De verschillen tussen Chinees, Mandarijn en Kantonees

Hou je van de Aziatische cultuur maar weet je niet dat er verschillende dialecten zijn? Dan is dit artikel iets voor jou. Ontdek wat het verschil is tussen de Chinese dialecten en word een expert in de Aziatische cultuur en taal.

Chinees, Mandarijn en Kantonees zijn de meest gesproken talen in China. Omdat deze talen niet dezelfde alfabetten hebben, hebben zij voor Europeanen veel specifieke kenmerken en moeilijkheden. China heeft een groot aantal dialecten. We kunnen er een tiental tellen. Aangezien 20% van de totale bevolking van China Mandarijn spreekt, kunnen we zeggen dat dit de meest gesproken taal van het land is. Het Kantonees is een minderheidstaal en verschilt sterk van het Mandarijn. Andere voorbeelden van Chinese dialecten en talen zijn onder meer Shanghainees, Min, Hakka en Wu.

Wat zijn de verschillen tussen de Chinese dialecten, Mandarijn en Kantonees?

1. Chinees

Het Chinees is de gemeenschappelijke basis van de talen in China en de vorm van de taal is al meer dan 7000 jaar niet veranderd. Samengesteld uit 6.000 tekens, is deze taal nog steeds zeer ingewikkeld om te leren. Daarom werd de schikking van meer dan 2000 ideogrammen in 1958 vereenvoudigd. Deze taal is zeer oud, wat rechtvaardigt dat het schrijfsysteem gebaseerd is op de associaties van ideeën van de oude Chinezen. De basis van het Chinees werd op grote schaal gebruikt voor het ontstaan van het Kantonees en het Tibetaans. Kennis en begrip van deze taal geeft je toegang tot vele oude literaire teksten.

2. Mandarijn

Het Mandarijn is de meest voorkomende taal in China en werd in 1956 de officiële taal van het land. Deze taal is rechtstreeks afgeleid van het Chinees en komt het meest voor in het westen en noord-centrale delen van het land, zoals Beijing. Het leren van Mandarijn Chinees kan een grote aanwinst zijn omdat China steeds meer een economische macht in de wereld aan het worden is.

3. Kantonees

Deze taal, die voornamelijk in de stad Hongkong voorkomt, is nog niet duidelijk gedefinieerd in China. Afkomstig van de naam van de stad Kanton, ontleent de taal zijn basis aan het Chinees, ondanks het grote verschil in oraliteit. Het Kantonees heeft 9 tonen in tegenstelling tot het Chinees dat er 6 heeft. Het Kantonees is minder bekend dan het Mandarijn, wat kan leiden tot misverstanden en verkeerde interpretaties onder de Chinezen.

Welke Chinese dialecten zijn het moeilijkst te leren?

Omdat een taal als het Chinees niet hetzelfde alfabet, dezelfde klanken en communicatielijnen heeft, is het ingewikkeld om die te leren. Als je echter duidelijke ideeën hebt en één van de Chinese dialecten wilt leren, raden wij je in dit geval aan om Mandarijn Chinees te leren, dat bekender en gemakkelijker is dan Kantonees. Ondanks het gebruik van het Engels voor zaken, is het kennen van het Mandarijn een echt voordeel. Als je op zoek bent naar een volledige onderdompeling in China, nodigen we je uit om onze Chinese taalschool in Peking te bezoeken.

Ontdek de wereld met PLUS Taalreizen en beleef de taalreis van je leven!

Boek nu een taalreis

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!