Verbeteren van Engels lezen

De beste manier om Engels te leren lezen is het lezen van verschillende soorten teksten. Je vindt veel gratis leesmateriaal in het Engels op het internet. Van Engelse blogs tot commentaren en forums tot professionele tijdschriftartikelen, het internet is de beste plaats om jouw Engels begrijpend lezen te verbeteren. Vooral romans, non-fictie teksten of korte verhalen zullen je helpen om snel beter te lezen in het Engels. Wij geven u enkele nuttige adviezen om jouw Engelse leesvaardigheid effectief te verbeteren.


Tip voor lezen in het Engels

Lees teksten op uw taalniveau

Lees teksten en boeken die speciaal zijn geschreven voor jouw huidige niveau Engels. Deze teksten hebben meestal een beperkt aantal woorden, vereenvoudigd taalgebruik en makkelijker te begrijpen grammatica. Het doel is om teksten te vinden met een passende moeilijkheidsgraad, niet te moeilijk en niet te gemakkelijk.

Woorden in de context begrijpen

Probeer bij het lezen in het Engels niet meteen alle woorden in het woordenboek op te zoeken. Probeer de onbekende woorden te begrijpen in de context van het verhaal. Dit zal je helpen om in de toekomst moeilijke teksten te lezen en te begrijpen. Je traint je Engels begrip door de tekst in zijn geheel te begrijpen en niet alleen woord voor woord te vertalen.

Woorden in de context begrijpen

Probeer bij het lezen in het Engels niet meteen alle woorden in het woordenboek op te zoeken. Probeer de onbekende woorden te begrijpen in de context van het verhaal. Dit zal je helpen om in de toekomst moeilijke teksten te lezen en te begrijpen. Je traint je Engels begrip door de tekst in zijn geheel te begrijpen en niet alleen woord voor woord te vertalen.

Engelse leesoefeningen met korte teksten

Korte teksten zijn meestal gemakkelijker te begrijpen dan langere teksten, omdat ze minder informatie bevatten. Hierdoor kunt je je concentreren op de belangrijke aspecten van de tekst en je Engelse begrijpend lezen verbeteren. Bovendien bevatten korte teksten meestal een beperkte, onderwerpspecifieke woordenschat. Zo wordt je niet overweldigd en gedemotiveerd bij het lezen in het Engels.

Leestraining met Engelse teksten

Pak een Engels krantenartikel en begin het te lezen. Vat vervolgens de inhoud van het Engelse krantenartikel samen in je eigen woorden. Lees het artikel dan nog eens en controleer je samenvatting. Op deze manier leer je zorgvuldig lezen in het Engels en zie je of je de inhoud echt begrepen hebt.

Engelse teksten in tweetalige versie

Bij het kiezen van een geschikt Engelstalig boek voor jouw Engelse leestraining kun je het beste kiezen voor tweetalige boeken. Met dezelfde tekst in jouw moedertaal bij de hand kun je snel en gemakkelijk je Engelse leesvaardigheid testen.


Jouw leerstrategie: Hoe leer je Engels lezen?

Er zijn een aantal leerstrategieën die je kunt gebruiken om je begrijpend lezen in het Engels te verbeteren. Voor jouw leerstrategie is het belangrijk dat je de inhoud van de tekst, de gebruikte woorden en de grammaticale structuren van de tekst bestudeert. Daarom raden wij je aan de strategie van actief leren lezen te gebruiken. Bij deze leerstrategie bestudeer je intensief de inhoud van de tekst. In het volgende laten we je enkele methoden zien die je kunt gebruiken om de leerstrategie van actief lezen toe te passen.

Engelse teksten lezen met markeerstift

Als je een tekst in het Engels leest, moet je altijd een markeerstift bij de hand hebben. Daarmee kun je de woorden markeren die je nog niet kent. Na je leesfase kun je de pagina's die je gelezen hebt nog eens doornemen en de woorden die je gemarkeerd hebt opschrijven.

De beste manier om deze woorden de komende dagen te leren, is de leermethode "gespreide herhaling" om je Engelse woordenschat uit te breiden. Natuurlijk kan je ook grammaticale structuren markeren waar je nog problemen mee hebt en de grammatica later herhalen.

Multimedia lezen

Multimediaal lezen is het combineren van verschillende media voor een optimale leerervaring. Je kunt bijvoorbeeld Engelse songteksten lezen terwijl je naar muziek luistert, of ondertitels activeren terwijl je naar Engelse films of series kijkt.

De meest effectieve manier is echter het combineren van luisterboeken en gedrukte boeken. Je leest gewoon het boek van je keuze en luistert tegelijkertijd naar het luisterboek. Zo kunt je het lezen versnellen en tegelijkertijd de uitspraak van Engelse woorden horen.


Also check out the other three competencies for learning English