High school verblijf in Denemarken

Iedereen die Denemarken wil ervaren met een studentenuitwisseling kan zich verheugen op een groot avontuur. Tot in de 11e eeuw werden vrijwel alle Scandinavische mensen, inclusief de Denen, Vikingen genoemd. Deze waren niet alleen beroemd en berucht om hun rooftochten. Er wordt ook gezegd dat ze Amerika al lang voor Christoffel Columbus hadden ontdekt.

Leeftijd

Voor 15- tot 18-jarige

Duur

2 maanden, 3 maanden, schoolsemester, schooljaar

Opties

Er is geen keuze van plaats of school binnen de landen.

Landen

Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland

Door de vele eilanden en de ruige kusten heeft Denemarken een aanzienlijke kustlijn van ruim 7.300 km met een oppervlakte die iets groter is dan die van Nederland of Zwitserland. Als men echter bedenkt dat ook Groenland en de Färöer-eilanden tot Denemarken worden gerekend, resulteert dat in een statige 2,2 miljoen km2 landoppervlakte. In het gigantische Groenland, dat voor een groot deel bedekt is door het eeuwige ijs, wonen echter slechts 55.000 van de in totaal ongeveer 5,5 miljoen Denen. Met een studentenuitwisseling kun je Denemarken dus in al zijn facetten leren kennen.

Om je te laten verrassen welke van de regio's van Denemarken je thuis zal zijn voor de studentenuitwisseling, beslissen we met de High School Program Classic in welke school je je middelbare schoolverblijf zult doorbrengen. Hoe dan ook, een spannend jaar in het buitenland staat je te wachten!

High School Scandinavië: op naar Noord-Europa

Als je Denemarken wilt ontdekken tijdens een studentenuitwisseling, dan is PLUS Taalreizen de juiste plek voor jou. Denemarken maakt deel uit van Scandinavië, een deel van Noord-Europa. De vraag welke landen tot Scandinavië behoren, wordt echter op zeer uiteenlopende wijze gedefinieerd. De eerste vraag is: wat is Scandinavië eigenlijk? En welke landen naast Denemarken behoren daartoe?

Alle informatie over dit deel van Europa is te vinden op onze Zweedse pagina in de rubriek "Wat is Scandinavië?"

Verken Denemarken met een studentenuitwisselingsprogramma

Het kleine Denemarken is altijd goed voor een culturele of sportieve verrassing - of het nu gaat om het succes van de Deense cinema in het midden van de jaren negentig, het winnen van het Europees kampioenschap voetbal in 1992 of het winnen van het Europees kampioenschap handbal in 2008.

Maar de bekendste Deen is en blijft misschien wel Hans Christian Andersen, die literaire geschiedenis schreef met sprookjes als "De prinses en de erwt" en "Het lelijke eendje". Hij wordt ook herdacht door de "Kleine Zeemeermin", een wereldberoemd bronzen standbeeld in de haven van de hoofdstad Kopenhagen. Ten westen van Kopenhagen ligt Roskilde, dat in de Middeleeuwen een koninklijke residentie was. De kathedraal daar is nog steeds de grootste kerk van Scandinavië. Voor de rest staat een studentenuitwisseling in Denemarken natuurlijk grotendeels in het teken van strand en zee. Geen punt in Denemarken ligt meer dan 55 km van de kust. Brede zandstranden en fascinerende duinlandschappen nodigen vrijwel overal uit tot recreatie en vrijetijdsbesteding.

Highlight: Oriëntatie seminar

Het plaatselijke oriëntatieseminar in het hoge noorden bereidt jou perfect voor op jouw verblijf op de middelbare school met de belangrijkste culturele verschillen en informatie.

Onze High School programma's in één oogopslag

Classic programma middelbare school

Ga voor een verrassing: Jij kiest het land van bestemming, en wij kiezen de school. Leer een nieuw dorp, stad of gemeenschap van binnnenuit kennen en ervaar de levensstijl van dichtbij! Dit programma is nog goedkoper ook!

Alle informatie vindt u hier:

We bieden ons Classic-programma aan in Denemarken. Dit betekent dat je verrast kunt worden met de landelijke ranking in welke regio en op welke plek je tijdens je middelbare schoolverblijf kennis maakt met de manier van leven van de Finnen, Noren of de Zweden.

SemesterVanaf € 4.190
SchooljaarVanaf € 5.590

Schoolsysteem van een High School in Denemarken

Het onderwijs op een middelbare school in Denemarken verschilt van dat op Nederlandse scholen. Tot en met de 9e klas gaan de leerlingen naar een openbare school. Pas in de bovenbouw volgt de gymnasiumfase op een andere school.

Kennis van de landstaal is geen vereiste voor deelname aan het programma van een middelbare school in Denemarken. Voorkennis is natuurlijk wel een voordeel en maakt het gemakkelijker om te integreren in de klas en te communiceren met nieuwe klasgenoten, familieleden en vrienden - ook al hebben de meeste Denen een basiskennis van het Duits. Als je naar een middelbare school in Denemarken gaat, moet je rekenen op 31 lesuren per week. Afhankelijk van de school varieert de lengte van een les van 45 tot 60 minuten. Veel scholen hebben een kantine, maar de meeste leerlingen nemen hun lunchpakket van thuis mee.

Cijfersysteem

Het cijfersysteem op een middelbare school in Denemarken is nogal ongebruikelijk voor gaststudenten. Het bestaat uit een schaal van -3 ( onvoldoende) tot +12 ( zeer goed). Na elk semester op een middelbare school in Denemarken krijgen uitwisselingsstudenten een aanwezigheidscertificaat in plaats van een rapport. Als je na jouw terugkeer in Nederland studiepunten voor de cursussen wilt krijgen, moet dit meteen aan het begin van jouw verblijf met de directeur van jouw school worden besproken.

Vakken die worden aangeboden op een middelbare school in Denemarken

Het vakkenpakket van een middelbare school in Denemarken omvat de zogenaamde A-, B- en C-vakken in de bovenbouw. Deze omvatten Deens, wiskunde en geschiedenis. Er is ook een verdeling naargelang het accent in de eerste plaats op wiskunde of wetenschap of op taal ligt. Aangezien de eerste optie ook het leren van vreemde talen omvat, wordt dit beschouwd als een veelbelovender optie voor latere studie- en beroepskeuzes en wordt hiervoor dan ook vaker gekozen.

Vakkenpakket (selectie)

Talen: Deens, Engels, Frans, Duits
Wiskunde en wetenschap: Wiskunde, Biologie, Scheikunde, Natuurkunde
Humane en Sociale Wetenschappen: Geschiedenis, Politiek, Aardrijkskunde, Politiek, Sociologie
Gezondheid: Sportwetenschappen, Gezondheidswetenschappen
Technologie en computerwetenschappen: Informatica
Beeldende Kunst: Schilderkunst, Muziek, Kunstgeschiedenis

Accommodatie en verzorging

Als je Denemarken kiest als je gastland voor een studentenuitwisseling, kun je je verheugen op een zeer gastvrij land. De Denen worden beschouwd als zeer kosmopolitisch en tolerant, wat natuurlijk ook geldt voor de gastgezinnen tijdens een studentenuitwisseling in Denemarken. Hier voelt elke uitwisselingsstudent zich onmiddellijk thuis, hartelijk verwelkomd en niet beperkt in zijn of haar vrijheid. In de praktijk is het ook het geselecteerde gastgezin dat de verblijfplaats van de gaststudent bepaalt, omdat tijdens een studentenuitwisseling in Denemarken niet voor een specifieke school of regio kan worden gekozen. Aangezien 90% van alle Denen op school Duits als vreemde taal leert of heeft geleerd, is de communicatie ook zonder kennis van het Deens betrekkelijk gemakkelijk. Als er echter vragen rijzen, is er altijd een persoonlijke adviseur beschikbaar om de uitwisselingsstudenten ter plaatse te helpen en te adviseren.

De Duitse taal

Alle deelnemers aan een studentenuitwisseling in Denemarken kunnen zich verheugen op een zeer interessante taal. Het Deens behoort tot de Noord-Germaanse tak van de Indo-Germaanse talen. Tot het einde van de Vikingtijd verschilden de Scandinavische dialecten slechts weinig van elkaar. Pas daarna splitsten de dialecten zich af tot zelfstandige talen. De Duitse umlauten ä en ö komen in het Deens overeen met respectievelijk æ en ø, bijv. in het woord Smørrebrød. Daarnaast is er de letter å, die tot 1948 nog aa werd geschreven. Er is geen woord voor "alstublieft" in het Deens en de Deense woordenschat lijkt ook in andere opzichten betrekkelijk duidelijk: "Hallo" is "Hej" en "Tschüss" is "Hej, hej".

Studentenuitwisseling Denemarken: traditie en tolerantie ineen

Als staat heeft Denemarken een veel langere traditie dan Duitsland, die teruggaat tot de koninkrijken van de Vikingen. De vlag van Denemarken, bijvoorbeeld, wordt beschouwd als een van de eerste ter wereld en de enige die sinds de invoering ongewijzigd is gebleven. Sinds de grondwet van 1953 is het land een parlementair-monarchische democratie. Dit betekent dat de Deense koningen of koninginnen slechts representatieve taken vervullen, vergelijkbaar met bijvoorbeeld de Duitse Bondspresident. De Denen worden over het algemeen beschouwd als zeer tolerant en ruimdenkend. Dit komt bij voorbeeld tot uiting tijdens een schooluitwisseling in Denemarken door het feit dat je als jongere meestal al op vertrouwde voet staat met de leraren en je eigen vrije tijd in grote mate zelf mag bepalen. Aangezien bijna 90% van de Denen op school Duits als vreemde taal spreekt of heeft gesproken, is de communicatie relatief gemakkelijk, zelfs zonder voorkennis van het Deens.

Sport en vrije tijd

Als je geïnteresseerd bent in voetbal of handbal, kom je in Denemarken zeker aan je trekken. Maar vergeet niet dat Denemarken het toonaangevende badmintonland van Europa is en dat deze sport ook op bijna elke middelbare school in Denemarken wordt aangeboden. In je vrije tijd ga je gegarandeerd naar zee om te wadlopen, kitesurfen, vissen, kajakken of gewoon te relaxen. Een uitstapje naar Kopenhagen met de vele bezienswaardigheden, waaronder het beroemde pretpark Tivoli, is ook een must in elk uitwisselingsprogramma voor studenten in Denemarken - tenzij je al in de hoofdstad verblijft.

Informatie in één oogopslag

Duur van het verblijf: 3 maanden, school semester of schooljaar
Uiterste aanmeldingsdatum: 14 weken voor vertrek
Land/Regio: Denemarken / Landelijk, voornamelijk de regio Groot Kopenhagen

Inbegrepen in de programmaprijs:

 • Vlucht van de gekozen luchthaven van vertrek naar de luchthaven van bestemming in Denemarken en terug.
 • Oriëntatie seminar
 • Verblijf en maaltijden bij gastgezin
 • Collegegeld op de middelbare school
 • Ondersteuning ter plaatse
 • Gedetailleerd informatiemateriaal

Niet inbegrepen in de programmaprijs:

 • Zakgeld
 • Excursies
 • Kosten van materiaal in de klas
 • Lunch op school
 • Kosten voor vervoer naar schoolKosten van materiaal in de klas

Oriëntatieseminar middelbare school Denemarken

Voor iedereen die aan een studentenuitwisseling in Denemarken deelneemt, is er in het begin een vierdaags oriëntatieseminar, dat ook door jongeren uit vele andere landen wordt bijgewoond. Je leert over culturele verschillen en krijgt belangrijke tips om het inburgeren te vergemakkelijken. Na het oriëntatieseminar reizen de deelnemers door naar hun bestemming, waar zij worden verwelkomd door hun gastgezinnen en de unieke kans krijgen om Denemarken en zijn gastvrijheid te leren kennen via een studentenuitwisseling.

Veel gestelde vragen over de middelbare school in Scandinavië

De accommodatie is bij een gastgezin dat vooraf ter plaatse is gecontroleerd. De belangen van de student zullen zo goed mogelijk worden afgestemd op die van het gastgezin.
In Scandinavië is er geen algemene verplichting om schooluniformen te dragen.
Dat hangt van de school af. De lessen duren meestal van 8.15 of 9.00 uur tot 16.00 uur.
Er is een gebiedsvertegenwoordiger ter plaatse die zich ontfermt over de zorgen van de studenten en die in noodgevallen telefonisch bereikbaar is.
Een familiebezoek is alleen mogelijk aan het eind van het programma.
Skimateriaal kan ter plaatse worden gehuurd of meegebracht.
Studenten mogen niet werken tijdens hun verblijf op de middelbare school.
Het openbaar vervoer in Scandinavië is super georganiseerd en betrouwbaar. Het wordt aanbevolen om langere afstanden per trein af te leggen. In sommige gebieden is er soms minder openbaar vervoer.
Vanwege het verzekeringsaspect, is het niet toegestaan om het rijbewijs ter plaatse te maken. Het is ook niet toegestaan om een gemotoriseerd voertuig te besturen.
Er worden geen privé-scholen aangeboden binnen ons programma in de vier verschillende landen.
Aanbevolen wordt te worden ingeënt tegen vroege zomer meningoencephalitis (FSME) en de ziekte van Lyme. Ook de standaardvaccinaties (tetanus, mazelen, bof, rodehond, hepatitis A en B, difterie, kinkhoest, polio) moeten aanwezig zijn.
Scandinavië is een zeer veilig gebied, maar algemene veiligheidsmaatregelen worden aanbevolen, zoals het zorgen voor persoonlijke waardevolle voorwerpen en deze niet onbeheerd achter te laten.

Wij plannen jouw verblijf op de middelbare school!

Beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:30 uur, altijd vriendelijk en deskundig: wij helpen jou graag bij het plannen van jouw studentenuitwisseling.

Neem hier contact met ons op!

Terug naar
High School jaarprogramma