen van Beieren zijn veel meer dan bouwwerken; het zijn symbolen van de rijke geschiedenis en het culturele erfgoed van de regio. Ze blijven ontzag en verwondering opwekken bij iedereen die ze bezoekt, ze slaan een brug tussen het verleden en het heden en inspireren toekomstige generaties om de schoonheid van de geschiedenis te verkennen en te waarderen.

1. Paleis Nymphenburg in München

Het Nymphenburg Paleis is een van de architectonische en historische juwelen van München, Duitsland.

Het paleis werd in 1664 gebouwd in opdracht van keurvorst Ferdinand Maria van Beieren om de geboorte van hun erfgenaam, de toekomstige koning Maximiliaan II Emanuel, te vieren en werd een van de grootste koninklijke residenties in Duitsland.

De barokke architectuur, ontworpen door Agostino Barelli, werd later uitgebreid en aangepast door andere beroemde architecten, waaronder François de Cuvilliés. Het paleis wordt omringd door prachtig aangelegde tuinen met fonteinen, beelden en paviljoens.

Binnen in dit prachtige Beierse kasteel kunnen bezoekers een rijke collectie kunstwerken, historisch meubilair en uitbundige decoraties bewonderen die getuigen van de pracht en praal van Beierse koninklijke hoven.

Vandaag de dag is het Nymphenburg Paleis open voor het publiek en biedt het bezoekers de kans om de luxueuze interieurs te verkennen, door de schilderachtige tuinen te wandelen en de geschiedenis van de Beierse monarchie te ontdekken. Het is een van de belangrijkste toeristische attracties van München.

2. Linderhof Kasteel

Een van de beroemdste kastelen van Beieren is kasteel Linderhof, waarvan het ontwerp rechtstreeks is geïnspireerd op het paleis van Versailles in Frankrijk. Met een eclectische rococostijl en invloeden uit de renaissance en barok is het kasteel van binnen luxueus ingericht met kunstwerken, weelderige meubels en uitvoerig bewerkte decoraties.

Hoewel het het kleinste van de drie beroemde koninklijke kastelen van koning Ludwig II van Beieren is, is het voor velen het indrukwekkendste en mooiste.

Het ligt in het zuiden van Beieren, in de buurt van het dorp Oberammergau, in een prachtige tuin in Franse stijl met fonteinen, beelden en paviljoenen.
De belangrijkste fontein, bekend als de Neptunusfontein, is bijzonder spectaculair en biedt tijdens de zomermaanden elk uur een water- en geluidsshow.

Kasteel Linderhof is een van de belangrijkste toeristische attracties van Beieren en trekt bezoekers van over de hele wereld om de schoonheid te bewonderen en zich onder te dompelen in de geschiedenis van koning Ludwig II.

3. Burg-Harburg Kasteel

Kasteel Harburg verandert van genre en is een van de best bewaarde middeleeuwse kastelen in Zuid-Duitsland. Het ligt in de regio Zwaben, ten noordwesten van München, vlakbij de rivier de Wörnitz.

Kasteel Harburg werd gebouwd in de 12e eeuw en werd aanvankelijk gebruikt als verdedigingsfort om de noordelijke grenzen van Beieren te beschermen. In de loop der eeuwen is het meerdere keren uitgebreid en aangepast aan de dominante bouwstijlen van die tijd.

Het kasteel staat bekend om zijn imposante hoofdtoren, die het omringende landschap domineert, en zijn versterkte muren. Binnen kunnen bezoekers een aantal historische kamers verkennen, waaronder sierlijke zalen, binnenplaatsen en een kapel.

Vandaag de dag is kasteel Harburg open voor het publiek en worden er rondleidingen gegeven waarbij bezoekers de fascinerende geschiedenis kunnen ontdekken en kunnen genieten van panoramische uitzichten over het omliggende landschap.

Dit kasteel in Beieren wordt ook gebruikt voor speciale evenementen, zoals bruiloften en middeleeuwse festivals, die bijdragen aan zijn unieke charme en sfeer.

4. Weikersheim Kasteel

Kasteel Weikersheim is een ander Beiers wonder dat je niet mag missen en ligt in het hart van de stad waarnaar het is vernoemd.
Het kasteel werd gebouwd in de 16e eeuw en is een van de belangrijkste voorbeelden van renaissancearchitectuur in de regio.

Het werd gebouwd door de familie Hohenlohe, een Duitse adellijke familie, en diende meerdere eeuwen als hun hoofdresidentie. Het bouwwerk combineert architecturale elementen uit de renaissance en de barok en wordt omringd door prachtig aangelegde tuinen.

Een van de meest indrukwekkende kenmerken van kasteel Weikersheim is de banketzaal, met een fijn gedecoreerd cassettenplafond en fresco's op de muren. Andere kamers in het kasteel zijn de kapel, de paardenhal en de kamers van de heren.

De kasteeltuinen zijn opmerkelijk vanwege hun nauwkeurige geometrie, sierfonteinen en beeldhouwwerken. Bezoekers kunnen door de tuinen wandelen, de bloembedden bewonderen en genieten van het uitzicht op het kasteel.

Dit kasteel in Beieren is niet alleen een locatie voor concerten, voorstellingen en andere culturele evenementen het hele jaar door, het is ook open voor het publiek en kan zelfstandig of met een rondleiding worden bezocht.

5. Wurzburg Kasteel

Kasteel Würzburg, het meest bekend als de "Residentie Würzburg", is een van de bekendste en prachtigste barokpaleizen in Duitsland. Dit gebouw is ook direct vernoemd naar de stad waarin het zich bevindt, namelijk Würzburg.

Het kasteel werd gebouwd in de 18e eeuw in opdracht van de prins-bisschoppen van Würzburg en ontworpen door architect Balthasar Neumann. Het wordt beschouwd als een van de meesterwerken van de barok- en rococo-architectuur in Europa, een waar voorbeeld van kunst en combinatie van bouwstijlen. We kunnen in feite duidelijk Italiaanse, Franse en Duitse invloeden herkennen in de pracht van dit kasteel in Beieren.

De rijkelijk versierde zalen, ontvangstzalen en formele tuinen zijn een uitdrukking van de macht en rijkdom van de prins-bisschoppen die het bewoonden.

Een van de belangrijkste bezienswaardigheden van de Residence is de Spiegelzaal, een Rococo meesterwerk met muren bedekt met spiegels en uitgebreide decoraties. Andere opmerkelijke kamers zijn de Witte Kamer, de Troonzaal en de Frescozaal.

Naast de interieurs zijn ook de baroktuinen van de Residentie Würzburg indrukwekkend, met fonteinen, standbeelden en bloembedden die een aangename achtergrond vormen voor het kasteel.

Mis een bezoek aan dit prachtige kasteel in Beieren niet, dat in 1981 zelfs werd uitgeroepen tot UNESCO Werelderfgoed en een echt niet te missen halte is.

Duits leren? Ervaar de Duitse cultuur uit eerste hand en leer de taal met PLUS Taalreizen in Frankfurt en München.

Leer nu Duits!

6. Kasteel Neuburg aan de Donau

Een ander paleis dat je niet mag missen is Kasteel Neuburg an der Donau, een majestueus fort aan de oever van de Donau in de stad Neuburg an der Donau.

Dit kasteel dateert uit de 12e eeuw en is door de eeuwen heen een belangrijk politiek en cultureel centrum geweest.

Vroeger was het de residentie van de hertogen van Pfalz-Neuburg, een van de belangrijkste adellijke families in Beieren. In de loop der eeuwen is het kasteel verschillende keren uitgebreid en gerenoveerd, waarbij het de dominante bouwstijlen van die tijd weerspiegelde, zoals gotiek en renaissance.

Vandaag de dag is kasteel Neuburg an der Donau open voor het publiek en herbergt het verschillende musea en tentoonstellingen die de geschiedenis en cultuur van de regio illustreren. Hoogtepunten zijn de ridderzaal, de Stephanskapel, sierlijke zalen en de prachtige tuinen rondom het kasteel.

Het kasteel wordt ook gebruikt voor speciale evenementen, zoals bruiloften, concerten en culturele festivals, die bijdragen aan zijn charme en levendigheid. Kasteel Neuburg an der Donau is dus niet alleen een belangrijke historische plek, maar ook een plaats van samenkomst en feest voor de lokale gemeenschap en bezoekers.

7. Neuschwanstein Kasteel

Kasteel Neuschwanstein is een van de beroemdste en meest iconische kastelen ter wereld, gelegen in het zuiden van Beieren in de buurt van het dorp Hohenschwangau in de buurt van de stad Füssen, Duitsland.

Het kasteel werd gebouwd in opdracht van koning Ludwig II van Beieren in de 19e eeuw en is een buitengewoon werk van romantische en fantastische architectuur. Ludwig II was gefascineerd door de middeleeuwse cultuur en geschiedenis en wilde een privéverblijf creëren dat geïnspireerd was door de middeleeuwse Duitse kastelen - als puntje bij paaltje komt, kunnen we zeggen dat hij daar echt in geslaagd is.

Het kasteel, ontworpen door architect Eduard Riedel en later door Christian Jank, heeft torens, kantelen, ophaalbruggen en weelderig versierde interieurs.

Het is gelegen in een spectaculair berglandschap en biedt een adembenemend uitzicht op het Beierse platteland. Deze sprookjesachtige lucht is zelfs de inspiratie geweest voor talrijke verfilmingen, waaronder het iconische Disney-kasteel uit "Doornroosje".

Na de dood van Ludwig II in 1886 werd kasteel Neuschwanstein opengesteld voor het publiek en tot op de dag van vandaag trekt het elk jaar miljoenen bezoekers van over de hele wereld.
Neuschwanstein werd kort na de dood van Ludwig II in 1886 opengesteld voor het publiek en trekt nog steeds elk jaar miljoenen bezoekers van over de hele wereld. Het is ongetwijfeld een van de populairste toeristische attracties in heel Duitsland.

8. Mespelbrunn Kasteel

Kasteel Mespelbrunn is een charmant kasteel in Neder-Franken en dateert uit de 14e eeuw. Het staat vooral bekend om zijn goed bewaarde middeleeuwse architectuur en schilderachtige ligging midden in het Spessart Woud en werd oorspronkelijk gebouwd als verdedigingsfort rond 1412 door de familie Echter.

Het bleef meer dan 600 jaar in hun handen en is nu open voor het publiek voor rondleidingen die degenen die dat willen de historische kamers, binnenplaatsen en torens laten verkennen. Het hele jaar door vinden er in het Beierse kasteel speciale evenementen plaats, zoals middeleeuwse festivals en thematische theatervoorstellingen die de sfeer van het verleden tot leven brengen. Het is immers de perfecte omgeving voor zulke evenementen.

Wat kasteel Mespelbrunn zo uniek maakt, is de geïsoleerde ligging in het hart van het bos, omringd door eeuwenoude bomen. Dit heeft ertoe bijgedragen dat het romantische en sprookjesachtige karakter door de eeuwen heen bewaard is gebleven.

9. Koningshuis op Schachen

Schloss Schachen, bekend onder de naam Schloss Schachen, ligt op de gelijknamige berg in het hart van de Beierse Alpen.

In opdracht van koning Ludwig II van Beieren, dezelfde heerser die het beroemde kasteel Neuschwanstein bouwde, werd Schloss Schachen ontworpen als een zomers toevluchtsoord in de bergen. Het werd gebouwd tussen 1869 en 1872, met de bedoeling een plek te zijn waar Ludwig II zich kon terugtrekken uit het hofleven en zich kon onderdompelen in de ongerepte natuur van de Alpen.

Het ontwerp van het kasteel is beïnvloed door de traditionele Alpenarchitectuur en bevat elementen van de neoromaanse stijl.

Wie van bergen, natuur en ongerepte lucht houdt, zal ook op het eerste gezicht verliefd worden op dit Beierse kasteel en de sfeer die het kan bieden. Hier krijg je de kans om alle gedachten van je af te zetten en je onder te dompelen in het weelderige leven van de Beierse adel in de 19e eeuw. Tussen sierlijke kamers, koninklijke salons en aangelegde tuinen leef je een tijdje hun eigen leven, hoog in de Beierse Alpen.

10. Hohenschwangau Kasteel

Laten we het tot slot hebben over kasteel Hohenschwangau, dat in de buurt van het bekendere kasteel Neuschwanstein ligt. Het kasteel is gebouwd in de 19e eeuw, heeft een rijke en interessante geschiedenis en is een belangrijke toeristische attractie in de regio.

Het werd oorspronkelijk gebouwd in de 12e eeuw als de residentie van de koninklijke familie Wittelsbach, maar in de 19e eeuw besloot koning Maximiliaan II van Beieren het kasteel te restaureren en het een romantischer en schilderachtiger uiterlijk te geven. In deze vorm werd het kasteel wereldberoemd.

Een onderscheidend kenmerk van kasteel Hohenschwangau is de schilderachtige locatie, gelegen op een heuvel met uitzicht op het Alpsee meer en de omliggende bergen. De torens en kleurrijke gevels maken het een fascinerende plek om te verkennen en te fotograferen.

Een van de redenen waarom het zo beroemd is, is dat het het ouderlijk huis was van koning Ludwig II van Beieren: hier kun je veel meer te weten komen over deze figuur die even raadselachtig als eclectisch was.

Locaties van kastelen in Beieren:

Nu je de schoonheid van de kastelen in Beieren hebt ontdekt, is het tijd om te leren hoe je naar deze kastelen kunt gaan. Maar dat is misschien niet zo eenvoudig, omdat Beieren toch al een vrij grote regio is en je misschien niet genoeg tijd hebt.
Daarom raden we je aan om je eerst te wapenen met een kaart van de kastelen in Beieren, zodat je de afstanden weet en de kastelen kunt selecteren die het dichtst bij elkaar liggen, zodat je je bezoeken op een geïnformeerde en verstandige manier kunt organiseren.
Hier zijn bijvoorbeeld kastelen die bij elkaar in de buurt liggen:
1. Kasteel Neuschwanstein en kasteel Hohenschwangau: we bevinden ons in de regio Schwangau;
2. Slot Linderhof en Slot Oberammergau: beide liggen in de regio Oberammergau, deze kastelen liggen op loopafstand van elkaar;
3. Kasteel Hohenschwangau en kasteel Wieskirche: Deze twee sites liggen vrij dicht bij elkaar en kunnen samen worden bezocht voor een cultureel en spiritueel dagje uit. Na het verkennen van kasteel Hohenschwangau kun je naar de nabijgelegen Wieskirche, een meesterwerk van barokke architectuur en UNESCO-werelderfgoed;
4. Kasteel Nymphenburg en paleis Schleissheim: Beide liggen aan de rand van München en zijn rijk aan geschiedenis en kunst.

Plan je reis door tijd en bezoeken te optimaliseren en dompel jezelf volledig onder in de sprookjesachtige, tijdloze omgeving van Beieren. En als je te verliefd wordt op dit land en niet meer weg wilt, kies dan voor een PLUS Taalreizen studiejaar in München!

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!