Reisgids Malta

Een reis naar Malta is als een reis naar het verleden die plotseling een prachtig heden wordt. Waarom is dat zo? Welnu, door zijn bewogen geschiedenis heeft de Maltese archipel verschillende charmante invloeden te bieden. Veel kleine dorpen of zelfs steden hebben hun oorspronkelijke charme behouden, die ook wordt omlijst door schilderachtige landschappen.

Profiteer van de prachtige stranden en adembenemende landschappen. U moet zeker de "Blue Grotto" bezoeken, die wereldberoemd is om zijn heldere turkooizen water. U kunt tot eind september naar Malta reizen en nog steeds van zomerse temperaturen genieten.

Als u ooit het gevoel hebt dat u al eens op Malta bent geweest, is er een eenvoudige verklaring voor dit verschijnsel: het prachtige eiland in de Middellandse Zee is de filmset van talloze films en series. Klassiekers als "De graaf van Monte Cristo" of de fantasieserie "Game of Thrones" werden hier verfilmd.

Drie monumenten van Malta zijn tot dusver opgenomen in de werelderfgoedlijst van de UNESCO, waaronder de oude stad Valletta. Valletta werd ook door de Europese Unie geselecteerd als Culturele Hoofdstad van Europa 2018.


Algemene informatie over Malta

Geografie

De Republiek Malta bestaat uit verschillende eilanden, waarvan Malta het grootste is met een lengte van 27 kilometer. De eilandstaat bestaat uit de drie bewoonde eilanden Malta, Gozo en Comino, alsmede de onbewoonde microeilanden Cominotto, Filfla, St. Paul's Islands en Fungus Rock. De hoofdstad van Malta, Valletta, ligt op het eiland Malta. Met een oppervlakte van 316 vierkante kilometer is Malta officieel een dwergstaat.

Tijdzone

Malta valt onder de Midden-Europese tijd (MET), en dat is wat wij gewend zijn.

Klimaat en reistijden

De gemiddelde jaartemperatuur in Malta ligt rond 18,7°C en is zeer gelijkmatig over het jaar verdeeld. De zomer kan echter zeer warm zijn - temperaturen van meer dan 30 graden Celsius zijn hier niet ongewoon. Deze tijd van het jaar is het meest geschikt voor zonaanbidders en watersporters. Lichte kleding en, uiteraard, zwemkleding moeten daarom in uw bagage worden meegenomen. Het koelt 's nachts zelden af, maar u moet wel een licht jack meenemen.
Door zijn ligging aan de Middellandse Zee kan het echter op elk moment van het jaar kort en hevig regenen. Vooral in het voor- en najaar kunnen er grote temperatuurschommelingen zijn: zolang de zon schijnt, is het relatief warm, maar zodra de schemering valt, kan de zeewind het erg fris maken. De zwemliefhebbers onder u kunnen echter meestal nog tot eind november genieten van zon en een warme Middellandse Zee.

Klimaat tabel (Valletta)

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximale temperatuur Maximale temperatuur 15° 15° 16° 18° 21° 26° 29° 30° 27° 24° 20° 16°
Minimale temperatuur Minimale temperatuur 10° 10° 11° 13° 15° 19° 22° 22° 22° 19° 15° 12°
Zonuren Zonuren 5h 6h 7h 9h 10h 11h 12h 11h 9h 8h 6h 5h
Wassertemperatur Watertemperatuur 15° 15° 15° 16° 19° 21° 24° 25° 24° 21° 19° 17°
RegendagenRegendagen 11 8 5 2 2 1 0 1 3 6 10 13

Reisvoorbereidingen voor Malta

Voorwaarden voor binnenkomst in Malta

Aangezien Malta lid is van de Europese Unie, hebben burgers van andere EU-landen geen visum nodig om het land binnen te komen. Burgers van alle andere landen die in Duitsland wonen, kunnen hun visum verkrijgen bij de Ambassade van Malta in Berlijn. Als u van plan bent om langer dan 90 dagen in Malta te verblijven tijdens een taalstudiereis naar Malta, moet u ook contact opnemen met de ambassade.

U kunt het beste uw paspoort of identiteitskaart meenemen als identiteitsbewijs. Zorg ervoor dat de identiteitskaart nog minstens zes maanden geldig is na uw terugkeer. Kinderen jonger dan 16 jaar hebben een kinder-ID met foto nodig of moeten in het paspoort van een van hun ouders staan. Reis- en veiligheidsadviezen voor Malta zijn te vinden op de desbetreffende pagina van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken. Malta is sinds 2007 lid van het Schengengebied, dus er zijn geen grenscontroles op Malta International Airport. Reizigers die dus een Schengenvisum hebben, hebben geen Maltees visum nodig om het land binnen te komen.

Munteenheid

In 2008 werd de Maltese lire vervangen door de euro. Zoals typisch is voor de euro, heeft de Maltese euro ook motieven die typisch zijn voor het land op de keerzijde. Op de koperkleurige cent-munten, bijvoorbeeld, is een altaar van de megalithische tempels afgebeeld. Op de gouden centmunten staat het wapen van Malta en op de 1- en 2-euromunten staat het kruis van Sint-Joris.

Gezondheidszorg

Er zijn geen speciale vaccinaties nodig om Malta binnen te komen. Als u zich moet laten behandelen door een arts of in een ziekenhuis, moet u een ziektekostenverzekering voor expats afsluiten bij uw ziektekostenverzekeraar of een Europese ziekteverzekeringskaart (EHIC) krijgen.

Het leidingwater in Malta is niet van drinkwaterkwaliteit. Aangezien er weinig grondwater op het eiland is, wordt het grootste deel ontzilt, en een ander deel is gechloreerd zeewater. U kunt het water echter zonder aarzelen gebruiken om te koken en uw tanden te poetsen.

Veel mensen zijn niet gewend aan de hoge temperaturen, wat kan leiden tot problemen met de bloedsomloop. De Maltese reisgids adviseert: Drink genoeg.
Bovendien is de zon vrij intens en is zonnecrème met een hoge beschermingsfactor een must. Als u gedurende lange tijd aan intense straling wordt blootgesteld, mag een hoofdbedekking niet ontbreken. Zie ook het medisch advies voor Malta op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bagage checklist

Om perfect voorbereid te zijn, hebben wij een bagagechecklist voor u samengesteld.


Samenleving en dagelijks leven in Malta

Religie

88,6 procent van de Maltese bevolking is rooms-katholiek, dus de overgrote meerderheid is christen. De christelijke invloed kan niet over het hoofd worden gezien op het eiland: Er zijn meer dan 365 kerken in de kleine republiek. De katholieke parochies behoren tot de bisdommen Malta en Gozo. De overige percentages bestaan hoofdzakelijk uit protestanten (met inbegrip van baptisten), orthodoxe christenen, joden en moslims.

Politiek

De president van de Republiek Malta sinds april 2014 is Marie-Louise Coleiro Preca, die behoort tot de sociaaldemocratische partij "Partit Laburista". Het Huis van Afgevaardigden van de Republiek bestaat uit ten minste 65 parlementsleden. De Maltese regering wordt verkozen voor een termijn van vijf jaar. In mei 2004 trad de eilandstaat toe tot de Europese Unie, waarvan het sindsdien de kleinste lidstaat is geworden.

Taal en communicatie

Het gebruik van talen weerspiegelt ook de boeiende geschiedenis van Malta. De eerste officiële taal van de eilandstaat is het Maltees. Het Maltees behoort tot de Semitische talen en is ontstaan uit het middeleeuws Arabisch. Hoewel de Maltese taal van Arabische oorsprong is, is zij in de loop der tijden ook beïnvloed door het Italiaans, Frans en Engels. Engels en Italiaans worden beschouwd als de tweede officiële talen. Het gebruik van het Italiaans neemt echter af. Tot 1934 werd het beschouwd als de taal van de rechtbanken in Malta en de voorkeurstaal voor onderwijs en schrijven. Engels wordt gesproken door bijna alle Maltezen als gevolg van de Britse kolonisatieperiode in de 19e/20e eeuw.

Openbaar vervoer

De gemakkelijkste en meest comfortabele manier om door Malta te reizen is met de bus. Er zijn verbindingen met alle delen van het eiland. De bussen zijn vrij oud, maar erg goedkoop. Er zijn bijvoorbeeld twee bushaltes in de buurt van de Sprachcaffe school in St. Julians. U vindt een informatiestand voor busverbindingen in het busstation voor de stadspoort in Valletta of in Saint Pauls Bay bij Terminus. Er varen regelmatig veerboten tussen Malta en het schiereiland Gozo. U kunt van het hoofdeiland Malta naar Gozo oversteken voor ongeveer vier euro. Er zijn verschillende soorten taxi's in Malta: de rode, de witte en de zwarte. De witte taxi's zullen je van de straat halen als je aan de kant van de weg gaat staan en de aandacht op je vestigt. De zwarte moet je van tevoren bestellen, terwijl de rode taxi's busjes voor acht personen zijn en meestal 's nachts rijden. Er varen regelmatig veerboten tussen Malta en het schiereiland Gozo. Voor ongeveer vier euro kunt u van het hoofdeiland Malta oversteken naar Gozo. Naast de twee grote veerboten bieden ook kapiteins van kleinere boten hun diensten aan.


Cultuur en geschiedenis van Malta

Geschiedenis

Er is nauwelijks een ander land dat zoveel verschillende culturen heeft zien komen en gaan als Malta. De eerste mensen bereikten het eiland rond 5200 v. Chr. en sindsdien hebben bijna alle mogendheden van de Middellandse Zee aanspraak gemaakt op het eiland, ontelbare machtsstrijden vonden er plaats, totdat Malta uiteindelijk de basis was van de geallieerden in de Tweede Wereldoorlog en dus het doelwit van aanvallen van Italië en Duitsland. De Maltese cultuur werd al zeer vroeg gevormd door de grote mediterrane rijken, zoals de Carthagers, de Romeinen, de Byzantijnen en de Arabieren, waartoe de archipel in de oudheid en de Middeleeuwen behoorde. Wat godsdienst, bijgeloof en gewoonten betreft, werden de inwoners sterk beïnvloed door het rooms-katholieke Zuid-Italië, en taalkundig meer door de Arabieren. In 1530 kreeg Malta zijn eerste onafhankelijke regering onder het bewind van de soevereine Orde van Malta. Vanaf 1814 werd Malta echter een Britse kolonie.

De tijd onder de Britten heeft een sterke stempel op het eiland gedrukt, zodat Engels vandaag de dag nog steeds de officiële taal is en u bijvoorbeeld ook de typisch Britse rode telefooncellen op Malta kunt vinden. De Maltese vlag werd ook beïnvloed door de Britten: tijdens de Tweede Wereldoorlog fungeerde Malta als een "onzinkbaar vliegdekschip" voor de Britten. Voor hun diensten en steun kende de Britse koning de Maltezen in 1942 het George Cross toe, dat ook vandaag nog op de Maltese staatsvlag staat afgebeeld. Malta werd uiteindelijk op 21 september 1964 onafhankelijk.

Feesten & Clubs

Hoewel de Maltese eilanden bekend staan om hun zonnige luchten, azuurblauwe wateren en dramatische geschiedenis, is er op Malta ook een geweldig nachtleven te vinden. Malta staat bekend om zijn nacht- en feestleven, en met een enorm aanbod aan nachtclubs, bars, restaurants en wijnbars ben je nooit ver van een leuke tijd verwijderd. Er is ook een levendige kunst- en muziekscene met veel festivals die in het zomerseizoen kunnen worden bezocht, maar ook in de rustigere wintermaanden.

Waar vind ik het beste nachtleven in Malta?

Hier volgt een overzicht van de belangrijkste uitgaansgebieden in deze gebieden:

  • Paceville (St. Julian's) - centrum van het nachtleven niet ver van de Language PLUS campus.
  • Buġibba, Qawra en St. Paul's Bay - een beetje rustiger, voornamelijk bars/pubs en een paar clubs
  • Valletta en Sliema - voornamelijk bars/pubs en wijnbars.
  • Mdina - In Medina kunt u niet alleen veel geschiedenis en cultuur opsnuiven, maar ook disco's en bars bezoeken.

Festivals

Karneval: (Februari) Carnaval in Malta is heel bijzonder. Het heeft een traditie van meer dan 450 jaar en is een van Malta's grootste festivals. De carnavalsweek vindt op het eiland traditioneel plaats in de laatste week van februari.

International Fireworks Festival: (April - Mei) Zoals de naam al doet vermoeden, is er hier veel vuurwerk. Er is onder andere een wedstrijd van lokale en internationale pyrotechnici die u niet mag missen.

Malta Jazz Festival: (Juli) Al meer dan 25 jaar ontmoeten wereldberoemde (jazz)artiesten elkaar hier voor een uniek decor, steeds in het derde weekend van juli. Een absolute must voor elke jazzliefhebber!

International Arts Festival: (juli - augustus) Festival van plaatselijke en nationale kunstenaars dat in de zomer wordt gehouden. Vanwege de zomerdatum vinden de meeste voorstellingen buiten plaats. Glitch Festival: (Augustus) Voor fans van elektronische muziek is het Glitch Festival een belangrijk evenement. Als house- en technoliefhebber mag je dit evenement, dat een van de grootste festivals op het eiland Malta is, niet missen. Het vindt plaats op de Gianpula-velden bij Mdina. Bekende artiesten zoals Maceo Plex, Ben Klock, Jon Hopkins, Dax J, Carl Craig en vele anderen treden er op. Het festival eindigt met een groot bootfeest.

Feestdagen

Aangezien de meerderheid van de bevolking katholiek is, worden op Malta de christelijke feestdagen gevierd (Nieuwjaar, Goede Vrijdag, Pasen, Pinksteren, Dag van de Arbeid, Kerstmis, enz. Er worden echter ook enkele afzonderlijke nationale feestdagen gevierd. Wij hebben deze hieronder voor u op een rijtje gezet:
Op 10 februari wordt op Malta de schipbreuk van Sint-Paulus (In-Nawfraġju ta' San Pawl) gevierd. Volgens de legende leed de apostel Paulus tijdens zijn reis naar Rome schipbreuk bij Malta en overwinterde hij op het eiland. Zo is het christendom naar Malta gekomen. Deze dag wordt vandaag de dag nog steeds gevierd in Malta.
De Dag van de Vrijheid (Jum il-Ħelsien) wordt gevierd op 31 maart.
Malta's nationale feestdag (Sette Giugno) wordt gevierd op 7 juni.
De Dag van de Overwinning (Il-Vittorja) wordt gevierd op 8 september.
De Maltese onafhankelijkheid van de Britten wordt gevierd op 21 september (L-Indipendenza).
De Dag van de Republiek (Jum ir-Repubblika) wordt gevierd op 13 december.

Eten

De Maltese keuken is door vele culturen beïnvloed en combineert vandaag de dag Italiaanse, Turkse en Noord-Afrikaanse invloeden in haar heerlijke gerechten. De traditionele ingrediënten van de Maltese keuken zijn voornamelijk vis, kappertjes en groenten. Heel vaak wordt ook "Ġbejna", een kaasje van geitenmelk, geserveerd. De goudmakreel ("lampuki") is de nationale vis van Malta en ook een delicatesse. Konijn is een specialiteit op het eiland en wordt bijna overal geserveerd.

Je moet zeker de Maltese nationale drank "Kinnie" proberen. De limonade heeft een licht bittere smaak, maar is nog steeds erg populair. Een bekend biermerk in Malta is Cisk, dat bier brouwt volgens het Engelse model.


Wetenswaardigheden over Malta

Veel voorkomende toeristische fouten

Zoals in elke grotere stad of dorp moet u altijd goed op uw tassen en bezittingen letten, vooral wanneer u Valletta en Silema bezoekt. Zakkenrollers zijn natuurlijk op elke plaats te vinden, hoe groot of klein ook, daarom is het aan te raden altijd op uw spullen te letten en geen rugzakken of handtassen te dragen die u niet in de gaten kunt houden.

U zult waarschijnlijk altijd uw zonnebrandcrème nodig hebben, vooral als u niet gewend bent om te worden blootgesteld aan hete temperaturen en sterke zon. Merk op dat de zon niet de enige bedreiging voor uw huid is wanneer u langere tijd buiten bent. Muggen komen ook veel voor in Malta, wat betekent dat u ook muggenspray mee zult willen nemen.

Tips en trucs

In Malta gaat het om de kwaliteit van het leven. Daarom is het nog steeds gebruikelijk om tussen de middag de winkels te sluiten zodat je een siësta kunt houden. Een kleine tip uit uw Maltese reisgids: In toeristische gebieden zijn veel winkels de hele dag open.

Ook goed om te weten: De Maltezen houden van feesten. De bevolking van het eiland is voor 98% katholiek, wat ook tot uiting komt in de festivals. Alle traditionele festivals zijn gewijd aan heiligen, die worden geëerd met optochten en muziek. De stemming is uitbundig, gezelligheid speelt een centrale rol: de Maltezen gaan ook graag met vrienden en familieleden uit naar restaurants of bars. Ze zijn erg open-minded, dus het is makkelijk om nieuwe contacten te leggen. Het hart van Malta klopt in Saint Julians. Hier ga je uit, geniet je van de avond en ontmoet je mensen van over de hele wereld. Niet ver van onze campus ligt de wijk Paceville. Hier staan de restaurants en bars dicht op elkaar. Of u nu een glas wijn wilt of een emmer caipirinha - er is voor elk wat wils.

Kort woordenboek

Nederlands Engels Maltees
Hallo! Hi! Xanna
Goede morgen! Good Morning! Bonġu
Goedenavond! Good evening Il-lejl it-tajjeb
Welkom! Welcome! Merħba
Hoe gaat het? How are you? Kif int?
Goed, dank je! Good, thank you Tajjeb, grazzi
En jij? How about you? U inti?
Dankjewel Thank you Grazzi
Je bent welkom.! You're welcome Ta' xejn
Goedenacht Good night Il-lejl it-tajjeb
Ik zie je later! See you later Narak iktar tard
Tot ziens. Bye! Ċaw
Ik ben de weg kwijt. I am lost Jiena mitluf
Kan ik je helpen? Can I help you? Nista ngħinek?
Kun je me helpen? Can you help me? Tista tgħini?
Waar is het toilet/apotheek? Where is the toilette/ the pharmacy? Fejn hi il-kamra tal-banju / l-ispiżerija ?
Spreek je (Engels)? Do you speak (English)? Taf titkellem (bl-Ingliż)?
Ik heet... My name is… Jien jisimni

Videos

Bezienswaardigheden in Malta

Wij hebben een video geselecteerd voor uw reisgids, zodat u een betere visuele indruk kunt krijgen van het prachtige eiland in de Middellandse Zee. Deze video bevat de perfecte samenvatting van de belangrijkste bezienswaardigheden die u niet wilt missen tijdens uw reis naar Malta!