Mandy's ervaring in Havana

2 weken

Helaas, mijn 2 weken Havana alweer voorbij.. Ik zou graag weer teruggaan! Het is wel even wennen als je er voor het eerst komt, maar zodra je gewend bent aan het Cubaanse leven en gewoonten en je je ervoor openstelt, is het genieten van het contact met de lokale bevolking, salsadansen en de historie van de stad. Bij deze een aantal tips voor toekomstige studenten:

  • De excursies met de school zijn leuk en vooral handig in het begin, maar je kan ook zelf een taxi nemen naar de bezienswaardigheden. Neem dan niet de normale gele taxi's, deze kosten rond de 10cuc om naar de stad te gaan. Neem de oldtimer taxi's die je aan de hoofdstraat kunt aanhouden. Die kosten 1cuc ('s avonds iets duurder) en je hebt meteen een mooie Cubaanse ervaring te pakken!
  • Mocht je meer van het land willen zien is het aan te raden de taalcursus te combineren met een tijdje vrij reizen. Een dag/weekend trip naar Vinales of Trinidad zijn zeker aan te raden, deze liggen redelijk dichtbij en dus goede gelegenheid om een heel ander stukje Cuba te zien.
  • Tip salsacursus: handig om de basis te leren voordat je 's avonds in de stad je nieuwe moves gaat oefenen! Mocht je je danspartner mee willen nemen 's avonds naar de discotheek, hou er dan rekening mee dat je ook voor hun entree + drankjes moet betalen.
  • Mocht je een echt Cubaanse maaltijd willen voor weinig, is het aan te raden te eten in casa's, bij mensen die eten verkopen vanuit hun huis. In de supermarkt is weinig te verkrijgen en wat ze vandaag hebben kan er morgen niet meer zijn. Tegenover het hotel is een fruitkraampje en een panaderia in de buurt van de school.
  • Neem zoveel mogelijk euro's mee en wissel om in hotel of airport. Geld pinnen is erg lastig en alleen met visa. Geld opnemen bij bank met paspoort is wel mogelijk.

Ik heb genoten van het dansen en hetgeen wat Havana te bieden heeft. Echt een aanrader als je van salsa, cultuur en eenvoud van het leven houdt in een warm klimaat. Je gaat echt een aantal jaren terug in de tijd, wat niet alleen blijkt uit de oude auto's die er rijden maar ook uit het internetgebruik wat schaars is. Dus laat je telefoon en laptop voor wat het is en geniet optimaal van de stad! Bij aankomst was alles prima geregeld. Het Comodoro ligt wel wat van de stad, hoewel ik het wel fijn vond om in mn vrije uurtjes even uit te kunnen rusten bij het zwembad. En het contact met mn medestudenten in het hotel vond ik ook erg prettig. Al met al een goede combinatie waardoor ik een heerlijke tijd heb gehad!