Verbeteren van de Engelse uitspraak

Om verstaanbaar te zijn als je Engels spreekt, is het belangrijk dat je werkt aan je Engelse uitspraak. Het maakt niet uit welk niveau je op dit moment hebt. Je kunt je Engelse uitspraak ook op een hoger niveau verbeteren en bijvoorbeeld je Britse accent oefenen.

Op deze pagina helpen we je bij het vinden van een geschikte leerstrategie om je Engelse uitspraak te verbeteren en geven we je tegelijkertijd een aantal handige tips en trucs die je helpen bij het oefenen van je uitspraak in het Engels.


Tips voor een betere uitspraak in het Engels

Lees hardop in het Engels

Voorlezen om de Engelse uitspraak te verbeteren is een uitstekende techniek om de spieren van uw mond te trainen voor de Engelse uitspraak. Je zult merken dat wanneer je langere tijd hardop in het Engels gaat voorlezen, je spieren getraind worden. Deze tip om uw Engelse uitspraak te verbeteren is ideaal omdat je alleen een Engelstalig boek of een willekeurige Engelse tekst nodig hebt en de oefening kan beginnen. Je zult merken dat je uitspraak verbetert met elke pagina die je leest.

Spreek hardop in het Engels

Je zult je Engelse uitspraak alleen kunnen verbeteren als je ook luid en duidelijk spreekt. Het beste is om zoveel mogelijk gelegenheden te vinden waar je Engels moet spreken. Ga bijvoorbeeld naar Engelse lessen op school, de universiteit of een taalcursus en spreek daar Engels. Je kunt ook thuis zelf je gedachten in gesproken Engels formuleren. Als je deze tips opvolgt, zul je snel een veel betere Engelse uitspraak hebben.

Leer het Engelse taalritme

Zoals elke taal volgt de Engelse taal een bepaald ritme, dat je zeker moet internaliseren bij het leren van de Engelse uitspraak. Om een beter gevoel te krijgen voor het ritme van de Engelse taal, moet je zeker luisteren naar moedertaalsprekers en zelf het gesproken woord imiteren. Zo leer je het ritme van de Engelse taal beetje bij beetje en kom je dichter bij je doel van een goede Engelse uitspraak.

Vraag om feedback

Om je Engelse uitspraak daadwerkelijk te verbeteren en niet steeds dezelfde fouten te maken, moet je zeker feedback krijgen van Engelstalige moedertaalsprekers. Zij weten precies hoe de woorden in hun moedertaal worden uitgesproken en kunnen je wijzen op je fouten. Ken je geen native English speakers en ben je niet in een Engelstalig land? Dan is hier een alternatief: neem je Engelse uitspraak op en vergelijk die met de uitspraak in online woordenboeken.

Jouw leerstrategie: Hoe verbeter je je Engelse uitspraak

Voor een goede leerstrategie om je Engelse uitspraak te verbeteren, heb je beslist een leerdoel nodig. Wil je je accent verminderen, typische uitspraakfouten vermijden of misschien zelfs het Britse accent leren? Het stellen van het juiste doel is de sleutel tot een succesvolle leerstrategie. Als een van deze doelen voor je interessant is en op jou van toepassing is, dan moet je eens kijken naar de volgende strategische benaderingen om de uitspraak van het Engels te verbeteren:

Verminder je accent: kijk naar hoe het Engels standaard wordt uitgesproken. Hiervoor kun je luisteren naar moedertaalsprekers in het Engels en hun uitspraak imiteren. Je moet je onder andere ook richten op de uitspraak van in het Engels.

Vermijd typische uitspraakfouten: Er zijn een aantal uitspraakfouten die typisch door beginners worden gemaakt. Dit zijn voornamelijk de uitspraak van gelijkklinkende klanken, zoals th, v, of zelfs w. Een andere typische uitspraakfout in het Engels is de verkeerde uitspraak van Engelse woorden of de verkeerde uitspraak van klinkers, zoals i of a. Het beste is om te kijken naar de fonetische transcriptie van Engelse woorden en de ideale typische Engelse uitspraak te begrijpen.

Brits accent leren: Als het je doel is om het Britse accent te leren, moet je vanaf nu alleen nog maar naar Brits Engels luisteren en de uitspraak nadoen. Je moet ook Brits Engelse woorden leren en gebruiken. De beste manier om dit te doen is naar Groot-Brittannië te gaan en het Britse accent intensief te leren in steden als Londen of Brighton.

De eerder genoemde doelen met hun bijbehorende leerstrategieën zijn slechts een voorbeeld van de aanpak voor het ontwikkelen van een Engelse leerstrategie om de Engelse uitspraak te verbeteren. Het beste is om feedback te krijgen van uw leraar Engels of moedertaalsprekers om te helpen de fouten in je Engelse uitspraak op te sporen.

Schaduwmethode

Zoek een audiobestand waarin een Engelstalige native speaker spreekt en probeer het gesproken Engels zo goed mogelijk te imiteren. Dit zal je helpen het ritme van de Engelse taal te leren en te internaliseren.

Engelse tongbrekers

Engelse tongbrekers zijn een uitstekende uitdaging voor het leren van de Engelse uitspraak. Probeer de tongue twisters in het Engels zo goed mogelijk te herhalen. Dit zal je helpen het ritme van de Engelse taal te internaliseren, moeilijke woorden in het Engels uit te spreken en complexere Engelse zinsconstructies uit te spreken. Als je moeilijke Engelse tongbrekers kunt uitspreken, zul je het gemakkelijker vinden om meteen normale Engelse zinnen uit te spreken.

Bekijk ook de andere drie competenties voor het leren van Engels