Hoe krijg ik inspiratie?

Inspiratie kan op heel verschillende manieren worden gevonden. Je kunt natuurlijk door alles geïnspireerd worden, vaak zelfs door toeval. Als je oplettend en open bent over de wereld, zal dat je helpen. Indien je inspiratieloos bent, hebben wij een paar suggesties voor je om nieuwe inspiratie te vinden.  

Het woord "inspiratie" komt uit het Latijn en betekent "inademen". De term wordt in de volksmond gebruikt om het proces uit te drukken van geestelijk gestimuleerd worden om iets te doen of te voelen, vooral om iets creatiefs te doen. Inspiratie opdoen kan voor velen een uitdaging zijn, vooral wanneer werk en een strikte routine je energie kunnen uitputten. Dus als je op zoek bent naar inspiratie, waarom doe je dat dan niet:


Probeer uit je comfortzone te stappen

Dat is natuurlijk makkelijker gezegd dan gedaan. In je knusse comfortzone is alles makkelijk en risicoloos. Maar wat als de beste inspiratie op je wacht buiten je comfortzone? Je hoeft niet alles op alles te zetten en een wereldreis te maken of iets dergelijks. Zelfs kleine veranderingen kunnen een groot verschil maken. Ga eten in een nieuw restaurant, kijk alleen naar een film of praat met een vreemde op straat. Gewoon dingen doen die je nog nooit gedaan hebt omdat je er bang voor bent, laadt je energiebatterijen op en laat je op een andere manier kijken naar wat er om je heen is. Een stap verder kan ook een tijd in het buitenland zijn: dit is de beste en meest effectieve manier om je comfortzone achter je te laten!

Schrijf je gedachten op

Het opschrijven van je ideeën, wat ze ook zijn en hoe uitgewerkt ze ook zijn, kan heel nuttig zijn voor de toekomst. Dus als u in uw woonkamer of op een strand in Cuba zit te brainstormen, schrijf dan alles op! Op dat moment denk je misschien dat die gedachten die je hebt geen waarde hebben, maar op de lange termijn kunnen ze je op de één of andere manier inspireren. Het is ook een goede manier om meer ruimte te maken voor nieuwe gedachten en ideeën. Mindmaps zijn een goed alternatief als u de voorkeur geeft aan snellere en meer visuele manieren om ideeën voor te stellen.

Neem tijd voor jezelf

Wanneer was de laatste keer dat je helemaal alleen was met je gedachten? Soms kan het leven overweldigend zijn, en een beetje rust en stilte kan je een heel eind op weg helpen. Zet je smartphone, tv en laptop uit, doe de deur dicht of ga een stukje wandelen en neem een moment voor jezelf. Laat je gedachten de vrije loop en probeer niet meteen met het perfecte idee op de proppen te komen. De beste ideeën ontstaan spontaan, dus probeer niet te hard na te denken. Zie het meer als een creatieve pauze en laat uw rustige omgeving u positief beïnvloeden.

Leer iets nieuws

Iets nieuws leren kan je hersenen echt stimuleren. De uitdaging om iets onbekends onder ogen te zien en jezelf elke dag beter te zien worden, zal je energie vernieuwen en je echt een boost geven. Denk aan wat u altijd al hebt willen doen. Heb je altijd al interesse gehad in pianospelen? Vind je Frans een prachtige taal en wou je dat je hem kon verstaan? Denk nu na over wat u tegenhoudt - en te weinig tijd of te veel moeite zijn geen goede excuses! Dus boek die taalcursus, koop of leen dat muziekinstrument, of ga fitnessen, u zult niet teleurgesteld zijn!

Vind de perfecte plek

Inspiratie wordt vaak geassocieerd met specifieke plaatsen. Het is niet altijd gemakkelijk om je inspiratie te vinden aan je bureau of in je al te vertrouwde appartement. Door nieuwe plaatsen te verkennen zult u zeker een nieuwe kijk krijgen op uw leven, behoeften en verlangens. Zelfs een paar kilometer reizen, weg van je voordeur of kantoor, kan al genoeg zijn. Als je wat meer tijd en middelen hebt, zal een vakantie je gegarandeerd helpen om je inspiratiebronnen uit te breiden.

Lezen en inspiratie opdoen

Boeken lezen kan je altijd een nieuw perspectief geven. Biografieën zijn vooral goed als je op zoek bent naar nieuwe perspectieven of ideeën, waarbij het inspirerende leven van anderen een ware bron van inspiratie is. U kunt boeken lezen van auteurs die u leuk vindt en die dezelfde opvattingen hebben als u, of u kunt volledig nieuwe genres lezen die u nog nooit hebt geprobeerd, waardoor u snel en effectief buiten uw comfortzone komt.

Ga op vakantie

Op vakantie is alles meestal nieuw voor je - een nieuwe omgeving, andere mensen en een vreemde cultuur. Soms is tijd nemen uit je dagelijkse leven en iets nieuws ontdekken al genoeg om je energie en inspiratie een boost te geven. Alles, van grote steden met een stimulerende cultuur tot rustige natuurgebieden, is een reis die de moeite waard is. Een taalreis is een optimale oplossing voor het combineren van vakantie en leren, twee grote bronnen van inspiratie die je nieuwe ideeën, nieuwe inzichten en hernieuwde inspiratie geven.

Brainstormen met anderen

Het is altijd goed als je met anderen kunt praten over je ideeën en toekomstplannen. Als je geluk hebt, heb je al iemand in je leven die erg op je lijkt, en met wie je ideeën kunt uitwisselen. Maar het kan ook iemand zijn die nieuw in je leven is. Vaak kunnen frisse gedachten en verschillende perspectieven u helpen nieuwe ideeën op te doen.

Ontmoet nieuwe mensen

Sommige mensen vinden het makkelijker en andere moeilijker om een gesprek te beginnen met nieuwe mensen. Als je erg sociaal bent, probeer dan een vreemdeling te benaderen die je interesseert en praat over je interesses. Maar als het idee je afschrikt om naar iemand toe te stappen die je niet kent en een gesprek te beginnen, waarom sluit je je dan niet aan bij een groep gelijkgestemden? Reis-, sport- of cultuurgroepen zijn een geweldige manier om mensen met dezelfde interesses te ontmoeten. Het ontmoeten van nieuwe mensen zal zeker een nieuw perspectief brengen dat je inspireert.

Neem je tijd

Een fundamenteel ding in je zoektocht naar inspiratie is tijd en geduld. Gooi het stuk papier dat je net geschreven hebt niet meteen weg omdat je niet tevreden bent met het resultaat. Tijd en ruimte om er vanaf te zijn zullen je een nieuw perspectief geven, en je in staat stellen om de waarde ervan in te zien. Het kan wat langer duren dan verwacht voor je tevreden bent met het resultaat van wat je gedaan hebt. Vaak moet je iets opnieuw bewerken en nieuwe inspiratie zoeken voordat het is waar je het hebben wilt. Inspiratie is een proces dat tijd nodig heeft. Soms krijg je een plotselinge ingeving, gevolgd door weken van niets. Maak je geen zorgen, het zal weer naar je toe komen. Het belangrijkste is om eenvoudig te beginnen en niet bang te zijn om een fout te maken.

Inspireer jezelf

Als je op het ene gebied ideeën tekort komt, kan een creatieve fase op een ander gebied uiterst nuttig zijn. Als u op het een of andere gebied ideeën tekort komt, kan een creatieve fase op een ander gebied uiterst nuttig zijn. Schilderen, tekenen of een gedicht schrijven kan je hoofd leegmaken, en je in staat stellen je eigenlijke probleem met een vrijere geest onder ogen te zien.

Denk niet te veel na

Inspiratie komt meestal spontaan. Hoe, wanneer en waar de inspiratie vandaan zal komen, kan niet echt van tevoren worden gepland. Als je jezelf probeert te forceren om geïnspireerd te raken, zal dat meestal het tegenovergestelde resultaat opleveren, waardoor je gefrustreerd en zonder ideeën achterblijft. Hoewel het misschien een beetje cliché klinkt, ontstaat inspiratie spontaan en komt het uit jezelf. Probeer je dus meer op jezelf te richten in plaats van je voortdurend te concentreren op het vinden van inspiratie - en de inspiratie zal komen.

Online cursus

Effectief vreemde talen verdienen in het comfort van je eigen huis met echte leraren!

Naar het aanbod

En verzeker jezelf van 5% loyaliteitskorting op uw volgende taalreis!