High school verblijf in Frankrijk

In ons middelbare schoolprogramma in Frankrijk word je geplaatst in kleine tot middelgrote steden in het hele land, waar je de cultuur en mentaliteit van Frankrijk leert kennen! Franse gastgezinnen zijn vaak zeer geïnteresseerd in de Duitse cultuur en staan te popelen om er meer over te leren, zodat jouw vooruitgang vanzelf komt. De scholen in Frankrijk zijn meestal scholen die de hele dag open zijn, wat betekent dat je tijdens de lunch samen in de kantine volop de gelegenheid hebt om ideeën uit te wisselen met je klasgenoten en je Franse vaardigheden te verbeteren - vriendschappen worden vaak zelfs na de uitwisseling onderhouden.
Leeftijd

Voor 15- tot 18-jarige

Duur

3 maanden, school semester, school jaar

Opties

Geen keuze van plaats en school mogelijk

Regio's

Alle regio's mogelijk

C'est la vie - Het eerste wat je associeert met Frankrijk zijn baguettes, croissants en de Eiffeltoren. Maar het prachtige Frankrijk bestaat uit veel meer dan dat. Frankrijk staat bekend om zijn ontspannen levenshouding en zijn plezier in het leven. Ook landschappelijk gezien biedt één van de grootste landen van Europa voor elk wat wils: Zowel in het westen als in het noordwesten ligt Frankrijk aan de Atlantische Oceaan en in het noorden grenst het land aan het Kanaal. Grote delen van het land in het noorden en in het centrum worden gekenmerkt door glooiende heuvellandschappen, in het zuiden en oosten van het land zijn bergen te vinden - de Pyreneeën en de Franse Alpen. Frankrijk is ook de thuisbasis van de hoogste berg van Europa - de Mont Blanc, waarvan de omgeving eindeloze buitenactiviteiten biedt. In het zuiden betovert het land met prachtige zandstranden en badplaatsen aan de Côte d'Azur. Natuurlijk biedt de hoofdstad Parijs met zijn catacomben en de wereldberoemde Eiffeltoren, die met ongeveer 7 miljoen bezoekers per jaar één van de meest bezochte monumenten ter wereld is, genoeg programma voor bezoekers.

Highlight: Oriëntatie seminar

Dit 2-daagse oriëntatieseminar geeft jou de kans om de Franse hoofdstad en de Franse cultuur te leren kennen. Een perfecte start voor je middelbare schoolverblijf in Frankrijk. Je hoeft je geen zorgen te maken over accommodatie en vervoer, deze zijn inbegrepen in de programmaprijs en worden door ons geboekt.

Begin van de studentenuitwisseling

Het Franse schoolsysteem is verdeeld in twee semesters (schoolperiodes).

Als je besluit om 3maanden te blijven, kun je kiezen tussen :

 • Januari - April of van
 • Augustus tot November in Frankrijk.

Als je kiest voor een school semester, kun je kiezen uit:

 • Januari - Juni of van
 • Augustus - Januari in Frankrijk.

Als je besluit om één schooljaar te blijven, kun je je middelbare schoolverblijf organiseren van:

 • Augustus - Juni in Frankrijk.
Je vliegt naar Frankrijk een paar dagen voor de school begint zodat je niets mist. Dit betekent dat je jouw avontuur in januari of augustus begint.

Onze High School programma's in één oogopslag

Classic programma middelbare school

Ga voor een verrassing: Jij kiest het land van bestemming, en wij kiezen de school. Leer een nieuw dorp, stad of gemeenschap van binnnenuit kennen en ervaar de levensstijl van dichtbij! Dit programma is nog goedkoper ook!

Alle informatie vindt u hier:

In Frankrijk bieden wij ons Classic programma aan. Dit betekent dat je verrast kunt worden met de landelijke ranking in welke regio en op welke plek je tijdens je middelbare schoolverblijf kennis maakt met de manier van leven van de Fransen.

SemesterVanaf € 3.990
SchooljaarVanaf € 4.890

Het Franse schoolsysteem

Als je in Frankrijk naar een middelbare school gaat, begint het schooljaar begin september en duurt het tot eind juni. Er is tien jaar leerplicht; de lessen aan een middelbare school in Frankrijk zijn georganiseerd als een school van de hele dag en duren meestal tot 17.00 - 18.00 uur; huiswerk moet vaak daarna worden gemaakt. Net als ons Gymnasium is er een 4-jarige lagere middelbare school (Collège) en een 3-jarige middelbare school ( Lyceum). In het Collège is het loopbaantraject nog hetzelfde voor alle leerlingen; pas in het Lycée, rond de leeftijd van 15 jaar, beslissen de leerlingen of zij een beroepsopleiding of een academische opleiding willen volgen. Het diploma dat leerlingen op een middelbare school in Frankrijk behalen is het Baccalauréat, of kortweg "le bac". In Frankrijk kiezen de studenten geen hogere studies zoals wij, maar kiezen zij een bac, hetzij met de nadruk op literatuur, vreemde talen en filosofie, hetzij de economische bac met de nadruk op economie, talen en wiskunde.

Frankrijk is een centraal bestuurde staat, dus de examenopgaven hiervoor worden vanuit Parijs vastgesteld. Bovendien zijn er vrijwillige nationale examens, de zogenaamde Concours, tijdens de laatste twee schooljaren om bijzonder goed presterende leerlingen aan te moedigen.

Middelbare school in Frankrijk

Stages op een middelbare school in Frankrijk vinden plaats via onze al lang bestaande partnerorganisatie.

De gastgezinnen wonen voornamelijk in middelgrote steden. Onze partnerorganisatie werkt hier al vele jaren samen met gastgezinnen en scholen. Het cijfersysteem op een middelbare school in Frankrijk is heel anders dan bij ons. Er is een puntensysteem van 1- 20, waarbij 20 het beste cijfer is, hoewel dit zelden wordt toegekend. Zowel schriftelijk werk als mondelinge deelname worden beoordeeld.

Vakken die worden aangeboden op een middelbare school in Frankrijk

Aan het begin van het hoger middelbaar onderwijs (lycée) beslissen de Franse leerlingen of zij naar de beroepsgerichte of de academische tak van een middelbare school in Frankrijk willen gaan. De vakkencombinaties die op een middelbare school in Frankrijk kunnen worden gevolgd, zijn navenant gevarieerd. Uitwisselingsstudenten worden geplaatst in de academisch georiënteerde tak. De hier aangeboden vakken omvatten vreemde talen, literatuur, filosofie, economie, sociale wetenschappen, aardrijkskunde, geschiedenis en wiskunde, biologie, natuurkunde en scheikunde. Er zijn ook een aantal keuzevakken en computercursussen.

Sport en vrije tijd

Of het nu zee, bergen of fantastische steden zijn, de diversiteit in Frankrijk maakt op iedereen indruk. Of het nu gaat om uitstapjes naar de kust van Bretagne of surfen op de Atlantische Oceaan, het aanbod aan sport- en vrijetijdsactiviteiten in Frankrijk is enorm en biedt volop gelegenheid om op een ontspannen manier met leeftijdsgenoten in contact te komen. Aangezien elke middelbare school in Frankrijk een school is die de gehele dag open is, vinden veel vrijetijdsactiviteiten ook plaats in het kader van de school. Je hebt echter nog genoeg tijd om los van school je hobby's uit te oefenen. Wat je kunt doen hangt af van waar je je uitwisselingsjaar doorbrengt.

Oriëntatie seminar middelbare school Frankrijk

Voor iedereen die deelneemt aan een studentenuitwisseling in Frankrijk wordt aan het begin een 2-daags taal- en oriëntatieseminar gehouden tegen kostprijs. Samen met andere studenten leer je veel over de Franse cultuur, het Franse schoolsysteem, krijg je intensieve taaltraining en tips die het je veel gemakkelijker zullen maken om je te vestigen bij je gastgezin en op een middelbare school in Frankrijk.

Na het oriëntatieseminar reist je af naar de bestemming, waar je wordt verwelkomd door het gastgezin en de unieke kans krijgt om Frankrijk en zijn gastvrijheid te leren kennen.

Vakkenpakket (selectie)

Talen: Frans, Engels
Wiskunde en natuurwetenschappen: Wiskunde, biologie, scheikunde, natuurkunde
Gedragswetenschappen en sociale wetenschappen: Geschiedenis, sociologie, geografie, politiek, economie
Gezondheid: Sportwetenschappen, gezondheidswetenschappen
Technologie en computerwetenschappen: Informatica
Beeldende Kunst: Schilderkunst, muziek, kunstgeschiedenis

Accommodatie en verzorging

De Franse gezinnen die Nederlandse uitwisselingsstudenten in huis nemen, willen meer over de Nederlandse cultuur en het land te weten komen. Het gebeurt vaak dat hun eigen kinderen Nederlands leren op school, en zo kun je het aangename met het nuttige combineren. Maar het belang van de gast komt op de eerste plaats. Er bestaat niet zoiets als een typisch gastgezin tijdens een studentenuitwisseling in Frankrijk; maar de meeste gezinnen wonen niet in metropolen, maar in middelgrote steden, waar de traditionele gastvrijheid nog in ere wordt gehouden. Het is je tijdelijke thuis.

De begeleiders van onze Franse partnerorganisatie selecteren het gastgezin voor de studentenuitwisseling in Frankrijk. Zij bezoeken alle gezinnen en krijgen een beeld van hun motivatie en persoonlijke levensomstandigheden ter plaatse. Pas daarna beslist een familie over een bepaalde student. De gastgezinnen nemen veel tijd voor de beslissing, daarom is het niet te voorzien wanneer de plaatsing precies zal plaatsvinden, zelfs als de aanvraag vroegtijdig wordt gedaan, kan dit kort voor het vertrek zijn.

De kunst van het leven

Als je Frankrijk wilt ervaren tijdens een studentenuitwisseling, dan is PLUS Taalreizen de juiste plaats voor jou. Frankrijk is een land met een lange en roemrijke geschiedenis, daarom wordt het ook wel de "Grande Nation" genoemd. Toen Duitsland praktisch nog in de kinderschoenen stond, vochten de Fransen en de Britten hevige gevechten om de suprematie in Europa en de rest van de wereld. Als gevolg van de koloniale periode is Frans de officiële taal, niet alleen in Frankrijk zelf, maar ook op het Afrikaanse continent, in delen van het Caribisch gebied, Polynesië en Canada. Bovendien is Frankrijk vooral bekend om zijn culturele prestaties: Termen als existentialisme, impressionisme of film noir hebben wereldwijd hun stempel gedrukt op literatuur, schilderkunst en film. Maak van de gelegenheid gebruik om Frankrijk en een heel andere manier van leven te ontdekken met een studentenuitwisseling. Het zogenaamde "savoir vivre" gaat hand in hand met een grote portie sereniteit en een voorliefde voor zinnelijk genot.

Landschappelijke diversiteit en gastronomie

Om aan een studentenuitwisseling in Frankrijk te beginnen, is een basiskennis van de landstaal onontbeerlijk. De lessen aan de Franse scholen eindigen zelden voor het einde van de middag, maar omvatten ook verdere, vrij te kiezen cursussen van diverse aard. Elk bezoek aan een middelbare school in Frankrijk wordt voorafgegaan door een oriëntatiekamp in Parijs van enkele dagen, dat dient om de leerlingen voor te bereiden op het leven in Frankrijk en het schoolsysteem. Tegelijkertijd bezoeken de studenten de vele bezienswaardigheden van de Franse hoofdstad, zoals de Eiffeltoren, de Notre Dame of de Arc de Triomphe. Ook op landschappelijk gebied heeft Frankrijk ongelooflijk veel te bieden - van wereldberoemde wijnbouwgebieden tot indrukwekkende Alpentoppen en van mondaine badplaatsen tot fascinerende kusten aan de Atlantische Oceaan en de Middellandse Zee.

Natuurlijk zijn culinaire ervaringen ook een must tijdens een studentenuitwisseling in Frankrijk. Het hoeft geen sterrenrestaurant te zijn; ook kleine banketbakkerijen bieden talloze lekkernijen voor de kleine portemonnee.

De Franse taal

De Fransen hebben een andere verhouding ten aanzien van taal in vergelijking met de Nedelanders. De Académie Française ziet er nauwlettend op toe dat er geen taalfouten worden gemaakt. Dit wekt de indruk dat taal voor de Fransen een hogere status heeft. Een belangrijke reden voor een middelbaar schooljaar in Frankrijk is dan ook zeker de taal. De Fransen stellen het zeer op prijs als je moeite doet om in hun taal te spreken. Ze zijn meestal erg meegaand en attent, zodat u snel uw weg kunt vinden, zelfs als uw talenkennis niet zo goed is. Je moet minstens twee jaar Franse les hebben gehad voordat je naar een middelbare school in Frankrijk gaat.

Informatie in één oogopslag

Duur van het verblijf: 3 maanden, school semester of schooljaar
Uiterste sollicitatiedatum: 5 maanden voor vertrek
Land/Regio: Frankrijk / Landelijk

Inbegrepen in de prijs van het programma:

 • Vlucht van de gekozen luchthaven van vertrek naar de luchthaven van bestemming in Frankrijk en terug.
 • 2-daags oriëntatieseminar
 • Verblijf en maaltijden bij gastgezin
 • Collegegeld op de middelbare school
 • Ondersteuning ter plaatse
 • Gedetailleerd informatiemateriaal
 • Voorbereidend seminarie in Nederland

Niet inbegrepen in de prijs van het programma:

 • Zakgeld
 • Excursies
 • Kosten van lesmateriaal
 • Lunch op school

Veelgestelde vragen over de middelbare school in Frankrijk

De accommodatie is bij een gastgezin dat vooraf ter plaatse is gecontroleerd. De belangen van de student zullen zo goed mogelijk worden afgestemd op die van het gastgezin.
Op openbare scholen is het niet verplicht om schooluniformen te dragen.
In Frankrijk zijn er meestal scholen die de hele dag open zijn en die gewoonlijk om 17 uur afgelopen zijn.
Er is een gebiedsvertegenwoordiger ter plaatse die in geval van nood kan worden gecontacteerd en die toezicht zal houden op de studenten.
Er zijn rechtstreekse vluchten vanaf de luchthavens waaruit je kunt kiezen. Aansluitende vluchten zijn dus niet nodig.
Een familiebezoek is alleen mogelijk aan het eind van het programma.
De skiuitrusting kan worden meegenomen of ter plaatse worden gehuurd.
Studenten mogen niet werken tijdens hun verblijf op de middelbare school.
Het openbaar vervoer is goed beschikbaar.
Vanwege het verzekeringsaspect, is het niet toegestaan om het rijbewijs ter plaatse te maken. Het is ook niet toegestaan om een gemotoriseerd voertuig te besturen.
Er worden in Frankrijk geen privé middelbare scholen aangeboden binnen ons programma.
Er zijn geen verplichte vaccinaties. De in Europa gebruikelijke standaardvaccinaties (tetanus, mazelen, bof, rodehond, hepatitis A en B, difterie, kinkhoest, polio) worden aanbevolen.
Frankrijk is een veilig land. Het is raadzaam om op persoonlijke waardevolle spullen te letten.

Wij plannen jouw verblijf op de middelbare school!

Beschikbaar van maandag t/m vrijdag van 10:00 tot 17:30 uur, altijd vriendelijk en deskundig: wij helpen jou graag bij het plannen van jouw studentenuitwisseling.

Neem hier contact met ons op!

Terug naar
High School jaarprogramma