Reisgids China

China is een van de grootste en dichtstbevolkte landen ter wereld. Dat alleen al is reden genoeg om dit land van miljoenen te bezoeken. U zult ook gefascineerd zijn door de boeiende cultuur en geschiedenis van het land, evenals door de diversiteit van het landschap. Niet in veel landen is het contrast tussen metropolen met miljoenen inwoners en dorpen zo groot als in China.

In de hoofdstad Beijing wonen meer dan 17 miljoen mensen. Beijing, ook bekend als "Peking", betekent niets anders dan "Noordelijke Hoofdstad". Door de verschillende veroveringen en dynastiewisselingen was Peking in het verleden niet altijd de hoofdstad van de respectievelijke heerschappijen, wat de reden is voor de talrijke naamsveranderingen van de stad. In de loop van zijn geschiedenis is het onder andere bekend geweest onder de namen Ji, Yanjing, Youzhou, Zhongdu, Dadu en Beiping.

Laat u verrassen door de Chinese keuken. Heb je ooit gehoord van het duizend jaar oude ei, bijvoorbeeld? Een Chinese specialiteit!

Onze reisgids vertelt u alles wat u moet weten over de Volksrepubliek China. Dompel uzelf onder in een vreemde, maar opwindende en levendige cultuur.


Algemene informatie over China

Geografie

Met een bevolking van ongeveer 1,3 miljard mensen is China één van de dichtstbevolkte landen ter wereld. Het land, dat meer dan 9 miljoen km² beslaat, heeft 14 aangrenzende staten. Het begint in het zuiden en grenst aan Vietnam, Laos, Myanmar en Bhutan. Verder naar het westen liggen Nepal, India, Pakistan, Afghanistan, Tadzjikistan, Kyrgyzstan en Kazachstan. Buren in het noorden zijn Rusland en Mongolië. Noord-Korea grenst in het oosten aan China.

Tijdzone

De tijd in China loopt 7 uur voor op de Centraal-Europese Tijdzone (CET). Op dit moment is er geen zomertijd.

Klimaat en reistijden

Door zijn omvang heeft China verschillende klimaatzones. Het westen en noorden hebben een landklimaat met overwegend zeer koude winters en hete zomermaanden. Het klimaat in het zuiden is meer subtropisch tot tropisch. De winters zijn warm en droog, terwijl er in de zomer veel neerslag valt en er langs de kusten cyclonen kunnen voorkomen. Tibet heeft een hooggebergteklimaat. Geen goede tijden om naar het zuiden en zuidoosten van China te reizen zijn de maanden juni tot oktober, omdat de regio's daar regelmatig getroffen worden door tyfoons en gevaarlijke aardverschuivingen kunnen veroorzaken.

Klimaat tabel (Peking)

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximaltemperatur Maximale temperatuur 2,5° 12° 21° 27° 30° 31° 30° 26° 20°
Minimaltemperatur Minimale temperatuur -10° -7° 14° 17° 21° 20° 15° -8°
Sonnenstunden Zonuren 7h 7h 8h 8h 9h 9h 7h 7h 8h 8h 7h 6h
RegentageRegendagen 1 1 2 3 4 6 9 9 4 3 2 1

Reisvoorbereidingen voor China

Voorwaarden voor binnenkomst in China

Een toeristenvisum is vereist om de Volksrepubliek China binnen te komen. Zorg ervoor dat u het visum tijdig aanvraagt bij uw plaatselijke ambassade of consulaat. Bovendien moet uw paspoort aan het begin van uw reis nog minstens 6 maanden geldig zijn. Een uitzondering op de visumplicht vormen de regio's Hongkong en Macao. Hoewel beide deel uitmaken van de Volksrepubliek China, zijn het tegelijkertijd zogenaamde "speciale administratieve regio's" en kunnen zij dus onafhankelijk van de rest van de Volksrepubliek China besluiten nemen. Dit geldt overigens ook voor Taiwan. Aangezien de wetten in China echter snel kunnen veranderen, is het raadzaam deze informatie vóór uw reis te bekijken. China is niet helemaal vrij toegankelijk: buitenlanders mogen de Tibetaanse Autonome Regio alleen binnen met speciale toestemming.

Munteenheid

De Chinese nationale munteenheid is de Renminbi (RMB), ook wel Yuán (元) genoemd. Eén yuán is verdeeld in 10 jiao of 100 fen. U kunt een valutaomzetter gebruiken om snel de huidige wisselkoers tussen de euro en de yuán te weten te komen. U hoeft geen geld te wisselen in Nederland vóór uw reis. U kunt dit doen op de luchthaven, wanneer u in Beijing aankomt of zelfs in alle grote hotels - de wisselkoers is bijna overal gelijk, maar sommige hotels rekenen een commissie.

Gezondheidszorg

Voor een reis naar China zijn eigenlijk geen speciale inentingen nodig. Bij binnenkomst in het land moet u echter op een formulier verklaren dat u geen besmettelijke ziekte hebt. Als u eerder hebt gereisd en in een gebied met gele koorts bent geweest, kan het zijn dat u een bewijs van een vaccinatie tegen gele koorts moet overleggen. Het is raadzaam de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken te raadplegen voor meer informatie. Als u wilt doorreizen naar Zuid-China, is het raadzaam om in de zomer malariaprofylaxe te nemen. In ieder geval moet u uw tetanusvaccinatie laten controleren en eventueel opfrissen.

Uw EHBO-doos moet bevatten: Geneesmiddelen tegen verkoudheid, maag- en darminfecties, pijnstillers, desinfecterende zalf, pleisters, verband en zonnebrandcrème. Raadpleeg uw huisarts.

Bagage checklist

Om perfect voorbereid te zijn, hebben wij een bagagechecklist voor u samengesteld.


Samenleving en dagelijks leven in China

Religie

De Volksrepubliek China is een seculiere staat, wat betekent dat godsdienst door de staat als een privé-aangelegenheid wordt beschouwd.
Er is dus geen religieuze meerderheid en veel atheïsten. Veel voorkomende religies zijn het boeddhisme, het taoïsme, de islam en het christendom. Een groot deel van de bevolking is tevens aanhanger van het Chinese volksgeloof (Schenisme) en het Taoïsme.

Politiek

Sinds 1 oktober 1949 is China een Volksrepubliek en dus een communistische en soevereine staat in Oost-Azië. De huidige president is Xi Jinping.

Taal en communicatie

De algemene officiële taal is het Mandarijn. Daarnaast zijn de volgende regionale talen officieel erkend als andere officiële talen: Kantonees in Hongkong en Macau, Engels in Hongkong, Mongools in Binnen-Mongolië, Koreaans in Yanbian en Tibetaans in Tibet.

Openbaar vervoer

Veel steden breiden hun metronetwerk steeds verder uit; er zijn momenteel ongeveer 18 metrolijnen in Beijing. De kosten van een ritje zijn 3-10 yuan, afhankelijk van de afgelegde afstand. Een ander alternatief als u in de stad bent, is het nemen van een taxi. Deze zijn goedkoop en ze zijn wijdverspreid. Als algemene regel geldt dat de rit ongeveer €1,5-€2 kost voor de eerste 3 km, daarna ongeveer €0,3 per km. Een alternatief voor de cross nationale routes is de bus, ze zijn meestal het goedkoopste vervoermiddel, maar zijn vaak overvol. Het busnetwerk is echter goed ontwikkeld.


Cultuur en geschiedenis in China

Geschiedenis

De geschiedenis van de hoofdstad Beijing gaat terug tot de eerste gedocumenteerde vermelding meer dan 3000 jaar geleden en werd lange tijd beschouwd als een belangrijke supraregionale handelsstad en militaire basis. Door deze rol was de stad echter ook vaak het doelwit van aanvallen en bezettingen door naburige volkeren.

Eén van de beroemdste veroveringen vond plaats in 1215 onder Genghis Khan, wiens troepen de stad plunderden en in brand staken. Onder Mongoolse heerschappij werd Peking opnieuw de nieuwe hoofdstad en nam een dominante positie in de 13e eeuw in toen de eerste Europeanen via de beroemde Zijderoute in Peking aankwamen, waaronder Marco Polo.

De hoofdstad beleefde haar grootste bloeitijd van de 14e tot de 20e eeuw onder de keizers van de Ming- en Qing-dynastieën. Na verschillende buitenlandse bezettingen deed de laatste keizer van de Qing-dynastie in 1912 afstand van de troon en werd de Republiek China gesticht met Nanjing als hoofdstad. In 1949 werd onder Mao Zedong de communistische Volksrepubliek China gesticht en werd Beijing opnieuw tot hoofdstad uitgeroepen. In de daaropvolgende jaren werden duizenden tempels verwoest of omgebouwd tot fabrieken en dergelijke.

In 1989 demonstreerden bijna een miljoen mensen op het Tian'anmen-plein in het centrum van de stad om de aandacht te vestigen op het gebrek aan hervormingen en burgerrechten. Op 4 juni 1989 kwamen duizenden burgers om toen het leger de vreedzaam demonstrerende democratische beweging op bloedige wijze neersloeg. Sindsdien heeft China regelmatig deelgenomen aan mensenrechtenconferenties.

Festivals

  • Longqing Gorge Ice and Snow Festival: ( januari-februari) Dit festival is zeker een bezoek waard tijdens uw bezoek aan Peking! IJslantaarns, reusachtige ijs- en sneeuwsculpturen en entertainmentzones wachten op u. Het festival is open van 9.00 tot 22.00 uur, maar het is vooral de moeite waard om na zonsondergang te gaan, want 's avonds is alles prachtig verlicht.
  • The Grand View Garden Fair: ( februari) Tijdens het Lentefeest wordt ook de tuin Daguanyuan gevierd. De tuin is gemodelleerd naar een van de beroemdste Chinese romans, A Dream of Red Mansions. Tijdens het festival zijn er voorstellingen en raadspelletjes gebaseerd op de roman en kunnen bezoekers traditionele kledingstukken passen.
  • Laternenfest: ( februari) Tijdens het Lantaarnfeest, dat ook een lentefeest is, worden talrijke lantaarns in de lucht gelaten. Het is een adembenemend spektakel. Een belangrijk onderdeel van het festival is het raadspel: Veel voorstellingen op de lantaarns bevatten raadsels die de bezoekers kunnen oplossen.
  • Yuyuantan Cherry Blossom Fair: ( maart-mei) U kunt de kersenbloesems niet alleen in Japan zien, maar ook in Beijing. Sinds 1989 wordt in het Yuyuantan Park het jaarlijkse kersenbloesemfestival gehouden. Tijdens dit evenement kunt u meer dan 20 soorten kersenbomen in volle bloei zien. Zeker een bezoekje waard, vooral om mooie foto's te maken!
  • Drachenbootfest: ( juni) Misschien wel één van de grootste en kleurrijkste festivals in China. Op deze dag worden bij de ingang van veel huizen bloemen opgehangen om de familie een goede gezondheid te brengen. De drakenbootregatta trekt veel bezoekers van over de hele wereld. Traditioneel worden zoete rijstballetjes, zongzi genaamd, gegeten.
  • Fest der hungrigen Geister: In augustus vindt het festival van de hongerige geesten plaats, dat in heel China wordt gevierd. Op deze dag gaat de poort naar de onderwereld op unieke wijze open en om de rusteloze geesten die plotseling naar de aarde komen gunstig te stemmen, leggen de mensen voedsel op hun stoep. Een perfecte gelegenheid om de levende cultuur te ervaren.
  • Mondfest: ( september) In de nacht van de volle maan tussen september en oktober wordt het traditionele Mid-Autumn of Maanfestival gevierd, dat een van de op een na belangrijkste festivals in China is. Het is een vreugdevol oogst- en familiefeest waarin lantaarns en maankoeken een centrale rol spelen. Het is ook een dag waarop mensen vaak trouwen of waarop singles een partner hopen te vinden.
  • 798 Art Zone Festival: ​​​​​​​( september) Dit kunstfestival vindt plaats in het Dshanzi Kunstdistrict, ook wel 798 Art Zone genoemd. Hedendaagse kunst wordt tentoongesteld in deze militaire fabriek in het Chaoyang District. Dankzij het festival is de 798 Art Zone uitgegroeid tot een cultureel en creatief district van wereldfaam. Met zijn grensoverschrijdende, diverse oriëntatie is het een magneet geworden voor kunstenaars en bezoekers.

Feestdagen

Het is moeilijk om een specifieke datum te geven voor wanneer de Chinese feestdagen plaatsvinden, aangezien de data niet elk jaar hetzelfde zijn. Het Maanfestival bijvoorbeeld, waarbij de heerlijke maancake wordt gegeten, vindt altijd plaats op de 15e dag van de 8e maanmaand. Het festival vindt zijn oorsprong in Taiwan, maar wordt sinds 2008 ook op het Chinese vasteland officieel als feestdag erkend. Ook het Lantaarnfestival heeft geen vaste datum, maar het vindt altijd plaats tijdens de eerste vollemaannacht in het nieuwe maanjaar. Op de 5e dag van de 5e maanmaand vindt het Drakenbootfestival plaats met de beroemde Drakenbootregatta. Dan zijn er nog andere feestdagen die altijd op dezelfde dag vallen, zoals de nationale feestdag op 1 oktober. Op deze datum in 1949 riep Mao Tse-tung op het Plein van de Hemelse Vrede de oprichting van de Volksrepubliek China uit. De dag van de arbeid (Dag van de arbeid) wordt in China ook op 1 mei gevierd. Een van de belangrijkste vieringen is echter het Chinese Nieuwjaar, dat 6 dagen lang wordt gevierd, tussen 21 januari en 20 februari.

Eten

Er wordt gezegd dat Beijing de grootste culinaire diversiteit van China biedt. U vindt er specialiteiten uit bijna alle streken van het land; plus delicatessen uit vrijwel alle Aziatische landen en nog veel meer uit de hele wereld. Ondertussen zijn cafés of restaurants met westerse keuken ook gemakkelijk te vinden. Restaurants en snackbars in China zijn meestal de hele dag open - sommige zelfs de klok rond - en vrije dagen zijn er nauwelijks.

De beroemde Pekingeend, geserveerd met zwarte bonensaus in een knoedel, en de Mongoolse vuurpot, die bestaat uit schapenvlees, garnalen, groenten, noedels en een zeer pikante bouillon, zijn zeker aan te bevelen.

In China is thee de meest gebruikte drank. Maar u kunt ook gewone frisdranken krijgen, zoals cola, limonade, mineraalwater en ook bier. Kraanwater is geen drinkwater, gekookt water is op verzoek verkrijgbaar in het hotel. China staat bekend om zijn culinaire diversiteit en dat is ook te merken als het om drankjes gaat; laat u inspireren door de verschillende exotische sappen die worden aangeboden!


Wetenswaardigheden over China

Veel voorkomende toeristische fouten

Onthoud dat buitenlandse of internationale rijbewijzen in China niet worden erkend. In de regel wordt toeristen afgeraden zich te begeven in de onbekende verkeersregels van China. Als u het toch wilt proberen, moet u weten dat in de Volksrepubliek China de alcohollimiet van 0 procent geldt, en dat rijden onder invloed zeer zwaar bestraft wordt. Als u geen Chinees spreekt en een taxi wilt nemen, zorg er dan voor dat u uw bestemming van tevoren opschrijft of noem gewoon een bekendere plaats in de buurt van de bestemming, want veel taxichauffeurs spreken geen Engels.

Tips en trucs

Het opnemen van geld bij geldautomaten is vaak zeer beperkt met buitenlandse debetkaarten. Daarom moet u, als u naar China reist, altijd een creditcard en/of contant geld meenemen. Het is niet gebruikelijk om fooi te geven in Chinese restaurants, maar het is wel gebruikelijk in het hotel, voor de roomservice of de piccolo. Het voltage in China is 220 volt. Omdat de stopcontacten niet gestandaardiseerd zijn, is het aan te raden een meervoudige adapter mee te nemen.

Kort woordenboek

Nederlands Chinees in Chinese tekens Chinees
Hi! Hài
Goedenmorgen! 早上好 zǎoshang hǎo
Welkom! 欢迎 huānyíng
Hoe gaat het met je? 你好吗 nǐ hǎo ma?
Goed, dank je! 我很好,谢谢 wǒ hěn hǎo,xièxie
En jij? 你呢? nǐ ne?
Goed/het gaat wel 我很好/ 还好 wǒ hěn hǎo/ háihǎo
Hartelijk dank! 谢谢 xièxie
Je bent welkom 不客气 bù kèqi
Welterusten 晚安 wǎnān
Ik zie je later 下次见 xiàcìjiàn
Doei! 再见 zàijiàn
Ik ben de weg kwijt. 我迷路了 wǒ mílù le
Kan ik je helpen? 我能帮你忙吗? wǒ néng bāng nǐ máng ma?
Kan je me helpen? 你能帮我忙吗? nǐ néng bāng wǒ máng ma?
Waar is het toilet/apotheek? 请问,厕所/ 药房在哪里? qǐngwèn,cèsuǒ / yàofáng zài nǎlǐ?
Spreek je (Engels/Chinees)? 你会说(英语/阿拉伯语)吗? nǐ huì shuō (yīngyǔ / ālābóyǔ)ma?
Ik heet... 我的名字是..... wǒ de míngzi shì...