Jolmers ervaring in Valencia

5 weken
 Ik heb zo ontzettend veel leuke dingen geleerd. Verschillen in cultuur, gewoontes, gebruiken tussen mensen die je ontmoet. Ik heb ook geleerd dat nieuwe contacten maken in deze setting ontzettend makkelijk is. Het leukste wat ik geleerd heb, naast het 'leren kennen' van geweldige mensen, is natuurlijk Spaans. Mijn niveau is flink omhoog gegaan in de vijf weken die ik in Valencia was. Een aantal tips:
  • Vooral in het begin heb ik veel meegedaan aan de activiteiten. Dat is ontzettend leuk; het is makkelijk om via de activiteiten de studenten van de school te leren kennen. Bovendien wordt tijdens de activiteiten vaak Spaans gesproken tussen studenten onderling.
  • Wat betreft vervoer: ik had in Valencia genoeg aan een metrokaart. Je koopt eenmalig een oplaadbare kaart voor +- 2 euro, en die kan je dan telkens voor 7 euro opladen met 10 metro 'viajes'. Taxi's in Valencia zijn voor Nederlandse begrippen goedkoop. Zeker als je 'm met vier personen deelt. Met 2,50 pp kan je al klaar zijn.
  • Ga in Valencia zeker uit, als je daarvan houdt. De stad kent wat uitgaan betreft nauwelijks grenzen!
  • Doe mee aan de intercambio's. Intercambio betreft eigenlijk het uitwisselen van taalkennis. Je voert met 1 of 2 anderen een gesprek, en dan begin je met bijvoorbeeld 15 minuten Spaans. Daarna ga je 15 minuten in het Engels, waarbij je elkaar corrigeert, verbetert, en zodoende veel leert. Op een bepaalde locatie zitten iedere week mensen 'intercambio te doen'. Een keer wilde niemand mee naar de intercambio, dus besloot ik alleen te gaan. Ik kwam aan in de bar en vroeg aan een aantal mensen waar die intercambio was. Het was een groep van circa 5/6 mensen, waarvan 3 native Spanjaarden. Uiteindelijk ben ik daar blijven zitten. Super gezellig, en de hele tijd bijna alleen Spaans gepraat. Dat was echt een gave ervaring voor mij.
Ik kan bovendien zeggen dat je via jullie op een absolute toplocatie en in een topschool terecht komt. Iedereen op school is ontzettend aardig, alle leraren en leraressen en andere medewerkers zijn behulpzaam. Valencia is daarnaast een stad die alles biedt. Jullie bieden een gevarieerd programma, met wat mij betreft een perfecte balans tussen sociaal leven (activiteiten op de school) en Spaans leren in de klas. Spanje tot snel!