High school verblijf in Zweden

De meeste mensen weten waarschijnlijk wel dat de Zweedse koningin Silvia een Duitse van middenstandsafkomst is. De Zweedse koning Karl Gustav, die sinds 1973 in functie is, ontmoette haar op de Olympische Spelen van 1972 in München en trouwde drie jaar later met haar.

Zelfs wie dit niet wist, is ongetwijfeld bekend met IKEA, nu 's werelds grootste meubelbedrijf. Het werd in 1947 opgericht door Ingvar Kamprad en heeft ook Zweedse losheid en cultuur naar Duitsland gebracht - inclusief culinaire specialiteiten zoals Köttbullar en Gravad Lax of feestelijke gelegenheden zoals midzomeravond of het na-kerstfeest "Knut". Ontdek Zweden nu tijdens jouw uitwisselingsjaar en overtuig jezelf van het fantastische landschap, de vriendelijke mensen en de Zweedse cultuur. Laat je verrassen door het deel van Zweden waar je naar toe gaat - met het High School Program Classic vinden we een geschikte middelbare school voor je studentenuitwisseling. Begin je avontuur nu!

Leeftijd

Voor 15- tot 18-jarige

Duur

2 maanden, 3 maanden, schoolsemester, schooljaar

Opties

Er is geen keuze van plaats of school binnen de landen.

Landen

Denemarken, Zweden, Noorwegen, Finland

High School Scandinavië: op naar Noord-Europa

Als je Scandinavië wilt ontdekken tijdens een studentenuitwisseling, dan is PLUS Taalreizen de juiste plek voor jou. Zweden maakt deel uit van Scandinavië, een deel van Noord-Europa. De vraag welke landen tot Scandinavië behoren, wordt echter op zeer uiteenlopende wijze gedefinieerd. De eerste vraag is: wat is Scandinavië eigenlijk? En welke landen naast Zweden behoren daartoe?

Alle informatie over dit deel van Europa is te vinden in de rubriek "Wat is Scandinavië?"

In de voetsporen van Elanden en Vikingen

De geschiedenis van Zweden is sterk verweven met die van Denemarken en Noorwegen. Beginnend met de Vikingen was het in de eeuwen daarna vaak de vraag welk van de Scandinavische koninkrijken het sterkst was. Zweden had ongetwijfeld zijn grootste macht en expansie in de 17e eeuw - nauw verbonden met zijn militaire successen in de 30-jarige oorlog.

De natuur in Zweden wordt sterk beïnvloed door de Zuid-Noord gradiënt van temperaturen. Daarom wonen de meeste van de bijna 9,5 miljoen inwoners van het land in het mildere Zuiden van het land, bijv. in de grootste steden Stockholm, Göteborg, Malmö en Uppsala. Daartussen liggen uitgestrekte bossen en meren, ruige kusten en niet minder dan 29 nationale parken. Dat is de reden waarom zeldzame diersoorten zoals de bruine beer, de lynx en de wolf tegenwoordig weer in Zweden te vinden zijn. Los daarvan heeft Zweden de grootste elandenpopulatie van Europa.

Studentenuitwisseling Zweden: in het teken van de drie kronen

Naast de kleuren blauw en geel sieren drie kronen het Zweedse nationale wapenschild. Dienovereenkomstig staat het Zweedse ijshockeyteam ook bekend als Tre Kronor. Naast de nationale ijshockeysport slaan de Zweden traditioneel ook een uitstekend figuur in de alpiene en noordse skidisciplines, in tennis, handbal en voetbal. Andere Zweedse exporthits zijn het meubelwarenhuis IKEA, de popgroep ABBA, het automerk Volvo, knäckebröd en schrijvers als Pippi Langkous-bedenkster Astrid Lindgren of misdaadschrijver Henning Mankell. Naast de hoofdstad en miljoenenstad zijn Stockholm, Göteborg, Malmö en Uppsala de enige steden met meer dan 100.000 inwoners. Het leven in Zweden is dus op veel plaatsen zeer landelijk. Op 24 juni is Midzomeravond de belangrijkste feestdag, en ook andere tradities zijn erg belangrijk, waar je aan kunt deelnemen tijdens een studentenuitwisseling in Zweden. De Zweedse keuken is traditioneel eenvoudig met veel worst, vis, brood en kaas, maar wordt sterker beïnvloed door lokale bessen en paddestoelen dan de Nederlandse keuken.

Highlight: Oriëntatie seminar

Het plaatselijke oriëntatieseminar in het hoge noorden bereidt jou perfect voor op jouw verblijf op de middelbare school met de belangrijkste culturele verschillen en informatie.

Onze High School programma's in één oogopslag

Classic programma middelbare school

Ga voor een verrassing: Jij kiest het land van bestemming, en wij kiezen de school. Leer een nieuw dorp, stad of gemeenschap van binnnenuit kennen en ervaar de levensstijl van dichtbij! Dit programma is nog goedkoper ook!

Alle informatie vindt u hier:

Wij bieden in Zweden ons Classic Programma aan. Dit betekent dat je je kunt laten verrassen door de landelijke plaatsing in welke regio en plaats je de Zweedse manier van leven zult ervaren tijdens je verblijf op de middelbare school.

SemesterVanaf € 4.190
SchooljaarVanaf € 5.590

Schoolsysteem van een High School in Zweden

De prestatiegerichte scheiding van leerlingen na de lagere school is in Zweden onbekend. In de openbare scholen behalen alle leerlingen in het 10e schooljaar het diploma. Pas daarna gaan ze door naar een middelbare school en dus naar de hogere school. Meer dan 90 % van alle Zweedse leerlingen maakt van deze mogelijkheid gebruik.

Naar een middelbare school gaan in Zweden betekent meestal een schooldag tot 16.00 uur, waardoor school een veel belangrijker deel van het leven is. In ruil daarvoor staat er bijna altijd een lunch klaar voor de leerlingen, die in de meeste gevallen door de school wordt betaald.

Cijfersysteem

Het cijfersysteem in Zweden verschilt sterk van het Nederlandse systeem. Op een Zweedse middelbare school zijn er slechts vier verschillende beoordelingssystemen: IG = gezakt, G = geslaagd, VG = geslaagd met onderscheiding en MVG = geslaagd met bijzondere onderscheiding.

Vakken die worden aangeboden op een middelbare school in Zweden

Naast de gebruikelijke verplichte vakken taal, wiskunde en wetenschappen hebben leerlingen op een middelbare school in Zweden de mogelijkheid een aantal keuzevakken te volgen, afhankelijk van wat er wordt aangeboden. Je kiest deze op basis van je persoonlijke voorkeuren en interesses. Er zijn bijvoorbeeld gitaar- of zangworkshops, theaterclubs of marketingseminars, fotografie- of schrijfcursussen.

Sommige scholen bieden zelfs Zweeds als vreemde taal aan. Als gaststudent aan een middelbare school in Zweden spreekt het vanzelf dat je aan dergelijke programma's moet deelnemen. Dit maakt het leren van de Zweedse taal veel gemakkelijker.

Voorkennis van de Zweedse taal is absoluut niet noodzakelijk, maar het is natuurlijk wel een voordeel om snel vertrouwd te raken met de Zweedse taal. Anders moet je op zijn minst een goede beheersing van het Engels hebben.

Vakkenpakket (selectie)

Talen: Zweeds, Engels, Frans, Duits
Wiskunde en wetenschap: Wiskunde, Biologie, Scheikunde, Natuurkunde
Humane en Sociale Wetenschappen: Geschiedenis, Politiek, Aardrijkskunde, Politiek, Sociale studies
Gezondheid: Sportwetenschappen
Technologie en Computerwetenschappen: Informatica
Beeldende Kunst: Kunst, Muziek

Accommodatie en verzorging

De Zweedse mentaliteit wordt beschouwd als vrij nuchter en terughoudend. Niettemin doen de zorgvuldig geselecteerde gastgezinnen er alles aan om de Nederlandse uitwisselingsstudenten zich thuis te laten voelen. Aangezien de Zweden zeer liberaal zijn, genieten de jongeren over het algemeen een betrekkelijk grote vrijheid - maar dit mag hen er niet van weerhouden hun huishoudelijke en vooral hun schoolplichten op de middelbare school in Zweden nauwgezet te vervullen.

Deelnemers aan het High School in Zweden programma hebben ook altijd een speciaal opgeleide contactpersoon tot hun beschikking.

De Zweedse taal

Je zou denken dat Zweeds altijd de officiële taal in Zweden is geweest. Het is echter pas sinds 1 juli 2009 dat bij wet is vastgesteld dat alle overheidsinstanties verplicht zijn de Zweedse taal te gebruiken en te ontwikkelen. Vooral in het grensgebied met Finland worden Zweeds en Fins echter naast elkaar gesproken en op de middelbare school in Zweden onderwezen.

Het Zweeds wordt door ongeveer 8,5 miljoen mensen als moedertaal gesproken en is, net als het Deens en het Noors, sterk beïnvloed door het Middelnederduits van het Hanzeverbond. Afhankelijk van het dialect dat wordt gesproken, kunnen Zweden, Noren en ook veel Denen betrekkelijk gemakkelijk met elkaar communiceren.

Studentenuitwisseling Zweden: kunst en cultuur hebben hoge status

Zweedse middelbare scholen zijn meestal scholen die de hele dag open zijn en de leerlingen een uitgebreid aanbod aan workshops en cursussen bieden, vooral op artistiek gebied zoals muziek, film, literatuur, theater of fotografie, zelfs nadat de lessen officieel zijn afgelopen. Het is niet voor niets dat vele Zweden hier reeds hebben uitgeblonken en naar verhouding vaak wereldwijde faam hebben verworven. Aan de andere kant vereist dit een hoge mate van discipline. Want ondanks de betrekkelijk ontspannen omgangsvormen wordt tijdens een studentenuitwisseling in Zweden veel belang gehecht aan aanwezigheid en concentratie.

De kans dat men in Zuid-Zweden naar een middelbare school gaat, is relatief groot, aangezien de meerderheid van de bevolking hier woont vanwege het mildere klimaat. Daarnaast biedt het land elanden, rendieren, beren, lynxen en wolven genoeg ruimte om zich te ontplooien, niet in de laatste plaats in een van de 29 nationale parken, die altijd een bezoek waard zijn als je naast de schoolervaring tijdens een studentenuitwisseling in Zweden ook fascinerende indrukken van de natuur wilt opdoen. Wie Zweden en zijn inwoners leert kennen via een schooluitwisseling, zal zeker een onvergetelijke ervaring in zijn leven hebben.

Sport en vrije tijd

Zweden is meerdere malen wereldkampioen en Olympisch kampioen geworden en is daarmee een van de beste ijshockeylanden ter wereld. IJshockey kan daarom misschien wel beschouwd worden als de nummer 1 nationale sport. Maar sport speelt sowieso een grote rol in het land van de drie kronen, wat ook kenmerkend is voor het aanbod op een middelbare school in Zweden. Het is niet voor niets dat de Zweden altijd zeer succesvol zijn in handbal, tennis, voetbal, langlaufen, alpineskiën en golf.

Dankzij de uitgestrekte en ongerepte natuurlandschappen worden de Zweden zowel in de zomer als in de winter altijd door de natuur aangetrokken. Veel gastgezinnen bezitten een stuga, d.w.z. een klein vakantiehuisje aan de oever van een meer, aan de rand van een nationaal park of aan de kust van de Oostzee. Dit is een geweldige plek om het weekend door te brengen, omringd door familie en vrienden.

Informatie in één oogopslag

Duur van het verblijf: 3 maanden, school semester of schooljaar
Uiterste aanmeldingsdatum: 14 weken voor vertrek
Land/Regio: Zweden / Landelijk
Leeftijd: 16-18 jaar in het kalenderjaar van aankomst ( als je in augustus reist).
  17-19 jaar in het kalenderjaar van aankomst ( als je in januari reist)

Inbegrepen in de prijs van het programma:

 • Vlucht van de gekozen luchthaven van vertrek naar de luchthaven van bestemming in Zweden en terug
 • Oriëntatie seminar op aanvraag
 • Verblijf en maaltijden bij gastgezin
 • Collegegeld op de middelbare school
 • Ondersteuning ter plaatse
 • Gedetailleerd informatiemateriaal

Niet inbegrepen in de programmaprijs:

 • Zakgeld
 • Excursies
 • Materiaalkosten in de klas
 • Schooluniform
 • Lunch op school
 • Kosten voor vervoer naar school

Oriëntatieseminarie middelbare school Zweden

Elke student die deelneemt aan een studentenuitwisselingsprogramma in Zweden kan, op verzoek, deelnemen aan een vierdaags oriëntatieseminar in Kopenhagen aan het begin van het programma, samen met jongeren uit vele andere landen. Je leert over culturele verschillen en krijgt belangrijke tips die het gemakkelijker zullen maken om je thuis te voelen. Na het oriëntatieseminar reizen de deelnemers door naar hun bestemming, waar zij worden verwelkomd door hun gastgezinnen en de unieke kans krijgen om Zweden en zijn gastvrijheid te leren kennen via een studentenuitwisseling.

Middelbare school Scandinavië: op naar Noord-Europa

Strikt geografisch gezien verwijst Scandinavië gewoon naar het Noord-Europese schiereiland waarop Noorwegen en Zweden liggen. Wegens de politieke, culturele en taalkundige gelijkenissen wordt Denemarken gewoonlijk ook opgenomen. Hetzelfde geldt voor Finland, omdat het lange tijd tot Zweden heeft behoord en Zweeds er de tweede officiële taal is. Als je alle landen met de zogenaamde kruisvlaggen meetelt, is IJsland ook een Scandinavisch land. Uiteindelijk zijn alle vlaggen echter min of meer afgeleid van de Deense vlag, die één van de oudste ter wereld is en in de 14e eeuw voor het eerst bij naam werd genoemd. Hoe dan ook, een studentenuitwisseling in Scandinavië stelt je in staat een Noord-Europees land te ontdekken met veelal ruige kusten, ongerepte natuur, lange winters en vele regionale eigenaardigheden. Maak van de gelegenheid gebruik om Scandinavië en zijn diverse cultuur te ontdekken met een studentenuitwisseling.

Schoolonderwijs met een voorbeeldig karakter

De term "Scandinavië" is afgeleid van de Latijnse naam Scadinauia voor Scania, het zuidelijkste deel van Zweden. De relatie van de Scandinavische landen tot de rest van Europa is in zoverre verdeeld dat Noorwegen nog steeds geen deel uitmaakt van de EU en Zweden en Finland pas in 1995 zijn toegetreden. Finland is overigens het enige Scandinavische land waar men tegenwoordig in euro's betaalt. Met uitzondering van het Fins zijn de Scandinavische talen van Germaanse oorsprong en dus nauwer verwant met het Duits dan met bijvoorbeeld het Italiaans of het Spaans. Hoewel voorkennis van de respectieve landstaal geen vereiste is voor een studentenuitwisseling in Scandinavië, is het duidelijk een voordeel. Anderzijds is de vaardigheid om in het Engels te communiceren veel beter dan in de zuidelijke delen van Europa. In het algemeen kunnen het onderwijs- en schoolsysteem in alle Scandinavische landen als doeltreffend en vooruitstrevend worden beschouwd. Al degenen die Scandinavië kiezen als bestemming voor hun studentenuitwisseling kunnen zich dus verheugen op een heleboel nieuwe indrukken en onvergetelijke ervaringen.

Klik hier voor de andere Scandinavische landen:

Veel gestelde vragen over de middelbare school in Scandinavië

De accommodatie is bij een gastgezin dat vooraf ter plaatse is gecontroleerd. De belangen van de student zullen zo goed mogelijk worden afgestemd op die van het gastgezin.
In Scandinavië is er geen algemene verplichting om schooluniformen te dragen.
Dat hangt van de school af. De lessen duren meestal van 8.15 of 9.00 uur tot 16.00 uur.
Er is een gebiedsvertegenwoordiger ter plaatse die zich ontfermt over de zorgen van de studenten en die in noodgevallen telefonisch bereikbaar is.
Een familiebezoek is alleen mogelijk aan het eind van het programma.
Skimateriaal kan ter plaatse worden gehuurd of meegebracht.
Studenten mogen niet werken tijdens hun verblijf op de middelbare school.
Het openbaar vervoer in Scandinavië is super georganiseerd en betrouwbaar. Het wordt aanbevolen om langere afstanden per trein af te leggen. In sommige gebieden is er soms minder openbaar vervoer.
Vanwege het verzekeringsaspect, is het niet toegestaan om het rijbewijs ter plaatse te maken. Het is ook niet toegestaan om een gemotoriseerd voertuig te besturen.
Er worden geen privé-scholen aangeboden binnen ons programma in de vier verschillende landen.
Aanbevolen wordt te worden ingeënt tegen vroege zomer meningoencephalitis (FSME) en de ziekte van Lyme. Ook de standaardvaccinaties (tetanus, mazelen, bof, rodehond, hepatitis A en B, difterie, kinkhoest, polio) moeten aanwezig zijn.
Scandinavië is een zeer veilig gebied, maar algemene veiligheidsmaatregelen worden aanbevolen, zoals het zorgen voor persoonlijke waardevolle voorwerpen en deze niet onbeheerd achter te laten.

Wij plannen jouw verblijf op de middelbare school!

Beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:30 uur, altijd vriendelijk en deskundig: wij helpen jou graag bij het plannen van jouw studentenuitwisseling.

Neem hier contact met ons op!

Terug naar
High School jaarprogramma