Reisgids Duitsland

Er wonen ongeveer 83 miljoen mensen in Duitsland, waarvan meer dan drie miljoen in de hoofdstad Berlijn. Als één van de dichtstbevolkte landen van Europa, biedt Duitsland een verscheidenheid aan cultuur voor alle bezoekers.

Duitsland bijvoorbeeld biedt een gevarieerde architectuur. Veel gebouwen uit de Romeinse oudheid zijn bewaard gebleven, zoals het Romeinse theater in Mainz of de Porta Nigra in Trier. De Dom van Mainz, bijvoorbeeld, is uit de Romaanse bouwperiode. Andere gebouwen in de gotische bouwstijl zijn te zien in veel grotere steden. De beroemdste is de Dom van Keulen. In renaissancestijl zijn de paleisgebouwen in Dresden, Berlijn en Torgau. In de barokstijl zijn gebouwen te zien zoals paleis Charlottenburg in Berlijn. Het zeer beroemde kasteel Neuschwanstein en de Dom van Berlijn zijn gebouwd in de historistische stijl.

In bijna geen enkel ander land zijn er zoveel stadsfeesten als in Duitsland. Of het nu gaat om het plaatselijke aardbeienfestival, het Museumsuferfest in Frankfurt of het Oktoberfest in München, in elk jaargetijde valt er wel iets te vieren. Dompel u onder in de kleurrijke drukte en vier mee! Voor eten en drinken wordt gezorgd.

Naast de hoofdstad zijn de grootste Duitse steden: Berlijn, Hamburg, München, Keulen, Frankfurt am Main, Stuttgart en Düsseldorf.

Onze PLUS Taalreizen reisgids vertelt u alles wat u moet weten over reizen naar Duitsland.


Algemene informatie over Duitsland

Geografie

Duitsland heeft een totale oppervlakte van 357.000 km2. Het bestaat uit 16 federale staten. Geografisch gezien bestaat het uit de wateren en eilanden van de Noordzee en de Oostzee, de Noordduitse laagvlakte, de bergen van de middelgebergtedrempel, de Zuidwest-Duitse gelaagde vlakte, de uitlopers van de Alpen en de Alpen. De kenmerken van het land werden bepaald door de gletsjers van de laatste koude periode, vooral de kenmerken van vele meren, rivieren en de bodem.

Tijdzone

Duitsland behoort tot de Midden-Europese tijdzone (MET). Er is dus geen tijdsverschil met de meeste andere Europese landen. Uitzonderingen zijn Groot-Brittannië en Portugal, die één uur achterlopen.

Klimaat en reistijden

Duitsland heeft een grote verscheidenheid aan landschappen. Van stranden aan de Noordzee en de Oostzee tot middelgebergtes en de bergketens van de Alpen in het zuiden van het land, er is veel variatie. Het land ligt volledig in de gematigde klimaatzone. Niettemin kunnen de temperaturen sterk variëren naar gelang van de regio.

  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximaltemperatur Maximale temperatuur 13° 19° 22° 23° 23° 20° 13°
Minimaltemperatur Minimale temperatuur -4° -3° 11° 12° 12° -1°
Sonnenstunden Zonuren 2h 2h 4h 5h 7h 7h 7h 7h 5h 4h 2h 1h
RegentageRegendagen 10 9 9 9 9 9 9 9 8 9 10 11
  Jan Feb Mar Apr Mei Jun Jul Aug Sep Okt Nov Dec
Maximaltemperatur Maximale temperatuur 4 4 8 14 17 21 23 24 17 14 10 6
Minimaltemperatur Minimale temperatuur -6 -8 -2 4 8 11 13 13 10 3 1 -6
Sonnenstunden Zonuren 4 1 1 7 5 3 4 7 6 3 5 2
RegentageRegendagen 12 4 9 8 23 28 23 20 10 12 10 17

Reisvoorbereidingen voor Duitsland

Voorwaarden voor binnenkomst in Duitsland

Burgers van EU-landen hebben geen visum nodig om Duitsland binnen te komen. Burgers van niet-EU-landen hebben over het algemeen een visum nodig voor een verblijf in Duitsland.

Sommige landen hebben geen visum nodig voor een verblijf van niet meer dan drie maanden per half jaar voor uitsluitend toeristische doeleinden. De lijst van landen waarvoor de EU vrijstelling van de visumplicht heeft verleend, is te vinden op de website van het Bondsministerie van Buitenlandse Zaken.

Voor nadere informatie en visumvereisten kunt u contact opnemen met de Duitse ambassade of het Duitse consulaat-generaal. Wij raden u aan vroeg een aanvraag in te dienen, omdat de verwerkingstijd langer kan zijn, vooral tijdens drukke reisperiodes.

Munteenheid

Sinds 2001 is de euro de geldige munteenheid in Duitsland en vervangt hij de Duitse mark (DM). Op de rode cent-munten (1, 2 en 5 cent) is de tak van een Duitse eik afgebeeld. Dit motief is vergelijkbaar met het motief van de vroegere Duitse Pfennig.
Op de munten van 10, 20 en 50 cent is de Brandenburger Tor afgebeeld als een symbool van verdeeldheid enerzijds en eenheid anderzijds.
Op de munten van 1 en 2 euro staat dan weer de Duitse federale adelaar als symbool van de Duitse soevereiniteit.

Gezondheidszorg

In heel Duitsland bestaat van april tot oktober het risico van overdracht van de ziekte van Lyme door teken, vooral in grassen, struiken en kreupelhout. Huidbedekkende kleding biedt bescherming. Vroege zomermeningo-encefalitis (FSME) wordt ook overgebracht door teken. De belangrijkste getroffen gebieden zijn Beieren, Baden-Württemberg, Hessen, Rijnland-Palts en Thüringen. Een vaccinatie tegen TBE wordt aanbevolen voor veel vrijetijdsactiviteiten met mogelijke blootstelling aan teken in de respectieve regio's. In geval van tekenbesmetting en onzekerheid moet in het algemeen een arts worden geraadpleegd.

Hondsdolheid kan in het hele land voorkomen. Honden, katten en bosdieren zijn de belangrijkste dragers. Als u gebeten wordt, moet u zo snel mogelijk medische hulp zoeken.

Duitsland heeft een zeer goed gezondheidssysteem en biedt voldoende medische faciliteiten en goed opgeleide specialisten.

De kosten in geval van ziekte worden gewoonlijk gedekt door de wettelijke ziektekostenverzekering. U dient formulier E111 of E128 mee te nemen naar Duitsland. Deze formulieren kunnen rechtstreeks bij uw ziekenfonds worden verkregen. Vraag in ieder geval aan uw ziektekostenverzekeraar of en welke kosten in geval van nood worden gedekt. In geval van twijfel is het raadzaam een internationale ziektekostenverzekering af te sluiten die u in staat stelt kosteloos gebruik te maken van uitgebreidere diensten, zoals eventueel retourtransport.

Zie ook het medisch advies voor Duitsland op de website van het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken.

Bagage checklist

Om perfect voorbereid te zijn, hebben wij een bagagechecklist voor u samengesteld.


Samenleving en dagelijks leven in Duitsland

Religie

De meerderheid van de inwoners behoort tot het christendom. Het grootste deel van de bevolking in het zuiden en westen belijdt het katholicisme. In het noorden en midden van het land komt het evangelie meer voor. Een derde van de burgers in Duitsland is niet-confessioneel.

Politiek

Duitsland is een parlementaire Bondsrepubliek. Het staatshoofd is de federale president Frank-Walter Steinmeier. Het hoofd van de regering is bondskanselier Angela Merkel.

Taal en communicatie

De officiële taal is Duits, hoewel in veel afzonderlijke regio's van Duitsland nog dialecten worden gesproken. Sommige regionale en minderheidstalen kunnen als officiële talen worden gebruikt. Nederduits wordt erkend als regionale taal, terwijl Deens, Fries, Sorbisch en Romani van de Roma als minderheidstalen worden aanvaard.

Openbaar vervoer

Alle grote steden zijn met elkaar verbonden via het spoorwegnet. U kunt van de ene stad naar de andere met de sneltrein ICE of met de iets langzamere maar goedkopere regionale treinen. U kunt alle tickets kopen aan het loket of online via de website van Deutsche Bahn. Sinds 2012 zijn langeafstandsbussen toegestaan in Duitsland, wat betekent dat u ook langere afstanden binnen Duitsland met de bus kunt afleggen. Binnen de steden brengen trams, bussen of metro's u ook snel op uw bestemming. Hoe groter de stad, hoe meer vervoersmogelijkheden je hebt. Apps als Uber zijn in Duitsland zelfs verboden omdat de app in strijd is met de wet op het personenvervoer. Daarin staat dat bestuurders onder meer moeten bewijzen dat zij de straten van hun stad goed kennen. Berlijn is een uitzondering; hier kunt u de Uber app gebruiken. Opgelet: De voorschriften in de afzonderlijke steden kunnen verschillen. Terwijl je in sommige steden abonnementen hebt die maximaal twee uur geldig zijn na aankoop (bijv. Frankfurt), zijn er andere steden waar je je kaartje eerst moet valideren bij de kaartjesautomaat in de trein (bijv. Düsseldorf). Zoek van tevoren uit wat de regels zijn in uw stad.


Cultuur en geschiedenis van Duitsland

Geschiedenis

De eerste sporen werden zo'n 130.000 jaar geleden achtergelaten door de Neanderthalers, tot de Homo sapiens later uit Afrika migreerde. Andere schriftelijke bronnen suggereren dat Duitsland rond 1000 voor Christus bevolkt werd door Germaanse en Keltische volkeren. Van ongeveer 50 voor Christus tot de 5e eeuw behoorden delen van Duitsland tot het Romeinse Rijk. Uiteindelijk werd de Frankische koning Karel de Grote in 800 na Christus tot keizer van het Romeinse Rijk gekroond.

Met de heerschappij van de Habsburgers in de 13e eeuw bestond Duitsland slechts uit afzonderlijke kleine landen. In de 16e eeuw volgde de splitsing van het geloof. Maarten Luther publiceerde zijn 95 stellingen in Wittenberg. De Dertigjarige Oorlog (1618-1648) eindigde met de gelijkstelling van de katholieke, lutherse en gereformeerde belijdenissen.

Frederik de Grote regeerde van 1740-1786 en Pruisen groeide uit tot een belangrijke Europese macht. In 1871 werd de Pruisische koning Wilhelm I tot keizer gekroond. Met de verdrijving van Oostenrijk ontstond een verenigde Duitse natie. Wilhelm II leidde het Duitse Rijk in de Eerste Wereldoorlog (1914-1918). Een jaar na het einde van de oorlog werd het Vredesverdrag van Versailles gesloten. Kaiser Wilhelm II trad af en de Weimar Republiek werd gesticht.

In 1933 begint het nationaal-socialisme met de opkomst van Adolf Hitler als rijkskanselier. Hitler begon de Tweede Wereldoorlog in 1939 met de aanval op Polen. Daarnaast zijn miljoenen mensen het slachtoffer geworden van de Holocaust. In 1945 eindigde de oorlog met de bezetting van Duitsland door de geallieerden. Vervolgens werd in 1949 de Bondsrepubliek Duitsland opgericht. De bouw van de Berlijnse Muur in 1961 markeerde het begin van de Koude Oorlog en verdeelde Duitsland in West- en Oost-Duitsland. Ook de hoofdstad Berlijn is door een muur gescheiden. In 1989 leidden opstanden in de DDR tot de val van de Muur. Een jaar later is Duitsland herenigd.

Feestdagen

De meest populaire feestdagen in Duitsland zijn de volgende:

Nieuwjaarsdag wordt gevierd op 1 januari, net als in andere werelddelen.
De vrijdag voor Paaszondag is het Goede Vrijdag, de dag waarop de kruisiging van Jezus Christus wordt herdacht
De daaropvolgende zondag en maandag is het Paaszondag en Paasmaandag, de dag waarop de wederopstanding van Jezus Christus wordt gevierd
Op 1 mei vieren de Duitsers de Dag van de Arbeid
Op de 39e dag na Paaszondag wordt Hemelvaartsdag gevierd, de terugkeer van Jezus Christus als de Zoon van God naar zijn Vader in de hemel
De 49e dag na Paaszondag is Pinksterzondag en de volgende dag is het Pinkstermaandag. Het viert de zending van de Heilige Geest
De 60e dag na Paaszondag is Sacramentsdag. Op deze dag wordt de lichamelijke aanwezigheid van Jezus Christus gevierd in het sacrament van het Avondmaal.
De Dag van de Duitse Eenheid wordt gevierd op 3 oktober
Kerstmis, de geboorte van Jezus Christus, wordt gevierd op 24, 25 en 26 december.

Eten

De Duitse keuken is zeer gevarieerd en verschilt naar gelang van de regio. Vanwege de koude wintermaanden zijn de Duitse gerechten vaak hartig en zwaar. De belangrijkste warme maaltijd wordt gewoonlijk rond lunchtijd gegeten. Het avondeten bestaat meestal uit sneetjes brood met worst of kaas. Het ontbijt omvat meestal ook brood, broodjes of toast met jam, honing, kaas of worst. Muesli met melk, yoghurt en fruit is ook erg populair.

Duitsland staat bekend om zijn grote verscheidenheid aan broden. Van donker gemengd of volkorenbrood tot pretzels en witbrood, er is voor elk wat wils. Aardappelgerechten zijn ook erg populair bij de Duitsers, en aardappelen worden bij veel maaltijden als bijgerecht gebruikt.

Wat worsten en vleesprodukten betreft, zijn varkensvlees, rundvlees en gevogelte bijzonder populair in Duitsland. Vooral braadworst is er in vele variaties. Vis is ook erg populair, vooral in Noord-Duitsland. Van de dranken wordt in heel Duitsland bier gedronken. De biersoorten verschillen sterk naar gelang van de regio. De meest voorkomende is de champignon. In Zuid-Duitsland gaat het vooral om licht bier en witbier. Altbier is vooral populair in het gebied van de Nederrijn.

Festivals in Duitsland

Musikmesse Festival: ( april) De muziekbeurs van Frankfurt is van groot belang voor de internationale muziekindustrie. Naast de kermis zelf is er ook een bijbehorend festival, dat zich over de stad uitstrekt en allerlei verschillende concerten biedt.

Osthafenfestival: ( juli) Elk jaar in juli vindt in de Osthafen van Frankfurt een groot kunst-, cultuur- en muziekfestival plaats. Er zijn 5 live podia met veel verschillende artiesten. Het beste eraan: het hele festival is gratis!

Sommerwerft: ( juli-augustus) De Sommerwerft is een internationaal theaterfestival met een verscheidenheid aan artiesten. Het biedt een breed scala aan theater, dans, muziek, performance en poëzie, en het is allemaal gratis!

Mainfest: (augustus) Het Mainfest is een van de oudste volksfeesten die tot nu toe in Frankfurt zijn gehouden. Dit evenement gaat over het vieren van de Main als een levensader. Het vindt plaats in een grote zomertuin vlak naast de Main. Het hoogtepunt van dit evenement is het vuurwerk.

Museumsuferfest: (august) An jedem letzten Augustwochenende findet in Frankfurt eines der größten Kunst- und Kulturfeste Europas statt, das Museumsuferfest. Viele Museen am Mainufer haben bis tief in die Nacht geöffnet, außerdem gibt es eine Vielzahl an Bühnen mit jeder Menge Livemusik.

Braukunst Live: (februari) Bierkenners, brouwers en bierliefhebbers mogen de Bierbeurs in München niet missen! De grote verscheidenheid aan Duitse en internationale bieren kan hier worden geproefd. De bierbeurs biedt met name nieuwkomers een platform waar brouwers hun innovaties en specialiteiten kunnen presenteren.

Sommerfestival im Park: ( augustus) Tijdens het Zomerfestival in het Olympisch Park is er voor elk wat wils: attracties, kraampjes, gastronomische steegjes, strandbar en wakeboarden en gratis concerten op het Olympisch meer staan 20 dagen lang op het programma van de bezoekers. Het hoogtepunt is het reuzenrad, van waaruit u kunt genieten van een fantastisch uitzicht over het park en Noord-München.

Oktoberfest: (september - oktober) Het grootste volksfeest ter wereld wordt sinds 1810 op de Theresienwiese gehouden. Elk jaar komen meer dan 6 miljoen mensen, vooral uit het buitenland, naar München om bier te drinken. De meeste Wiesn-bezoekers dragen de traditionele klederdracht van Dirndl of Lederhosen en in de tenten wordt traditionele fanfaremuziek gespeeld.

Christkindlmarkt: ( november-december) Om de kersttijd zo aangenaam mogelijk te maken, moet u beslist een uitstapje maken naar de Christkindlmark op de Marienplatz! Hier vindt u een verscheidenheid aan serenades. Het aanbod varieert van lekkernijen tot glühwein tot currywurst. Er zijn ook een paar live-concerten met passende kerstmuziek.

FC-Bayern-München: ( dagelijks) Voor alle voetbalfans is een bezoek aan het stadion van Bayern München een absolute must. Als je geluk hebt, is er misschien zelfs een wedstrijd in het stadion tijdens je verblijf. Dan heb je de kans om alle voetbalsterren van deze club in het echt te zien!


Wetenswaardigheden over Duitsland

Veel voorkomende toeristische fouten

In stations van openbaar vervoer en op pleinen geldt op roltrappen de regel: links lopen, rechts staan. Maar zelfs veel Duitsers doen dit verkeerd. Supermarkten en winkels zijn gesloten op zon- en feestdagen, dus u moet uw boodschappen dienovereenkomstig plannen.

Tips en trucs

Betalingen met kredietkaarten zijn in Duitsland niet zo gebruikelijk als in andere landen. Bij de bakker of in kleinere winkels kun je vaak niet eens met een EC-kaart betalen. Daarom is het beter om altijd wat geld bij je te hebben. Er is statiegeld op flessen in Duitsland. Daarom moet u uw lege verpakkingen niet gewoon weggooien, maar inleveren en uw geld terugkrijgen. Fooien geven is niet verplicht in Duitsland. Als u echter tevreden bent over de service, moet u een fooi van 5-10% geven.

Kort woordenboek

Nederlands Duits
Hallo! Hi!
Goedenmorgen! Guten Morgen!
Goedenavond.! Guten Tag!
Welkom! Willkommen!
Hoe gaat het met je? Wie geht's?
Goed, dank je! Gut, danke!
Met jou? Und Dir?
Dankjewel! (Vielen) Dank!
Graag gedaan! Gern geschehen!
Welterusten! Gute Nacht!
Ik zie je later! Bis später!
Tot ziens! Tschüss!
Ik ben de weg kwijt Ich habe mich verlaufen
Kan ik je helpen? Kann ich Ihnen helfen?
Kun je me helpen? Können Sie mir helfen?
Waar is het toilet/apotheek? Wo ist die Toilette/die Apotheke?
Spreek je (Engels)? Sprechen Sie (Englisch)?
Ik heet... Mein Name ist …