High school verblijf in Noorwegen

Welkom in het land van de Vikingen! Ervaar de Scandinavische cultuur van dichtbij en ontdek onderweg schilderachtige trekpleisters zoals de Noorse fjorden! Deze zeer speciale studentenuitwisseling biedt je dit allemaal. Volgens de PISA-studie heeft Noorwegen één van de meest succesvolle schoolsystemen ter wereld. Maar wie leert er Noors op school? Geen zorgen: voor jouw bezoek aan de middelbare school is een basiskennis van de landstaal voldoende. Je kunt je kennis snel uitbreiden in speciale taalcursussen ter plaatse.

Leeftijd

Voor 15- tot 18-jarige

Duur

2 maanden, 3 maanden, schoolsemester, schooljaar

Opties

Er is geen keuze van plaats of school binnen de landen.

Landen

Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland

High School Scandinavië: op naar Noord-Europa

Een uitwisselingsprogramma voor middelbare scholieren in Noorwegen geeft je de kans om het Europese land in al zijn schoonheid te leren kennen. Noorwegen behoort tot Scandinavië, een deel van Noord-Europa. De vraag welke landen tot Scandinavië behoren, wordt echter op zeer uiteenlopende wijze gedefinieerd. De eerste vraag is: wat is Scandinavië eigenlijk? En welke landen naast Noorwegen behoren daartoe?

Alle informatie over dit deel van Europa vindt u op onze pagina over Zweden in de rubriek "Wat is Scandinavië?"

Studentenuitwisseling Noorwegen: je eigen interesses volgen op school en in de sport

Net als in andere Scandinavische landen wordt het onderwijssysteem in Noorwegen als zeer efficiënt beschouwd. Dit is ook één van de redenen waarom Noorwegen een populaire bestemming is voor studentenuitwisselingen. Tijdens een studentenuitwisseling in Noorwegen worden persoonlijke sterke punten bevorderd en wordt veel belang gehecht aan zelfstandig werk. Kleine klassen en veel vrij te kiezen workshops bevorderen bovendien de kwaliteit van het onderwijs tijdens een studentenuitwisseling in Noorwegen. Als je de Noorse taal eenmaal onder de knie hebt, zul je je ook in Denemarken en Zweden kunnen redden, vanwege de overeenkomsten in taal. Aangezien men in Scandinavië toch al goed Engels spreekt en Duits verstaat, zou ook de communicatie in de eerste tijd van de scholierenuitwisseling in Noorwegen geen probleem moeten vormen.

Voor een sportief uitstapje in de natuur is talenkennis tijdens een jaar in het buitenland in Noorwegen sowieso van ondergeschikt belang. Bij snowboarden, langlaufen, curling, kajakken, vissen of schaatsen gaat het immers om fysieke en coördinatievaardigheden.

Jouw Scandinavisch avontuur: naar school in Noorwegen

In Noorwegen begint het middelbare schooljaar midden augustus en eindigt het begin juni. Het schoolsysteem verschilt nogal met dat van ons: Je gaat pas naar een middelbare school als je het tienjarige basisonderwijs hebt afgerond. Afhankelijk van jouw interesses, kun je tijdens je studentenuitwisseling in Noorwegen keuzevakken volgen zoals psychologie, marketing of creatief schrijven. Na school ga je bij een studentenuitwisseling in Noorwegen vaak naar buiten. Vanwege het klimaat houden de Noren van recreatieve activiteiten zoals skiën, snowboarden, schaatsen, ijshockey en curling. Natuurlijk zijn er ook een aantal indoorsporten beschikbaar.

Scandinavië staat voor openheid: De meeste mensen zijn liberaal gezind. Mits zij aan hun school- en huishoudelijke verplichtingen voldoen, genieten de jongeren er een grote vrijheid. Aangezien familie in Noorwegen erg belangrijk is, zul je tijdens je studentenuitwisseling in Noorwegen snel en liefdevol in je gastgezin worden opgenomen.

Highlight: Oriëntatie seminar

Het plaatselijke oriëntatieseminar in het hoge noorden bereidt jou perfect voor op jouw verblijf op de middelbare school met de belangrijkste culturele verschillen en informatie.

Onze High School programma's in één oogopslag

Classic programma middelbare school

Ga voor een verrassing: Jij kiest het land van bestemming, en wij kiezen de school. Leer een nieuw dorp, stad of gemeenschap van binnnenuit kennen en ervaar de levensstijl van dichtbij! Dit programma is nog goedkoper ook!

Alle informatie vindt u hier:

In Noorwegen bieden wij ons Classic Programma aan. Dit betekent dat je met de landelijke plaatsing verrast kunt worden in welke regio en op welke locatie je de Noorse manier van leven zult ervaren tijdens je verblijf op de middelbare school.

SemesterVanaf € 4.190
SchooljaarVanaf € 5.590

Schoolkeuze en verblijfsduur

Het is mogelijk een middelbare school in Noorwegen te bezoeken voor drie maanden, een half schooljaar of een heel schooljaar. Hoewel het niet mogelijk is de school en de locatie te kiezen, wachten overal typische Scandinavische ervaringen en indrukken op je.

Net als in andere Scandinavische landen was Duits tot de jaren 1950 de eerste vreemde taal in Noorwegen. Sindsdien is het vervangen door Engels, maar op de meeste scholen in Noorwegen wordt Duits nog steeds als tweede vreemde taal onderwezen.

Duitse deelnemers aan het Noorse middelbare-schoolprogramma profiteren daar natuurlijk van, in die zin dat communicatie ook zonder Noorse taalvaardigheid mogelijk is. Natuurlijk maakt een Noorse taalcursus voor vertrek het nog steeds gemakkelijker om zich te vestigen.

Schoolsysteem van een High School in Noorwegen

De leerplicht in Noorwegen duurt tien jaar. Pas daarna kan een middelbare school worden bezocht.

Naar school gaan op een middelbare school in Noorwegen kan als zeer efficiënt worden beschouwd, aangezien het land een hoog onderwijsniveau heeft en de klassen doorgaans klein zijn. Bijzondere nadruk wordt gelegd op de bevordering van de sterke punten van elke individuele student, of deze nu in de natuurwetenschappen, talen of kunsten liggen. In het algemeen noemen de studenten hun leraren bij hun voornaam. Toch wordt het zelfs op de middelbare school in Noorwegen niet op prijs gesteld als leerlingen hun schoolverplichtingen niet nakomen, d.w.z. de lessen niet bijwonen of hun huiswerk niet maken.

Cijfersysteem

De Noorse schoolcijfers lopen van 1 tot 6, waarbij 6 het beste cijfer is en 1 het slechtste cijfer. Rapporten worden om de zes maanden uitgereikt, en dit geldt ook voor gaststudenten in Noorwegen.

Vakken die worden aangeboden op een middelbare school in Noorwegen

Verplichte vakken op een middelbare school in Noorwegen zijn wiskunde, Engels, Noors, kunst en sport, evenals verschillende natuur- en maatschappijwetenschappelijke vakken. Daarnaast worden verschillende vrijwillige activiteiten aangeboden, zoals theaterworkshops, schoolkoren of deelname aan een van de typische Noorse muziekkorpsen, die deelnemen aan een jaarlijkse parade op nationale feestdag.

Vakkenpakket (selectie)

Talen: Noors, Engels, Frans, Duits
Wiskunde en Natuurwetenschappen: Wiskunde, biologie, scheikunde, natuurkunde
Humane en Sociale Wetenschappen: Geschiedenis, politiek, geografie, politiek, filosofie, sociale wetenschappen
Gezondheid: Sportwetenschappen, gezondheid en sociale zorg
Technologie en Computerwetenschappen: Informatica
Beeldende Kunst: Schilderkunst, Kunstgeschiedenis, Muziek, Design, Drama

Accommodatie en verzorging

Het gezinsleven is erg belangrijk in Noorwegen. De meeste gezinnen bezitten hun eigen huis of flat. Stadsbewoners hebben vaak een blokhut of een vakantiehuis in de bergen of aan de kust. Hier brengen mensen graag hun weekenden of vakanties door - met sporten of gewoon ontspannen. In het algemeen kan de Noorse mentaliteit worden omschreven als zeer kalm en uiterst evenwichtig.

Het avondeten in Noorwegen heet trouwens "Middag" en wordt rond 16.30 uur opgediend. Later, tussen 20.00 en 22.00 uur, is er altijd een snack, zodat niemand met honger naar bed hoeft. Elk gastgezin wordt zorgvuldig geselecteerd door de lokale PLUS Taalreizen partnerorganisatie. Speciaal opgeleide persoonlijke tutoren nemen ook coördinerende en adviserende taken op zich.

Studentenuitwisseling Noorwegen: op de paden van de ijstijd

Als je Noorwegen en zijn unieke landschap wilt verkennen tijdens een studentenuitwisseling, is PLUS Taalreizen daarvoor de juiste persoon. Noorwegen is één van de rijkste landen van Europa, aangezien de rijkste olievoorraden van het continent zich voor zijn kust bevinden. Dit kan je ook merken tijdens een studentenuitwisseling in Noorwegen, waar je het nauwelijks zonder de gemakken van het leven hoeft te stellen. Noorse zalm wordt wereldwijd als een delicatesse gewaardeerd, maar de typische bruine kaas van het land met zijn karamelachtige smaak is niet noodzakelijk ieders lievelingssmaak. Net als in buurland Zweden speelt het Noorse leven zich voornamelijk af in het mildere zuiden, waar ook de grootste steden Oslo, Bergen en Trondheim te vinden zijn. Toen het klimaat er veel kouder was, d.w.z. tijdens de ijstijden, ontstond de unieke kustlijn van Noorwegen met al zijn fjorden, baaien, eilanden, kliffen en rotsen, die zo spectaculair zijn dat zij toeristen en cruiseschepen uit de hele wereld aantrekken. Zo heeft u de mogelijkheid om Noorwegen en zijn landschappelijke hoogtepunten zeer intensief te leren kennen met een studentenuitwisseling.

De Noorse taal

Het Noors is een Noord-Germaanse taal, waarvan een groot deel sterk beïnvloed is door het Middelnederduits. De geschreven taal is verdeeld in twee versies: Ongeveer 85-90 % van de inheemsen schrijft Bokmål ("boekentaal"). Ongeveer 10-15 % daarentegen schrijft Nynorsk ("Nieuw Noors"), dat tot 1929 ook Landsmål ("nationale taal") werd genoemd. Deze taal is sinds 1885 erkend als de tweede officiële schrijftaal en wordt vandaag vooral gebruikt aan de westkust, in het fjordengebied en in delen van Telemark. Op school leren Noorse leerlingen zowel Bokmål als Nynorsk.

Sport en vrije tijd

In Noorwegen onderscheidt het leven zich niet zozeer van dat in Nederland door de levensomstandigheden zelf als wel door het natuurlijke kader en de klimatologische omstandigheden. Ook de sport- en vrijetijdsactiviteiten zijn hieraan aangepast. Vooral wintersporten zoals langlaufen, alpineskiën, snowboarden, schaatsen of curling zijn populair in Noorwegen vanwege de lange en sneeuwzekere winters.

Daarnaast wordt de voorkeur gegeven aan activiteiten dicht bij de natuur. Deze omvatten vissen, zeilen, wandelen en ook trekking- of kanotochten.

Informatie in één oogopslag

Duur van het verblijf: 3 maanden, school semester of schooljaar
Uiterste aanmeldingsdatum: 14 weken voor vertrek
Land/Regio: Noorwegen / voornamelijk Groot Oslo

Inbegrepen in de programmaprijs:

  • Vlucht van de gekozen luchthaven van vertrek naar de luchthaven van bestemming in Noorwegen en terug
  • Verblijf en maaltijden bij gastgezin
  • Collegegeld op de middelbare school
  • Ondersteuning ter plaatse
  • Gedetailleerd informatiemateriaal

Niet inbegrepen in de prijs van het programma:

  • Zakgeld
  • Excursies
  • Materiaalkosten in de klas
  • Lunch op school

Oriëntatieseminar middelbare school Noorwegen

Voor iedereen die deelneemt aan een studentenuitwisseling in Noorwegen is er in het begin een vierdaags oriëntatieseminar, dat ook door jongeren uit vele andere landen wordt bijgewoond. Je leert de culturele verschillen kennen en krijgt belangrijke tips die het verblijf vergemakkelijken. Na het oriëntatieseminar reizen de deelnemers door naar hun bestemming, waar zij worden verwelkomd door hun gastgezinnen en de unieke kans krijgen om Noorwegen en zijn gastvrijheid te leren kennen via een studentenuitwisseling.

Veel gestelde vragen over de middelbare school in Scandinavië

De accommodatie is bij een gastgezin dat vooraf ter plaatse is gecontroleerd. De belangen van de student zullen zo goed mogelijk worden afgestemd op die van het gastgezin.
In Scandinavië is er geen algemene verplichting om schooluniformen te dragen.
Dat hangt van de school af. De lessen duren meestal van 8.15 of 9.00 uur tot 16.00 uur.
Er is een gebiedsvertegenwoordiger ter plaatse die zich ontfermt over de zorgen van de studenten en die in noodgevallen telefonisch bereikbaar is.
Een familiebezoek is alleen mogelijk aan het eind van het programma.
Skimateriaal kan ter plaatse worden gehuurd of meegebracht.
Studenten mogen niet werken tijdens hun verblijf op de middelbare school.
Het openbaar vervoer in Scandinavië is super georganiseerd en betrouwbaar. Het wordt aanbevolen om langere afstanden per trein af te leggen. In sommige gebieden is er soms minder openbaar vervoer.
Vanwege het verzekeringsaspect, is het niet toegestaan om het rijbewijs ter plaatse te maken. Het is ook niet toegestaan om een gemotoriseerd voertuig te besturen.
Er worden geen privé-scholen aangeboden binnen ons programma in de vier verschillende landen.
Aanbevolen wordt te worden ingeënt tegen vroege zomer meningoencephalitis (FSME) en de ziekte van Lyme. Ook de standaardvaccinaties (tetanus, mazelen, bof, rodehond, hepatitis A en B, difterie, kinkhoest, polio) moeten aanwezig zijn.
Scandinavië is een zeer veilig gebied, maar algemene veiligheidsmaatregelen worden aanbevolen, zoals het zorgen voor persoonlijke waardevolle voorwerpen en deze niet onbeheerd achter te laten.

Wij plannen jouw verblijf op de middelbare school!

Beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:30 uur, altijd vriendelijk en deskundig: wij helpen jou graag bij het plannen van jouw studentenuitwisseling.

Neem hier contact met ons op!

Terug naar
High School jaarprogramma